În ultima perioadă, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din Universitatea de Vest din Timișoara (CCOC-UVT) a venit în sprijinul studenților cu mai multe tipuri de activități de consiliere sau de formare, dezvoltare personală și profesională.
Astfel, începând cu primul semestru al acestui an universitar, studenții din anul întâi, de la toate programele de studii universitare de licență, au participat la o activitate de „Consiliere profesională și orientare în carieră”, furnizată de consilierii CCOC-UVT, în cadrul căreia au desfășurat activități de consiliere de grup, în vederea autocunoașterii, și au avut ca sarcină elaborarea unui plan propriu de dezvoltare a carierei până la finalul semestrului, beneficiind de un credit de studii pentru finalizarea cu succes a acesteia. Peste 2200 de studenți din anul întâi au participat la aceste activități, 1900 dintre aceștia finalizându-le cu succes.
Începând cu semestrul al doilea al acestui an universitar, toți studenții UVT au posibilitatea de a se înscrie pentru a lua parte la sesiuni de consiliere individuală, împreună cu consilierii CCOC. În luna martie a acestui an, peste 230 de studenți de la toate ciclurile de studii universitare, de la toate facultățile UVT, au apelat la serviciile de consiliere individuală ale CCOC-UVT.
Pentru a sprijini studenții pe perioada desfășurării activităților didactice în regim online, CCOC-UVT a pregătit o serie de webinare utile pentru aceștia:
– E-learning Tips & Tricks – Învață oricând, oriunde, oricum! – desfășurat în săptămâna 16-20 martie 2020, în trei sesiuni diferite, imediat după începerea desfășurării procesului educațional online, bucurându-se de participarea a peste 200 de studenți UVT;
– Gestionarea anxietății – primul webinar pe această temă va avea loc în data de 31.03.2020, studenții UVT având ocazia în prezent să se înscrie pentru a participa la acesta, numărul celor înscriși momentan depășind 120;
– Abilități de învățare & lifelong learning – în pregătire, se va desfășura la începutul lunii aprilie.
– Organizarea timpului/Time management – în pregătire, se va desfășura în a doua parte a lunii aprilie.
În plus, CCOC-UVT oferă servicii de consiliere individuală studenților UVT aflați în această perioadă în mobilități Erasmus+ (atât outgoing, cât și incoming), pentru a-i sprijini în gestionarea situațiilor cu care se confruntă.
De asemenea, studenții UVT care întâmpină dificultăți în a gestiona această perioadă delicată, prin care trecem cu toții, sunt încurajați să ia legătura cu CCOC-UVT, printr-un e-mail la adresa ccoc@e-uvt.ro sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook CCOC-UVT, pentru a programa o ședință de consiliere individuală.
În momentul în care activitățile didactice se vor relua în regim normal, CCOC-UVT va veni în sprijinul studenților UVT cu o serie de workshopuri pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, precum Comunicarea eficientă, Munca în echipă, Tehnici de negociere, Managementul emoțiilor negative, Rezolvarea conflictelor, Managementul timpului, și pentru dezvoltarea competențelor de angajare, prin ateliere care abordează teme precum Abilități de auto-prezentare (Elaborarea CV-ului, Pregătirea pentru interviul de angajare), Stabilirea de obiective și proactivitatea, Dezvoltarea rețelei de suport profesional (networking), Task management. Toate aceste tematici vor fi dezvoltate în funcție de nevoile identificate în rândul studenților.
Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, subliniază profilul deosebit al activităților și programelor propuse de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din Universitatea de Vest: ”Avem în vedere, prin intermediul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din UVT, pentru viitor, să pregătim o serie de ghiduri de sprijin pentru studenți, ce vor aborda teme precum Gestionarea stresului, Auto-prezentarea, Gestionarea anxietății, Abilități de învățare și alte teme care servesc adaptării sănătoase și armonioase la mediul universitar. În plus, vor fi dezvoltare și două ghiduri de carieră: „Dezvoltarea carierei pe perioada studiilor” (Ghid pentru studenții din anul I) și „Cum să ne pregătim pentru piața muncii” (Ghid pentru studenții din ultimul an al ciclului de studii universitare de licență și pentru cei de la ciclul de studii universitare de masterat). Suntem aproape de studenți și susținem o pregătire cât mai realistă a carierei lor, pe toată perioada formării lor universitare, iar rezultatele de ansamblu confirmă direcția bună pe care suntem, în primul rând prin rata foarte bună de ocupare și prin carierele absolvenților UVT din ultimii ani”.