Revista presei

26 martie 2020

Universitatea de Vest din Timișoara – desemnată să găzduiască, în 2021, cea mai mare conferință europeană în domeniul calității învățământului universitar

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a fost desemnată de către Asociația Europeană a Universităților (European University Association – EUA) să fie, în perioada 18-20 noiembrie 2021, prima dată pentru România, gazda celei mai mari conferințe anuale europene în domeniul asigurării calității în învățământul universitar – European Quality Assurance Forum (EQAF), potrivit unui anunț al instituției.

EQAF creează un cadru pentru dezbateri, dezvoltare profesională și schimburi de bune practici pentru toate entitățile implicate în procesul de asigurare a calității învățământului universitar – universități, agenții de evaluare externă a calității, instituții europene sau organizații studențești. Conferința reunește anual peste 500 de rectori, prorectori, experți în asigurarea calității, cercetători sau studenți din întreaga Europă și nu numai, evenimentul aducând la un loc de fiecare dată participanți de pe toate continentele.

EQAF este organizată anual, începând cu anul 2006, de Grupul E4, format din cei mai importanți stakeholderi europeni în domeniul învățământului universitar: Asociația Europeană a Universităților (European University Association – EUA), Organizația Europeană a Studenților (European Students’ Union), European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) și European Association of Institutions in Higher Education (EURASHE).

Rectorul UVT, presedinte in exercitiu al “Consortiului Universitaria” subliniaza importanta evenimentului ce va fi gazduit de Romania anul viitor: “Gazduirea unui eveniment de o asemenea anvergura reprezinta pentru Universitatea de Vest din Timisoara si pentru invatamantul superior romanesc o recunoastere a activitatii sale in domeniul internationalizarii si asigurarii calitatii educatiei.

Dupa ce, in anul 2019, odata cu aniversarea celor 75 de ani de existenta, UVT a gazduit doua importante evenimente ale colaborarii Europa de Est-China (7th China-CEEC Education Policy Dialogue si 6th China-CEEC Higher Education Institutions Consortium meeting), ce s-au bucurat de participarea unor reprezentanti din 18 state, anul 2021 va aduce un nou reper important in comunitatea universitara Romania si din Timisoara.

Astfel, organizarea in premiera, la Timisoara, in anul Capitalei Culturale Europene, a European Quality Assurance Forum, este o oportunitate importanta pentru UVT si pentru invatamantul superior din Romania, pentru a se alinia tendintelor internationale, ceea ce institutia noastra isi propune in permanenta.”

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus

Protejați-vă, evitați contactul direct!


● Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic
intens, zone de recreere.

▪ Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.


● Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

▪ Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

● Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

▪ În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

● Păstrați o distanță semnificativă, de 2 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați
față în față cu alte persoane.

▪ Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

● Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

 

Primul ventilator produs la Timișoara cu o imprimantă 3D este gata de teste

Ventilatorul pentru terapie intensivă proiectat pentru a fi realizat cu o imprimantă 3D urmează să intre în teste la Centrul “Pius Brânzeu” al Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” prin metode de spirometrie, dar și pe animale din biobaza centrului.

Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara a reușit să vindece 51 de pacienți de coronavirus, instituția medicală din Banat fiind cea mai performantă din România în actuala criză pandemică, dar numărul pacienților continuă să crească și există o nevoie tot mai mare de echipamente, atât pentru bolnavi, cât și pentru personalul medical.

În acest context, un grup de bănățeni a luat inițiativa dezvoltării unui sistem open source de ventilare mecanică a pacienților cu forme grave pulmonare ale COVID 19.

Radu Ticiu a inițiat constituirea grupului VentilaTM (Ventilate Me) care include câteva zeci de ingineri, medici, manageri, implicați în dezvoltarea de soluții low și high tech care urmăresc să crească capacitatea de reacție a comunităților locale din România, în jurul medicilor din prima linie de reacție împotriva pandemiei COVID19.

“În cadrul acestui proiect, o echipă de proiectare formată din specialiști de la Symme3D (cu imprimantă 3D – n.r.), condusă de Călin Brandabur, a proiectat și actualmente prototipează o primă versiune de ventilator, urmând să o testeze alături de medicii de la Centrul ‘Pius Brânzeu’ al Universității de Medicină și Farmacie ‘Victor Babeș’ prin metode de spirometrie, dar și pe animale din biobaza centrului. Primul print al componentelor este în curs de realizare chiar în acest moment, sistemul electronic a fost testat în zilele precedente. Azi vom realiza asamblarea prototipului și vom începe testarea”, ne-a declarant Radu Ticiu, Co-fondator și CEO Timișoara Startup Hub.

“Făcând maparea capacității de printare 3D și prelucrare pe CNC, am primit până în acest moment răspunsuri de la primii 100 de colaboratori. Ne așteptăm ca în conditiile unui parcurs favorabil al testelor și experimentelor pe animale să putem începe transmiterea de “comenzi” peste două-trei zile”, a precizat Radu Ticiu.

Elevii și studenții din familii cu posibilități reduse pot depune cerere la școli până pe 17 aprilie pentru bonuri valorice de 200 de euro ca să-și cumpere calculatoare, prevede un proiect de HG pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine

Elevii și studenții din familii cu posibilități reduse pot depune cerere la școli până pe 17 aprilie 2020, dacă vor să se înscrie în Programul Euro 200, dacă vor să primească bonuri valorice de 200 de euro ca să-și cumpere calculatoare, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine. Calendarul respectiv apare în condițiile în care școlile sunt închise până după Paște, cel puțin, potrivit anunțurilor oficiale, iar situația de urgență și măsure instituite împiedică astfel de proceduri.

Programul Euro 200 prevede stimularea achiziționării de calculatoare, prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, pentru crearea de competențe în utilizarea tehnicii de calcul”. În normele de aplicare pe care Guvernul le-a pus pe ordinea de zi a ședinței de joi, 26 martie, calendarul pentru obținerea celor 200 de euro sub formă de bonuri valorice prevede depunerea cererilor la școli până pe data de 17 aprilie 2020. Iar până pe 6 aprilie 2020 ar trebui să aibă loc „Stabilirea și numirea Comisiei centrale, a comisiilor județene, a comisiilor din unitățile și instituțiile de învățământ”, asta în condițiile în care școlile sunt închise și deplasarea persoanelor este limitată.

Studiu IRES: Românii și coronavirusului/ Câți sunt dispuși la voluntariat, câți ar dona bani, de unde se informează, de ce se tem cel mai mult și câtă încredere au în stat

Șase din zece români, care au, în prezent, un loc de muncă sunt de părere că pandemia de coronavirus le poate afecta jobul, se arată într-un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES,  în perioada 21 – 24 martie. Potrivit studiului, televiziunea este principala sursă de informare a românilor cu privire la pandemia de COVID – 19

 
  • 68% dintre români spun că ar participa ca voluntari în echipele de salvare dacă în localitatea lor ar exista un număr mare de îmbolnăviri
  • 6 din 10 români susțin că ar dona bani pentru amenajarea spitalelor sau pentru dotarea lor în scopul gestionării COVID – 19
  • 8 din 10 români declară că acțiunile autorităților centrale din România le dau sentimentul că pandemia va fi depășită
  • O treime dintre români cred că autoritățile mai degrabă ascund informații

Apel al medicilor de la Spitalul CF Timișoara: Avem nevoie de echipamente și materiale sanitare

Apel pe Facebook al medicilor de la Spitalul CF Timișoara, spital care, spun aceștia, va fi transformat în unitate COVID-19 atunci când Spitalul de Infecțioase din oraș va avea toate paturile ocupate.  Este nevoie de combinezoane, măști speciale, ochelari de protecție, viziere, de ventilatoare, materiale sanitare și consumabile.

Avem mare nevoie de implicarea comunității, atat pentru protecția pacientilor dar și a angajaților și a familiilor acestora, spune la RFI, medicul radiolog Bogdana Pătrașcu, unul dintre fondatorii Asociației Împreună pentru Spitalul CF Timișoara.

Rep. Am văzut postarea de pe Facebook prin care cereți ajutorul comunității pentru a putea ajuta pacienții, dar și angajații spitalului CF Timișoara în lupta cu COVID 19. Înainte de a vă întreba ce vă lipsește în momentul acesta din spital, aveți vreun pacient depistat pozitiv în spital?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Nu, în acest moment nu avem niciun pacient despistat pozitiv cu COVID 19 în spital. Însă, în momentul în care spitalul de infecțioase Victor Babeș Timișoara va fi plin, pacienții cu noul coronavirus vor fi internați la spitalul Clinic CF Timișoara. În primul rând avem nevoie de echipamente de protecție, de măști FFP 3, de combinezoane, de ochelari de protecție, de viziere. Cam asta ar fi baza echipamentului de protecție. Ne e foarte greu. Deși sunt comandate de spital, nu vin. Nici măcar noi nu putem să comandăm prin asociația spitalului pentru că nu mai găsim distribuitori care să aibă aceste materiale pe stoc.

Rep: Dezinfectanți aveți?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Da, am primit de la un ONG din Timișoara 100 de litri de clor gratuit. Iar dezinfectant de suprafețe sau de mâini am comandat prin asociația de pacienți și urmează să le primim.

Rep: Ați spus că ați primit asigurări de la conducerea spitalului că au fost comandate aceste medicamente și materiale. Vi s-a spus și când vor sosi?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Nu, nu știm când vor sosi. Nu știe nici direcțiunea când vor sosi. Astăzi, s-au distribuit către personalul spitalului 400 de măști simple, chirurgicale. Nu știu cât de mult o să ajungă. Încercăm și noi prin Asociația Spitalului Clinic CF Timișoara să facem o comandă de măști, astfel încât să fie o soluție tampon până urmează să vină comenzile făcute de spital.

Rep: Ați spus că spitalul va prelua pacienții care nu vor mai avea loc la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș”. Ce se întâmplă dacă aceștia vor apărea în următoarele zile? Ce faceți în lipsa echipamentelor și materialelor?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Ce fac și celelalte spitale din țară, improvizăm. Nu știu exact ce vom face. Evident că în acest moment nu suntem pregătiți pentru a primi pacienți cu COVID 19. De asemenea, mă gândesc ce vom face cu programul național pe care îl avem în desfășurare la Spitalul Clinic CF Timișoara pentru că în luna aprilie avem programați trei pacienți cu doza patru de tratament pentru tratarea amiotrofiei spinale, în condițiile în care casa de asigurări nu recomandă întreruperea programului național în acest context epidemiologic. Probabil că acești pacienți nu vor mai putea primi doza de medicament dacă internăm pacienți cu COVID 19.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională