Revista presei

30 octombrie 2019

ASTĂZI - Humanitas Timișoara și UVT vă invită la Miercurea de știință, cu Mădălin Bunoiu și invitații săi

Librăria Humanitas Timișoara și UVT vă așteaptă, pe 30 octombrie, la ora 18.30, la a doua ediție a dezbaterilor lunare Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu și invitații săi – un dialog cu dr. Daniel Funeriu cu tema „Regatul periodic și limitele sale”.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, își propune să aducă în fața publicului subiectele importante ale științei prin dialoguri accesibile care merg în profunzimea temelor alese, însoțite de recomandări de lectură.

De data aceasta vir fi privite elementele chimice din perspectiva poveștii palpitante pe care o spun despre evoluția universului și despre lumea pe care umanitatea a construit-o.

Olimpic internațional la chimie, Daniel Funeriu a obținut, ca șef de promoție, masterul de chimie organică și supramoleculară și doctoratul în laboratoarele laureatului Nobel J.-M. Lehn la Universitatea din Strasbourg.

ASTĂZI - Serile imaginare: Filosofi păgâni și filosofi sfinți, cu Claudiu Mesaroș

Ne întâlnim la cea de-a XIII-a ediție a Serilor Imaginare în data de 30.10, ora 18:30, la Cărturești Mercy.

Tema primei întâlniri din această ediție: „Filosofi păgâni și filosofi sfinți” pornește de la cartea lui Gerard de Cenad, Deliberare asupra imnului celor trei tineri. Prezentarea va fi făcută de Claudiu Mesaros, gazda serilor de și până acum.

„Deliberarea… lui Gerard este un comentariu alegoric la episodul arderii în cuptor a trei tineri de către împăratul Nabucodonosor, narat de profetul Daniel. Lucrarea transmite cultura literară și doctrinală a Italiei benedictine a secolului al XI-lea și este una dintre cele mai frumoase analize a pluralității sensurilor Scripturii din tradiția medievală latină. Îndreptată și contra puterii politice a regatului Ungariei, dar și contra „dialecticienilor”, Deliberarea… atestă eforturile de conservare și transmitere a tradiției creștine în fața heterodoxiei în Banatul acestei epoci.”

Volumul a apărut cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara. Traducerea din limba latină a textului a fost realizată de Marius Ivașcu, studiul introductiv şi tabelul cronologic de Claudiu Mesaroş, iar îngrijirea critică a ediţiei de Alexander Baumgarten.

ASTĂZI - O zi fără Uniunea Europeană? Eveniment organizat de Pro Democrația Timișoara la aula BCUT, la ora 11, simultan cu alte trei orașe din UE: Osijek (HR), Kecskemet (HU) și Kosice (SK)

Invitație deschisă la o sesiune de reflecție pe tema: ”O zi fără Uniunea Europeană”.

Știți pe ce sunt cheltuite finanțările europene? Cine decide cu privire la cheltuirea acestor bani? Ce priorități locale considerați că ar trebui să beneficieze de aceste finanțări?

Pentru a fi parte a acestui proces, vă invităm să ne împărtășiți perspectivele voastre și să discutăm împreună viitorul politicii de coeziune, de fapt, viitorul Europei.
În cadrul acestei sesiuni de lucru ne bazăm pe activa voastră implicare, disponibilitatea de a împărtăși opiniie voastre și creativitate în elaborarea de propuneri.
Sesiuni similare au loc în Osijek (HR), Kecskemet (HU), Timisoara (RO) și Kosice (SK) pană la sfârșitul acestui an, iar rezultatele finale vor fi direcționate către decidenții Uniunii Europene.

Evenimentul beneficiază de traducere simultană între limbile română și engleză și va fi urmat de un prânz ușor. Proiectul este inițiat și coordonat de către European House Budapest în parteneriat cu Clubul Timișoara al Asociației Pro Democrația, fiind co-finanțat de către Uniunea Europeană.

ASTĂZI - Prelegere dr. Daniel Funeriu: Antreprenoriatul, inovarea și leadership-ul universitar

Viitorul educației din România stă în mâinile noastre, ale comunității, împreună putem fi schimbarea de care Romania are nevoie.
Dr. Daniel Funeriu ne invită la o prelegere publică ce va aborda subiecte precum: antreprenoriatul, inovarea și leadership-ul într-o instituție de calibrul #UVT și nu numai.

Prelegerea face parte din seria de workshop-uri SAS UVT, proiect aflat deja la a-III-a ediție.

Societatea Antreprenorială Studențească a Universității de Vest din Timișoara vine în sprijinul studenților inovatori și creativi prin facilitarea unei serii de workshop-uri susținute de tineri antreprenori de succes.

Be #StIno, înregistrează-te acum!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXeBdo3tc1qqfjGdxJH-hXjuVpIqeMh7AwBBP6EoVG6NsxSA/viewform

 

SĂPTĂMÂNA ACEASTA - Workshop-urile Societății Antreprenoriale Studențești din UVT

Ai o idee de afacere și nu știi cum să o pui în practică? Vrei să înveți de la specialiști cum să devi un bun antreprenor?

Societatea Antreprenorială Studențească a Universității de Vest din Timișoara vine în sprijinul studenților inovatori și creativi prin facilitarea unei serii de workshop-uri susținute de tineri antreprenori de succes.

Be #StIno, înregistrează-te acum!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXeBdo3tc1qqfjGdxJH-hXjuVpIqeMh7AwBBP6EoVG6NsxSA/viewform

Școala de Vară pentru Antreprenoriat și Inovare, sau mai prietenos spus StINO, este un program educațional conceput pe perioada unei săptămâni în care studenții înscriși au posibilitatea de a participa la sesiuni de tip workshop în care vor afla lucruri practice despre demersul antreprenorial de la formatori cu experiență. În cadrul StINO, studenții vor avea posibilitatea să-și valideze în cadrul echipelor ideile de afaceri, sau de antreprenoriat social, să testeze diverse scenarii, sau să înțeleagă pașii necesari pentru implementarea cu succes a unei idei în mediul de afaceri.

ONLINE / Noul site guvernamental britanic cu locuri de muncă din învățământ teaching-vacancies.service.gov.uk

Guvernul Marii Britanii a lansat recent un site special pentru profesori, prin care anunță toate locurile de muncă libere din învățământ. Pe portalul Teaching Vacancies sunt publicate condițiile de angajare, avantajele și beneficiile oferite de școlile care publică anunțurile, dar și pachetul salarial. De exemplu un învățător debutant la o școală din apropierea Londrei poate câștiga 2.450 de lire sterline pe lună, adică 13.450 de lei. În România nu există transparență în privința locurilor de muncă libere din învățământ, fiecare inspectorat școlar având lista acestora, care este publicată doar cu ocazia examenului de titularizare.

Școala Queensmead, din Ruislip, Middlesex, de la periferia Londrei, are nevoie de un profesor de matematică part-time, iar pentru asta salariul oferit este de minimum 27.596 de lire sterline (echivalentul unui contract full-time). În lei, asta înseamnă 151.954 de lei pe an. Lunar, salariul ar fi de 12.662 de lei. Condițiile impuse pentru angajarea pe acest post încep cu performanța. Anunțul arată că în anul școlar trecut 83% dintre elevi au avut note între 9 și 4, 70% între 9 și 5 iar 32% de la 9 la 7. Cu mențiunea că Departamentul folosește tehnologie inovatoare ca să stârnească interesul și progresul elevilor cu ajutorul iPad-urilor și aplicațiilor Google pentru Educație.

Ce beneficii primește profesorul:

  • O prezentare a programului
  • Formare profesională continuă
  • iPad gratuit
  • Abonament la Centrul Sportiv Queensmead și Fitness Zone
  • Asigurare de sănătate gratuită
  • Transport până la locul de muncă asigurat
  • Acces gratuit la Clubul de Fotbal

Site-ul cu locurile de muncă din învățământ a fost lansat la începutul anului școlar, iar majoritatea locurilor de muncă publicate au ca dată de începere a activității pentru pozițiile de profesori sau invatatori/educatori data de 1 ianuarie 2020.

1000 de DA / Lecția pe care Doru Trăscău de la The Mono Jacks o dă mai departe copiilor săi

În micul său „bârlog creativ” din centrul Capitalei, Doru Trăscău, fondatorul și solistul trupei The Mono Jacks, lucrează, împreună cu colegii săi de trupă la un nou album. Alături îi sunt instrumentiștii Andrei Zamfir (chitară), Cristian Chiru (bass), John Ciurea (tobe), împreună cu care repetă în fiecare zi. Compun împreună: o notă auzită de la unul naște în celălalt o idee căreia îi răspunde cu altă înșiruire de note. Piesele le care ajung la public se nasc dintr-o sumedenie de astfel de întâlniri muzicale.

„Este un soi de a compune ad-hoc cu toată gașca de oameni. În momentul în care ești înconjurat de alți muzicieni există un potențial foarte mare de inspirație pe care îl aduce fiecare dintre cei prezenți. O notă pe care o aud de la altcineva mă va pune pe mine într-o postură pe care n-aș putea să o creez de unul singur. Universul meu este atât de mare pe cât poate fi el, dar cu siguranță intersecția universului meu cu celelalte se mărește suficient cât să descopăr lucruri noi”, crede Doru Trăscău. I-a întâlnit pe Andrei, Cristian și John în anul 2017, după ce a decis să schimbe componența de atunci a trupei pe care a fondat-o cu zece ani în urmă. La puțin timp după ce s-au cunoscut, au ajuns să cânte în primul lor concert.

Astăzi, Doru Trăscău se ocupă exclusiv de muzică. Pe ultimul album „The Mono Jacks”, „Ușor distorsionat”, se află piesa „1.000 de DA”, un imn al tuturor copiilor crescuți într-un sistem cel mai des era „NU”. Copii care, ajunși adulți, își pot schimba raportarea față de viață. „Nu mă întrerupe/ Nu ești bun de nimic/ Nu purta blugii rupți/ N-ai înțeles nimic/ Nu mă face de râs/ și nu lua notă mică/ Lumea întreagă oare ce o să zică?”. „Vreau 1.000 de DA pentru fiecare nu”, este refrenul piesei în al cărui clip joacă și fiul său, Luca. O propoziție după care Doru Trăscău încearcă astăzi să își conducă propria viață. „1.000 de da este un exercițiu pe care în primul rând îl fac cu mine. Am descoperit că, ori de câte ori îmi propun să schimb ceva am o tendință naturală – sau aveam pentru că acum am început să estompez cumva programul atât de bine întipărit de-a lungul acestor an, să încep cu NU. Este foarte important să le spun copiilor și chiar și adulților din jurul meu ce îmi doresc să fac și mai puțin ce nu îmi doresc să fac”, explică artistul. 

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională