Revista presei

25 martie 2020

Inima ce bate la Timisoara pentru toata tara. Totul va fi bine!

O imagine care spune cat 1000 de cuvinte. In aceste vremuri tulburi, in care speranta este sprijinul cel mai de pret, in care sa-ti stii familia sanatoasa este cea mai mare bucurie, la Timisoara o fotografie speciala postata de Universitatea de Vest vine sa le transmita un gand bun celor care acum stau acasa si asteapta vesti.

O inima din ferestre luminate intr-o noapte linistita de sfarsit de martie, cu cer instelat, transmite un mesaj din locul in care educatia saluta lumea, de la UVT: Totul va fi bine! Stam acasa!

Distribuie si tu prietenilor tai!

Universitatea de Vest din Timișoara a format un grup de voluntariat pentru suport comunitar

Universitatea de Vest din Timișoara a format un grup de voluntariat pentru suport comunitar.  Activitățile grupului de voluntariat din UVT sunt dedicate implicării în programe de susținere comunitară în timpul stării de urgență.

Participând activ la viața comunității, implicându-se cu solidaritate în susținerea celor aflați în dificultate și pentru suportul activităților vitale din perioada stării de urgență, Universitatea de Vest din Timișoara a format un grup de voluntariat pentru suport urgențe, a cărui activitate este dedicată implicării în activitățile de susținere comunitară în Timișoara.

Un grup de câteva zeci de ingineri, medici, manageri din zona de tehnologie din Timișoara au inițiat proiectul VentilaTM (Ventilate Me), prin care produc ventilatoare din piese printate 3D destinate spitalelor pentru a le ajuta cu echipament necesar pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

Un grup de câteva zeci de ingineri, medici, manageri din zona de tehnologie din Timișoara au inițiat proiectul VentilaTM (Ventilate Me), prin care produc ventilatoare din piese printate 3D destinate spitalelor pentru a le ajuta cu echipament necesar pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

Proiectul a fost inițiat de Radu Ticiu, iar o echipă de proiectare formată din specialiști de la Symme3D, condusă de Călin Brandabur (startup-ul timișorean a creat încă de acum 3 ani o bioimprimantă 3D prin care se poate imprima țesut viu), a proiectat și actualmente prototipează o primă versiune de ventilator, urmând să o testeze alături de medicii de la Centrul “Pius Branzeu” al UMFT prin metode de spirometrie dar și pe animale din biobaza centrului.

”Suntem aproape gata cu prototipul și intră în studiile urgentate de spirometrie și en-vivo pe porci (fără sacrificare)”, ne-a precizat Călin Brandabur, fondatorul startup-ului timișorean Symme3D.

Potrivit lui Călin, echipa încă lucrează la realizarea celei mai bune variante de ventilator. ”Brațele nu sunt gata. Am fost întârziați de lipsa senzorilor de oxigen și CO2, am “hackat” un pulsoximetrul pentru a lua datele în timp real de pe el și a le integra în sistemul de monitorizare software a parametrilor vitali”.

Călin precizează că software-ul este un serial to socket bridge cu un progressive web app, fiind accesibil de pe orice telefontabletă, PC/MAC fără instalare, prin WIFI. ”De asemenea, poate fi conectat automat în camera de gardă pentru monitorizarea mai multor pacienți simultan, cu alarme în depășirea limitelor parametrilor vitali și eventuale probleme mecanice. Este făcut cu simț de răspundere și cât mai apropiat de ventilatoarele din piață”.

Fondatorul Symme3D precizează că prețul de producție al dispozitivului nu va depăși 200 euro, ”și le vom oferi gratuit cu ajutorul mai multor fundații printre care eMAG, BMW multe altele (lista e foarte lungă) spitalelor din România și nu numai”.

Premiile pentru cei mai buni jurnaliști ai anului

Într-un context care ne-a obligat să ne retragem din viața așa cum o știm, Gala Premiilor Superscrieri #9 a decernat pe 23 martie premiile pentru cei mai buni jurnaliști ai anului care a trecut într-un format restrâns, difuzat online.

Publicul larg l-a putut urmări de acasă, pe pagina de Facebook a Fundației Friends For Friends, organizatoarea Premiilor Superscrieri, și pe paginile de Facebook Inclusiv, Libertatea, PressOne, Scena9 și Documentaria pe jurnalistul Tudor Mușat, gazda Galei, anunțând cele 38 de premii ale acestei ediții. Câștigătorii au putut fi contactați prin telefon sau au trimis mesaje video în cadrul Galei, care poate fi revăzută aici:

Toate resursele de învățare online și predare digitală / Aplicații, platforme online, soluții software, teleșcoală, webinarii, tutoriale, programe de consiliere

EduPedu.ro a publicat o multitudine de resurse și referințe pentru predare și învățare la distanță din momentul în care autoritățile au decis închiderea școlilor, ca măsură de prevenție împotriva noului coronavirus. Vă prezentăm, acum, toate aceste resurse laolaltă, pentru a facilita accesul la orice fel de soluție vă este de ajutor, de la aplicații la platforme online folosite local sau internațional, până la programe de consiliere și studii de caz, tutoriale și webinarii.

Spirala binelui. Fă bine și dă mai departe!

O dramă hollywoodiană de la începutul anilor 2000, Pay It Forward (Dă mai departe!) spune povestea unui copil convins că poate genera o spirală a binelui în orice fel de societate, indiferent cât de alienată sau viciată ar fi. Binele făcut numai cu scopul de a obține din partea beneficiarului promisiunea că va face și el, la rândul său, o faptă bună, naște o adevărată mișcare socială. 

Chiar dacă suntem departe de utopia imaginată pe platourile de filmare, în ultimele zile, în România, companii private, organizații nonguvernamentale, universități, biserici, dar și persoane publice au răspuns fie apelului unor agregatoare de strângere de fonduri, fie din proprie inițiativă, și au donat sume considerabile pentru asigurarea necesarului de echipamente de protecție pentru medicii din spitale și pentru sporirea stocului de aparatură de testare a bolnavilor suspecți de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 

Am ales să facem un inventar sumar al acestor inițiative, dat fiind numărul lor mare, și veți citi o listă a contribuțiilor care vor sprijini statul în efortul de a ține sub control, pe cât posibil avalanșa îmbolnăvirilor în masă. Vom actualiza această listă pe toată durata epidemiei, pentru a nu-i uita pe cei care au fost alături de comunitățile lor.

Mai ales că, spun specialiștii, numărul cazurilor va crește exponențial în următoarele două săptămâni, urmând ca un prim vârf al epidemiei să aibă loc după sărbătorile de Paște.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională