Revista presei
23 martie 2020
UVT, alături de Asociația Academia Mămicilor din Timișoara, se implică împotriva COVID-19, pentru susținerea efortului medicilor din spitale și a medicilor de familie
- ziuadevest.ro
Astăzi, mai mult ca oricând, solidaritatea și susținerea reciprocă sunt esențiale, în mijlocul unei lupte cruciale împotriva epidemiei COVID-19, care se desfășoară în toate unitățile medicale din Timișoara și din țară. Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Asistență Socială, se alătură campaniei susținute de Asociația Academia Mămicilor din Timișoara (AMT), pentru o amplă acțiune de fundraising, cu scopul de a achiziționa materialele medicale necesare în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara și cabinetele medicilor de familie timișoreni.
Pentru susținerea acestei campanii urgente, rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, adresează un mesaj public atât către comunitatea locală, cât și către companiile și potențialii donatori individuali sau instituționali: „Nevoia de materiale de protecție este majoră, în toate spitalele și unitățile medicale, aceste materiale sunt esențiale pentru a asigura protecția oamenilor care vin primii în contact cu pacienții cu coronavirus. De acum înainte, viteza de testare și numărul cât mai mare de teste realizate pentru verificarea infectării cu coronavirus vor fi esențiale pentru a identifica și izola precis purtătorii epidemiologici, pentru a-i carantina și a-i trata, pentru însănătoșire. În tot acest efort colosal care va urma medicii sunt primii care își riscă sănătatea, iar pentru protejarea medicilor avem nevoie cât mai repede de multe materiale medicale. Fiecare gest de ajutor este binevenit! Alături de femeile energice de la Academia Mămicilor, sperăm să venim în ajutorul cât mai multor medici din Timișoara și județ, în susținerea efortului lor cu material medical. Mulțumim tuturor donatorilor care pot răspunde apelului nostru deosebit de urgent!”.
Donațiile se pot direcționa spre contul Asociației Academia Mămicilor din Timișoara – Centru de Educație, Cercetare și Asistență Socială:
Cont: RO18BRDE360SV38907053600
CIF: 33102961
APEL PUBLIC - Intrați în luptă alături de doctori! Donați pentru spitalul din Timișoara unde sunt tratați zeci de pacienți care au coronavirivrus
- tion.ro
Puteți face donații către Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, locul unde sunt internați 38 de pacienți care au coronavirus, pentru a ajuta doctorii să lupte contra pandemiei de COVID-19. Banii vor fi folosiți pentru dotări cu echipamente, materiale de igienă și protecție, programe de eficientizare a luptei împotriva acestui virus. Doctorii se gândesc chiar și la achiziționarea unui plămân artificial.
„Asociația Dr. Victor Babes Timișoara face un apel de coeziune socială, pentru a ajuta activitatea Spitalului de Boli Infectiase V. Babes în lupta împotriva epidemiei cu COVID-19, prin donații în contul Covid 19, special deschis in acest scop. Banii vor fi folosiți pentru dotări de echipamente, materiale de igienă și protecție, programe de eficientizare a luptei împotriva acestui virus, într-o modalitate transparentă, unde cei interesați vor putea urmări toate intrările, cheltuielile și justificarea acestora”, transmite doctorul Virgil Musta, reprezentantul asociației.
Puteți dona aici:
Asociația Dr. Victor Babes Timișoara
Str Gh. Adam nr. 13,
CUI 18737642
Cont RO84RNCB0255113757760002
BCR
Studiu interdisciplinar al cercetătorilor de la Universitatea din București: 5% dintre cei cu noul coronavirus l-au transmis direct la peste 50% din celelalte cazuri
- g4media.ro
“Grupul de cercetare a grafurilor și rețelelor sociale GraphNets din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, a analizat informațiile cu privire la primele 308 cazuri confirmate cu Covid-19 – ca urmare a expunerii la emițători de SARS-CoV-2, în România, la nivel național. Analiza statistică a folosit instrumente de cercetare specifice domeniului de studiu al rețelelor sociale”, anunță Universitatea din București, care publică rezultatul acestui grup: decuparea structurii inițiale a rețelei de contagiune a Covid-19 în România.
“Cele mai multe cazuri de transmitere provin de la un număr restrâns de persoane (vezi Figurile 1, 2 și 3). Specific, cinci procente dintre cei raportați oficial cu noul coronavirus l-au transmis direct la peste 50% dintre celelalte cazuri observate (vecinătate de gradul 1). Cu alte cuvinte, o parte importantă din circulația Covid-19 a fost favorizată de un număr restrâns de persoane (hub-uri de transmitere sau răspândire). În această etapă de răspândire a Sars-CoV-2, diminuarea numărului de hub-uri de transmitere directă este esențială. În efect, este de așteptat să contribuie la scăderea majoră a numărului de persoane infectate”, spun cercetătorii de la Universitatea din București.
“În cazul în care măsurile de prevenire și limitare, comunicate de autorități, nu sunt respectate, numărul acestor hub-uri de răspândire directă este foarte probabil să crească, generând o inflație semnificativă a numărului de cazuri”, avertizează aceștia.
GraphNets este o structură de cercetare interdisciplinară a Facultății de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea din București. Echipa implicată în studiul Covid-19 în România este compusă din: Marian-Gabriel Hâncean (coordonator), Constantin Vică, Bianca-Elena Mihăilă, Adelina Alexandra Stoica, Iulian Oană și Paul Hrimiuc.
Ministerul Educaţiei a dat startul consultării publice privind pregătirea masteratului didactic
- adevarul.ro
Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţă că a lansat un amplu proces de consultare publică pentru realizarea profilului de competenţe ale cadrului didactic.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţă lansarea unui amplu proces de revizuire a modului în care se organizează în România pregătirea personalului didactic, o măsură dorită şi discutată de mult timp. Prima acţiune a acestui proces este aceea de realizare a profilului de competenţe ale cadrului didactic, iar în acest sens, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a realizat un chestionar pentru opinia publică. „Ministerul Educaţiei şi Cercetării a propus, pentru anul universitar 2020-2021, bugetarea de locuri pentru programe-pilot de masterat didactic. Grupul de lucru format cu acest obiectiv va propune un profil de competenţe ale cadrului didactic, astfel încât să poată fi structurat programul de pregătire profesională”, se arată în comunicatul de presă remis Adevărul. Procesul de elaborare a acestui profil de competenţe va cuprinde mai multe activităţi, printre care şi o consultare publică a părţilor interesate, prin intermediul unui chestionar care este disponibil până pe 05 aprilie 2020.
Orarul Teleșcoala pentru săptămâna următoare și cele 20 de lecții video din prima săptămână
- edupedu.ro
Televiziunea Română a anunțat orarul orelor de Teleșcoală pentru săptămâna 23-27 martie. În această a doua săptămână de ore televizate, structura pregătirii pentru clasa a VIII-a rămâne aceeași, iar la clasa a XII-a apar în orar orele de chimie, fizică, sociologie.
Reamintim că Teleșcoala este destinată elevilor care se pregătesc pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Este un proiect al ministerului Educației, în parteneriat cu TVR, făcut prin voluntariat, atât din partea profesorilor cât și din partea angajaților TVR implicați, potrivit declarațiilor producătorului emisiunii.
Cursurile televizate lansate vor cuprinde și lecţii în limba maghiară, de luni 23 maritie, anunță Televiziunea publică.
Pandemia care ne obligă la reflecţie: ce lecţie pentru umanitate?
- dilemaveche.ro
Dacă ONU, sau alte organizaţii internaţionale, sau un grup de lideri ar fi propus în acest an 2020 o „pauză“ generală de două luni în aproape toate domeniile de activitate, pentru o reflecţie comună aprofundată legată de viitorul omenirii, iniţiativa ar fi fost considerată ca venind din gura unor nebuni. COVID-19 a reuşit să stopeze pentru un timp scurt o maşină lansată într-un ritm din ce în ce mai accelerat spre o prăpastie. Este vorba de modelul nostru de viaţă globalizat pe care mulţi specialişti nu-l consideră capabil să dureze mai mult de o sută de ani.
Dacă tot a reuşit epidemia de COVID-19 să pună în carantină principalele puteri economice ale lumii, acest timp ar merita investit cu folos. Există deja numeroase apeluri în acest sens. Ele sună cam aşa: să ne gîndim în aceste zile şi în aceste săptămîni cum să facem ca după eradicarea virusului să începem să trăim altfel.
În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a făcut, în cadrul unei alocuţiuni televizate, declaraţii în ruptură radicală cu viziunea sa economică de pînă acum. Există domenii, a spus el, pe care nu trebuie să le lăsăm în malaxorul competiţiei şi al economiei de piaţă. Sănătatea şi corolarul ei, alimentaţia, sînt două dintre ele. Ar fi o „nebunie“ ca statul să renunţe la control în aceste două privinţe sau să permită ca ele să fie gestionate de alte ţări sau de firme private. El se referea cu siguranţă, printre altele, la faptul că industria farmaceutică europeană depinde în mare măsură, în prezent, de China, unde sînt produse între 80 şi 85% din substanţele intrînd în compoziţia medicamentelor utilizate pe vechiul continent. Într-o manieră solemnă, apreciată de majoritatea francezilor şi a mediilor de informare, şeful statului francez a mai vorbit despre necesitatea unei „deglobalizări“. Epidemia pune în plină lumină faliile „actualului model de dezvoltare“, a subliniat Emmanuel Macron. Mai mult ca sigur că şi în numele acestei convingeri el a propus o reuniune de urgenţă a grupului G7, sub forma unei videoconferinţe.
Gesturi fără precedent vin şi din Germania, unde cancelara Angela Merkel pare să fi abandonat total unele principii de gestiune strictă. Statul deschide o linie de credite de 550 de miliarde de euro pentru a-şi sprijini întreprinderile, ceea ce în ochii experţilor apare ca o măsură fără precedent de la al Doilea Război Mondial încoace, cînd americanii au investit masiv în reconstrucţia economiei germane. S-a terminat deci cu dogma deficitului bugetar zero, ceea ce pentru comentatorii avizaţi înseamnă un viraj doctrinal radical la Berlin.
Virusul cu numele de cod COVID-19 ne mai obligă însă şi la alte reflecţii, de natură oarecum filozofică. Maxime Tandonnet, istoric, eseist şi înalt funcţionar francez, scrie următoarele în Le Figaro: „Coronavirusul este, de asemenea, o imensă lecţie de modestie pentru omul modern convins că poate fi stăpîn pe natură şi pe propriul destin. Această criză planetară demonstrează că istoria, în pofida rapidelor progrese tehnologice, rămîne în cel mai înalt grad incontrolabilă“.