Revista presei

28 martie 2019

TM NEWS / Astăzi, de la ora 10, Simona Miculescu va fi distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest

Simona Miculescu, reprezentant al Secretarului General al ONU şi Director al Biroului ONU din Belgrad, va fi distinsă pe 28 martie 2019 cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum de către Universitatea de Vest din Timișoara.

Distincţia reprezintă o recunoaştere a contribuţiilor sale semnificative în lumea diplomației, la promovarea culturii și valorilor românești în lume și modul în care Universitatea de Vest din Timișoara alege să prețuiască aportul său în apărarea principalelor obiective ale Organizației Națiunilor Unite: asigurarea păcii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional.

De-a lungul carierei, ambasadorului Miculescu i s-au conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler acordat de Preşedintele României (2002), Ordinul Rio Branco în grad de Comandor acordat de Preşedintele Republicii Federative a Braziliei (2002), Ordinul Naţional Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Înalt Oficial acordat de Preşedintele Republicii Italiene (2004) şi Ordinul Naţional Meritul Diplomatic în grad de Cavaler acordat de Preşedintele României (2007).

TM NEWS / Scriitoarea Ana Blandiana este astăzi invitată la UVT

Scriitoarea Ana Blandiana va susține la Universitatea de Vest din Timișoara prelegerea „Un memorial între două Europe” joi, 28 martie 2019, de la ora 18.00. Evenimentul face parte din seria „Conferințele UVT”.

Autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi și luptătoare pentru libertatea civică din România, Ana Blandiana s-a născut la Timișoara, fiind membru corespondent al Academiei Române din anul 2016.

După absolvirea Facultății de Filologie din Cluj-Napoca, Ana Blandiana a debutat în revista Tribuna din același oraș. S-a numărat printre fondatorii Alianței Civice (președinte între 1991-2002), urmând ca în 1993 să inițieze, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Sighet, iar în aprilie 1995, Academia Civică, pe care le conduce de la începuturi până în prezent.

TM NEWS / Ultima zi pentru înscrierile elevilor la concursul organizat de UVT:SUNYS I Spark for Urban Nature by Young Spirits

Perioada de înscriere a elevilor care doresc să participe la concursul SUNYS se încheie în data de 28.03.2019.

Proiectul “Spark for Urban Nature by Young Spirits (SUNYS)” este organizat de către
Universitatea de Vest din Timișoara, prin implicarea Facultății de Sociologie și Psihologie,
Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor, Minds Hub și ASPST alături de sponsori precum Continental Tires, Sustainalytics, Fundația Autonom, dar și ONG-uri precum Eco Club Timișoara și EcoStuff.

Concursul SUNYS reprezintă un program de învațare și dezvoltare destinat elevilor de clasa a XI-a si a XII-a, de la orice instituție de învățamânt liceal din orașul Timișoara. Aspectul formativ al acestui program este asigurat prin sesiuni de învățare, derulate pe parcursul a cinci zile consecutive, susținute de experți în subiecte precum sustenabilitate, concept de produs, storytelling sau marketing digital. Susținem și dezvoltarea de competențe transversale, precum capacitatea de comunicare, lucrul în echipă și luarea deciziilor. Acestui program nu-i lipsesc nici elementele de competiție, asigurate prin crearea, în echipe formate din cinci elevi, a unui produs creativ de conștientizare pe o temă referitoare la rolul naturii în orașe, și promovarea acestuia în mediile de socializare. Produsele de conștientizare realizate de către echipele de elevi vor fi prezentate și apoi apreciate de către comisia de evaluare, specialiști din cadrul instituțiilor partenere în organizarea concursului, precum și reprezentanți ai mediului academic. Cele mai bune produse de conștientizare vor fi recompensate prin premii oferite de către sponsorii acestui program.

TM NEWS / Săptămâna viitoare vom găsi sute de titluri la preţuri speciale, noi apariţii şi bestseller-uri în oferta Humanitas la Bookfest Timișoara

Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction îşi vor întâmpina cititorii, la Bookfest Timişoara, cu peste 800 de titluri de carte, la preţuri speciale, cu cele mai noi apariţii, cu bestseller-urile ultimelor luni și cu nouă evenimente la care vor fi prezenţi, printre alţii, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Tatiana Niculescu şi Radu Paraschivescu.

Mai mult de 800 de titluri de carte, la preţuri speciale, unde sunt incluse şi cele mai noi apariţii, şi bestseller-urile ultimelor luni, reprezintă oferta cu care Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction vin la Bookfest Timişoara. Totodată, sunt anunţate nouă evenimente – lansări de carte, lecturi în avanpremieră, dezbateri și sesiuni de autografe –, care vor fi pentru public prilej de întâlnire cu Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Tatiana Niculescu, Lidia Bodea, Radu Paraschivescu, Alexandra Mercescu, Raluca Bercea, Pierre Legrand, Florentin Țuca, Alex Oravițan, Robert Serban, Marcel Tolcea, pr. Constantin Jinga, Claudiu T. Arieșan, Smaranda Vultur, Vasile Docea, Vasile Popovici și Gabriela Glăvan.

SEMNAL / Stop Bullying! Profesorii cer o lege pentru combaterea violenţei în școlile românești

În lipsa unor reguli clare şi a unor metodologii care să poată fi aplicate, profesorii încearcă – aşa cum ştiu şi cum pot – să rezolve episoadele de bullying din şcoală! Pentru că sunt atât de dese, elevii au început să şi vorbească despre această problemă, mai ales că împărţirea a devenit clară – elevi buni şi elevi răi. Iar cei care agresează pot fi uşor recunoscuţi. Problema nu o avem doar noi. Există şi în alte ţări. Un exemplu este Japonia. Acolo, numărul cazurilor de bullying a atins un număr record în 2017. Doar că japonezii au şi instrumente cu care să combată bullyingul.

Se întâmplă pe culoarul unei şcoli de stat din Cluj-Napoca. Dar poate fi oricare altă şcoală din România.

SERGIU FODOR, elev: La ora de romana, eu eram in ultima banca, incepeam sa invat pentru teza. Am vorbit cu doamna profesoara sa imi dea 5 minute sa invat. Ceilalti au inceput sa injure, sa se loveasca unul pe altul. A sunat doamna profesoara pe domnul diriginte, ca, hai, ca nu pot sa-i calmez. Domnul diriginte a calmat faza.

RALUCA VLAICU, profesoară de limba română: El ii cunoaste mult mai bine, are dosarul fiecarui elev si le cunoaste mediile de provenienta, viata lor. Asemenea acte de violenta se intampla in continuu in clase.

Este doar un episod pe care elevii îl recunosc şi despre care reuşesc să vorbească deschis cu profesorul. Dar bullyingul continuă şi dincolo de porţile şcolilor, unde dascălii nu mai au cum să intervină.

EDUCAȚIE / INTERVIU Claudia Chiru: "Temele asigura inca un pas catre robotizarea elevilor". Probleme si solutii in Educatie

Invatatoare si antreprenoare, Claudia Chiru este unul dintre dascalii care lasa o amprenta pozitiva asupra educatiei din Romania. A infiintat Saga Kid, este invatatoare la Scoala 195 din Sectorul 3 al Capitalei, pune accentul pe invatarea experientiala si reuseste sa aiba rezultate extraordinare.

Claudia Chiru a raspuns pentru Portal Invatamant la intrebari esentiale despre Educatia din Romania si a propus solutii pentru problemele din sistem. Evaluarea Nationala, teme pentru acasa, programa scolara sau bullying-ul – am discutat despre toate in cadrul interviului pe care va invitam sa il cititi in continuare.
1) Cum ati adaptat cunostintele dobandite la Oxford pentru invatamantul din Romania?
2) Considerati ca ar trebui sa se puna mai mult accent pe invatamantul prescolar? Cand vin in clasa pregatitoare, in ce masura au copiii exersate atentia, concentrarea, dorinta de a finaliza o sarcina, nevoia de a colabora etc?
3) Realizati un top 3 probleme din Educatie la ora actuala. Ce solutii propuneti?
4) Este programa scolara prea incarcata? Ce ar fi nevoie sa se schimbe?
5) Ce solutii exista pentru elevii care au un ritm de invatare lent, care “nu pot tine pasul”?
6) Ce parere aveti despre temele de acasa? Ce ar trebui sa se schimbe?
7) Care este parerea dvs. despre Evaluarea Nationala la clasa a II-a, a IV-a si a VI-a?
8) Bullying-ul in scoli si profesorii de serviciu pe scoala – ce responsabilitate au dascalii in pauze si cum ar trebui sa procedeze?
9) Credeti ca Inspectoratele Scolare ar trebui desfiintate, asa cum a propus la un moment dat presedintele tarii?
10) In ce activitati implicati copiii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale? Cum ar fi bine sa contribuie parintii?
11) Cat de important este afterschool-ul pentru elevi?
 

