Revista presei
28 septembrie 2018
Experimente trasnite si ateliere fascinante la Noaptea Cercetatorilor Europeni, la Timisoara
- Sursa: opiniatimisoarei.ro
Timisoara sarbatoreste „Noaptea cercetatorilor” cu experimente trasnite, ateliere si conferinte fascinante. Evenimentul are loc in mai multe locatii din oras: la Universitatea de Vest din Timisoara, in Campusul Nokia, la Experimentarium si la Observatorul Astronomic, in 28 septembrie.
Facultatea de Fizica a UVT le da sansa celor interesati sa vada cum se intampla cercetarea in „spatele scenei”, deschizandu-si portile laboratoarelor pentru public, de la ora 17.00. Tot la Facultatea de Fizica, cele mai bune desene si fotografii cu tematica stiintifica vor fi premiate in cadrul unui concurs destinat elevilor.
Scriitorul francez Éric Vuillard vine la Timișoara. Când îl puteți întâlni
- Sursa: pressalert.ro
Între 27 septembrie şi 1 octombrie, scriitorul francez Éric Vuillard se va afla în România pentru o serie de evenimente, întâlniri cu cititorii şi lansarea oficială a celei mai dezbătute cărţi francofone a anului, „Ordinea de zi”, distinsă cu premiul Goncourt 2017, la Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.
La Timişoara, întâlnirea cu Éric Vuillard, moderată de scriitorul timişorean Robert Şerban, va avea loc în 29 septembrie, ora 17:00, în Aula Magna a Universităţii de Vest, iar cartea va fi prezentată de criticul literar Vasile Popovici.
Conferință internațională de teologie, la Timișoara
- Sursa: mitropolia-banatului.ro
Această conferință internațională este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei în parteneriat cu organizațiile internaționale și locale: Institutul de Studii Creștine Ortodoxe Cambridge (www.iocs.cam.ac.uk), Academia Română – Filiala Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest Timișoara și cu sprijinul autorităților locale de stat.
Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, semnatară a Magna Charta Universitatum
- Sursa: edumanager.ro
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, prof. univ. dr. Marius Raica, a semnat Magna Charta Universitatum (MCU), în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Universitatea din Salamanca, unul dintre cele mai renumite orașe medievale din Europa. La acest eveniment au mai participat, din partea UMFVBT, prorector prof. univ. dr. Alexandra Enache și doi studenți din anul III.
Doi elevi din Timișoara reprezintă România în finala internațională a unui concurs de idei inovative!
- Sursa: sursadevest.ro
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de partener oficial în România al Programului ClimateKIC, a organizat finala națională a competiției de idei ClimateLaunchPad.
În cadrul finalei, au ajuns opt echipe, însă trei s-au retras pe parcurs. Restul echipelor rămase în concurs și-au prezentat ideile inovatoare de business și s-au întrecut pentru a obține un loc în cadrul finalei internaționale.
UAIC ÎȘI ÎNTÂMPINĂ BOBOCII CU TREI ZILE DE INFORMARE, ORIENTARE ȘI UN CONCERT ÎN AER LIBER
- Sursa: radiohit.ro
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează a opta ediție a evenimentului „Bun venit la UAIC”, dedicat informării și orientării studenților din anul I. În perioada 30 septembrie – 2 octombrie, noii studenți ai Universității vor fi întâmpinați de colegi mai mari, asociații studențești, angajați ai UAIC și reprezentanți ai instituțiilor de cultură și companiilor din Iași. Pe parcursul celor trei zile, bobocii vor găsi în fața Universității zeci de infochioșcuri amenajate doar pentru ei.
Aproximativ 16.000 de studenţi încep anul universitar în Piaţa Mare
- Sursa: sibiu100.ro
Circa 16.000 de studenţi de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, vor începe noul an universitar în Piaţa Mare. Ceremonia va avea loc luni, de la ora 13.
Centrul oraşului se va umple din nou, aşa cum este tradiţia în ultimii ani, de tineri entuziasmaţi de un nou debut.
Ceremonia de deschidere a anului universitar va fi deschisă de rectorii celor două instituţii de învăţământ superior, Ioan Bondrea, de la ULBS, şi Ghiţă Bârsan, de la AFT.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ: N-avem nevoie de bâjbâieli în măsurile noului ministru al Educaţiei. Să fie profesionist
- Sursa: mediafax.ro
“Considerăm că educaţia din România are nevoie de stabilitate şi de coerenţă în măsurile care vor fi întreprinse în perioada următoare. O reformă reală în sistemul de învăţământ nu poate fi făcută cu schimbări de la o zi la alta şi cu oameni care nu pot continua proiectele care au fost deja discutate cu partenerii sociali”, se arată într-un comunicat de presă trimis, joi, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Federaţia face un apel către reprezentanţii Guvernului, astfel încât să propună cu “mare responsabilitate” persoana care va ocupa portofoliul de la Educaţiei.
Executivul a aprobat un proiect privind crearea unei platforme naţionale integrate de tip campus
- Sursa: edumanager.ro
Executivul a adoptat, în şedinţa pe 27 septembrie, o hotărâre privind crearea unei platforme naţionale integrate de tip campus care să asigure, cu prioritate în şcoli de nivel gimnazial, serviciul de acces fără fir la reţele de date deschise interconectate, inclusiv la internet.
Potrivit unui comunicat de presă al MEN, obiectivele specifice ale proiectului sunt crearea infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER şi WEB 2.0 în educaţie pentru minimum 2.000 de şcoli, dotarea în cadrul proiectului a 4.500 de unităţi gimnaziale cu echipamente wireless, creşterea ponderii profesorilor care utilizează internetul prin wireless-campus la 15% până la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectului.
Ministrul Educației Valentin Popa a demisionat
- Sursa: dcnews.ro
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a demisionat din Guvern. Demisia vine după o discuţie în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile minorităţilor şi a adăugat că, de data aceasta, liderul UDMR, Kelemen Hunor, are dreptate când spune că nu va discuta alte proiecte cu cei din coaliţia de guvernare până nu sunt rezolvate problemele din Educaţie.
Nelu Barbu: Predarea limbii române la clasele cu predare în limbile minorităţilor se va face de cadrele didactice de la clasele respective
- Sursa: edumanager.ro
Predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective, a aprobat pe 27 septembrie, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
“A fost pe ordinea suplimentară a şedinţei de Guvern de astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă de la Ministerul Educaţiei, care a fost adoptat.