Revista presei

25 septembrie 2020

Universitatea de Vest Timişoara, partener al Festivalului internaţional de film science fiction şi fantasy 'The Galactic Imaginarium'

Prima ediţie a Festivalului internaţional de film science fiction şi fantasy “The Galactic Imaginarium” (TGIFF), care se desfăşoară online în perioada 23 – 27 septembrie, la a cărui realizare au contribuit studenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), se anunţă a fi de un real succes, prin originalitate.

Asociaţia pentru Educaţie Complementară (APEC), condusă de Darius Hupov, organizează în această perioadă primul Festival TGIFF, UVT fiind principalul partener implicat în etapa de organizare şi de derulare a evenimentului, în regim drive-in şi online.

“Suntem entuziasmaţi pentru că am reuşit să contribuim la pregătirea unui festival internaţional de film science fiction şi fantasy, genuri extrem de bine receptate de către tinerii studenţi şi nu numai. Echipa de organizare a TGIFF i-a integrat foarte bine pe cei 12 studenţi de la Litere, din cadrul UVT, care au depus întregul efort de realizare a traducerilor pentru filmele din festival. Lor ţin să le mulţumesc personal, regăsesc în pasiunea cu care studenţii UVT au participat ca voluntari la aceste pregătiri un semn al talentului lor viu şi un viitor frumos al implicării lor alături de lumea filmului din Europa. Am primit din partea echipei de organizare TGIFF mulţumiri calde pentru sprijinul acordat de către studenţi şi de către administraţia UVT, ne bucurăm pentru că implicarea oferită este atât de bine apreciată. Suntem în zilele primei ediţii a acestui festival, o bucurie şi un nou eveniment original marca UVT & APEC”, afirmă rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Gala de premiere a festivalului are loc online în 27 septembrie, de la ora 20,00.

Preşedinta juriului TGIFF, Irina Margareta Nistor, şi lectorul universitar Sorin Ciutacu, din cadrul colectivului de Limba şi Literatura Engleză a Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie a UVT, vor prezenta gala difuzată live din studioul UVT-TV al universităţii.

La eveniment va participa invitatul de onoare al festivalului, Miltos Yerolemou, alături de invitaţii speciali, membrii juriului festivalului şi deţinătorii biletelor de acces general.

Gala beneficiază de traducere simultană, asigurată de lector Eliza Claudia Filimon, Andreea Ghercă şi Andrea Putnoky, studente la facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a UVT.

Studenţii UVT care au făcut imposibilul posibil, chiar de la prima ediţie a festivalului, sunt: Spîrlea Cristian (Facultatea de Arte şi Design), Şerban Diana Elena, Argetoianu Cristina, Calotă Denis, Cîrcu Andreea, Cosma Alexandru, Duciuc Adrian, Ghercă Paula, Graszl Bianca, Lucaci Theodora, Meteş Ciprian, Panduru Cristina, Putnoky Andreea, Siuiu Claudia, Szabo Ede (Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie), Ilinca Iulia (Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării), Beniuga Andreea (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Radu Jessica (Facultatea de Drept), Rus Ana Maria Bianca, Sorincău Patricia, Udişteanu Iuliana (Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor), Stroia Lucian, Todor Rafael, Zorilă Diana (Facultatea de Sociologie şi Psihologie).

Cinci studenți români au câștigat medalia de argint de la competiția „Thales TechChallenge”

Cinci studenți români au câștigat medalia de argint la competiția „Thales TechChallenge” cu un proiect „verde” care presupune crearea unor stații de încărcare independente de rețeaua electrică, folosind sateliți plasați pe orbită, se arată într-un comunicat de presă.

Teodora Moraru, Diana Mihai, Diana Popescu, Ionuț Oțelea și George Prodan sunt tinerii care au format echipa 3psilon. Soluția studenților români presupune folosirea luminii solare, iar energia astfel colectată poate alimenta rețelele orașelor, dar și mașinile electrice, prin intermediul punctelor de încărcare ce pot fi plasate pe autostrăzi.

În total, 380 de echipe de la 200 de universități, din 9 țări, au participat la competiția „Thales TechChallenge”. 2.000 de studenți s-au înregistrat pe platformă și, într-o primă etapă, au fost asistați de 60 de experți Thales. Ulterior, au fost selectate 9 echipe, câte una din fiecare țară participantă. Fiecare echipă și-a prezentat și explicat proiectul printr-un film de 3 minute, care a fost analizat de un juriu internațional pe baza următoarelor criterii: inovare, importanță și prioritate, relevanță, fezabilitate, impact, claritate, calitate.

 

Pe tot parcursul competiției, echipa 3psilon a fost coordonată de un mentor din cadrul Thales.

„Thales TechChallenge a fost ceva nou și pentru mine, din perspectiva unei competiții. Nu știam nimic despre proiect, dar imediat ce am cunoscut echipa 3psilon – care a reprezentat România – mi-am dat seama ce idee strălucită stă la baza proiectului. Mi-am folosit experința pentru a-i ajuta cu sfaturi și pentru a-i ghida pe parcursul competiției. Am fost impresionat de entuziasmul și de implicarea de care au dat dovadă, dar și de cunoștințele lor de electronică și fizică. Mă bucur că efortul lor a fost răsplătit, mai ales că Thales TechChallenge a fost o competiție puternică în care echipele au prezentat proiecte cu adevărat inovatoare”, a declarat Cristian Micu, mentorul echipei 3psilon.

Medalia de argint obținută în competiția Thales TechChallenge le garantează celor cinci studenți stagii de pregătire și perfecționare, anul viitor, în cadrul Centrului de Excelență în Inginerie Thales din București.

Peste 800 de universitari reclamă la CCR legea care interzice referirea la identitatea de gen în şcoli

Într-un comunicat remis joi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat că, alături de Universitatea de Vest din Timişoara, cu susţinerea altor universităţi din România şi din întreaga lume, a unor centre şi institute de cercetare, asociaţii profesionale universitare şi sprijinită de 885 profesori şi cercetători români şi străini, a depus la Curtea Constituţională a României un punct de vedere legal, un „prieten al curţii”, Amicus Curiae, elaborat în sprijinul sesizării de neconstituţionalitate asupra Legii nr. 87/2020 pentru modificarea art. 7 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, pe care preşedintele Klaus Iohannis a formulat-o la data de 10 iulie.

Demersul reprezintă o argumentaţie juridică a unor poziţii ferme, exprimate deja de patru universităţi din România, la momentul adoptării de către Parlament a Legii nr.87/2020, respectiv Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi SNSPA.

Conform SNSPA, prin acest „Amicus Curiae”, organizaţiile şi persoanele semnatare aduc argumente de natură juridică, ce demonstrează caracterul neconstituţional al prevederilor normative propuse de Legea pentru modificarea art.7 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, dar şi sensul, importanţa şi necesitatea studiilor de gen într-un stat democratic.

Demersul se bucură de o largă susţinere la nivel internaţional: 10 rectori ai unor universităţi prestigioase din Europa, prorectori şi decani ai unor instituţii relevante din Europa şi SUA, 39 de centre şi institute de cercetare, reţele şi asociaţii academice internaţionale au răspuns într-un termen foarte scurt cu mesaje clare de susţinere.

Acestora li se adaugă peste 830 de semnături individuale ce aparţin unor profesori şi cercetători din domenii variate precum studii de gen, sociologie, ştiinţe politice, relaţii internaţionale, istorie, filosofie, istoria artei, ştiinţe ale comunicării.

Universitari cu renume internaţional de necontestat se află în lista de semnatari, cu expertiză în domeniul studiilor de gen şi studiilor europene, ştiinţelor politice şi relaţiilor internaţionale, precum şi cercetători de vârf din spaţiul românesc, se arată în comunicat.

Conform SNSPA, printre semnatari se află nume cunoscute publicului român: Katherine Verdery (profesor, City University of New York’s Graduate Center), Gail Kligman (profesor UCLA), Maria Bucur (profesor Indiana University).
Dintre universităţile reprezentate prin universitari se menţionează: Princeton, Harvard, Yale (SUA), Cambridge, King’s College (UK), Paris Sorbonne, Universite libre de Bruxelles, Freie Universitat Berlin (UE).

Timis: Aproape 600 de liceeni si peste 100 de prescolari in scenariul rosu, din cauza infectarilor cu COVID-19

Aproape 600 de elevi de la liceul din comuna timiseana Periam si 132 de prescolari din Giarmata au intrat, de joi, in scenariul rosu al desfasurarii activitatii didactice, in urma unei hotarari a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), ca urmare a aparitiei unor cazuri de infectari cu SARS-CoV-2.

“Se suspenda temporar activitatile didactice care presupun prezenta fata in fata la Liceului Teoretic Periam (unde a crescut rata de infectare la mia de locuitori la nivelul localitatii), cursurile desfasurandu-se online (scenariul rosu), pana la modificarea ratei de infectare cu SARS-CoV-2. Se aproba schimbarea din scenariul galben in scenariul rosu la Scoala Gimnaziala Giarmata pentru structura Gradinita PP Giarmata (unde sunt infectate trei ingrijitoare – personal nedidactic), pana la data de 8 octombrie 2020”, arata hotararea de joi a CJSU Timis.

Seful Inspectoratului Scolar Timis, Marin Popescu, a declarat, joi, ca “la Liceul Teoretic Periam sunt 593 de elevi care au trecut in scenariul rosu, datorita incidentei la infectare la 1.000 de loc (peste patru cazuri la 1.000 loc), iar la Gradinita PP Giarmata sunt 132 de prescolari care au intrat in scenariul rosu, ca urmare a confirmarii pozitive a trei persoane nedidactice (ingrijitoare n.r.)”.

Alocațiile pentru copii trebuie dublate – decizie CCR

Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu majoritate de voturi, sesizarea Guvernului în legătură cu respingerea ordonanţei de urgenţă care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii, au precizat surse pentru News.ro.

La începutul lunii, Executivul a sesizat CCR asupra Legii privind respingerea OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Guvernul a motivat că nu a fost întrunit cvorumul legal al şedinţelor Senatului şi Camerei Deputaţilor în care a fost adoptată respingerea ordonanţei de urgenţă.

Pe 19 august, Camera Deputaţilor a adoptat decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Prin decizia Parlamentului, rămâne în vigoare legea care prevede dublarea alocaţiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei. 

La începutul lunii septembrie, Executivul a sesizat CCR privind respingerea acestei legi care aprobă ordonanţa de urgenţă ce prevede majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii. 

Copiii care stăpânesc limbajul programării azi vor stăpâni limbajul meseriilor de mâine

Șansa României de a se dezvolta într-un ritm mai rapid decât majoritatea statelor europene cu economii dezvoltate constă în adoptarea tehnologiei și o adaptare rapidă a modelului economic național la cerințele și specificul economiei digitale, consideră reprezentanții AmCham.

Aceștia au formulat un set de recomandări, incluse într-un document de poziție pe tema transformării digitale, propuneri ce ar fi putea fi utile guvernanților în vederea implementării reformei digitale.

Recomandările se axează pe câțiva piloni centrali: crearea unui nation wide cloud, interoperabilitate, comunicații și infrastructură, identificarea electronică și cartea de identitate electronică, competențe, securitatea cibernetică, soluții emergente în sectorul public, bugete.

Nation Wide Cloud (Cloud Național)

În ultimul deceniu, cloud-ul a devenit o componentă necesară pentru aproape fiecare strategie de transformare digitală, permițând organizațiilor să acceseze cele mai noi tehnologii și procese performanțe, de la practic orice furnizor, până la reimaginarea proceselor de afaceri și a ecosistemelor. Totodată, guvernele care au adoptat infrastructura și serviciile cloud au beneficiat de o serie de avantaje.

Ținând cont de toate aceste aspecte, reprezentanții AmCham recomandă crearea unui cloud guvernamental care presupune ca toate serviciile IT ale Guvernului și ale instituțiilor publice subordonate să fie operate pe baza unui serviciu de tip cloud guvernamental de tip hibrid, ce ar presupune ca:

– serviciile cele mai sensibile și critice să fie găzduite pe o structură de tip cloud privată, cu politici stricte pentru securitatea și urmărirea circulației datelor,

– sarcinile de servicii mai puțin importante sau care se află în diverse stadii de dezvoltare să fie plasate în unul sau mai multe clouduri, pentru a beneficia de serviciile diverșilor furnizori de cloud.

Specialiștii Camerei de Comerț Româno-Americane au formulat câteva recomandări specifice pentru implementarea cloud-ului guvernamental, care vizează:

  • construirea soluții care automatizează conectivitatea rețelei și asigură o gestionare consecventă a politicilor pentru diferitele tipuri de infrastructuri utilizate,
  • implementarea unei arhitecturi de tip spine-leaf pentru infrastructura de rețea cloud privată, având în vedere cerințele actuale și viitoare în materie de viteză, latență și conectivitate,
  • implementarea unei platforme unice pentru gestionarea multi-cloud,
  • adoptarea unei bune practici a Serviciului Central de Securitate din SUA, NSA, respectiv punerea în aplicare a unei strategii de whitelisting (aprobare) a aplicațiilor care să permită doar tipare de comunicare specifice și care să împiedice mișcarea laterală a potențialilor atacatori,
  • implementarea unei strategii de monitorizare a performanței aplicațiilor,
  • utilizarea containerelor și micro-serviciilor care oferă flexibilitate și portabilitate pentru a muta datele și sarcinile de lucru în și din diferite cloud-uri, pentru a implementa mai rapid și pentru a gestiona aplicațiile și datele în diverse medii.

În ceea ce privește migrarea către acest cloud național, guvernanții trebuie să aibă în vedere că aceasta trebuie pregătită din timp, pe cel puțin patru piloni: efectuarea, încă de pe acum a unor mutări în cloud, pentru a contribui la mutarea fluxurilor de lucru și a serviciilor; evaluarea impactului global al cloudului; dezvoltarea încă de pe acum a unor aplicații pentru cloud, pentru ca pe viitor să poate fi generate aplicații native cloud și pentru a crea suite moderne de aplicații cloud.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională