Revista presei
29 martie 2019
EVENIMENT / Premiu special acordat Universității de Vest din Timișoara – pentru buna implicare și susținere a programelor ASF de educație financiară
- stiripesurse.ro
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a participat la Gala EduFin în cadrul căreia a anunțat că instituția pe care o conducă va pune un accent deosebit pe educația financiară. Dovadă stau premiile oferite cu această ocazie.
În cadrul galei, Leonardo Badea, președintele ASF, instituție care a organizat gala, a susținut un discurs în care a punctat cum intenționează să dezvolte în România educația financiară:
”Trăim într-o lume complexă şi complexitatea lumii în care trăim se manifestă cu precădere şi în acest domeniu. Avem o lume financiară, ca să spun aşa, de maximă complexitate şi pentru a putea să ne atingem obiectivele ca societate, ca ţară, ca autoritate, este nevoie să înţelegem şi să dezvoltăm educaţia financiară.
Ne dorim ca în tot ceea ce facem să încurajăm excelenţa. Am spus-o şi o repet. Excelenţa în domeniul pregătirii, excelenţa în domeniul financiar este un lucru care nu apare în mod întâmplător. Excelenţa se realizează făcând acelaşi lucru foarte bine, şi mai bine, în mod repetat.
Universității de Vest Timișoara i-a fost acordat un premiu special pentru implicarea și susținerea programelor ASF de educație financiară. Profesorii UVT sunt în număr mare profesori voluntari în cadrul programului de educație financiară realizat de ASF.
TM NEWS / Directorul Biroului ONU din Belgrad, Simona Miculescu, distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa al UVT
- evz.ro
Simona-Mirela Miculescu, reprezentant al Secretarului General al ONU şi director al Biroului ONU din Belgrad, a primit, joi, titlul onorific de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum din partea Universității de Vest din Timișoara.
Distincţia reprezintă o recunoaştere a contribuţiilor sale semnificative în lumea diplomației, la promovarea culturii și valorilor românești în lume și modul în care Universitatea de Vest din Timișoara alege să prețuiască aportul său în apărarea principalelor obiective ale Organizației Națiunilor Unite: asigurarea păcii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional, arată reprezentanții universității.
Simona-Mirela Miculescu are o carieră marcată de o serie de premiere, ea fiind prima femeie ambasador din istoria diplomatică a României, dar şi prima femeie care a condus vreodată Misiunea Permanentă a României pe lângă Naţiunile Unite, iar în 2015 prima româncă ce a obţinut un post de rang înalt în cadrul Secretariatului ONU. ”Acordarea titlului Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum reprezintă, totodată, şi modul în care Universitatea de Vest din Timişoara onorează importanţa aparte a rolului diplomaților români, inclusiv și mai ales al femeilor din această profesie, în promovarea valorilor românești și universale”, au mai transmis reprezentanții UVT.
EDUCAȚIE / Burse de 5.000 de euro pentru cadrele didactice. Programul, lansat de firme IT din Romania
- portalinvatamant.ro
Firmele IT din Romania lanseaza un nou program de burse pentru profesori. Mai exact, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) lanseaza a doua editie a programului “Bursele ANIS”, destinat stimularii abilitatilor de predare ale cadrelor didactice tinere, dar si incurajarii studierii tehnologiilor emergente si recunoasterii metodelor inovative de predare, a anuntat ANIS.
EDUCAȚIE / Elevii solicită Guvernului retragerea unui proiect de ordonanţă de urgenţă. „Ar mări rata abandonului şcolar”
- adevarul.ro
Ministerul Transporturilor a depus în dezbatere publică un proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Legii 92/2007 şi a Legii 328/2018 privind serviciile de transport public local.
Federaţia Elevilor din România solicită Ministerului Transportului şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să retragă proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului ce va pune aproximativ 215.000 de elevi în imposibilitatea de a ajunge la şcoală. Elevii fac referire la Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007 şi a Legii nr. 328/2018 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, depus în dezbatere publică de Ministerul Tansportulrilor pe data de 6 martie.
ANTREPRENORIAT / Şase români din zece visează la propria afacere; tinerii reprezintă 77%, potrivit unui studiu recent
- monitorulcj.ro
Şase din 10 români, respectiv 63%, îşi doresc să aibă propria lor afacere, procentul fiind semnificativ mai mare în rândul bărbaţilor (72%), al tinerilor între 18 şi 23 de ani (77%) precum şi al adulţilor între 24 şi 38 de ani (75%), arată un studiu realizat de o companie de cercetare de piaţă.
CE ÎNSEAMNĂ INDEPENDENT?
De asemenea, pentru 8 din 10 români, a fi independent înseamnă a nu depinde financiar de altcineva, iar pentru 77% independenţa este asociată cu posibilitatea de a face lucrurile pe care şi le doresc, de a-şi împlini pasiunile.
“Majoritatea persoanelor cu vârsta între 55 şi 65 de ani (88%) leagă independenţa de posibilitatea de a face ceea ce îşi doresc şi de a-şi împlini pasiunile, în timp ce în cazul tinerilor de 18 până la 23 de ani acest procent este de 56%. A reuşi pe cont propriu este o altă caracteristică care defineşte ce înseamnă independenţa pentru 57% dintre români. Procentul celor care apreciază că reuşita pe cont propriu este echivalentul independenţei este mai mare în rândul femeilor (63%, versus 37% dintre bărbaţi), precum şi în rândul tinerilor între 18-23 de ani (62%) şi al adulţilor tineri (cu vârsta între 24 şi 38 de ani)”, arată studiul iSense Modern Consumer Trends Tracker, desfăşurat anual de compania de cercetare de piaţă iSense Solutions..
PIAȚA MUNCII / Cum vor patronii să-i convingă pe elevii români să nu plece din ţară
- stirileprotv.ro
Industria hotelieră are nevoie disperată de oameni. Deşi, peste 33.000 de elevi urmează licee de specialitate, prea puţini ajung să şi profeseze. Explicaţia lor?
Condiţiile de muncă şi salariile sunt de multe ori neatractive, aşa că aleg să plece din ţară. Tocmai de aceea, reprezentanţii a zeci de hoteluri au decis să invite 4000 de tineri să vadă cum se munceşte şi să-i convingă să facă o carieră din asta.
În ultimele 6 luni ale lui 2018, au existat peste 19.000 de posturi disponibile în turism doar pe o platformă de recrutare. Chiar şi aşa se angaja doar o persoană la 19 zile.
Ca să îi convingă pe tineri să urmeze o carieră în turism, peste 4000 de elevi şi studenţi vor fi invitaţi în hoteluri din întreaga ţară. Timp de 2 zile, pe 12 şi 13 aprilie, aceştia vor vedea cu ochii lor ce presupune munca în domeniu. Până acum s-au alăturat acestei campanii 46 de hoteluri din 26 de oraşe.
POEZIE / Ce e viu și ce e mort la Nichita Stănescu
- scena9.ro
Se apropie sfârșitul lui martie, luna ghioceilor și a mărțișoarelor. Dar și a miorlăiturilor de pisici ori de liceeni care postează pe Facebook citate din „Nichita”. Luna martie e luna lui Nichita Stănescu, nu doar pentru că poetul s-a născut la sfârșitul lui martie, ci și pentru că a scris versurile transformate în șlagăr „Ploua infernal,/ și noi ne iubeam prin mansarde./ Prin cerul ferestrei, oval,/ norii curgeau în luna lui Marte”. Așa că m-am gândit să fac o trecere în revistă a lucrurilor perimate din opera sa și a lucrurilor care rezistă.
Sigur, Nichita Stănescu a fost un mare poet. A influențat o mare parte a poeziei care i-a fost contemporană și a poeziei care s-a scris după el. Ceea ce mai curând i-a dăunat: când ai sute de imitatori, care scriu pogoane de poezie în maniera ta, aceștia vor sfârși prin a-ți supraexpune toate trucurile; vor transforma în banalități toate inovațiile; vor converti în kitsch toată arta originală a poetului; îți vor trata cu fum de tămâie figura și amintirea, așa cum s-a întâmplat și cu Eminescu; și vor distruge cu timpul surpriza de a descoperi poezia lui Nichita Stănescu pornind de la Nichita Stănescu – cu timpul, poezia lui Nichita Stănescu a început să fie descoperită după și prin poezia imitatorilor lui.
INTERVIU / Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Ne dorim să scăpăm de clişeele care fac referire la România ca la o ţară tradiţionalistă
- adevarul.ro
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michèle Ramis, a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul“ despre impactul pe care l-a avut „Sezonul cultural Franţa-România“ până prezent în cele două ţări şi despre mutarea evenimentelor în ţara noastră, adică începerea sezonului francez în România.
Partea română a „Sezonului Franţa-România” este pe cale să se încheie. Există o schimbare de viziune după prima parte a sezonului? Michèle Ramis, ambasadorul Franţei în România (M.R.): 2018-2019 este o perioadă excepţională în relaţia dintre România şi Franţa, deoarece, pentru prima dată, aceste două ţări au decis să organizeze un sezon, un sezon cultural, un sezon economic, care se va derula timp de opt luni, în momentul în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi după ce şi-a sărbătorit Centenarul. Aşadar, ambele ţări au decis, în 2016, să organizeze în răstimpul dintre cele două zile naţionale, 1 decembrie 2018 – 14 iulie 2019, un Sezon. Altădată numeam astfel de manifestări „Ani”, Franţa organizează ani culturali de circa 30 de ani, şi, pentru prima dată, acest lucru se întâmplă împreună cu o ţară din Uniunea Europeană. Sezonul românesc în Franţa a început la finalul lunii noiembrie, cu o inaugurare făcută de preşedintele Iohannis şi în acest moment se află în plină desfăşurare. Este un mare succes şi trebuie să spun că românii trebuie să ştie că din luna noiembrie, Franţa vibrează în acelaşi ritm cu România. Franţa a descoperit artişti români, Franţa a descoperit că avea francezi de origine română printre cetăţenii ei, printre artiştii săi şi printre scriitorii săi. Nu ştia asta, nu îi cunoştea şi eu însămi am descoperit că personalităţi franceze de prim-plan erau de origine română. Eu cred că acest Sezon a oferit României o modalitate de promovare extraordinară, a permis reînnoirea imaginii, a permis eliminarea clişeelor. Într-o primă fază, la începutul Sezonului, clişeele au ieşit la iveală, iar odată ce au ieşit, au fost înlocuite de alte lucruri, au fost înlocuite de lucruri pozitive, de descoperiri, de întâlniri şi eu cred cu adevărat că România a putut să-şi schimbe imaginea, a putut să-şi expună creaţiile, a putut să-şi prezinte creativitatea, a putut să-şi arate artiştii, a putut să cultive, alături de Franţa, legăturile vechi şi să creeze altele noi şi acum aştept cu nerăbdare sosirea Sezonului în România, pentru că este rândul nostru să facem acelaşi lucru.