Revista presei
28 noiembrie 2019
ASTĂZI, la UVT - FutureSkilledProject sau cum se dezvoltă competențele?
- ziuadevest.ro
Joi 28 noiembrie 2019, în Aula Magna a UVT, va avea loc, în intervalul 9-13, ediția din 2019 a Conferinței #FutureSkilledProject, care va aduce împreună o serie de experți în domeniile lor de activitate, pentru a evidenția importanța competențelor viitorului.
Conferința își propune să dea răspunsuri la trei întrebări de agendă strategică:
Care sunt cele mai importante competențe? Cum se dezvoltă competențele? Cum se consolidează parteneriatul dintre educație și business?
Acestea vor fi doar câteva dintre întrebările abordate de către specialiști din cercetare, educație, alături de oameni de succes din mediul de afaceri, cu toții implicați în comunitate și preocupați de o educație centrată pe formarea de competențe relevante pentru performanță, dezvoltare și well-being.
Participanți, lectori și antreprenori de succes din program:
Ovidiu Sandor (CEO, Mulberry Development). Andreea Jebelean (HR manager, TE Connectivity). Andrei C. Miu (Profesor, Universitatea Babeș-Bolyai). Razvan Ogircin – moderator (Managing partner, AIMS). Adina Bugescu – (Pre-Sales Manager, Prospero). Florin Costin Ciocan (Ecosystem & Innovation Manager, Nokia). Ovidiu Megan (Conferențiar, Universitatea de Vest din Timișoara). Silvia Toth (Project manager, Asociația pentru Valori în Educație)
Eleva care s-a luat la trântă cu „fondul şcolii“: Avocatul Poporului s-a autosesizat şi i-a dat dreptate
- adevarul.ro
Avocatul Poporului i-a dat dreptate elevei de la Liceul Traian din Constanţa care a criticat nelegitimitatea fondului şcolii, o decizie ce reprezintă o condamnare morală a conducerii instituţiei de învăţământ.
„În urma anchetei efectuate, am constatat faptul că la nivelul Liceului Teoretic “Traian” din municipiul Constanţa, directorul unităţii de învăţământ nu a demarat procedura legală şi nu a întreprins nici un demers, prealabil publicării articolului de presă, în vederea obţinerii finanţării serviciului de pază pentru care, potrivit legii, există posibilitatea de a fi asigurat din bugetul local. În vederea remedierii situaţiei semnalate şi în presă, se impune ca la nivelul unităţii de învăţământ, directorul Liceului Teoretic”Traian” din Constanţa, să dispună măsurfie legale în vederea respectării recomandărilor Inspectoratul Şcolar Constanţa. Am constatat faptul că la nivelul Primăriei Constanţa, Compartimentul Gestionarea Bazei Materiale a Unităţilor de învăţământ Preuniversitar nu există înregistrată nicio solicitare conformă din partea conducerii Liceului Teoretic “Traian” cu privire la securitate fizică sau supi-aveghere video. Ca urmare, Primăria Constanţa nu a putut finanţa din fondurile bugetului local serviciul de pază aferent asigurării securităţii unitătii de invăţământ.”, se arată în raportul Avocatului Poporului.
EUROPA - Comisia Europeană: "Team Ursula" la start
- dw.de
Noua Comisie Europeană a fost confirmată miercuri prin vot de Parlamentul European. După vot, începe munca. Preşedinta CE von der Leyen vrea un executiv comunitar geopolitic, verde şi ieftin. Bernd Riegert din Bruxelles.
Nu a fost un început ușor pentru echipa de comisari a Ursulei von der Leyen: Parlamentul European a respins, după audieri, candidatele din Franța și România și candidatul Ungariei. Aceste țări au fost nevoite să nominalizeze alte persoane pentru executivul comunitar. Supărat de această evoluție a fost mai ales președintele francez Emmanuel Macron, care a acuzat-o personal pentru situație pe noua președintă a Comisiei, Ursula von der Leyen.
Tensiuni mari deci de la bun început și o amânare de patru săptămâni a învestirii noii echipe, care își va începe munca la 1 decembrie, față de 1 noiembrie cum era planificat.
Până în urmă cu câteva zile au existat de asemenea neclarități de ordin juridic, după ce Marea Britanie a refuzat să nominalizeze un candidat pentru funcția de comisar european, având în vedere Brexitul planificat pentru 31 ianuarie.
70 de ani de la crearea Alianței Nord-Atlantice - Think tank-ul românesc New Strategy Center va fi partener instituțional al evenimentului ”NATO Engages” de la Londra, 3-4 decembrie 2019
- caleaeuropeana.ro
New Strategy Center se alătură unui consorțiu format din Atlantic Council, Globsec, Royal United Services Institute (RUSI), King’s College London și Munich Security Conference ca partener instituțional pentru a marca 70 de ani de la crearea Alianței Nord-Atlantice, în cadrul evenimentului ”NATO Engages – Innovating the Alliance”, la Londra, informează think tank-ul într-o postare pe Facebook.
Șefii de stat și de guvern din cele 29 de state membre ale NATO se reunesc în perioada 3-4 decembrie la Londra pentru a celebra 70 de ani la înființarea Alianței Nord-Atlantice, precum și pentru a evalua modul în care NATO se adaptează și menține securitatea pentru aliații săi într-o lume aflată în schimbare rapidă. CaleaEuropeană.ro va asigura o corespondență specială de la Londra, de la reuniunea crucială a liderilor euro-atlantici și de la evenimentul NATO Engages.
PIAȚA MUNCII - Deficit uriaş de specialişti IT pe piaţa europeană în 2020. Cum stă România la acest capitol
- capital.ro
Cererea de competențe în domeniul digital continuă să crească într-un ritm alert. La nivel european, se estimează că piața muncii va înregistra un deficit foarte mare de profesionişti în domeniul IT, anul viitor, potrivit unui studiu realizat de Codecool, unul dintre cele mai importante bootcamp-uri de programare din Europa Centrală.
Conform studiilor, se preconizează că în anul 2020 pe piața europeană a muncii va fi un deficit de peste 670.000 de profesioniști în domeniul IT. În prezent este nevoie de personal calificat, mai mult decât oricând, pentru a permite Europei să își consolideze competitivitatea la nivel global, ținând cont că inovarea în domeniul digital a devenit un factor-cheie. Întrucât decalajele ce țin de salarii și de ratele de angajare încep să dispară în Estul și Vestul Europei, noi provocări precum competențele diferențiate, schimbările profesionale și lipsa aptitudinilor de comunicare din domeniul IT trebuie să fie gestionate printr-un sistem complex de educație și formare profesională.
Unul dintre cele mai importante bootcamp-uri de programare din Europa Centrală, Codecool, a publicat recent un studiu referitor la rata de angajare, salariile și alte aspecte-cheie din domeniul IT din Europa. Rezultatele evidențiază nevoia stringentă de a descoperi noi principii de cooperare între factorii de decizie europeni, întreprinderi, învățământul superior și actorii din sectorul educației private, pentru a putea genera forță de muncă de calitate în acest sector.
Revoluția oamenilor buni: un etaj al MagicHome, refugiul părinților cu copii bolnavi de cancer, renovat după ce 5000 de mame s-au mobilizat să strângă în 6 zile peste 100.000 de euro
- republica.ro
Ieri și-a deschis porțile MagicHome, refugiul parinților cu copii bolnavi de cancer.
Clădirea, achiziționată și renovată grație inițiativei lui Vlad Voiculescu și Melaniei Medeleanu și a donației a zeci de mii de oameni inimoși, va deveni locul în care părinții se pot odihni, spăla sau mânca în perioada de tratament a copiilor, perioadă care poate fi, de multe ori, întinsă pe luni sau ani. Șederea aici va fi gratuită.
Un etaj al clădirii a fost renovat de o comunitate de Facebook, care reunește zeci de mii de mame. Comunitatea se numește LaPrimulBebe și este condusă de Atena Boca.
„Cine să înțeleagă durerea unei mame care stă pe un scaun de spital alături de copilul ei dacă nu tot o mamă? Cu o saptamână înainte să înceapă poate cea mai emoționantă campanie umanitară, campania MagicHome, mamele comunității online LaPrimulBebe au strâns rândurile și au organizat o licitație online numită #EtajulParintilor”, povestește Atena Boca.
Vreme de 6 zile, peste 5000 de mame au licitat peste 4000 de obiecte și servicii și au strâns 104.000 de euro. S-au licitat de la haine și obiecte de bebeluș, la nopți de cazare în pensiunile mamelor, la servicii de contabilitate, stomatologie, machiaje profesionale, până la timp petrecut în compania persoanelor publice – artiști, actori, staruri de televiziune. „Sore Mihalache a colindat familia care a licitat-o chiar la ea în sufragerie”, punctează Atena Boca.
Suma strânsă de mamele comunității s-a transformat într-un etaj ce îi poartă numele și culorile, etajul LaPrimulBebe.
Comunitatea LaPrimulBebe este o comunitate online de sprijin pentru mame la început de drum, cu 20 de filiale locale. Pe lângă sprijinul emoțional și informațional oferit mamelor și sutele de evenimente de educație parentală organizate pentru membrii săi, LaPrimulBebe organizează de două ori pe an, primăvara și iarna, licitații umanitare online în cadrul grupurilor sale de sprijin, de pe Facebook. Adică 6 zile, în care mamele oferă spre licitație sau cumpară obiecte și servicii, noi sau folosite. Până în prezent 1.000.000 euro au fost strânși, bani cu care au fost dotat spitale și maternități cu aparatură, s-au recondiționat secții de pediatrie, laboratoarele de oncologie pediatrică Louis Turcanu Timișoara și a fost construit un etaj în MagicHome, refugiul părinților cu copii bolnavi de cancer.