Revista presei

29 septembrie 2020

Deschiderea Anului Universitar - UVT #2020 - live pe Facebook

Cu încredere în faptul că educația oferă perspective spre orizonturi inimaginabile, studenții UVT au fost invitați să împărtășească emoția și însuflețirea începerii unui nou an academic, participând la Festivitatea de Deschidere a Anului Universitar de data aceasta online, la adresa
 
 
A fost pregătită o zi plină de surprize, anunțate pe parcursul aceste săptămâni.
 
Ceremonia pentru noul an universitar a fost deschisă cu mesajul rectorului Marilen Pirtea: „Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas, spunea Socrate. În fiecare student care ne trece pragul arde o flacără, pe care noi dascălii avem obligația de a o ține aprinsă, dar și de a o mistui. Anul universitar începe într-o formă atipică. Nu sunteți o generație sacrificată, ci o generație a viitorului, iar cu flacăra tinereștii trebuie să faceți din tehnologie aliatul vostru. Indiferent unde vă aflați, vă doresc sănătate și viziune, optimism și realism, energie și putere, pentru a deveni zilnic versiuni mai bune ale propriei persoane. Become your best, la Vest!”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Discursuri de susținere și încurajare au ținut și cei trei rectori ai forurilor universitare din Timișoara, Ligia Deca, consilier prezidenţial, Alice Oancea, Doctor Honoris Causa a UVT, dar și cei mai tineri – preşedintele OSUT, Andrei Breha și Antonia Pup, studentă în primul an la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, ex-președinte al Consiliului Național al Elevilor.

„Dacă aș fi din nou la început de studenție, m-aș uita la calitate și la expunere internațională, de mișcare studențească, iar orașul să fie vibrant și multicultural, iar UVT a demonstrat asta. Urez tuturor studenților din anul I să-și dea timp să descopere universitatea, Timișoara și pe ei în sine”, a transmis Ligia Deca, consilier prezidențial.

Studenții au urmărit filmulețe care să îi ajute să se integreze în atmosfera UVT, prezentarea online a facultăților, dar și un video cu facilitățile de care vor avea parte.

În perioada 28 septembrie – 4 octombrie, Universitatea de Vest organizează un program dedicat inițierii noilor studenți – Săptămâna de inițiere UVT. Studenții își vor cunoaște tutorii de an, vor face turul orașului și vor cunoaște mai bine programul de studiu pe care îl urmează. Întregul program al Săptămânii de Inițiere UVT se găsește online aici, personalizat pentru fiecare facultate.

Universitățile nu se vor mai închide la apariția a 3 cazuri confirmate de COVID-19 – noi reguli în proiectul care modifică ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, anunțate de președintele Alianței Naționale a Studenților

Universitățile nu se vor mai închide automat la doar trei cazuri de coronavirus confirmate în formaţii de studiu diferite, decizie care este inclusă într-un ordin comun de ministru ce se află în lucru la Ministerele Educației și Sănătății, a declarat pentru Edupedu.ro Horia Oniță, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Astfel, decizia o va lua fiecare unitate de învățământ superior împreună cu direcțiile de sănătate publică, în funcție de numărul de cazuri și unde au apărut (în funcție de cum sunt împărțite facultățile pe imobile) pentru fiecare situație în parte.

„Ordinul va conține în mare parte aceleași reguli stabilite anterior, dar se vor modifica unele lucruri cum ar fi clarificări privind cazarea din cămine și modificarea acelei reguli care prevedea că la trei cazuri de coronavirus/per universitate, se va închide toată instituția de învățământ superior. Regula aceasta nu avea nicio logică, fiindcă una este în preuniversitar când ai, în general, un singur imobil, alta este în universitar când ai mai multe facultăți împărțite în mai multe clădiri. Poți să ai și 10 imobile, ori nu are nicio logică să le închizi pe toate dacă apar trei cazuri. Astfel, în noul ordin, este prevăzut ca la apariția a trei cazuri confirmate de coronavirus, să aibă loc o discuție cu reprezentanții direcției de sănătate publică pentru a decide, în funcție de caz, unde vor fi suspendate cursurile, fie că este vorba de facultate/imobil/grupă/universitate”, a explicat Oniță pentru Edupedu.ro.

 

La UVT s-a deschis anul universitar 2020-2021

Luni 28 septembrie, a avut loc festivitatea de deschidere a anului universitar 2020-2021 la Universitatea de Vest Timișoara – UVT – desfășurat în format online, distribuit public prin social-media pe pagina UVT și prin Google Meet.

Universitatea de Vest din Timișoara, cea mai importantă universitate comprehensivă din vestul țării, marchează astfel un început de an universitar care, deși dominat de restricții, de foarte multe limitări în desfășurarea activităților educaționale, va însemna o perioadă importantă pentru întreaga comunitate locală, ca și pentru întreaga societate, în care vom fi precauți în fața riscurilor epidemiologice și vom continua educația la înalte standarde, în regim online sau hibrid.

Maniera de desfășurare a activităților educaționale în cele 11 facultăți ale UVT a fost stabilită prin deciziile luate de conducerile facultăților.

La evenimentul de luni, comunitatea universitară din UVT a fost onorată de intervențiile mai multor invitați, reprezentanți ai autorităților și partenerilor UVT, dar și a personalităților internaționale, ambasadori ai UVT în lume.

După cuvântul de deschidere pe care rectorul UVT, domnul prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, l-a transmis studenților și părinților lor, cadrelor didactice și cercetătorilor, personalului de specialitate și colaboratorilor, publicului prezent în online la eveniment, au urmat mai multe mesaje de solidaritate, deschidere și parteneriat universitar transmise live de către: doamna Ligia Deca, consilier prezidenţial, rectorii celorlalte trei universități publice timișorene, partenere ale UVT în cadrul Alianței Timișoara Universitară, prof.univ.dr. Octavian Crețu (UMFT), prof.univ.dr. Florin Drăgan (UPT), prof.univ.dr. Cosmin Popescu (USABTM). De asemenea, au transmis mesaje și doamna prof.univ. dr. Alice Oancea, Doctor Honoris Causa a UVT (Universitatea Oxford), ca și studenții Adrian Breha, preşedinte OSUT și Antonia Pup, reprezentantă a anului întâi, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

CARTE - Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei

Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei de anul acesta s-au dus la Gabriela Eftimie și Sputnik în grădină (OMG, 2020) pentru categoria Poezie, la Lavinia Braniște și Sonia ridică mâna (Polirom, 2019) pentru Proză, Deniz Otay și Fotocrom Paradis (OMG, 2020) pentru Debut-poezie și la Copiii lui Marcel de Ema Stere (Polirom, 2020) pentru Debut-proză.

Numele ales pentru această Gală a Premiilor pentru Literatură Scrisă de Femei este un semn de apreciere adus în an centenar unei figuri importante a culturii române, Sofia Nădejde. Un nume care, din păcate, este aproape necunoscut, și nu doar în rândul elevilor și al elevelor, pentru care ar putea fi un model fascinant, dar și în rândul lumii artistice și culturale. Sofia Nădeje a fost prima femeie din România căreia i-a fost permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române. Alegerea acestui nume este totodată și un statement: la fel cum personalitatea Sofiei Nădejde merită și trebuie descoperită, la fel și literatura scrisă de femei și contribuția scriitoarelor la dezvoltarea literaturii române merită să fie descoperite și valorizate.

Se redeschid facultățile: numărul studenților din universitățile românești, în creștere în acest an, după intrarea în anul I a celei mai numeroase promoții de liceu din ultimii 5 ani

Universitățile românești își redeschid începând de astăzi porțile – fizice sau online – pentru peste 540 de mii de studenți la toate ciclurile de învățământ, licență, master și doctorat, după cum sugerează ultimele date statistice. Acestea marchează o tendință de creștere, după recordul negativ din anul universitar 2018-2019. Principalul motiv al evoluției pozitive este Generația 2020 – cea mai numeroasă generație de absolvenți de liceu din cel puțin ultimii cinci ani, potrivit unei analize Edupedu.ro.

EduPedu.ro nota în urmă cu un an că, în anul universitar 2018-2019, pe fondul scăderilor demografice și al migrației tinerilor, fusese atins un minimum de participare pentru ultimele două decenii – doar 402.696 de studenți în ciclul de licență, dintre care 25.327 de studenți străini și doar 377.370 de studenți români.

Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică, în anul 2019/2020 numărul de studenți înscriși la licență a crescut ușor față de anul anterior, ajungând la un total de 407.373. În ciclul de licență, datele centralizate în primăvară de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) indicau 24.335 de studenți străini la ciclul de licență, ceea ce, coroborat cu datele INS, sugerează o creștere mică a numărului de studenți români, până la aproximativ 383.000 în ultimul an universitar.

UE a aprobat relocarea a 550 milioane Euro către IMM-uri, în România

Comisia Europeană anunță luni că a aprobat modificarea programului operațional „Competitivitate” în România, prin redirecționarea a 550 de milioane de euro din banii europeni alocați țării către firmele mici și mijlocii (IMM).

Astfel, pentru a atenua efectele negative ale crizei provocate de coronavirus asupra economiei țării, se va acorda sprijin financiar unui număr de peste 120.000 de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și unor inițiative de digitalizare și educație electronică.

Sprijinul pentru IMM-uri se referă la granturile de capital de lucru și de investiții de 2.000-200.000 de euro, prin schema de ajutor de stat de 1 miliard de euro, fonduri europene și de la bugetul de stat pregătită de Guvern prin OUG 130/2020.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat:

„Datorită flexibilității oferite de Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII) a Comisiei, întreprinderile românești pot beneficia de acest sprijin vital pentru a depăși dificultățile cauzate de pandemie și a menține locurile de muncă. Alături de fondurile UE deja orientate către sectorul sănătății din România, precum și către formare, educație și infrastructuri, aceasta este o oportunitate unică pentru o redresare economică rapidă. În prezent, este extrem de important să se pună rapid în practică aceste măsuri.”

Investiția în Educație și miza pe orașul universitar, promisiunile noului primar din Timișoara, Dominic Fritz

Samuel Dominic Fritz este noul primar al Timișoarei, potrivit G4Media.ro. Are 37 de ani, s-a născut în Germania şi a fost şef de cabinet al fostului preşedinte german Horst Köhler în perioada 2016-2019. În programul său electoral, educația este una dintre temele majore. Spune că a învățat românește de la copiii din centrele în care a făcut voluntariat în urmă cu 17 ani.

“Am devenit politician fără să-mi dau seama: fiind al treilea copil într-o familie cu 8 fraţi, copilăria mea a fost o negociere constantă între nevoile personale ale fiecăruia şi obiectivele micii comunităţi din care făceam parte – familia mea. Am învăţat să spun ceea ce cred, să caut aliați pentru ideile mele și să respect (cam greu, ce-i drept) faptul că nu totul merge după capul meu”.

În programul său electoral Educația are două capitole.

În primul rând este capitolul 5, în care vorbește despre investiția “în educația copiilor noștri”. În acesta are soluții cu sursă de finanțare pentru dotarea minimă a claselor din școli dar și pentru o analiză a infrastructurii educaționale.

“Investiția în infrastructura educațională este baza contractului prin care creăm oportunități și prosperitate pentru copiii noștri. Ne asumăm cu onoare această responsabilitate, repunem învățământul timișorean în centrul priorităților administrației locale și îl ducem acolo unde merită potențialul său.

Vom crea o structură specializată pe educație cadrul în cadrul Primăriei, condusă de un expert în politici educaționale, care va coordona infrastructura școlară pe domeniile de competență ale administrației. Primul an, prioritate zero: vom dezvolta Strategia Educațională a Timișoarei. De ce unelte au copiii și profesorii nevoie, pentru a-și împlini vocația? Vom face Analiza Geografică a Nevoilor de Infrastructură Școlară. Ea va evidenția nevoile curente de infrastructură școlară ale orașului nostru în dezvoltare.

ANTREPRENORIAT - Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

Energia, determinarea şi pasiunea nu mai erau de ajuns pentru micii antreprenori în contextul pandemiei de Covid-19. Mulţi nu le mai dădeau nicio şansă, erau primii care urmau să fie măturaţi de puternicul val al crizei. Primii care ar fi depus armele, ar fi abandonat proiectele şi s-ar fi retras în linişte pentru a o lua din nou de la capăt când pandemia se va fi încheiat. În fond ce aveau de pierdut? Unu, două locuri de muncă, vânzări de câteva zeci, poate sute de mii de lei, investiţii susţinute în mare parte din economiile proprii sau din mici credite, chiar de nevoi personale. Abandonau acum şi o luau iar de la capăt. Unii mai făcuseră asta deja. Dar nu. Mulţi dintre ei s-au ambiţionat, au căutat soluţii, au strâns din dinţi şi au reuşit.

„Ne-am agăţat de orice ni se oferea: păsuiri de la furnizori, sprijin şi înţelegere de la proprietarii spaţiului pe care îl închiriem, sprijinul de la stat, înţelegerea părinţilor, sprijinul lor şi păsuirea atunci când a fost cazul, sprijinul instituţiilor de finanţare care ne-au întins o mână. Am căutat competiţii şi granturi la care să participăm. Am crezut că putem câştiga o competiţie cu 144 de start-up-uri pentru un grant de digitalizare la Academia Minţilor Creative susţinut de Unicredit şi am ţintit din prima premiul cel mare”, spune Ion Neculai, cofondator al Eematico, un proiect în domeniul educaţiei din Bucureşti, care a adunat peste 4.500 de participanţi în cinci ani.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională