Revista presei
31 iulie 2019
O medalie de aur şi trei medalii de argint, obţinute de elevii români la Olimpiada Internaţională de Chimie 2019 de la Paris
- edumanager.ro
Elevii români care au participat la Olimpiada Internaţională de Chimie 2019 de la Paris au obţinut o medalie de aur şi trei medalii de argint, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale.
Medalia de aur a fost obţinută de Mircea Raul Bodrogean, elev în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.
Olimpicii români premiaţi cu argint sunt Ioana Maria Popa, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional din Iaşi, Ana Florescu Ciobotaru, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Tudor Lile, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional “Moise Nicoară” din Arad.
Lotul olimpic al României a fost coordonat şi însoţit de acad. Marius Andruh şi Mihaela Matache de la Universitatea din Bucureşti şi Daniela Bogdan de la Colegiul Naţional “Sfântul Sava” din Bucureşti.
CNATDCU îi retrage titlul de doctor fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog
- news.ro
Consiliul General al CNATDCU a validat rezoluţia de retragere a titlului ştiinţific de doctor în Management deţinut de Bodog în unanimitate, cu 37 de voturi „pentru” din totalul celor 37 de membri prezenţi.
Decizia CNATDCU a fost dată în ultima şedinţă, care a avut loc în data de 18 iulie.
Ministrul Sănătăţii, Florian Dorel Bodog, a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat în Ştiinţe Economice, intitulată “Managementul şi marketingul unităţilor sanitare” şi susţinută în 2008 la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), anunţa în octombrie 2017 jurnalista Emilia Şercan.
Conform articolului problicat, două dintre cărţile din care Bodog a copiat masiv sunt semnate, una, de un consilier personal de-al său − decanul unei facultăţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar alta, de o colegă − conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea
Federația Elevilor din România solicită Guvernului să ia măsuri de urgență pentru remedierea situației transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal.
- digi24.ro
Federația Elevilor din România solicită Guvernului să ia măsuri de urgență pentru remedierea situației transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal. Elevii din mediul rural din România sunt nevoiți să călătorească la ocazie, deoarece transportatorii nu practică toate traseele.
„Din informațiile apărute în mass-media, în data de 24 aprilie, o elevă pleca de la liceul la care învăța, aflat în localitatea Caracal, spre localitatea sa de domiciliu. Din nefericire, pe ruta dintre cele două localități, nu exista nicio firmă care să transporte oamenii prin intermediul transportului public în comun și, ca urmare, eleva a fost nevoită să caute o cursă de ocazie, cu un străin. Situația nu este singulară, în urmă cu 3 luni o altă fată fiind nevoită să folosească aceeași metodă de transport la întoarcere din Caracal”, transmite Federația Elevilor din România.
Una dintre cauzele care au dus la această situație, cred reprezentanții Federația Elevilor din România, o constituie gestionarea defectuoasă a transportului de către Consiliul Județean Olt.
„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, aprobată de Guvern luna trecută, gestionarea serviciului de transport județean a devenit și mai haotică pentru că noua legislație este contradictorie și contrară dreptului Uniunii Europene. Până în data de 28 iunie a.c., transportul județean de persoane era serviciu public. În acest caz, autoritățile publice aveau obligația să asigure, prin licitație, deservirea tuturor localităților dintr-un județ, prin intermediul obligațiilor de serviciu public. În schimb, consiliile județene au înțeles să încalce legea față de toți călătorii în general, și față de persoanele din mediul rural în special, alegând să îi priveze de transport de calitate, neîncheiând contractele cu operatorii de transport.
Amber Academy - nevoia de a introduce în licee și universități o curriculă dedicată game development-ului
- iqads.ro
CONTEXTUL
Industria de gaming crește tot mai mult în fiecare an, există un numar tot mai mare de job-uri pe diferite departamente, iar background-ul celor care aplică (în special cel al juniorilor) pentru diferite roluri este unul vast: IT sau Graphic Design. Nevoia companiilor care activează în această industrie fiind ceva mai nișată: game production, game design – discipline ce ar putea fii cu ușurintă abordate în scoli sau facultăti, dar nu există încă programe aprobate de Ministerul Educației dedicate acestui domeniu.
BRIEFUL
Cei de la Amber, un studio de game development independent, aveau nevoie de o modalitate practică și fun prin care să comunice posibilitățile oferite de această industrie și să contribuie la dezvoltarea educației din România.
PROVOCAREA
Conceptul programului a venit cel mai ușor, dar fiind abordat subiectul educație în rândul elevilor și studenților a trebuit să-l gândim cât mai creativ și engaging.
De asemenea, a fost important să ajutăm și părintii, prin experiențele copiilor lor, să înțelegă cum pasiunea pentru jocuri video poate să se transforme într-o carieră de viitor stabilă și fulfilling.
Ce beneficii au studenţii din Europa la transportul pe cale ferată
- curierulnational.ro
Liga Studenţilor (LS IAŞI) se opune reducerii beneficiilor de care se bucură studenţii la transportul feroviar, arătând că există facilităţi similare în toate statele Uniunii Europene şi în alte state ale continentului. Nicăieri nu există vreo limitare a beneficiilor la un număr fix de călătorii sau în funcţie de performanţele academice ale studenţilor.
În România, beneficiile la transportul pe cale ferată pentru studenţi au fost intruduse în anii ’20, aceştia primind 50% reducere la clasa a II-a, iar în anii ’30 studenţii au revendicat prin greve şi ocuparea de trenuri gratuitatea la transportul feroviar ca o metodă compensatorie pentru slaba susţinere pe care Statul Român o acorda sistemului de educaţie, cu toate că în acea perioadă bugetul instrucţiunii era la circa 15% din PIB.
În statele membre ale Uniunii Europene, studenţii primesc următoarele beneficii la transportul feroviar:
Austria: studenţii au reducere 60%, iar dacă aceştia călătoresc în grup, adulţii însoţitorii călătoresc gratuit; elevii şi ucenicii au gratuitate, în schimbul unei taxe de 19,60 euro pe an;
Belgia: studenţii au până la 50% reducere, putând să aleagă dintr-o gamă largă de oferte; există şi carduri prin care în schimbul a 50 de euro, pot avea 10 călătorii pe orice distanţă;
Bulgaria: studenţii până în 26 de ani au 50% reducere, iar dacă aceştia călătoresc într-un grup de cel puţin 11 persoane cu adresă din partea unei instituţii de învăţământ, au reducere 75%;
Universitatea de Vest din Timișoara, în Newsletterul EUniverCities
Instituției de învățământ superior, dar și orașului de pe Bega, îi sunt alocate spații ample în cel mai nou Newsletter al EUniverCities, numărul din luna iulie 2019.
UVT a fost acceptată ca membră deplină a prestigioasei rețele europene, la sfârșitul anului trecut, fiind practic o recunoaștere a implicării instituției în comunitate. Universitatea de Vest din Timișoara a devenit, astfel, și prima din Sud-Estul Europei, membră în EUniverCities. Vorbim de o rețea europeană, lansată oficial în 2012, în care orașele mijlocii și universitățile lor colaborează (în așa-numitele tandemuri) pentru a îmbunătăți cooperarea. Obiectivul rețelei este schimbul și răspândirea cunoștințelor, expertizei și experienței cu privire la cooperarea dintre oraș și universitate.