Revista presei

6 octombrie 2020

UVT inaugurează noul sediu în care își va desfășura activitatea Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

Universitatea de Vest din Timișoara a inaugurat azi, de Ziua Internațională a Educației, noul sediu în care își va desfășura activitatea Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, un spațiu dedicat Departamentului de Studii Românești, pentru programele de studii dedicate Istoriei și Teologiei.

La eveniment au participat prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT, alături de care s-au aflat Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, și conf.univ.dr. Loredana Pungă, decan al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

Profesorul universitar dr. Marilen Pirtea a subliniat, în legătură cu noua investiție patrimonială a UVT: „Avem marea bucurie de a inaugura astăzi, 5 octombrie, odată cu sărbătoarea Zilei Internaționale a Educației, o clădire modernă și ergonomică dedicată Teologiei și Istoriei, programe ale Departamentului de Studii Românești din Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a UVT. Nu este o întâmplare, am ales cu intenție data de 5 octombrie pentru inaugurarea acestui nou corp de clădire, tocmai pentru a marca în memoria noastră colectivă investiția în educație, pentru viitor. Deși suntem în plină pandemie, când restricțiile ne-au obligat la decizii radicale de desfășurare a activităților educaționale în regim hibrid sau complet online, nu ne descurajăm și ne îngrijim cu atenție de toate proiectele și investițiile strategice pe care le avem în derulare. Nu am vrea deloc ca la finalul perioadei de aplicare a restricțiilor, la finalul pandemiei, să ajungem cu proiecte majore întârziate. Dimpotrivă, viața universității noastre merge mai departe, înfruntând provocările și adaptându-ne la schimbări, indiferent de durata perioadei de restricții. Mă bucur nespus pentru că am reușit să oferim învățământului de la programele de Teologie și de Istorie din UVT o nouă dotare modernă și ergonomică, o motivație semnificativă ce este pe măsura ambițiilor frumoase ale studenților și cadrelor didactice de aici”.

Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a remarcat în mesajul său „Studenții de la Teologie au acum o a doua catedrală. Prima este cea pe care o știți, din Piața Revoluției, a doua este acum în noua clădire a Facultății de Litere, Istorie și Teologie. Iată că se consolidează voința din Decretul prin care a fost înființată Universitatea de Vest, în care au fost incluse programele de studii de Litere, de Istorie și de Teologie. Este un moment important în viața centrului universitar timișorean”.

Corpul de clădire are suprafața utilă de 2.126 mp, distribuită pe trei niveluri (parter, etaj 1 și mansardă), încorporând 4 săli de curs, 6 săli de seminar, 3 săli multifuncționale și o bibliotecă, dar și spațiile dedicate Centrului de Învățare al UVT, cabinetelor cadrelor didactice și Centrului de Gestiune a Școlarității. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la suma de 8,048 mil lei, bugetată atât din bugetul Universității de Vest din Timișoara cât și din bugetul Ministerul Educației și Cercetării.  Spațiile noului imobil pot acomoda concomitent peste 600 de persoane.

5 octombrie – Ziua mondială a educaţiei

Ziua mondială a educaţiei este marcată în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994. Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă.

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial. Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împart între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

La împlinirea a 50 de ani de la adoptarea “Recomandării privind statutul profesorilor”, în 2016, Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Adoptată de ONU în septembrie 2015, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

World Vision România: Elevul fără Internet a pierdut peste 300 de ore de școală; educația remedială este soluția

După o perioadă extrem de dificilă, în care un elev fără internet din România a pierdut aproximativ o treime dintre orele din anul şcolar, educaţia remedială trebuie să fie o prioritate pentru toţi cei implicaţi în sistemul de învăţământ, aceasta este una dintre principalele concluzii ale dezbaterii “Ziua Educaţiei: Lecţiile pandemiei”, organizată astăzi, luni, 5 octombrie de World Vision România.

World Vision România atrage atenția asupra faptului că elevii din diverse cicluri au pierdut în anul școlar 2019-2020, din cauza pandemiei de COVID-19, între 209 și 374 de ore de școală, dacă au avut acces zero la școala online. Acest lucru înseamnă aproape o treime din cele 35 de săptămâni de școală.

În acest moment, una dintre soluţiile la această problemă este educaţia remedială, care a devenit principala preocupare a unor societăți cu sisteme de educație dezvoltate, unde redeschiderea școlilor a adus în prim-plan golurile pe care absența școlii și a cursurilor online le-a lăsat în educația elevilor. Pentru a asigura un sprijin profesorilor care fac educație remedială la clasă, în aceste prime săptămâni din noul an școlar, o opțiune viabilă ar fi un sistem de after-school susținut de stat.

 

Elevii și profesorii, mai nemulțumiți că trebuie să poarte mască, decât că nu au dispozitive pentru școala online

Percepția elevilor și profesorilor despre prima săptămână de școală nu este tocmai bună. Conform unui sondaj, 34% dintre cadrele didactice spun că prima săptămână de școală a însemnat multe situații neprevăzute sau dificile, în timp ce alți 11% susțin că începutul școlii a fost de-a dreptul haotic.

Elevii au perceput situația cam la fel: 24% s-au confruntat cu situații neașteptate, iar 16% consideră că a fost haos.

Principala dificultate atât pentru elevi, cât și pentru profesori este legată de purtarea măștii – de care s-au declarat nemulțumiți 70% dintre elevi și 67% dintre cadrele didactice.

O altă problemă a fost lipsa dispozitivelor electronice și a conexiunii la internet. Iar aproape jumătate dintre elevi sunt nemulțumiți de lipsa interacțiunii fizice cu colegii.

„O treime din copii și profesorii sunt într-un vis urât, nu știu ce au de făcut

Sondajul trebuie să arate care e realitatea, nu cum o prezintă autoritățile.

Părinții și copiii nu știu și nu respectă regulile, școala nu poate pune la dispoziție măști și dezinfectat și nici mijloace pentru învățământul online, pentru că susținerea din partea autorităților este deficitară.

Lucrurile în foarte multe școli se întâmplă mai mult sau mai puțin ca înainte de pandemie cu riscurile de rigoare. Numărul crescut de infectări este generat de faptul că parte din școli nu pot respecta regulile. Asta trebuie să fie clar înțeles, asta e România”, a afirmat la Digi24 sociologul Gelu Duminică.

 

Federatia Spiru Haret: "Criza ne-a adus pe toti cei de la catedra in linia intai a procesului de reformatare a invatamantului"

Ziua Mondiala a Educatiei este purtatoarea unui mesaj de responsabilizare si avem sansa, dar si imensa raspundere, de a remodela viitorul scolii romanesti si al profesiei de cadru didactic, se arata intr-un comunicat al Federatiei Spiru Haret.

“Anul acesta, mai mult decat in alti ani, Ziua Mondiala a Educatiei este purtatoarea unui mesaj de responsabilizare. Transformarile pe care le initiem astazi in sistemul de educatie vor genera efecte pentru mult timp si pentru multe generatii de acum incolo. Avem sansa – dar si imensa raspundere – de a remodela viitorul scolii romanesti si al profesiei de cadru didactic. Tema aleasa de UNESCO pentru a celebra aceasta zi – “Dascalii: lideri in perioade de criza, care reinventeaza viitorul” – subliniaza foarte bine esenta perioadei pe care o traverseaza sistemul educational. Criza ne-a adus pe toti cei de la catedra in linia intai a procesului de “reformatare” a invatamantului romanesc”, precizeaza sursa citata.

Potrivit Federatiei, criza generata de virusul SARS-CoV-2 a bulversat sistemul educational din Romania si l-a obligat sa gaseasca “peste noapte” solutii de continuare a procesului de invatare in conditii foarte restrictive: izolare la domiciliu, lipsa de echipamente electronice adecvate, abilitati limitate de utilizare a acestora in scopuri didactice etc. Peste toate acestea s-au suprapus incertitudinea, riscul de infectare sau grija pentru familii.

Premiul Nobel pentru Medicină 2020 a fost acordat celor trei cercetători care au descoperit virusul hepatitei C

Cercetătorii Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice au câștigat premiul Nobel pentru medicină pe anul 2020 pentru descoperirea virusului hepatitei C, conform anunţului făcut de Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm și citat de Agerpres.

Grație descoperirii celor trei cercetători, companiile farma au putut dezvolta rapid medicamentele antivirale împotriva hepatitei C, care poate fi vindecată acum.

Laureaţii premiilor Nobel pentru fizică, chimie, literatură şi pace vor fi anunţaţi tot în această săptămână, în zilele de marţi, miercuri, joi şi vineri, iar câştigătorul premiului pentru economie va fi anunţat săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.

 

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională