Revista presei

24 martie 2020

Universitatea de Vest din Timișoara, implicată în campania împotriva epidemiei de Covid-19

  • timpolis.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Asistență Socială, se alătură campaniei susținute de Asociația Academia Mămicilor din Timișoara, pentru o amplă acțiune de fundraising, cu scopul de a achiziționa materialele medicale necesare în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu”, din Timișoara, și cabinetele medicilor de familie timișoreni, transmit oficialii UVT.

Pentru susținerea acestei campanii urgente, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, adresează un mesaj public atât către comunitatea locală, cât și către companiile și potențialii donatori individuali sau instituționali: „Nevoia de materiale de protecție este majoră, în toate spitalele și unitățile medicale, aceste materiale sunt esențiale pentru a asigura protecția oamenilor care vin primii în contact cu pacienții cu coronavirus. De acum înainte, viteza de testare și numărul cât mai mare de teste realizate pentru verificarea infectării cu coronavirus vor fi esențiale pentru a identifica și izola precis purtătorii epidemiologici, pentru a-i carantina și a-i trata, pentru însănătoșire. În tot acest efort colosal care va urma medicii sunt primii care își riscă sănătatea, iar pentru protejarea medicilor avem nevoie cât mai repede de multe materiale medicale. Fiecare gest de ajutor este binevenit! Alături de femeile energice de la Academia Mămicilor, sperăm să venim în ajutorul cât mai multor medici din Timișoara și județ, în susținerea efortului lor cu material medical. Mulțumim tuturor donatorilor care pot răspunde apelului nostru deosebit de urgent!”.

Donațiile pot fi făcute în contul Asociației Academia Mămicilor din Timișoara – Centru de Educație, Cercetare și Asistență Socială: Cont: RO18BRDE360SV38907053600, CIF: 33102961.


Articol complet

APEL PUBLIC – Intrați în luptă alături de doctori! Donați pentru spitalul din Timișoara unde sunt tratați zeci de pacienți care au coronavirivrus

  • tion.ro


Doctorul Virgil Musta, reprezentant al Asociației Dr. Victor Babeș din Timișoara, face apel la cetățeni pentru a ajuta activitatea Spitalului de Boli Infecțioase, locul unde sunt internați zeci de pacienți care au coronavirus.

Puteți face donații către Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, locul unde sunt internați 38 de pacienți care au coronavirus, pentru a ajuta doctorii să lupte contra pandemiei de COVID-19. Banii vor fi folosiți pentru dotări cu echipamente, materiale de igienă și protecție, programe de eficientizare a luptei împotriva acestui virus. Doctorii se gândesc chiar și la achiziționarea unui plămân artificial.

„Asociația Dr. Victor Babes Timișoara face un apel de coeziune socială, pentru a ajuta activitatea Spitalului de Boli Infectiase V. Babes în lupta împotriva epidemiei cu COVID-19, prin donații în contul Covid 19, special deschis in acest scop. Banii vor fi folosiți pentru dotări de echipamente, materiale de igienă și protecție, programe de eficientizare a luptei împotriva acestui virus, într-o modalitate transparentă, unde cei interesați vor putea urmări toate intrările, cheltuielile și justificarea acestora”, transmite doctorul Virgil Musta, reprezentantul asociației.

Puteți dona aici:

Asociația Dr. Victor Babes Timișoara
Str Gh. Adam nr. 13,
CUI 18737642
Cont RO84RNCB0255113757760002
BCR

 


Articol complet

Sfaturile preţioase ale medicului Musta. Cum eviţi contaminarea prin haine sau pantofi şi de ce sunt mănuşile o mare capcană

  • adevarul.ro

Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, unde au fost vindecaţi până în acest moment cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu coronavirus, a realizat o listă cu măsuri pe care le poate lua fiecare cetăţean pentru a evita contaminarea.

Într-o postare pe grupul City Doctors, creat pentru a oferi informaţii legate de pandemia COVID – 19, medicul Virgil Musta a prezentat o serie de măsuri pe care le poate lua fiecare pentru a evita contaminarea. „Unele măsuri par exagerate, nu trebuie să devenim obsedaţi, dar dacă ne construim calm şi raţional un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva”, a arătat medicul Virgil Musta, ale cărui sfaturi le prezentăm integral:

1.Virusul are o contagiozitate foarte mare, adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu COVID-19. Din acest motiv, este estenţial în primul rând să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă.

2. Purtaţi mască (sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cât mai repede). Dar trebuie să ştiţi că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important şi acest lucru pentru că nu ştim care suntem contaminaţi şi care nu. Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosinţă, adică puteţi să o purtaţi maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca însă o scoateţi sau o umeziţi, trebuie să o schimbaţi. Insistaţi ca oamenii pe care îi cunoaşteţi să poarte mască pentru a se proteja pe ei şi pe voi. Dacă nu se găsesc măşti, puteţi improviza. Puneţi în faţa gurii şi nasului (pe care trebuie să le acoperiţi pentru ca protecţia să fie eficientă) un şal, fular, guler de schi, baticuri etc. Şi nu le purtaţi tot timpul, ci doar când sunteţi într-o zonă în care există posibilitatea să trasmiteţi sau să primiţi virusul. Când ajungeţi acasă spălaţi masca improvizată , iar dacă puteţi, ar fi ideal să o fierbeţi şi să o călcaţi la temperatură mare (depinde de material). Dacă nu aveţi această posibilitate, folosiţi mai multe maşti improvizate şi lăsaţi masca care este posibil să fie contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care viruşii pot muri.

3. Nu staţi faţă în faţă cu cineva la o distanţă mai mică de 2 m şi nu stati mai mult de 15 minute ca durată.

4. Aerisiti bine camera în care locuiţi sau vă desfăşuraşi activitatea de cât mai multe ori posibil. Astfel scădeţi concentraţia virusului în aer.

5.Tuşiţi sau strănutaţi la nivelul cotului.

6. Mănuşile te protejează, dar reprezintă şi o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuşi nu te contaminezi. Dacă mănuşa este contaminată şi pui mâna pe faţă, te contaminezi. Mănuşa te protejează dacă o porţi în zone potenţial contaminate, iar când ieşi din aceste zone, să o scoţi, o arunci şi te speli bine pe mâini. Daca nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă şi unde o arunci, pentru că poţi contamina acea zona. De fapt, măsura principală este să nu duci mâna la faţă (cu sau fără mănuşă) şi să te speli de cât mai multe ori pe mâini cu apă şi săpun, cel puţin 20 sec, astfel încât să frecaţi bine toată suprafaţa ambelor mâini şi între degete.

7. Dezinfectaţi des mânerul uşii de la intrarea în casă sau din încăperile unde lucraţi.

8. Pentru a evita contaminarea prin haine, când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat şi poti face un duş sau dupa ce te speli din nou pe maini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de strada este bine să le laşi 24-48 de ore, dacă nu le poţi dezinfecta sau călca la temperatură mare.

9. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contamiate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se gasesc o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi ş îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEEAŞI PANTOFI AFARĂ ŞI ÎN CASĂ!

10. Paşi recomandaţi când ajungem acasă:


Articol complet

Medicul Adrian Bădescu explică dacă trebuie sau nu să purtăm mască de protecţie

  • expressdebanat.ro

Ce tip de mască alegem? Este recomandat să purtăm mască de protecţie? Cum trebuie purtată masca în mod corect? La aceste întrebări a răspuns Adrian Bădescu, directorul Clinicilor Medici’s din Timişoara.

O pandemie virală odată declanșată este greu de controlat și poate fi limitată doar prin efortul cumulat al guvernelor și al cetățenilor, printr-o informare și educație corectă și printr-o atitudine și un comportament responsabil.

Clinicile Medici’s Timișoara recomandă ca, în pandemie, să rămânem conectați la informații și să respectăm recomandările autorizate, emise de instituțiile guvernamentale și de OMS. Este important ca populația să rămână calmă, responsabilă, fără panică și fără a disemina informații false și alarmante, din surse neautorizate .

„Nu există o soluție miraculoasă și garantată 100%. Însă respectarea tuturor recomandărilor făcute de autorități reduce mult riscul de boală”, a declarat medicul Adrian Bădescu, directorul Clinicilor Medici’s din Timişoara.

Ce tip de mască alegem?
Există măști normale, de uz chirurgical și măști cu filtre performante, utilizate în diverse industrii (FFP2, 3M etc). Măștile de uz chirurgical, folosite obișnuit în sălile de operație de către personalul medical, au principalul scop de a reduce riscul de a transmite particule fine, prin respirație, dinspre personalul medical spre zona din jur (câmpul operator etc), prin crearea unei bariere mecanice în care fluxului de aer. Însă, în același timp, reduce și riscul de afectare a personalului medical. Măștile cu filtre speciale sunt fabricate și sunt utilizate cu rolul de a stopa mai multe tipuri de substanțe.

Este recomandat să purtăm mască de protecție?
Aceste măști se recomandă să fie purtate în epidemii sau pandemii virale respiratorii, doar de către bolnavi, pentru a proteja persoanele din jur, precum și de către personalul medical.

„O mască chirurgicală sau specială nu poate garanta o protecție de 100% a transmiterii virusurilor, ci doar reduce riscul contaminării, dacă este purtată corect. Virusul, ca atare, este extrem de mic și trece prin ochiurile materialului sau prin filtrul de protecție. Însă picăturile din respirație (picăturile lui Flügge), care conțin, de regulă virusul, pot fi oprite. Atenție, masca ajută mult prea puțin dacă nu suntem atenți și atingem obiecte sau persoane, dacă nu ne dezinfectăm mâinile prin spălare repetată, prelungită cu apă și săpun sau dacă ne atingem cu mâinile nedezinfectate ochii, nasul sau gura”, afirmă medicul Adrian Bădescu.


Articol complet

MEDIA – De la titlurile informative până la cele alarmiste nu e decât un pas

  • mediastandard.ro

Pe măsură ce timpul trece și numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 se mărește, autoritățile adoptă noi măsuri pentru limitarea răspândirii. Este și cazul Ordonanței militare nr. 2/2020, prezentată sâmbătă seara de ministrul Afacerilor Interne. Totuși, una dintre hotărârile din document s-a regăsit în titlurile unor publicații din România cu o omisiune, elementul cel mai important din articolul cu pricina.

Este vorba despre articolul 5, care interzice circulația populației în timpul nopții, cu excepția a câtorva cazuri fundamentate. Articolul precedent doar recomandă limitarea deplasărilor pe timpul zilei – acesta neavând vreo repercursiune, însă fiind un sfat pe care fiecare cetățean ar trebui să îl urmeze.

Aproape exact

Caracterul senzațional al unui titlu nu constă întotdeauna în alegerea unor cuvinte mari sau a unor exprimări alarmiste, ci poate să se rezume doar la prezentarea generală a unui fapt care, de fapt, e aplicabil în anumite condiții.

Dacă în alte dăți, ”umflarea” titlurilor era rezervată unor site-uri obscure sau a unor entități media cunoscute pentru exagerări, de această dată se regăsesc și publicații respectabile, care au omis să menționeze, în titlu, un detaliu minor, dar care face o diferență majoră. Mediafax titrează, de exemplu, ”Nu mai ai voie să ieși din casă decât pentru motive întemeiate sau cu adeverință”. Nici în șapoul articolului nu este menționat că interdicția se aplică doar în cazul deplasărilor efectuate după ora 22.

Situația se regăsește și la Adevărul (”Cum arată Declaraţia pe proprie răspundere necesară deplasării de la domiciliu”) și la Ziarul Financiar (”Cele 5 situaţii în care se va putea ieşi din casă. Care sunt documentele pe care va trebui să le prezentaţi poliţiei”).

Site-ul postului Antena 1 dă un chix, cu titlul alarmist ”Din acest moment, toată lumea în casă! A intrat în vigoare Ordonanța militară. Ce este interzis să faci”, în timp ce site-ul Observator prezintă ceva mai clar situația: ”Circulaţia persoanelor în România, restricţionată între orele 22.00-6.00” .

În multe dintre cazurile de mai sus, tot ceea ce trebuia adăugat era ”în intervalul orar 22 – 06”, sau ”în timpul nopții”. Omisiunea realizată de publicațiile mai sus amintite (și nu numai) nu se poate compara cu cazuri mult mai grave, însă, în momente ca cel de acum, este necesar ca publicul să nu resimtă niciun stres în plus cu privire la situația prin care trece. O informare corectă ajută cititorii – și, prin urmare, societatea – să perceapă rațional măsurile pe care fiecare trebuie să le ia pentru ca epidemia de coronavirus să fie stopată. Mai mult decât atât, inducerea unei stări de panică duce la o avalanșă de situații dificile, precum cumpărarea în cantități mari a alimentelor pentru a face provizii și propagarea unor mesaje false, care pot stârni, la rândul lor, și mai multe probleme de gestionat.


Articol complet

Deși școlile sunt închise, o profesoară din Afumați continuă să le predea de la distanță elevilor săi. 840 de lecții în format electronic, create pe platforma „Școala din Valiză”

  • republica.ro

Când profesoara de română Mădălina Sebe, de la Școala Gimnazială din Afumați, județul Ilfov, a intrat în programul Școala din Valiză, s-a gândit că o să reușească în acest fel să țină ore mai atractive pentru elevii săi, de la clasele a V-a până la a VIII-a. Însă, în ultima săptămână, și-a dat seama că poate face mai mult de atât.

Programul Școala din Valiză, realizat de Fundația World Vision România, cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România, a furnizat pentru 10 școli din mediul rural instrumente educaționale digitale, care aduc procesul de învățământ în secolul 21.

Cu ajutorul platformei de e-learning și a valizei cu echipamente pe care școala sa de la Afumați le-a primit, Mădălina Sebe a început să facă lecții „altfel”, pe care elevii au început să le aștepte cu bucurie. La literatură, poate să se folosească în clasă nu doar de cuvinte, ci și de muzică și imagine pentru a face lecțiile mai atractive. La gramatică, le dă copiilor teste, la care se simt motivați să răspundă și la care primesc rezultatele imediat, putând în acest fel să învețe mai ușor din greșeli.

Mai mult, profesoara poate să își creeze în platformă propriile aplicații educaționale, adecvate nivelului clasei sale. „Elevilor le place să rezolve teste pe tabletă, de abia așteaptă lecțiile”, mărturisește ea.

840 de lecții create de la închiderea școlii

Când a aflat, săptămâna trecută, că școlile se închid, și-a dat seama că platforma Școala din Valiză va reprezenta o cale bună de a ține legătura cu elevii săi și de a se asigura că nu pierd ritmul de învățare.

„Marți, înainte ca școlile să se închidă, și chiar înainte ca ministerul să ne recomande să ne folosim de resursele digitale pentru predarea la distanță, le-am spus elevilor mei că vom ține legătura cu ajutorul Școlii din Valiză”, povestește Mădălina Sebe.

În prima săptămână de la închiderea școlilor, pe platforma www.scoaladinvaliza.ro, profesorii au configurat 840 de lecții, iar 172 au fost accesate de acasă de peste 1.400 de elevi. Din totalul de 840 de lecții, Școala Gimnazială Nr. 1 din Afumați a contribuit cu 266.

Platforma le permite profesorilor să încarce lecții în format video înregistrat sau text, să dea teste pe care copiii le pot accesa în timp real, să împartă cu ei resurse educaționale, să dea teme. De miercurea trecută, Mădălina Sebe a reușit să țină ore la distanță cu toți elevii ei și să predea chiar materie nouă.

Elevii de clasa a VIII-a au la sfârșitul anului școlar Evaluare Națională și este important pentru ei să nu rămână în urmă. „Am ales să le trimit lecția în format scris și să le verific apoi nivelul de înțelegere cu ajutorul unui test. Ei l-au lucrat, le-am transmis imediat punctajul, au văzut ce au greșit. Am aflat astfel, în timp real, cât și-au însușit din lecție. Totodată, am ținut legătura cu ei și le-am răspuns la întrebări”, explică profesoara.

La clasele a V-a și a VI-a, unde programa nu a presat-o atât de tare, a putut să facă împreună cu elevii teste și jocuri didactice. „Copiii au reacționat foarte bine, au participat cu toții, am avut și susținerea părinților. Toți au acasă internet, telefon, laptop sau tabletă, așa că ne putem conecta la distanță. În perioada următoare, vor fi făcute îmbunătățiri și vom avea posibilitatea să intrăm live, în legătură video”, spune ea.

 

Articol complet

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională