Revista presei

8 octombrie 2020

Timiș, Covid-19: șase elevi și patru cadre didactice în spital. Școli în scenariul roșu

Miercuri, 7 octombrie, în Timiș au fost șase elevi cu Covid-19 în spital și patru cadre didactice. Mai multe școli funcționează în scenariul roșu, din cauza coronavirusului, ceea ce înseamnă că elevii fac cursuri online.

Conform Inspectoratului Școlar Județean, în Timiș sunt șase elevi cu Covid-19 în spital, patru cadre didactice și cinci angajați ai școlilor – personal nedidactic.

Conform aceleiași surse, în cel mai vestic județ al țării sunt 230 de unități de învățământ în scenariul galben (elevii învață, prin rotație, acasă și la școală), 354 în scenariul verde (toți elevii vin la școală) și cinci unități în scenariul roșu (elevii fac cursuri online) din perspectiva infectării cu Covid-19 a cel puțin trei cadre didactice sau trei elevi din clase diferite.

Potrivit inspectorului școlar general de Timiș Marin Popescu, sunt în scenariul roșu, din cauza Covid-19, Liceul Logos (patru cadre didactice cu Covid-19), Grădinița cu Program Prelungit Giarmata (aici sunt infectate cu Covid-19 trei îngrijitoare), Liceul David Voniga Giroc (fără grădinița din localitate și structura școlară din Chișoda), unde sunt trei cadre didactice cu SARS-Cov2 și Liceul Grigore Moisil Timișoara (ciclul liceal, elevii care fac cursuri pe strada Ghirlandei), unde sunt trei elevi depistați cu Covid-19 și Școala din Bencecul de Sus (un cadru didactic infectate cu Covid-19 și alte 9 în izolare).

În Timiș sunt 95.240 de copii înscriși la școală și grădiniță și fac cursuri, de la grupa mică la clasa a XII-a. Dintre aceștia, 27.305 fac cursuri online.

 

PIAȚA MUNCII - HoReCa, îngenuncheată! 100.000 de angajaţi vor fi concediaţi până la finele anului

Circa 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

El a afirmat că hotărârea de marţi a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor a fost luată fără ca autorităţile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecţiei.

„După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare şi fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente. Din 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediaţi până la finalul anului, dar acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult”, a subliniat Ile.

„Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată, iar cele mai expuse acestui risc sunt cele care plătesc chirii pentru spaţii, precum cele din mall-uri sau din alte centre comerciale”, a adăugat Ile.

Banca Mondială: Închiderea școlilor poate duce la înregistrarea unor pierderi la nivel educațional echivalând cu o treime dintr-un an întreg de școlarizare

Pandemia a afectat negativ învăţământul și serviciile de sănătate din statele cu economii emergente și aflate în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală, se arată în cea mai recentă actualizare a prognozei economice (Economic Update) a Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală (ECA). Virusul a ucis deja mii de persoane, iar unii dintre supraviețuitorii acestui virus vor mai avea de suferit pe termen lung.

 
Foarte pe scurt:
  • Simpla supraviețuire nu este suficientă, cum nu este nici absolvirea unui nivel educaţional de bază
  • Este importantă reducerea riscurilor de sănătate cauzate de obezitate, fumat și consumul excesiv de băuturi alcoolice
  • Bărbații sunt cei care trebuie să vină din urmă atât la capitolul educație de bază, cât și din punctul de vedere al învăţământului superior
  • În această regiune, peste 18% din populație este obeză, aproape 23% dintre cetățeni consumă ocazional, dar excesiv, alcool, iar aproape 26% dintre cetățeni sunt fumători
  • Creșterea impozitelor la alcool și tutun pentru a descuraja fumatul și consumul excesiv de alcool în rândul bărbaților constituie provocări importante.

Timiș. Restricții în pandemie: masca obligatorie în mai multe localități și la 100 de metri în jurul școlilor. Se suspendă activitatea în unele piețe și restaurante

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș s-a întâlnit, miercuri seară, pentru a lua hotărâri în vederea limitării numărului de infectări cu SARs-Cov2. De joi, 8 octombrie, va fi obligatorie purtarea măștii de protecție în mai multe localități din Timiș, unde a fost depășit pragul de infectare cu Covid-19 de 1,5 la mia de locuitori.

Conform acestei Hotărâri, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice, indiferent dacă acestea sunt închise sau în aer liber, în intervalul orar 6.00 – 24.00, pe o perioadă de 14 zile în următoarele localități, unde a fost depășit pragul infectare cu Covid-19 de 1,5 la mia de locuitori: Buziaș, Făget, Sânnicolau Mare, Belinț, Dudeștii Noi, Dudeștii Vechi, Dumbrăvița, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moșnița Nouă, Șag, Saravale, Teremia Mare, Vălcani. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Tot CJSU a hotărât că se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în tot județul Timiș, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și faleze (malurile râurilor), în intervalul orar 6.00 – 24.00. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Reforma universitară ungară a lui Orban, contrară dreptului UE, stabileşte CJUE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât marţi că reforma învăţământului superior adiptată în 2017 de Ungaria – care a obligat universitatea fondată de George Soros să-şi transfere cea mai mare parte a activităţilor în străinătate – este incompatibilă cu dreptul european, relatează Reuters.

Această hotărâre a fost pronunţată în urma unei plângeri depuse de Comisia Europeană (CE).

Reforma universitară este unul dintre numeroasele puncte de fricţiune între Bruxelles şi Guvernul suveranistului Viktor Orban, care se află de asemenea în conflict în dosarul migraţiei sau controlul de către statul ungar al justiţiei, presei şi organizaţiilor nonguvernamentale (ONG).

În virtutea acestei reforme, universităţile înregistrate în străinătate nu pot să mai opereze în Ungaria, în cazul în care asigură învăţămnt în ţara de origine.

”Această cerinţă se loveşte de dispoziţiile Chartei drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene cu privire la libertatea academică, la libertatea de a înfiinţa instituţiide învăţământ superior şi la libertatea întreprinderii”, scrie CJUE în hotărâre.

Ea se loveşte, de asemenea, de angajamentele pe care Ungraia şi le-a asumat la Organizţaia Mondială a Comerţului (OMC).

”Condiţiile introduse de Ungaria pentru a permite instituţiilor de învăţământ superior străine să-şi exercite activităţile pe teritoriul său sunt incompatibile cu dreptul Uniunii”, conchide Curtea.

Premiul Nobel pentru Chimie 2020 se acordă pentru “rescrierea codului vieții” cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna

Premiul Nobel pentru Chimie 2020 a fost acordat pentru “rescrierea codului vieții” cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna. Anunțul a fost făcut astăzi, 7 octombrie 2020, la Academia Regală de Ştiinţe din Suedia (Stockholm).

Distincția este acordată anul acesta în comun cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna “pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului”.

Emmanuelle Charpentier (52 de ani) este născută în 11 decembrie 1968, la Juvisy-sur-Orge în Franța. Și-a obținut doctoratul în 1995, la Institutul Pasteur din Paris. În prezent, este director al Max Planck Unit for the Science of Pathogens din Berlin, Germania.

Jennifer A. Doudna (56 de ani) este născută pe 19 februarie 1964, la Washington, în SUA. Și-a obținut doctoratul în 1989 la Harvard Medical School în Boston, USA. Este profesor la University of California, Berkeley, SUA, precum și Investigator la Howard Hughes Medical Institute.

Valoarea premiului este de 10 milioane de coroane suedeze, care vor fi împărțite în mod egal între laureați.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională