Revista presei
9 aprilie 2019
CONFERINȚELE UVT / Horia-Roman Patapievici a conferenţiat ieri la UVT despre „Geniul Europei”
- facebook.com/uvtromania
Horia-Roman Patapievici fost preşedinte al Institutului Cultural Român, actual preşedinte al Artmark, a susținut la Universitatea de Vest din Timișoara prelegerea Geniul Europei.
Preşegerea, organizată în cadrul seriei „Conferințele UVT”, a avut loc în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara. Moderatorul întâlnirii a fost profesorul universitar şi scriitorul Mircea Mihăieş.
Prezența lui Horia-Roman Patapievici în spațiul public românesc de după 1989 a stârnit uimire, curiozitate, admirație – și numeroase polemici. „În timp ce pentru unii scrierile acestuia au cel mai adesea aerul unor sentințe, pentru alții scrierile lui au fost și rămân repere ale gândirii democratice romanești, analize percutante și riguroase ale patologiilor comuniste și post-comuniste”.
TM NEWS / Universitatea de Vest pregătește a doua ediție a UVT Liberty Marathon
- uvt.ro
Universitatea de Vest din Timișoara îi invită pe iubitorii de mișcare, sport și petrecere a timpului în aer liber la a doua ediție a UVT Liberty Marathon, care se va desfășura în 2 iunie cu aportul a peste 200 de voluntari. Peste 1500 de alergători din 15 țări sunt așteptați să ia parte la maratonul timișorean. Astfel, organizatorii își continuă misiunea de a susține și promova ideile libere, educația prin sport și un stil de viață sănătos și, nu în ultimul rând, cultivarea unui spirit independent, care aspiră necontenit la împlinire.
Cea de-a doua ediție a evenimentului sportiv se va desfășura sub sloganul Dare to run și se adresează atât alergătorilor experimentați, cât și tinerilor și copiilor aflați la prima experiență de alergare în cadrul unei curse organizate. Flexibilitatea și adaptabilitatea au fost luate în calcul de organizatori, astfel încât să existe curse atât pentru cei care aleargă din plăcere sau doresc să își petreacă sănătos câteva zeci de minute alături de familie, cât și pentru împătimiții de alergat. Traseele propuse variază, de la 2 la 42 de km, oferind câte o cursă pentru fiecare tip de alergător. Mai multe informații privind cele patru categorii de curse – copii, cros, semimaraton și marathon precum și înscrieri pentru participarea la eveniment se realizează online, pe website-ul https://libertymarathon.uvt.ro/.
EDUCAȚIE / Ministerul Educaţiei revine asupra Geografiei ca probă de BAC: Rolul acestei disciplinei nu va fi diminuat / Decizia privind probele la examen, după dezbateri publice
- hotnews.ro
Ministerul Educaţiei revine cu precizări în privinţa Geografiei, care nu se regăsea printre probele pentru bacalaureat diferenţiat anunțate la sfârșitul lunii martie de către Ecaterina Andronescu. Ministerul spune acum că rolul disciplinei Geografie “nu va fi diminuat” şi că vor avea loc dezbateri publice, iar în urma acestora va fi luată o decizie privind disciplinele care vor fi incluse ca probe separate și opționale la bacalaureat.
“Decizia finală asupra disciplinelor care vor fi incluse ca probe separate și opționale la examenul de Bacalaureat se va lua în urma consultărilor publice, la care vor participa toți actorii implicați în Educație, ministerul vizând, cu prioritate, interesul elevului. În mod categoric, disciplina Geografie este foarte utilă și va rămâne în mod sigur în aria științelor socio-umane”, arată comunicatul ministerului.
Acelaşi document se referă şi la proba de creativitate, care va fi inclusă în bacalaureatul pentru profilul real, uman şi vocaţional. Ministerul Educaţiei arată că proba de maturitate propusă nu se rezumă doar la creativitate.
EDUCAȚIE / „Şcoala şi viitorul meu“, un program practic de prevenire a abandonului şcolar
- adevarul.ro
Junior Achievement România, organizaţie non-profit, anunţă lansarea proiectului „Şcoala şi viitorul meu”, care are ca scop prevenirea abandonului şcolar şi îşi propune reducerea absenteismului în rândul a cel puţin 1.000 de elevi de gimnaziu, precum şi creşterea performanţelor şcolare ale elevilor şi dezvoltarea unor competenţe esenţiale pentru o viitoare profesie.
Această iniţiativă este implementată de Junior Achievement România, fiind unul dintre cele trei proiecte câştigătoare în cadrul competiţiei Teimplici.ro, desfăşurată de o companie privată în anul 2018. Abandonul şcolar este una dintre problemele actuale cu care se confruntă sistemul educaţional din România. Cei mai afectaţi în acest sens sunt elevii de gimnaziu, pentru care situaţia economică şi atitudinea părinţilor faţă de educaţie sunt determinante. În prezent, ţara noastră se situează pe locul trei în Uniunea Europeană din perspectiva gradului de părăsire timpurie a şcolii, cu o rată de 18,1%, conform raportului Eurostat. Aproximativ o cincime dintre elevii români termină maximum opt clase şi mulţi nu doresc să obţină un loc de muncă după abandonarea studiilor, conform comunicatul remis stiriong.
EXCLUSIV Fostul președinte SUA, Barack Obama, în diaolog cu studenții străini la Hertie School of Governance, Berlin
- hertie-school.org
Fostul președinte al SUA, Barack Obama, a trecut în cadrul turneului său german, printr-o dezbatere cu cu studenți străini la Berlin, în 6 aprilie. Zece studenți ai universității Hertie School of Governance și alți alumni ai acesteia au participat la un eveniment organizat în cadrul Primăriei de Școala Europeană de Management și Tehnologie, unde Obama a vorbit cu o audiență de 320 de tineri lideri europeni din 37 de țări.
“Credința mea este să investiția în tine este cea mai bună investiție”, a declarat Obama, ca răspuns la o întrebare despre mentorat și finanțare.
Mai important decât orice altceva, cred eu, este să reflectez, să evidențiez, să atrag atenția asupra muncii mele, să ofer puțină inspirație, iar munca va vorbi de la sine și nu numai că va inspira donatori, dar va inspira și lumea “, a spus Obama.
CĂRȚI / Editura Corint și Stelian Tănase ajung la Timișoara, la Universitatea de Vest
- facebook.com
Editura Corint și Stelian Tănase ajung la Timișoara!
Vineri, 12 aprilie, ora 12:00, la Universitatea de Vest Timișoara, Amfiteatrul A 1.1., etaj 1, vor avea loc lansarea volumului „Conversații cu Regele Mihai” și sesiunea de autografe alături de scriitorul Stelian Tănase.
La eveniment participă:
Stelian Tanase, scriitor
Emanuel Copilaș, lector dr.
Marcel Tolcea, prof. univ. dr.
Moderator: Ana Antonescu, director editorial Editura Corint
Proiect sprijinit de Banca Transilvania.
ECONOMIE / Financial Times: Economia globală a intrat în „declin sincronizat”/ Scenariile pesimiste încă pot fi evitate
- mediafax.ro
Economia mondială a intrat într-un “declin sincronizat” care probabil va fi dificil de redresat în 2019, conform unei evaluări elaborate de Institutul Brookings şi de cotidianul Financial Times, deşi unii analişti sunt optimişti în legătură cu posibilitatea revenirii la creştere anul acesta.
Înrăutăţirea perspectivelor a generat avertismente din partea directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, precum şi din partea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care au semnalat că vor fi reduceri ale cifrelor în prognozele de creştere economică.
Concluziile intervin în contextul indicatorilor econonomici dezolanţi, care în ultimele şase luni au arătat situaţii similare în Statele Unite, China şi Europa.