Revista presei
23 aprilie 2019
Universitatea de Vest reabilizează Casa Universitarilor, cu fonduri europene
- timpolis.ro
Casa Universitarilor va fi reabilitată în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 11 milioane de lei. Contractul a fost semnat între Universitatea de Vest din Timișoara şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest.
Cel de-al treilea contract de finanțare din seria celor derulate de Universitatea de Vest din Timișoara prin Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 a fost semnat azi la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest. Semnatarii contractului sunt sunt prof. univ. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din, și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.
Aceste proiecte strategice de infrastructură, pentru care UVT s-a calificat în cadrul selecțiilor deschise totalizează finanțări în valoare de 7,94 milioane euro, fonduri europene.
„Obiectivul proiectului propus este asigurarea unei infrastructuri educaționale adecvată pentru integrarea studenților (masteranzi și doctoranzi) și a colectivelor educaționale din cadrul facultăților ce au domeniul de activitate corelat cu sectoare economice competitive, respectiv Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, Facultatea de Drept, Facultatea de Sociologie și Psihologie, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Facultatea de Știinte Politice, Filosofie și Știinte ale Comunicării”, declară rectorul UVT, prof.univ. Marilen Pirtea.
Astăzi, de la ora 10, are loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara filosofului Louis Joshua Marinoff
- uvt.ro
Astăzi, în amfiteatrul A01 din UVT, are loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Socialium Scientiarum invitatului Facultățăii de Științe Politice, Folosofie și Științele Comunicării, Prof.univ.dr. Louis Joshua Marinoff, de la City University of New York. Pentru a vă trezi interesul, facem mențiunea că Marinoff este o celebritate în America și nu numai, care a transformat filosofia într-un instrument spectaculos și de impact în domeniile politic, educațional, PR, consulanță, business și organizațional, negociere și consultanță individuală.
Nu mai putin interesant este faptul ca Marinoff a obtinut un B. Sc. (with Great Distinction) în fizica teoretică la Concordia University, Montreal și Diploma în Digital Computing Technology de la Control Data Institute, Montreal.
Prelegerea lui / Accepance speech-ul va fi o mostră a carismei care l-a facut atat de faimos în spatiul public american.
EDUCAȚIE / Studenții Universității de Vest din Timișoara descoperă care este rolul asistentului social în sistemul custodial, la Arad
- uvt.ro
54 de studenți de la Departamentul de Asistență Socială, Facultatea de Sociologie și Psihologie din Universitatea de Vest din Timișoara au participat vineri, 18 aprilie 2019 la Seminarul organizat de către Penitenciarul Arad, cu tema „Rolul asistentului social în sistemul custodial”. Cu ocazia acestui eveniment, studenții au avut prilejul de a descoperi chiar în penitenciar aspecte din activitatea asistenților sociali și a celorlalți specialiști din departamentul psiho-social. Având o colaborare de peste 10 ani, Penitenciarul Arad și Departamentul de Asistență Socială din Universitatea de Vest din Timișoara, oferă o experiență educativă inedită viitorilor asistenți sociali, mai ales că mulți dintre aceștia au văzut pentru prima dată cum arată interiorul unui penitenciar de maximă siguranță.
Departamenul de Asistență Socială din Universitatea de Vest din Timișoara este principalul furnizor de formare profesională acreditată din zona de Vest a României pentru această specialitate și oferă celor care doresc să se specializeze în acest domeniu posibilitatea de a se înscrie la ciclul I – licenţă (cursuri la zi sau la distanţă), ciclul II – masterat sau ciclul III – doctorat.
EDUCAȚIE / Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara a câștigat HEXAGONUL facultăților de drept 2019
- uvt.ro
În perioada 17-20 aprilie s-a desfășurat la București ediția 2019 a Hexagonului Facultăților de Drept, cel mai prestigios concurs studențesc național în domeniul dreptului, organizat anual între echipele facultăților de drept ale Universității din București, Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universității „Al.I. Cuza” Iași, Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Universității din Craiova și Universității de Vest din Timișoara, cu participarea ca invitat special a Universității de Stat din Moldova (Chișinău). Concursul include 3 probe științifice (Drept civil, Drept penal, Drept constituțional) și 4 probe sportive (fotbal, street-ball, tenis de masă, șah).
Competiția a fost câștigată de echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care s-a situat pe locul I în clasamentul general național.
PLAN DETALIU / Din 24 de elevi intrați în clasa I în anul 2005, doar 10 au luat Bacalaureatul 12 ani mai târziu. Mediul economic: Ne plângem de lipsa forței de muncă, de fapt avem un număr foarte mare de copii pe care-i putem salva
- edupedu.ro
Din generația celor născuți în 1999, care a intrat în învățământul primar în anul 2005, s-au pierdut, nu s-au prezentat, au abandonat școala sau nu au luat Bacalaureatul 58% dintre elevi, pe parcursul celor 12 ani de școală. Asta arată o analiză făcută de Departamentul de Educație al Coaliției pentru Dezvoltarea României. “Acum sunt multe idei de a schimba acest Bacalaureat, problema nu este să schimbăm examenele, ci este cum pregătim copiii să se ducă cu curaj și cu succes la toate examenele din viața lor”, a declarat Măriuca Talpeș, coordonatoarea Grupului pentru Educație din Coaliția pentru Dezvoltarea României.
Generația copiilor născuți în 1999 numără 234.600 de copii, arată datele oficiale de la Institutul Național de Statistică, citate de Ministerul Educației. Dintre aceștia, s-au înscris în clasa I în anul școlar 2005-2006 un număr de 226.324 de copii. Între numărul de născuți în generația aceasta și numărul celor înscriși la școală este o pierdere de doar 8.276 de copii, adică 3,53%.