Revista presei
7 august 2020
Salvaţi Copiii: Elevii să revină la şcoală în condiţii egale de siguranţă sanitară şi acces real la educaţie de calitate
- edumanager.ro
Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia că e nevoie de norme metodologice clare pentru ca toate şcolile să permită reîntoarcerea elevilor în condiţii de siguranţă şi non-discriminare şi salută anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis referitor la descentralizarea deciziei privind felul în care va arăta participarea şcolară.
Organizaţia solicită autorităţilor relevante, atât din domeniul educaţiei, cât şi al sănătăţii, să elaboreze un ghid comprehensiv care să ajute şcolile să decidă asupra soluţiilor optime de începere a anului şcolar în funcţie de mai mulţi factori, dincolo de contextul local al incidenţei şi transmiterii COVID 19: spaţiile disponibile şi gradul de aglomeraţie al şcolii, distanţa parcursă şi modul în care elevii şi cadrele didactice ajung la şcoală, condiţiile igienice din unităţile de învăţământ (accesul la apă şi canalizare) etc”.
În acelaşi timp, Salvaţi Copiii atrage atenţia că 21% dintre şcolile din Romania nu sunt pregătite să îşi primească elevii înapoi la şcoală, peste o treime dintre elevii din România învaţă în şcoli cu spaţii excedentare, iar aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educaţia online.
“Solicităm Ministerului Educaţiei Naţionale să facă publică situaţia unităţilor de învăţământ în care funcţionează formaţiuni de studiu cu un număr de elevi/preşcolari mai mare decât maximum prevăzut de legea educaţiei naţionale, să comunice soluţiile optime pentru începerea anului şcolar în aceste unităţi de învăţământ, dar şi să supună dezbaterii publice un set de măsuri care să poată contribui la evitarea unor astfel de situaţii în viitor”, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Totodată, organizaţia anunţă lansarea campaniei “Vreau la şcoală”, care aduce în centrul atenţiei restabilirea dreptului tuturor copiilor la educaţie, grav afectat de criza COVID-19 şi de izolare, şi solicită autorităţilor implementarea unor măsuri concrete de pregătire a şcolilor, în contextul începerii noului an şcolar.
În context, Salvaţi Copiii salută anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis ca decizia privind felul în care va arăta participarea şcolară să fie descentralizată şi fiecare autoritate locală să îşi asume, în funcţie de contextul epidemiologic, de comunitate, de nevoile reale ale copiilor şi de măsurile pe siguranţă pe care le implementează, cum vor fi organizate cursurile. AGERPRES
EDITORIAL - Descentralizarea deciziei în educație – o decizie istorică, sub presiunea pandemiei COVID-19. Comunitatea decide soarta copiilor
- edupedu.ro
Orban: Procedurile privind începerea școlii vor fi gata în 10 zile. Autoritățile vor face tot ce depinde de ele să asigure internetul
- digi24.ro
Procedurile privind organizarea începerii noului an şcolar vor fi finalizate în maximum 10 zile, a anunțat, joi, prim-ministrul Ludovic Orban. De asemenea, Guvernul vrea să stabilească un cadru în care profesorii să-și îmbunătățească performanța în lecţiile online iar fiecare școală va trebui să aibă o platformă pentru organizarea acestora, potrivit Agerpres.
“Toate aceste proceduri vor fi curând, în 10 zile maxim, ele vor fi parte din acte normative, se va face training-ul, inspectorii, training cu directorii de şcoli. De asemenea, urmărim programe de creştere a abilităţilor de transmitere a cunoştinţelor, pentru cadrele didactice, online, astfel încât să creştem performanţa în organizarea lecţiilor online. Avem linii pe care le urmărim, vor fi pregătiţi, vor şti ce au de făcut. Oricum, ca procedură va fi, probabil, o procedură, la propunerea şcolii cu avizul DSP şi al Inspectoratului Şcolar. Deciziile, altele decât decizia efectivă de deschidere normală a şcolii, vor fi luate de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a spus Ludovic Orban.
El a explicat că decizia guvernamentală este aceea de a nu impune aceeaşi măsură la nivel naţional, ci de a trata diferenţiat începerea şcolilor, în funcţie de contextul epidemiologic din fiecare comunitate.
“Cu siguranţă, datele precise le vor avea, să spun, cu două săptămâni, o săptămână înainte de începerea şcolii, pe baza datelor epidemiologice pe care le avem la zi şi informaţiile sunt publice şi sunt făcute de INSP. Pe de altă parte, ei vor şti că e posibil să nu se ducă toţi copiii la şcoală, acolo unde este un nivel relativ crescut de răspândire a virusului şi că va exista posibilitatea şi învăţământului, să spun, intermediar, adică o parte, jumate, în clasă, jumate online şi schimbarea lor, rotirea pe rând. (…) Cert este că fiecare şcoală va trebui să aibă o platformă de organizare a lecţiilor online. Asta este obligatoriu”, a afirmat Orban, întrebat când vor şti părinţii în ce scenariu se încadrează fiecare şcoală.
Cluburile în aer liber, „acceleratoare” de coronavirus. OMS, apel către tineri: „Întrebaţi-vă dacă chiar este nevoie să mergeţi la petreceri”
- universul.net
Emil Boc: Cine nu are infrastructura digitală pregătită pentru începerea școlii în septembrie, poate să își dea demisia
- rfi.ro
MESAJUL DE DESCHIDERE A REȚELEI UNIVERSITARE „Universitatea Europeană UNITA”, formată din Universidade de Beira Interior, Universidad de Zaragoza, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Università di Torino și Universitatea de Vest din Timișoara
- uvt.ro
Universitatea Europeană UNITA, care a fost selectată pentru finanțare de către Comisia Europeană în luna iulie 2020, reprezintă o alianță de șase universități comprehensive de cercetare și educație, din cinci țări de mărimi și cu traiectorii diferite: de la vest la est, Universidade de Beira Interior, Universidad de Zaragoza, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Università di Torino și Universitatea de Vest din Timișoara. Universitatea europeană UNITA își propune să testeze un nou model de predare colaborativă și intergată, aplicând pedagogii și strategii de cercetare inovative, în vederea elaborării și implementării de soluții creative pentru o dezvoltare regională durabilă. UNITA nu se rezumă doar colaborări în mediul academic, ci este susținută de sectorul socio-economic, autorități publice, organizații civile, care acționează ca parteneri asociați.
Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Aderând la UNITA, contribuim la dezvoltarea unei noi idei, cea de universitatea europeană. Aceasta se remarcă prin munca depusă pentru mobilitatea sustenabilă și incluziunea teritoriilor montane și de graniță”.
ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos
- uvt.ro