Revista presei

28 aprilie 2020

INTERVIU - Rectorul Universităţii de Vest: Timişoara ar putea marca o premieră, devenind prima Capitală Culturală Digitală Europeană

Profesorul universitar Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, cea mai mare instituţie de învăţământ superior din aceastăparte a ţării şi unul dintre partenerii strategici ai Asociaţiei Timişoara2021, ne-a acordat un interviu în exclusivitate, în cadrul căruia lansează o ipoteză surpriză: Timişoara ar putea deveni prima Capitală Europeană a Culturii Digitală, în contextul pandemiei de coronavirus.

Se vorbeşte despre o posibilă decalare a anului în care Timişoara va fi capitală europeană a culturii. Credeţi că o extindere a perioadei de pregătire a oraşului pentru acest moment este benefică?

Un colectiv de experţi în tehnologiile viitorului, din UVT şi din celelalte universităţi publice ale Timişoarei, alături de nuclee de expertiză din companiile locale, are şanse reale să-şi aducă contribuţia la un proiect de mare performanţă, prin care, alături de mişcarea culturală din comunitatea noastră, să reuşim împreună impunerea unui alt fel de program al capitalei culturale, o primă ediţie a „Noii Capitale Culturale Europene Digitale”, în 2021.   Un astfel de proiect, invovator, poate promova unitatea cetăţenilor din toată Europa, în ciuda faptului că prezenţa turistică în Timişoara anului cultural european nu s-ar mai ridica la cotele aşteptate, de peste un milion de vizitatori, o corecţie ce a intervenit deja prin reducerea drastică a prognozelor din partea industriei turismului. Europenii se vor conecta în proiecte culturale digitale la o altă scară, însă, mult mai amplă, cu siguranţă.  

Proiectul „Timişoara 2021 – Noua Capitală Culturală Europeană Digitală”, poate fi un răspuns integrativ pe care Europa şi-l va asuma în faţa provocărilor globale, induse prin criza epidemiologică şi consecinţele sale pe termen lung. Seva şi esenţa acestui oraş sunt date de mediul academic, inovaţia şi dezvoltarea sunt generate şi asigurate de studenţi, cercetători şi de mediul antreprenorial, iar răspunsul Timişoarei la aceste provocări globale, ca oraş cultural şi universitar, va deveni chiar un răspuns al întregii Europe.  

Noutatea la BAC este că examenul va începe cu probele scrise, pe 22 iunie. Evaluarea Națională se va susține începând cu 15 iunie / Tezele nu se vor mai susține și se recuperează materia neparcursă

Evaluarea Națională 2020 se va susține începând cu data de 15 iunie, iar la examenul de Bacalaureat “noutatea va fi că va începe cu probele scrise, în data de 22 iunie, și va continua cu probele pentru competențe”, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie. Referitor la elevii care nu sunt în ani terminali, “se recuperează materia neparcursă în această perioadă”, “mediile vor fi încheiate cu minimum 2 calificative sau note” și “nu se vor mai susține teze”.

  • MEC va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încat unele conținuturi prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor
  • Se recuperează materia neparcursă în aceasta perioadă
  • Referitor la incheierea situatiei scolare, mediile vor fi incheiate cu minimum 2 calificative sau note, așa cum am mai precizat. Insa nu se vor mai susține teze.
  • Pentru situatiile exceptionale, in cazul in care un elev nu are 2 calificative sau note, MEC va comunica modalitatile de incheiere a situatiei scolare.
  • Referitor la examenele naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține în conformitate cu noua programă pe care deja Ministerul Educației a transmis-o și respectând calendarele comunicate deja.
  • Practic, Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat – noutatea va fi că va începe cu probele scrise în data de 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe. Calendarul va fi comunicat ulterior.
  • Pentru cei care susțin examenele de certificare pentru învățământul profesional și postliceal, vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată.
  • În ceea ce privește examenele pe care le susțin cadrele didactice, ne referim aici la examenele de titularizare, definitivat sau gradele didactice, acestea se vor desfășura cu respectarea măsurilor de siguranță și ministerul va comunica în scurt timp modalitatea de susținere, dar și calendarul.
  • În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială
  • ISJ vor pune la dispoziție un TELVERDE pentru orice intrebare
  • Obiectivele Ministerului Educației pentru această perioadă sunt incheierea cu bine a situatiei scolare, iar examenele pentru elevi, studenti si profesori sa se desfasoare in siguranta si in conformitate cu legea

Ilie Bolojan: Am alocat 80.000 de euro pentru cumpararea de tablete ce vor fi puse la dispozitia copiilor, din Oradea, ce nu-si permit, pentru ca si acestia sa participe la cursurile online

Intr-o declaratie de presa, sustinuta astazi de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, la finalul sedintei de Consiliu Local, acesta a anuntat ca a decis alocarea unei sume de bani pentru invatamantul local.

Potrivit declaratiei lui Ilie Bolojan, aproximativ 80.000 de euro vor fi alocati institutiilor de invatamant din Oradea, pentru ca acestea sa cumpere tablete ce vor fi puse la dispozitia elevilor care nu-si permit  un calculator sau o tableta.

Am primit o situatie de la Inspectoratul Scolar din care rezulta ca aproape 400 de copii din Oradea nu pot beneficia de predarea online intrucat au o situatie materiala care nu le-a permis parintilor sa le cumpere tablete sau calculatoare, asa am decis sa alocam o suma de aproxiumativ 80.000 de euro, scolilor din Oradea, pentru ca acestea sa achizitioneze tablete, in cursul acestei saptamani, astfel incat, de saptamana viioare, sa fie puse la dispozitia acestor copii, ca si acestia, alaturi de alti copii care au o situatie materiala mai buna si care au asemenea dotari, sa poata sa beneficieze de cursurile online, pe care scolile din Oradea le tin in aceasta perioada“, a declarat Ilie Bolojan.

Presa straina scrie despre Romania, prima tara din Europa care inchide anul scolar. Invatamantul privat se teme de faliment

Scolile private anunta ca e posibil sa intre in faliment pana la toamna, daca intre timp in Romania nu se vor mai relua orele, iar statul nu va gasi o modalitate de a le sprijini. In paralel, presa straina anunta ca tara noastra este prima din Europa in care s-au luat astfel de masuri.

Emerging Europe sustine ca – in conditiile in care presedintele Iohannis anuntase deja ca dupa 15 mai se vor relaxa restrictiile impuse de pandemie – multi s-au asteptat sa se reia si activitatea din gradinitie, scoli, licee si facultati.

Dar n-a fost asa, scrie publicatia straina. Iohannis a anuntat ca vor continua cursurile online de astazi, 27 aprilie si pana pe 12 iunie. La scoala vor mai merge doar elevii din ani terminali, in perioada 2 – 12 iunie. Ulterior, orele se vor relua abia la toamna.

Publicatia relateaza ca – dupa acest anunt – multa lume s-a intrebat daca restrictiile se vor mai relaxa sau nu dupa data de 15 mai. Dar oamenilor le-a mai venit inima la loc cand au aflat ca deja se iau masuri de relaxare, cum ar fi cele care le permit varstnicilor sa iasa din case pentru perioade mai lungi de timp.

Înscrierea în Programul IMM INVEST România va fi deschisă pentru IMM-uri în data de 28.04.2020, ora 9.00

Înscrierile online se vor desfășura în sesiune continuă, până la sfârșitul anului 2020 și până la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei. În sesiunea anterioară de înscriere, care nu s-a mai desfășurat din cauza unei defecțiuni, nicio societate nu a fost înregistrată. Procedura va fi reluată de la 0, iar instituția îi asigura pe oamenii de afaceri care vor accesa aplicația că toți pornesc în Programul IMM INVEST cu șanse egale. Pentru a asigura cele mai bune condiții pentru IMM-urile solicitante, portalul imminvest.ro a fost dezvoltat de către specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale, care au găsit cele mai bune soluții pentru a așeza infrastructura informatică a programului IMM INVEST pe cea mai sigură și stabilă platforma tehnologică. De asemenea, aplicațiile au fost evaluate din punct de vedere al securității cibernetice de către echipe din cadrul STS și SRI.

Principiul de aprobare a finanțărilor NU este primul venit – primul servit, iar platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizează doar dacă aplicantul este eligibil și are statul de IMM. Confirmarea eligibilității nu reprezintă acordul de finanțare. După această prima verificare, documentele sunt transmise către banca aleasă de firmă, unde se va face analiză solvabilității și se va aprobă solicitarea creditului. Următorul pas, dacă finanțarea este aprobată, constă în trimiterea documentației către FNGCIMM, pentru garantarea creditului și pentru aprobarea ajutorului de stat.

 

Transformarea digitală a orașelor

Pe măsură ce intrăm într-un nou deceniu, orașele înțeleg că „transformarea digitală” nu se referă la înlocuirea sistemelor tradiționale, ci la utilizarea tehnologiei pentru a reduce costul operațiunilor, a îmbunătăți serviciile pentru cetățeni și a stimula creșterea economică. Orașele care nu reușesc să implementeze strategii de transformare digitală pot avea rezultate negative neprevăzute pentru comunități și cetățeni. Astfel, pot apărea provocări economice care să afecteze sistemul de transport, programele de sănătate publică și servicii sociale și comunitățile vulnerabile.


Funcționarii orașului prioritizează adesea serviciile destinate publicului pentru investiții digitale, cum ar fi serviciile online și mobile, gestionarea cazurilor de servicii sociale și accesul general la informații. Totuși, îmbunătățirile în gestionarea infrastructurii pot avea un impact mai mare. De fapt, atunci când Comisia Economică a Națiunilor Unite a definit 90 de indicatori de performanță pentru „orașe inteligente și sustenabile”, 46 dintre aceștia erau legați de infrastructura guvernamentală (telecomunicații, utilități publice: apă și energie electrică, transport sau salubritate/poluare).

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională