uvt-1

Deschidere proiect TSH Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit joi, 14 februarie 2019, cu începere de la orele 11:00, conferința care a marcat deschiderea proiectului Healthy Traditions – Science for Next Generation (eMS ROHU 285), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Proiectul este implementat de Asociația „Iris Research” din Arad, în calitate de beneficiar și de Universitatea de Vest din Timișoara și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, în calitate de parteneri. În mod specific, proiectul presupune identificarea a 15 localități din județele Arad și Timiș, respectiv din regiunea Bekes (Ungaria), care vor fi observate și studiate din perspectiva tradițiilor lor, mizându-se pe identificarea unor elemente comune.

Alături de reprezentanții celor trei instituții partenere în proiect, la eveniment au participat și Domnul Victor Alexeev, Secretar de Star în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Domnul Florin Vasiloni, Consulul General al României la Gyula. În cuvântul său, Domnul Secretar de Stat Victor Alexeev a arătat că „acest proiect este nemijlocit legat de tradițiile noastre. El ar merita să se deschidă și către celelalte comunități istorice. În aceste comunități, în multe cazuri,  tradiția este adesea mai bine păstrată decât în interiorul țării”.

La rândul său, Domnul Consul General Florin Vasiloni a subliniat că: „E foarte important să construim drumuri, să reparăm teatre, să ridicăm săli de sport, dar este și mai important să construim punți între oameni, să ne studiem trecutul pentru a ne putea proiecta în viitor”.

Totodată, la finalul conferinței, invitații au avut ocazia să viziteze expoziția fotografică Am chipuit, am pingălit, am snimuit, realizată de masteranzii Universității de Vest din Timișoara, la finalul cercetărilor derulate la comunități românești din Ungaria, Bucovina și Transcarpatia, între anii 2006- 2008, în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Reprezentanții celor trei instituții partenere au prezentat activități ale proiectului, dintre care amintim implicarea unui grup de 45 de voluntari care vor derula cercetări de teren în regiunea transfrontalieră România-Ungaria (Timiș și Arad), respectiv în cadrul comunității românești din Ungaria (Bekes) în vederea studiului acelorași tradiții și al evoluției lor pe trei generații; organizarea unei conferințe științifice de etno-farmacie la Arad, și a două ateliere tematice și educaționale: Să gătim împreună cu înaintașii (la Jula), Să povestim împreună cu înaintașii (la Timișoara). La finalul activității de identificare în teren și prelucrare a acestor date, echipa de proiect va realiza câteva produse: un volum sintetic referitor la practicile gastronomice din zona studiată, inclusiv exemple, un calendar al manifestărilor tradiționale din regiune, dedicat comunităților locale și un volum cuprinzând texte cu o abordare științifică, abordând metodele de lucru utilizate.

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email