CĂRȚI / Michel Houellebecq, profetul?

În acest an, Michel Houellebecq a publicat un nou roman, „Serotonine” („Serotonină”), roman care va apărea la noi, în curând, la Humanitas Fiction. Un nou val de păreri împărțite; oricum, Houellebecq e obișnuit atât cu laudele, cât și cu criticile (venite de la stânga franceză mai ales). Asta pe lângă acuzele de pornografie, antisemitism, xenofobie etc. Nu au trecut decât patru ani de când Houellebecq a publicat controversatul roman „Soumission”, apărut la noi tot în 2015, la Humanitas Fiction, cu titlul „Supunere”, în traducerea lui Daniel Nicolescu. În Franța, data lansării romanului, 7 ianuarie 2015, a coincis cu tragicul eveniment al asasinării caricaturiştilor de la „Charlie Hebdo”, ceea ce, împreună cu subiectul cărții – atitudinea unui profesor universitar în faţa islamizării masive a Franţei –, a dat o aură tragică, sumbră, poveștii lui Houellebecq. Această coincidență i-a făcut pe mulți, critici literari și cititori deopotrivă, să-l considere pe Houellebecq un soi de profet, confundând realitatea cu ficțiunea – căci granița dintre ele, mai ales în cazul literaturii, este, de multe ori, una fragilă. Distopiile, cel mai adesea, au parte de acest fel de abordare, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu romane ca „1984”  de George Orwell sau cu „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley.

DESCRIPITIV / Romania repetenta pierde copiii talentati. O radiografie a celor mai performante sisteme de invatamant din lume

Pe langa salariile mici, calitatea ingrijorator de slaba a serviciilor publice reprezinta unul dintre principalii factori care au dus la emigrarea a milioane de romani, dar si la frustrari majore pentru cei ramasi in tara. Sistemul de educatie conduce in topul nemultumirilor.

Cu un sistem de invatamant subfinantat, care primeste printre cele mai mici investitii din UE raportat la PIB, probleme majore impiedica dobandirea de competente de baza sau digitale pentru elevi. Mai grav este ca problema este mai mare in invatamantul prescolar si primar, etape esentiale pentru evolutia corecta a copiilor si, implicit, accesul la sanse egale ulterioare in viata.

Din pacate, Romania nu isi compromite doar viitorii cetateni, dar si pierde un numar mare dintre acestia. Milioane de romani au cautat scoli mai bune in alte tari pentru copiii lor, iar peste 6.500 de profesori, invatatori si educatori pasionati de meseria lor au ales sa profeseze in alta tara, satui de birocratia de aici si de lipsa unui progres vizibil in societate, potrivit statisticilor Comisiei Europene.

In ciuda unei nemultumiri generale la capitolul Educatie, autoritatile raman „repetente” an de an, desi ar putea aduce o multime de imbunatatiri daca ar copia modelele de succes din alte tari. La nivel global, cele mai performante sisteme de educatie, care conduc in clasamentele de profil, le detin tari ca Finlanda, Japonia, Hong Kong sau Canada.

Finlanda este, de departe, cel mai bun model care a avut curajul sa faca schimbari radicale la capitolul educatie, devenind o sursa de inspiratie pentru multe alte state. Conform unui studiu UNICEF, Finlanda este a doua tara din lume care ofera cele mai corecte conditii de locuit pentru copii. Reteta sistemului lor de educatie exceptional are cateva ingrediente majore.

 

AFIȘ / Criptomoneda

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională