Universitatea de Vest din Timișoara a lansat astăzi, 14 octombrie 2020, proiectul „Centrul suport pentru participarea la proiecte internaționale – SupportTM”, care reprezintă un angajament ferm pentru creșterea competitivității în materie de cercetare, dezvoltare și inovare la nivelul regiunii de Vest.
Conferința de lansare a proiectului s-a desfășurat în Amfiteatrul de conferințe UVT, într-un cadru restrâns, conform prevederilor și recomandărilor privind limitarea și combaterea răspândirii virusului SARS COV-2, iar evenimentul a fost transmis și online.
Despre acest proiect strategic al Universității de Vest din Timișoara, rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea afirmă: „Un colectiv de cercetare foarte puternic din cadrul Universității de Vest din Timișoara, din domeniul ITC, se implică acum în dezvoltarea acestui Centru suport pentru participarea la proiecte internaționale – SupportTM, un viitor HUB-ITC util pentru colaborarea între echipele de cercetare din întreaga țară, care va deveni referențial, cu siguranță, în cercetarea de înaltă performanță din România, finanțată prin programe europene. Acest centru suport va deveni o resursă importantă a dinamizării proiectelor cu finanțare europeană din UVT, din cercetarea din vestul țării, cu rol strategic pentru evoluția cercetării universitare românești”.
Proiectul implementat de UVT va avea ca obiectiv general creșterea capacității de participare la competiții europene pentru proiecte de cercetare-dezvoltare sau inovare internaționale a Universității și a altor entități care solicită sprijin în acest sens, prin oferirea de sprijin și facilitarea formării în ceea ce privește informarea, identificarea de parteneri și elaborarea cererilor de finanțare.
Conf. univ. dr. Fortiș Teodor Florin, directorul proiectului, a menționat că organizarea acestui centru de suport se află între prioritățile UVT, pentru o bună susținere a programelor de finanțare în care UVT se angajează, dar și că acest centru suport este singurul din partea de vest a țării, într-o rețea de 11 centre suport din țară, domeniul de specializare inteligentă al centrului din Timișoara fiind Tehnologia informației și comunicații.
Rolul centrului suport pentru participarea la proiecte internaționale – SupportTM a fost menționat de domnul prof. univ. dr. Florin Alin Sava, prorector responsabil cu strategia de cercetare, dezvoltare, inovare, creație artistică și performanță sportivă din UVT, care a subliniat faptul că bugetul UE alocat cercetării a crescut semnificativ în ultimii ani, cu exemplificare pe H2020, linie din care UVT a reușit o accesare situată la acest moment la un total de aproximativ 1 milion euro, prin 11 proiecte.
Conexiunea dintre centrele de cercetare existente la nivelul Facultății de Matematică și Informatică a fost subliniată de prof. univ. dr. Daniela Zaharia, decan al Facultății de Matematică și Informatică, care a precizat că sunt implicați peste 45 de cercetători seniori în cele 6 grupuri de cercetare ale Centrului de Cercetare în Informatică, coordonați de prof.univ.dr. Viorel Negru, dar și peste 15 cercetători seniori în cadrul Institutului e-Austria, coordonați de prof.univ.dr. Dana Petcu, derulând zeci de proiecte de cercetare.
Proiectul SupportTM este cofinanţat din Programul Operaţional Competitivitate 2014 -2020 în cadrul apelului de proiecte POC/80/1/2 – Crearea de sinergii cu acțiunile de CDI ale programului-cadru ORIZONT 2020 al Uniunii Europene și alte programe CDI internaționale, în conformitate cu contractul de finanţare nr. 246/30.04.2020.
Noul proiect este implementat în regiunea Vest și are o durată de 39 luni, urmând a se finaliza la 29.06.2023. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 2,935,018 lei lei, din care 2.494.765,3 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.
SupportTM are ca obiectiv general crearea unui Centru Suport la nivelul Universității de Vest din Timișoara, a cărui misiune o constituie creșterea capacității de participare la competiții europene pentru proiecte de tip CD internaționale, a universității și a altor entități care solicită sprijin în acest sens, prin măsuri de sprijinire, facilitare și formare în ceea ce privește accesul la informație, identificarea de parteneri și elaborarea cererilor de finanțare.
Activitățile proiectului includ:
- Organizarea Centrului SupportTM și asigurarea de suport administrativ pentru managementul proiectelor finanțate;
- Documentarea și informarea pentru întocmirea de propuneri de proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare;
- Diseminarea de informații privind apelurile de proiecte finanțate de Comisia Europeană în domeniu;
- Identificarea potențialilor parteneri interesați;
- Organizarea de evenimente pentru pregătirea unor propuneri de proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, ce vor fi depuse în cadrul competițiilor finanțate prin Orizont 2020 și alte programe CDI internaționale;
- Derularea de ateliere de lucru și sesiuni de lucru aplicative;
- Oferirea de suport administrativ pentru managementul proiectelor finanțate la care participă entitatea solicitantă;
Informații suplimentare se pot obține la Universitatea de Vest din Timișoara
Manager proiect: Conf. univ. dr. Florin Teodor Fortiș
E-mail: florin.fortis@e-uvt.ro
Proiect co-finanţat din Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020