Revista presei
30 septembrie 2019
Premierul Republicii Moldova, la Universitatea de Vest din Timişoara
- adevarul.ro
Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat ca invitat de onoare la deschiderea anului de învăţământ de la Universitatea de Vest din Timişoara.
„Urmărindu-şi cu consecvenţă rolul cu care a fost investită de fondatorii săi, anume de principal centru de cunoaştere în regiunea de Vest a ţării, Universitatea de Vest din Timişoara este preocupată constant de promovarea şi recunoaşterea meritelor ştiinţifice, culturale şi umane ale marilor personalităţi ale lumii academice şi publice. Prin acordarea titlului onorific Medalia de aur a UVT, însoţită de o diplomă de merit, Universitatea de Vest din Timişoara recunoaşte public meritele doamnei Maia Sandu şi este convinsă că, prin parteneriatul simbolic stabilit astfel între Republica Moldova şi comunitatea academică din UVT, prestigiul instituţiei se va consolida, iar relaţiile cu mediul universitar din Republica Moldova vor cunoaşte o firească dezvoltare”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, luni, la Cluj-Napoca, unde va asista la deschiderea anului universitar, la Universitatea "Babeș-Bolyai"
- libertatea.ro
Evenimentul, care va avea loc în Aula Magna, marchează un secol de la constituirea UBB ca universitate românească și consfințește excelența academică și de cercetare a instituției de învățământ superior clujene. Cu ocazia prezenței la Cluj-Napoca, Președintele României va vizita Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFuture al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Prin vizitarea acestui centru de cercetare medicală, considerat pol de competență științifică și tehnologică la standarde europene, Președintele Klaus Iohannis transmite un mesaj de susținere a cercetării științifice medicale, de deschidere către cercetătorii din domeniul medical, precum și un mesaj de încurajare pentru accesarea de noi proiecte pe zona cercetării medicale, de noi programe educaționale și parteneriate academice.
Conferința Urban Talks - 4 octombrie Universitatea de Vest din Timișoara, Aula Magna
- facebook.com
Ediția din acest an va fi rezultatul unui parteneriat inovator care reunește UrbanizeHub România, Banca Mondială România și JCI România.
Experți internaționali, primari, companii multinaționale, start-up-uri, specialiști în tehnologie și arhitecți vor face parte din ediția a cincea a Urban Talks, schimbând idei despre viitorul orașelor noastre.
GRAFIC Doar 377 de mii de studenți români încep azi facultatea. Este cel mai mic număr din ultimii 20 de ani
- edupedu.ro
Pe fondul declinului demografic, dar și al migrației tinerilor, numărul studenților români care sunt la facultate, în ciclul universitar de studii pentru licență, a scăzut la 377.370 de persoane, potrivit datelor extrase de Edupedu.ro din baza de date a Institutului Național de Statistică. Este cel mai mic număr de studenți din 1998 încoace, mai arată cifrele
oficiale.
Față de anul 2010, numărul de studenți români la licență a ajuns să fie aproape la jumătate. Situația poate fi pusă și pe seama introducerii procesului Bologna în 2014 (adică obținerea licenței în 3 ani, nu în patru cum era până atunci). Anul trecut erau înscrise la studii de licență 383.364 de persoane, în ușoară creștere față de anul anterior (2017), însă anul acesta (2018-2019) cifra a atins minime istorice pentru ultimele două decenii.
Timișoara 2021 face diplomație culturală și prin Consulart
- renasterea.ro
Expoziția și performance-ul Consulart Macedonia de Nord se deschid luni, 30 septembrie 2019, ora 19:00, la sediul Consulatului Onorific al Republicii Macedoniei de Nord, Str. Proclamația de la Timișoara nr. 7. Evenimentul este parte din proiectul Ecouri Europene Consulart al Asociației Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii și al Asociației Diplomatic Art, descris în dosarul de candidatură, în teritoriul Conexiuni. Lucrările artiștilor Ciprian Ciuclea, România, și Igor Josifov, Macedonia de Nord, curatoriate de Ciprian Chirileanu vor putea fi vizionate în perioada 30 septembrie – 15 noiembrie 2019, între 10:00 – 18:00.
Este prima activitate dintr-un proiect care începe în 2019 și este programat să continue în 2020 și 2021, care își propune să potențeze colaborarea între artiști și curatori din Timișoara sau România și artiști ai țărilor reprezentate prin oficii consulare în oraș. În 2019 la proiect participă Macedonia de Nord, Moldova, Serbia și Germania.
A fost lansat cel mai complex program pentru creşterea calităţii educaţiei. În ce regiuni sunt şcolile care intră în program
- adevarul.ro
Edu Networks reprezintă unul dintre cele mai complexe proiecte de transformare pentru şcolile din România care îşi propune să reducă abandonul şcolar, absenteismul, analfabetismul funcţional, precum şi să crească promovabilitatea la testele naţionale şi examenul de bacalaureat. Proiectul se va derula în următorii 4 ani în câteva sute de şcoli din ţara noastră.
Proiectul Edu Networks va fi implementat, timp de 4 ani consecutivi, în 500 de grădiniţe, şcoli şi licee, cu rezultate slabe sau medii, din mediul rural şi urban, în care învaţă aproape 260.000 de elevi. În acest an, sunt vizaţi 65.000 de copii din 114 grădiniţe, şcoli şi licee din regiunile Bucureşti-Ilfov, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Olt şi Valea Jiului. Fiecare instituţie de învăţământ va beneficia de un plan de dezvoltare şi de resurse personalizate, în funcţie de propriile nevoi şi probleme cu care se confruntă. Din octombrie, cele 9 organizaţii, peste 68 de experţi educaţionali şi peste 50 de mentori din mediul de business, experimentaţi în dezvoltarea abilităţilor de leadership, vor lucra cu profesorii, părinţii, administraţia şi comunitatea locală, pentru a îmbunătăţi calitatea educaţiei şi a creşte performanţele şcolare.
Povestea extraordinară a profesorilor ieșeni care îi pregătesc gratuit pe elevii care vor să devină medici
- digi24.ro
Mircea şi Niţa Nedea predau biologia la două licee renumite din Iaşi, Colegiul Costache Negruzzi şi Colegiul Mihai Eminescu. Acum opt ani s-au gândit să pună bazele unui proiect prin care să ofere sprijin tinerilor fără posibilităţi să îşi împlinească visul de a deveni medici. Au început să ofere meditaţii gratuite. Dintre cei 111 elevi pregătiţi de soţii Nedea, 87 au fost admişi la facultăţi de medicină din ţară. Dintre cei din urmă, 25 sunt deja medici rezidenţi. Iar acum a venit rândul unei grupe noi.
Niţa Nedea, profesoară de biologie: „Am aceleaşi emoţii, emoţii care sunt create, sunt sigură, de această bucurie pe care o avem pentru că am ajutat pe cineva, am fost la îndemâna copilului atunci când a avut nevoie.”
„Sistemul de educație din România funcționează în același format din 1945”
- pressone.ro
În fiecare dimineață, în fața Școlii 156 din București, Ionel Pușcaș așteaptă 1200 de elevi, de la primul până la ultimul. Are 51 de ani și a fost directorul școlii în ultimii doisprezece, timp în care a realizat rapid că problema fundamentală a școlilor este lipsa de spațiu pentru copii.
“Anul acesta am 1.200 de elevi într-o școală în care normativele arhitecturale îmi spun că am voie să bag doar 5-600”, explică el.
A umblat prin toată Europa, „din Islanda până în Lituania”, să vadă cum funcționează învățământul în Occident și, în 2012, s-a apucat de scris un proiect de extindere a școlii sale cu un nou corp, care să îi permită să implementeze aceleași modele și la noi.
Ca să scurteze traseul anevoios al actelor prin administrație, Ionel Pușcaș a candidat și a obținut un loc în Consiliul Local al Sectorului 6.