Revista presei

9 octombrie 2020

România a depășit pragul de 3.000 de cazuri de Covid-19 pe zi! A explodat numărul cazurilor și în Timiș: 142 în 24 de ore!

România atinge un nou record negativ în pandemia de coronavirus: 3.130 de cazuri depistate într-o singură zi. Și în Timiș a explodat numărul de cazuri – 142 în 24 de ore!

Până joi, 8 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 145.700 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19, conform Grupului de Comunicare Strategică. 113.112 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, de miercuri până joi au fost înregistrate 3.130 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În spitale, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.491. Dintre acestea, 607 sunt internate la Anestezie și Terapie Intensivă.

În Timiș au fost depistate 142 de cazuri, de miercuri până joi, numărul total al cazurilor depistate de la începutul pandemiei ajungând la 4626.

Până joi, 8 octombrie, 5.247 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În ultimele 24 de ore au decedat 44 de persoane, una în Timiș.

Trei cazuri de Covid-19 la Universitatea de Vest din Timișoara: o secretară și două îngrijitoare

Au fost depistate trei persoane cu Covid-19 la Universitatea de Vest Timișoara (UVT) – o secretară și două îngrijitoare. Direcția de Sănătate Publică (DSP) face o anchetă epidemiologică.

Cele trei angajate ale UVT au fost depistate cu Covid-19 în 6 octombrie. Este vorba despre o secretară și două îngrijitoare. Au fost identificate persoanele de contact, cărora li s-a solicitat izolarea.

„Este vorba despre personal auxiliar, o secretară și două îngrijitoare, care au teste pozitive. Noi am anunțat DSP, care a început ancheta epidemiologică, realizând izolarea spațiilor și dezinfecția completă. Urmează ca, în funcție de ancheta epidemiologică, DSP să stabilească dacă este sau nu este focar”, a declarat Horea Băcanu, reprezentantul Departamentului de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional al UVT.

Istoricul incidentelor violente din scoli in Romania ultimilor doi ani: atacuri cu arme albe, impuscaturi in stil mafiot, batai crunte intre elevi

Mai multe incidente violente intre elevi s-au produs in ultima perioada in Romania. Cele mai multe fapte sunt comise in afara scolilor, insa sunt cazuri in care agresiunile au loc chiar sub nasul cadrelor didactice, in institutiile de invatamant.

Copiii au ajuns sa se lupte cu arme albe si chiar sa se impuste pe strada.

Doi elevi impuscati in cap, la Ploiesti

Cel mai recent caz s-a produs marti, 6 octombrie 2020. Doi adolescenti au fost impuscati cu un pistol cu bile, in fata liceului UCECOM din Ploiesti, situat in zona de sud a orasului. Copiii au ajuns pe mana medicilor cu plagi la cap.

“Am fost sesizati cu privire la faptul ca tineri, cu varste cuprinse intre 15-17 ani, au avut o altercatie pe str. George Topirceanu, din municipiul Ploiesti, in urma careia a fost folosit un pistol cu bile. S-au acordat ingrijiri medicale la fata locului. Exista indicii cu privire la identitatea autorilor, se continua cercetarile pentru depistarea lor. La fata locului se afla echipa complexa de politisti, care efectueaza cercetarea criminalistica a locului faptei”, a transmis Inspectoratul Judetean de Politie Prahova.

ECONOMIE - Banca Mondiala prognozeaza o contractie de 5,7% a economiei romanesti in 2020. Deficitul va urca la 9,1%

Economia romaneasca ar urma sa se contracte cu 5,7% in 2020, dar va inregistra o relansare de 4,9% in 2021, conform celei mai recente actualizari a prognozei economice (Economic Update) a Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala (ECA) publicate miercuri de institutia financiara internationala.

“Severitatea recesiunii si magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evolutia crizei sanitare si raspunsul decidentilor, de impactul stimulentelor economice si de consecintele stimulentelor adoptate la nivelul UE”, subliniaza Banca Mondiala.

De asemenea, pentru a raspunde la consecintele pandemiei de COVID-19, Banca Mondiala se asteapta ca deficitul fiscal sa ajunga la 9,1% din PIB in 2020, de la un nivel planificat de 3,6% din PIB inainte de criza. “O reducere substantiala a deficitului in 2021 este putin probabila deoarece Guvernul va trebui sa sprijine procesul de revenire economica”, precizeaza Banca Mondiala. Institutia mizeaza anul viitor pe un deficit de 6,3% din PIB.
In ceea ce priveste riscurile si provocarile cu care se va confrunta Romania, Banca Mondiala sustine ca, pe termen scurt, principala provocare este tinerea sub control a crizei COVID-19 si limitarea consecintelor sale economice si sanitare. “O criza prelungita cu masuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de crestere si ar amana relansarea incipienta a activitatii, crescand in acelasi tip somajul si saracia”, apreciaza Banca Mondiala.

Pe de alta parte, traiectoria pro-ciclica inregistrata de politica fiscala inainte de criza COVID-19 a agravat constrangerile fiscale, reducand increderea investitorilor si majorand costurile de finantare. “In plus, daca majorarea pensiilor cu 40%, adoptata recent de Parlament, nu va fi inversata, aceasta ar afecta in mod serios stabilitatea macroeconomica si, pe termen scurt, ar conduce la o retrogradare a ratingului suveran al Romaniei”, avertizeaza Banca Mondiala.

Studiu KeysFin: Primele 700 de companii care activează în România au produs 45% din cifra de afaceri a tuturor firmelor nefinanciare locale

Anul trecut, cifra de afaceri a companiilor nefinanciare din România a ajuns la 1.565 de miliarde de lei, fiind cu aproape 30% mai mare decât cea din 2015 și cu 70%, în creștere față de 2010, (în baza datelor extrase în septembrie 2020, care cuprind aproximativ 682 de mii de companii și care reprezintă peste 90% din totalul pentru 2019, potrivit estimărilor specialiștilor KeysFin). Față de 2018, creșterea a fost însă minoră, de doar 1%. „Studiul nostru anual, Condițiile de business din România reprezintă o analiză complexă a mediului de afaceri local, iar specialiștii KeysFin încearcă să surprindă o imagine de ansamblu a situației mediului privat, dar și să identifice acele schimbări cheie care pot avea un impact major în următorii ani. Analiza de față reflectă perfect mediul de business efervescent de anul trecut, însă, în 2020 cifrele vor fi foarte diferite, reducându-se decalajul între principalele sectoare de activitate. Chiar dacă industria prelucrătoare a avut un parcurs extrem de bun în ultimii ani, scăderea acesteia va fi cu siguranță una considerabilă la finalul lui 2020, așa că poate e momentul ca toți actorii implicați să acționeze mai clar pentru ca producția locală să nu intre într-un con de umbră. Așa cum am mai atras atenția până acum, o economie bazată pe consum nu e sustenabilă, iar forța de muncă locală are expertiza necesară pentru a migra spre alte domenii conexe, atâta timp cât există viziune din partea antreprenorilor și susținere din partea statului“, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

 

Premiul Nobel pentru Literatură, acordat poetei americane Louise Gluck

Premiul Nobel pentru Literatură 2020 a fost câștigat de către poeta americană Louise Gluck, pentru pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”.

Poeta Louise Glück a devenit primul scriitor american care a câștigat premiul Nobel pentru literatură în 27 de ani.

Născută pe 22 aprilie 1943, la New York, Louise Gluck a urmat cursurile Sarah Lawrence College și Columbia University.

Considerată unul dintre cei mai talentați poeti americani contemporani, a debutat în 1968, iar de-a lungul carierei a fost recompensată cu numeroase distincții, între care National Book Award, premiul Pulitzer și Premiul Național al Cărții, abordând teme precum copilăria și viața de familie, utilizând deseori miturile grecești și romane.

A publicat 12 colectii de poezii și câteva volume de eseistică.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională