Revista presei

7 mai 2020

STUDIU la UVT: opiniile cadrelor didactice despre practicile de educație la distanță

Contextul educațional actual a obligat mediul universitar la o adaptare rapidă a formatelor educaționale la noile realități. Starea de urgență, instituită cu regulile stricte de distanțare fizică, a necesitat o reacție de adaptare a universităților.

Transferul activităților didactice în mediul online s-a produs foarte rapid și a obligat actorii implicați –  universitatea ca instituție, cadrele didactice și studenții – la eforturi susținute pentru a-și continua activitatea.

În acest context, UVT a realizat un studiu menit să identifice practicile de educație la distanță utilizate de către cadrele didactice din UVT, precum și sprijinul de care acestea ar avea nevoie pentru continuarea activității în condiții favorabile.

În perioada 30 martie – 9 aprilie 2020 la acest studiu au răspuns peste 52% din cadrele didactice titulare ale UVT. Rata de răspuns ajungând la peste 70% în cazul unora dintre facultățile universității.

La nivel general, cadrele didactice au adoptat sugestiile metodologice propuse instituțional (aducând, însă, și numeroase adaptări contextuale) și au resimțit suportul instituțional, oferit prin departamentele suport ale UVT, ca fiind unul util și prompt.

 

ASTĂZI, DE LA ORA 15 - Cum va fi admiterea la facultate în acest an și cum va arăta învățământul universitar după pandemie? Rectorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Universității București și Universității de Vest Timișoara, invitați online #deladistanță

Cum s-au adaptat universitățile predării online, care sunt cele mai mari probleme pe care le au, cum se vor desfășura examenele și admiterea la facultate, în noile condiții, și cum va arăta învățământul universitar după pandemie? Sunt câteva dintre temele întâlnirii online #deladistanță de joi, de la ora 15.00. Vom discuta cu rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, cu rectorul Universității București, Marian Preda, și cu rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.
 
 
  • Puteți adresa întrebări legate de tema întâlnirii on-line folosind formularul de comentarii de la sfârșitul articolului

 

  • Vor fi acceptate doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent

„Frica vinde bine!” - Interviu cu Mircea Miclea: Societatea devine mai bună prin experimentări, nu pentru că rămâne în casă. Altfel și acum eram în peșteră

Mircea Miclea, fost ministru al Educației și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, spune că există o teamă care se răspândește mai rapid decât coronavirusul, o nouă religie care se instalează, cea a siguranței. Cercetătorul a spus că școlile ar fi putut să fie redeschise în județele cel mai puțin afectate, pentru a învăța cum să fie redeschise în toață țară la toamnă, când va începe un nou an școlar.

„Din păcate cred că, pentru ca să ne simțim în siguranță, vom renunța la o serie de lucruri pentru care înainte era imposibil să ne gândim să renunțăm, de exemplu libertatea. În 1918, în Transilvania era vârful pandemiei de gripă spaniolă, sate și orașe întregi în carantină. Fruntașii ardelenilor s-au dus din sat în sat, s-au ținut alegeri, și 120.000 de oameni s-au deplasat la Alba Iulia exact în perioada maximă a crizei. Datorită lor avem România pe care o avem. Au pus mai presus de siguranța lor un ideal național. Acum siguranța personală e totul, sunt în stare să sacrifice pentru siguranță orice. Acesta e un regres mare. Dacă va continua, vom renunța și la libertate și la dreptul la exprimare numai ca să ne simțim în siguranță”, a spus cercetătorul, miercuri seară, la Digi24.

„După al Doilea Război Mondial s-a decis că frica vinde bine. Dacă ajungi să îi sperii pe oameni și te prevalezi că ești apărătorul lor, ei îți dau votul. Imediat după 90 veneau Vadim Tudor și Funar, ne amenințau că vin ungurii să ne ia Ardealul și erau votați. Așa s-a întâmplat în Germania, 29-33, ascensiunea lui Hitler. Cartea lui Erich Fromm – Frică de libertate – arată că atunci când un regim instituie frica în sufletele lor, el poate să devină autoritar, pentru că oamenii încep să vadă în el un apărător față de pericolele pe care acel regim le susține. E o tendință de a accentua și exagera pericolele pentru că sunt mulți care câștigă din asta. Frica vinde bine!”, a completat Mircea Miclea.

 

Ministerul Educației anunță măsuri pentru universitar: organizarea parțială on-line a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor / Universitățile vor verifica direct în SIIIR rezultatele la BAC, evitând prezența fizică a candidaților la facultate

Ministerul Educației anunță un set de “măsuri adoptate în sistemul universitar românesc, în contextul pandemiei COVID-19”. “Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, alături de Consiliul Național al Rectorilor, Sindicatul Alma Mater și de asociațiile studențești au stabilit cadrul de lucru pentru derularea activităților în sistemul universitar românesc, în contextul pandemiei COVID-19”, informează instituția, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

“Reprezentanții universităților din România, în baza autonomiei universitare, au propus organizarea parțială în sistem on-line a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor. În situații excepționale, care impun prezența fizică a studentului, universitățile vor stabili și comunica modul de desfășurare a examenului, în condiții de siguranță pentru studenți și profesori”, anunță Ministerul.

Ministerul precizează că “a permis universităților românești accesul la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru a facilita procesul de admitere în sistem on-line în instituțiile de învățământ superior. Practic, universitățile pot verifica rezultatele obținute de absolvenții clasei a XII-a, în urma susținerii examenului național de Bacalaureat, evitând, astfel, prezența fizică a candidaților la înscrierea pentru admiterea la facultate. În acest fel, au fost eliminate o serie de proceduri birocratice pentru a eficientiza procesul administrativ”.

Monica Anisie, ministrul educației, a declarat că, “în această perioadă, căutăm să simplificăm cât putem de mult modalitățile prin care absolvenții clasei a XII-a se pot înscrie la facultate, în condiții de siguranță. La fel de important este și procesul de învățare-evaluare on-line din universități și am încredere că toate instituțiile de învățământ superior vor sprijini accesul la educație al studenților“.

Greu cu gadgeturile pentru elevi! Prefectura Timiș mulțumește primăriilor care cumpără tablete, Asociația Comunelor cere bani de la București

Nu se înțeleg pentru educația online a elevilor din Timiș! În timp ce prefectul de Timiș mulțumește „mai multor primării” care cumpără tablete, laptopuri sau telefoane inteligente pentru elevi, Asociația Comunelor transmite că Ministerul Educației ar trebui să rezolve problema.

O solicitare a Prefecturii Timiș către primării nu este văzută cu ochi buni de toți edilii din județ. Prefectul de Timiș a solicitat, luni, primăriilor și instituțiilor sau firmelor din județ să se alăture campaniei „E-learning TM”. Este vorba despre o campanie desfășurată în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Serviciul de Telecomunicații Speciale Timiș, pentru dotarea cu laptopuri, tablete sau smartphone-uri a elevilor din județ care nu au acces la internet.

„Mă bucur că există edili care au identificat soluții și au înțeles cât de important este ca toți copiii din comunitățile lor să aibă acces la cursurile online”, anunță, la câteva zile de la apel, prefectul de Timiș.

Liliana Oneț nu spune însă câte primării au dat curs invitației făcute luni, precizând că numărul acestora este în dinamică. De cealaltă parte, filiala Timiș a Asociației Comunelor din România susține că legislația spune că această sarcină pică în curtea Ministerului Educației.

 

„Izolare”, o antologie ebook cu textele a 21 de scriitori români despre distanțare și carantină / Toate încasările vor fi donate pentru lupta împotriva Covid-19

Editura Nemira a invitat 21 de scriitori români să scrie, la cald, despre momentul aproape ireal, dar incredibil de concret, pe care îl trăim cu toții acum. Și așa s-a compus antologia-ebook Izolare, despre distanțare și carantină, despre absență și prezență, iar toate încasările din vânzarea acesteia vor fi donate pentru lupta împotriva Covid-19, către Asociația „Dăruiește Viață”.

Au răspuns acestui demers literar Alina Purcaru, Anastasia Gavrilovici, Bogdan O. Popescu, Cecilia Ștefănescu, Cezar Paul-Bădescu, Dan Coman, Diana Geacăr, Elena Vlădăreanu, Flavius Ardelean, Gabriel Sandu, Irina Georgescu, Lavinia Bălulescu, Maria Manolescu, Maria Tănăsescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Marian Coman, P. Zamfirescu, Radu Paraschivescu, Raluca Nagy, Svetlana Cârstean, Vlad Stroescu.

„Crizele au câteva lucruri în comun: totul este accelerat, emoțiile pendulează dintr-o extremă în alta, simțim nevoia să facem comerț cu exteriorul, poate să ajutăm, poate să împărtășim experiența. Suntem mai vulnerabili decât de obicei, mai sensibili la tot ce ne înconjoară și mai dispuși s-o arătăm. Suntem, așadar, mai «scriitori». Ideea antologiei a pornit, ca de obicei, de la ceva ce vrei să citești, dar încă nu a fost scris: ce ne poate sprijini în această perioadă? Unde să ne uităm când ne e frică? Ce poate fi fertil sau bun? Primeam în social media mici firimituri prețioase din gândurile câtorva autori, dar aș fi vrut mai mult și la loc sigur. Am dat buzna pe messenger (pandemia scuză mijloacele), iar răspunsurile primite aproape instantaneu au fost pline de căldură. De la scriitori consacrați, la nume de nișă, la oameni care debutează chiar în acest volum, la semnături cu care suntem obișnuiți din alte zone decât literatura – cu toții au găsit sens în a scrie la cald despre izolare, dinăuntrul ei. Peste șase luni, peste un an, vom vedea altfel această perioadă în care ne reobișnuim cu noi înșine, într-un nou context. Izolare, antologia noastră, este un selfie de grup cu acest moment, așa cum se vede el chiar acum”, declară Alexandra Rusu, redactor-șef Nemira, citat într-un comunicat de presă remis G4Media.ro.

Corona și copiii: Presiunea psihică a autoizolării

Pe perioada pandemiei, copiii sunt văzuți ca potențiali purtători ai virusului sau ca “obstacole pentru Homeoffice”. Însă micuții suferă cel mai mult – mai ales cei din familii cu probleme.

“Mamă, când trece virusul?”, m-a întrebat fiul meu în vârstă de opt ani. Îi este dor să bată mingea cu prietenii pe terenul de fotbal. Păi, nici mama nu știe! A fi părinte în această perioadă nu-i ușor. Să creezi și să menții o structură care să facă posibilă viața de familie în condiții de izolare este greu. Dar și mai grele sunt eșecurile repetate legate de regulile auto-impuse. Părinți buni sunt părinții răbdători, care nu țipă și satisfac ludic nevoile copiilor lor.

De aceea, măsurile impuse pe perioada pandemiei afectează destul de serios multe familii. Brusc, toate au venit de-a valma: părinți suprasolicitați care lucrează de acasă și, în același timp, trebuie să se ocupe de copiii care învață la domiciliu. Niște părinți care, pe lângă grija zilei de mâine, trebuie și să-și consoleze sau să-și liniștească micuții. O situație delicată mai ales pentru mamele sau tații singuri. Părinții își pierd răbdarea mai repede ca de obicei și, în multe cazuri, eșuează în intenția lor de a-și crește copiii fără violență. Presiunea psihică este uriașă pentru toți membrii familiei. Dar în primul rând pentru cei mici.     

Copiii sub observație

“Închiderea grădinițelor și a școlilor, implicit separarea de prieteni și pedagogi înseamnă pierderea, de neînțeles, uneori chiar traumatică, a unor persoane de referință pentru copii”, critică Academia germană pentru copii și tineret. Până acum, dezbaterea politică nu a vizat și acest aspect. A fost vorba numai despre performanța școlară și despre a-i ține departe pe copii pentru ca bunicii să nu se îmbolnăvească, iar părinții să poată munci.

“În procesele decizionale de până acum, copiii și tinerii nu s-au luat în considerare ca persoane cu drepturi egale, ci ca potențiali purtători de coronavirus”, se menționează în comunicatul Academiei. Pentru copiii din familii dificile este o situație nedreaptă, ba chiar periculoasă.   

«NU unei reveniri la normal» - Apelul lansat de 200 de artiști printre care Robert De Niro, Madonna, Radu Mihăileanu și Cate Blanchett

Un grup de personalități din lumea artistică și științifică semnează în ziarul francez Le Monde un apel lansat liderilor și cetățenilor din lumea întreagă. Inițiat de actrița franceză Juliette Binoche și de astrofizicianul francez Aurélien Barrau, apelul cere schimbarea în profunzime a felului nostru de viață, de consum și al economiilor noastre.

«Pandemia de Covid-19 este o tragedie. Această criză are însă virtutea de a ne incita să ne confruntăm cu întrebări fundamentale. Bilanțul este simplu: «ajustările» nu mai sunt suficiente, problema este sistemică»scriu în preambulul lor semnatarii apelului.

In opinia lor, «catastrofa ecologică în curs ține de o “meta-criză”: dispariția masivă a vieții de pe Pământ nu se mai pune la îndoială și toți indicatorii anunță o amenințare existențială directă. Spre deosebire de o pandemie, oricât de gravă ar fi ea, aici e vorba de o prăbușire globală ale căror consecințe nu suferă comparație.»

«Cerem deci în mod solemn liderilor și cetățenilor să iasă din logica de neconceput care prevalează încă, pentru a conlucra, în fine, la o refacere profundă a obiectivelor, valorilor și economiilor noastre.»

«Consumerismul ne-a făcut să negăm însăși viața: cea a vegetalelor, a animalelor și a unui mare număr de oameni. Poluarea, încălzirea climei și distrugerea spațiilor naturale duc lumea spre un punct de ruptură.»

«Din toate aceste motive, cărora li se adaugă inegalitățile sociale tot mai mari, ni se pare de neconceput să «revenim la normal». Se impune o transformare radicală – la toate nivelele – care cere îndrăzneală și curaj. Ea nu va avea loc fără o implicare masivă și hotărâtă. Pe când o să vedem actele? E o chestiune atât de supraviețuire cât și de demnitate și coerență» conchid cei 200 de semnatari printre care să cităm doar câteva: actrițele Isabelle Adjani, Monica Bellucci, Marion Cotillard, Penelope Cruz și Cate Blanchett, tenorul Roberto Alagna, cântăreții Paolo Conte, Sting și Iggy Pop, cântăreața Madonna, regizorii Radu Mihăileanu, Pedro Almodovar, Peter Brook și Alfonso Cuaron, actorii Robert De Niro, Adam Driver și Jeremy Irons dar și laureații Nobelurilor precum Albert Fert, Dudley Herschbach, Mohammad Yunus și Roald Hoffmann.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională