Revista presei
23 septembrie 2020
Andrei Chifu, actor al Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara, doctorand al Facultăţii de Muzică şi Teatru din UVT, câştigă prestigiosul Premiu pentru Debut, în cadrul Galei Premiilor UNITER 2020
- agerpres.ro
Klaus Iohannis a decorat Continental pentru 20 de ani de activitate în România
- tion.ro
Studentii solicita Ministerului Sanatatii reguli clare privind cazarea in campusurile universitare
- rfi.ro
Nici o universitate din România nu poartă numele unei femei. Doar 5% din școli au nume feminin
- newsweek.ro
Numărul tinerilor cu depresie a crescut în timpul pandemiei
- rfi.ro
Specialiștilor avertizează din ce în ce mai mulți tineri au probleme psihologice din cauza stresului provocat de pandemia de Covid-19.
În plus, în ultimele luni, la specialiștii în domeniu au apelat și numeroase cadre medicale epuizate din cauza efortului depus în spitale.
„Adresabilitatea a crescut în sistemul public și privat. Este vorba despre multe solicitări din partea părinților pentru copiii lor cu anxietate, depresie, tulburare de adaptare. Noi, psihologii, avem din ce în ce mai multe solicitări din partea cadrelor medicale care sunt epuizate după efortul de săptămâni, de luni și asta este o realitate asupra căreia ar trebui să ne aplecăm serios de tot”, a declarat psihologul Mihaela Bucuță, pentru Mediafax.
Psihologul a dezvăluit și că în prezent se fac mai multe studii privind efectul epidemiei asupra pacienților, iar primele concluzii vor fi anunțate până la sfârșitul acestui an.
Avem nevoie de orașe inteligente emoțional
- mindcraftstories.ro
Gestionate pentru destulă vreme de primari fără viziune și gust, orașele românești încearcă să-și construiască o identitate modernă, iar conceptul de „smart city” le sună, adesea, interesant. Este însă tehnologia, în sine, un scop sau doar o nouă unealtă?
Încă de pe vremea lui Jules Verne, dar mai ales după al doilea război mondial, era la modă să-ți imaginezi orașele viitorului. Sunt pline revistele din anii 1950-1960 de imagini cu ce-ar fi trebuit să fie lumea în anii 2000 și probabil că destule capsule ale timpului zac îngropate cu desene despre un viitor imaginat de actuali bunici care ni s-ar părea acum naiv. O temă comună a acestor imagini era însă orașul, toate viitorurile utopice pe care și le-au imaginat copii și adulți, laolaltă, presupuneau metropole imense, parcă scoase din imaginația lui Fritz Lang, pline de mașini zburătoare, trenuri suspendate și roboți.
Așa cum merg lucrurile întotdeauna, copii de atunci au devenit oameni cu putere de decizie acum. Având pe mână orașe și profitând de explozia tehnologiei informației și-au imaginat că le vor putea transforma în direcția dorită de ei. Din combinația asta de factori a apărut conceptul de „smart city”, o chestie definită destul de vag care a fost și încă este o țintă pentru primari, administrații și oricine scrie un proiect de infrastructură.
CULTURA DE SECURITATE - Operațiune internațională împotriva activităților ilegale de pe ”internetul ascuns”
- universul.net
O vastă operaţiune care i-a vizat pe infractorii de pe „dark web”, partea ascunsă a internetului, a permis arestarea a 179 de presupuşi vânzători de produse ilicite în SUA şi în Europa, a anunţat marţi agenţia europeană de poliţie Europol, relatează AFP și Forbes, potrivit Agerpres.
Forţele de ordine americane au arestat 121 de persoane, în timp ce alţi suspecţi au fost reţinuţi în Germania, Regatul Unit, Olanda, Austria şi Suedia, a anunţat Europol într-un comunicat. Potrivit agenţiei cu sediul la Haga, suspecţii efectuau zeci de mii de vânzări de produse ilicite pe „dark web”, care este plin de activităţi ilegale.
Operaţiunea, la care au participat diverse agenţii guvernamentale americane, printre care şi FBI, a dus la confiscarea a peste 5,5 milioane de euro (6,5 milioane de dolari) în bani şi monede virtuale.
Poliţia a confiscat şi circa 500 kg de droguri, în special fentanil, oxicodonă şi heroină, precum şi circa 60 de arme de foc, a precizat Europol, care a coordonat operaţiunea împreună cu unitatea europeană de cooperare judiciară Eurojust.
Acest anunţ „le trimite un mesaj puternic” infractorilor activi pe „dark web”, estimează Edvardas Sileris, şeful Centrului european de combatere a criminalităţii cibernetice din cadrul Europol.
„Internetul ascuns nu mai este ascuns şi activitatea voastră anonimă nu mai este anonimă. Forţele de ordine sunt hotărâte să-i urmărească pe infractori, indiferent unde operează, fie în stradă, fie în spatele unui calculator”, a declarat Sileris, citat în comunicat.
ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos
- uvt.ro