Revista presei

23 iunie 2020

Noul program de studii postuniversitare "Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online" - între cele mai solicitate programe lansate de UVT

Universitatea de Vest din Timişoara a demarat în data de 15 iunie 2020 programul de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă “Resurse educaţionale şi digitale pentru instruire online” dedicat special formării cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru desfăşurarea activităţilor de predare-învăţare-evaluare în regim online. Programul este coordonat de către Departamentul de Educaţie Continuă, Învăţământ la Distanţă şi cu Frecvenţă Redusă (DECIDFR), în colaborare cu Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei, din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie a UVT.

Într-o perioadă de doar două săptămâni de la anunţarea programului, şi-au exprimat opţiunea de participare şi s-au înscris online un număr de 90 de cadre didactice, din 30 judeţe, acoperind toate zonele ţării. Primele judeţe, după numărul de solicitări, sunt: Timiş, municipiul Bucureşti, Hunedoara, dar şi Vrancea, Argeş şi Iaşi.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, remarcă oportunitatea apriţiei acestui nou curs postuniversitar: “Organizarea acestui program de studii postuniversitare s-a dovedit că răspunde unei necesităţi reale a pieţei formării şi dezvoltării profesionale. Dascălii din preuniversitar sunt conştienţi, mai ales în urma experienţelor de comunicare online din perioada restricţiilor cauzate de pandemie, de faptul că perfecţionarea este foarte importantă, mai ales pentru utilizarea de instrumente, tehnologii şi resurse digitale pentru realizarea activităţilor de predare, învăţare, evaluare online în general şi în pentru învăţământul de tip e-learning, în special. Înscrierile pentru acest curs postuniversitar au venit din întreaga ţară, de la Iaşi şi Bucureşti, până la candidaţi proveniţi din judeţele apropiate Timişoarei, semn că atractivitatea cursului depăşeşte o arie regională, tinzând către un statut de curs postuniversitar de impact naţional, prin cererea deosebit de mare de care se bucură. UVT devine, şi prin acest program de studii, o universitate cu expertiză avansată în tehnologiile învăţământului la distanţă, prin mijloace online”.

21 de medii de 10 curat la Evaluarea Nationala, in Timisoara si in judet. Scoala cu cele mai multe note maxime

TIMISOARA. Emotiile au luat sfarsit pentru cei peste 5000 de absolventi de gimnaziu care au sustinut examenul de Evaluare Nationala in Timis. Au fost nu mai putin de 21 de medii de 10 curat, obtinute de elevi din Timisoara si din Giroc.

In topul scolilor cu cele mai multe note maxime s-a situat, inainte de contestatii, Colegiul C. D. Loga,unde dintre cei 59 de elevi de clasa a opta,11 au obtinut medii de 10. 

Cate doua medii de 10 au fost obtinute de elevii școlilor Lenau, Generala 24 si Generala 19 Avram Iancu.

Au mai obtinut nota maxima si cate un elev de la Liceul Grigore Moisil, Scoala Generala 16, Scoala Generala 18 si Liceul Teoretic David Voniga din Giroc.

Pe de alta parte, au fost si elevi care au predat foaia de examen goala. In total, in judetul Timis, 7 elevi au fost notati cu 1 curat.

Elevii nemultumiti de notele obtinute pot depune contestatii luni, intre orele 16 si 20, si marti, intre orele 8 si 12. Rezultatele finale, in urma recorectarii lucrarilor, vor fi publicate in 27 iunie.

Rezultatele Evaluarii Nationale au fost publicate pe site-ul Ministerului Educatiei.

La nivelul judetului Timis, putin peste 76% dintre elevii care au sustinut Evaluarea Nationala au reusit sa obtina note mai mari de 5.

Raport al Comisiei Europene: Populația continuă să îmbătrânească, sporul demografic este pozitiv datorită imigrației

Populaţia Uniunii Europene îmbătrâneşte şi este de aşteptat să scadă după 2030, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat miercuri, care evidenţiază provocările pe care le prezintă această situaţie pentru relansarea economiilor afectate de criza coronavirusului, informează AFP, citată de Agerpres.

https://www.economica.net/raport-al-comisiei-europene-popula-ia-continua-sa-imbatraneasca-sporul-demografic-este-pozitiv-datorita-imigra-iei_186071.html

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii doar în limita a 500 de caractere, cu două link-uri active către sursă, din care unul în lead. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

“Criza a scos la iveală numeroase vulnerabilităţi, unele dintre ele fiind legate de schimbările demografice profunde pe care societăţile şi comunităţile noastre le suferă deja în toată Europa”, a declarat Dubravka Suica, vicepreşedinte al Comisiei responsabilă cu democraţia şi demografia. În primul său raport privind “impactul schimbărilor demografice” în UE, care se bazează în special pe date ale Eurostat, Comisia indică o îmbătrânire continuă a populaţiei, a cărei speranţă de viaţă creşte constant. Se preconizează că ponderea celor în vârstă de 65 de ani şi peste va creşte de la aproximativ 20% în prezent la 30% în 2070, iar ponderea celor în vârstă de 80 de ani şi peste se va dubla în această perioadă. În acelaşi timp, populaţia activă (20-64 de ani) a scăzut de zece ani şi ar urma să scadă cu 18% până în 2070, chiar dacă situaţia diferă mult în funcţie de ţări şi regiuni. În UE, numărul deceselor a depăşit numărul naşterilor din 2012, iar populaţia totală, de 447 milioane în 2019, continuă să crească doar datorită unui sold migrator pozitiv. În 2018, 2,4 milioane de persoane au imigrat în UE, în timp ce 1,1 milioane au emigrat într-o ţară terţă. În unele ţări (Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania şi România) populaţia este în declin din 1990.

 

Aproape 3.800 de elevi din Timiş au luat medii peste 5 la Evalurea Naţională, iar 81 nu au obținut media 2

Procentul de promovare în Timiș la Evalurea Naţională este de 76,6 la sută, a anunţat Inspectoratul Școlar Județean. Aproape 3.800 de elevi din Timiș au obținut medii peste 5, adică au promovat examenul. Zeci de elevi nu au ajuns la media 2.

În Timiș au dat examenul de Evaluare Națională 4.948 de elevi. Dintre aceștia, 3.788 au obținut medii peste 5, conform informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Medii între 1 și 1,99 au 82 de elevi (1,64 la sută). 238 de elevi au obținut medii între 2 și 2,99 (4,81 la sută), 384 medii între 3 și 3,99 (7,76 la sută), 457 medii între 4 și 4,99 (9,24 la sută), medii între 5 și 5,99 au obținut 494 de elevi (9,98 la sută), medii între 6 și 6,99 au 685 elevi (13,84 la sută), medii între 7 și 7,99 au 838 elevi (16,94 la sută), medii între 8 și 8,99 au 941 de elevi (19,02 la sută). 809 elevi au obținut medii între 9 și 9,99 (16,35 la sută), iar 21 de elevi au obținut media 10 (0,42 la sută).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Rezultate finale vor fi publicate în 27 iunie.

Rezultate Evaluarea Naţională 2020: Peste 76% dintre candidaţi au luat peste media 5, cea mai mare rată din ultimii 3 ani

Peste 76% dintre candidaţi au luat peste media 5, cea mai mare rată din ultimii 3 ani, anunţu ministerul Educației după centralizarea rezultatelor înregistrate la Evaluarea Națională ale absolvenților clasei a VIII-a (înainte de contestații), sesiunea 2 – 27 iunie 2020.

Situația statistică generală arată că dintre cei 160.468 candidați prezenți, 122.158 candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 76.10%. Dintre aceștia, 839 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece).

Rata de participare a fost de 93.00 %: 160.468 candidați prezenți, dintr-un total de 172.531 de elevi înscriși.

La proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5(cinci) 135.101 candidați (83.9%), iar 4.587 candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 112.651 candidați (70.2%) au note peste sau egale cu 5(cinci), iar 3.251 de candidați au obținut nota 10 (zece).

Coduri QR vor spune povestea clădirilor istorice din Timișoara

O serie de plăcuțe cu coduri QR vor fi montate pe clădirile istorice din Timișoara, turiștii, dar și timișorenii pasionați de istoria orașului în care trăiesc, putând astfel să afle povestea acestor imobile. Teoretic, obligația legală de a face acest lucru revine Primăriei Timișoara, însă proiectul va fi implementat de un ONG, în parteneriat cu municipalitatea.

Asociația „Călător prin România” a propus Primăriei Timișoara să instaleze mai multe plăcuțe cu coduri QR pe clădirile de patrimoniu din municipiu. Odată scanat cu un smartphone, acest cod îi va trimite pe cei interesați către o platformă care va conține informații despre istoricul imobilului respectiv.

Teoretic, obligația de a instala aceste plăcuțe revine Primăriei Timișoara, însă ultimele au fost instalate în timpul administrației Ciuhandu, pe câteva imobile din zona centrală. Astfel de plăcuțe, montate de Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu au mai fost instalate în zona Traian.

Lipsa informațiilor publice despre aceste obiective turistice este recunoscută de municipalitate.

(…) conform Legii 422/2001 şi a Ordinului Ministerului Culturii şi Cultelor 2237/2004 primăriile au obligaţia să instaleze plăcuţe cu semnul de monument istoric, pe clădirile care fac parte din patrimoniul oraşului. În momentul de faţă în Timişoara nu sunt instalate astfel de plăcuţe, care să evidenţieze clădirile monument istoric din oraş”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre de asociere între municipalitate și ONG-ul amintit.

 

ECONOMIE - Ce conține noul program de relansare economică: Granturi nerambursabile de 3,1 miliarde de euro pentru horeca, IMM-uri, firmele care fac angajări, firme din mediul rural

Programul va conține o parte consistentă de granturi, adică fonduri nerambursabile, pe care guvernul le va acorda grație finanțărilor de la Comisia Europeană. La acestea se vor adăuga și împrumuturi și garanții de stat.

În ceea ce privește granturile, acestea vor fi în valoare de 3,125 miliarde de euro. Sursele de finanțare vor fi programul ReactEU al Comisiei Europene (un program total de 55 miliarde euro sub formă de Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei dedicat special ieșirii din criză) și relocările între proiecte la nivelul programelor europene aflate deja în implementare în România, a declarat Marcel Boloș pentru G4Media.ro.

Ce tipuri de granturi vor fi alocate pentru redresarea economică:

– Granturi pentru firmele din domeniul horeca (turism, alimentație publică) – o sumă fixă in functie de cifra de afaceri

– Granturi pentru IMM-urile în care patronul este și singurul angajat (2.000 euro) și care nu au beneficiat de nici un alt ajutor

– Granturi pentru investiții până la 200.000 euro pentru diverse domenii de activitate puternic afectate de criză (turism, horeca, transport auto, industria de evenimente)

– Granturi pentru investiții cu impact semnificativ (între 2 și 6 milioane)

– Granturi pentru crearea de noi locuri de muncă în care să fie încadrați studenți

– Granturi pentru antreprenoriat rural (producție, procesare, distribuție, ambalare în zona agricolă)

CULTURA DE SECURITATE - Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Pandemia de coronavirus a amplificat riscurile de securitate/ A lăsa garda jos ar fi o gravă eroare

Pandemia de nou coronavirus „nu a eliminat, ci a amplificat riscurile de securitate deja existente”, iar „a lăsa garda jos într-un astfel de moment ar fi o gravă eroare”, a declarat luni secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a mai atras atenţia că această perioadă a încurajat „actori statali şi non-statali” să îşi promoveze interesele şi să creeze mai multă discordie în rândul ţărilor libere, transmite Agerpres.ro.

„Pandemia nu a eliminat, ci a amplificat riscurile de securitate deja existente. A lăsa garda jos într-un astfel de moment, în care elemente de natură diferită se suprapun temporal, economic şi geopolitic, ar fi o gravă eroare”, a afirmat Geoană de la Bruxelles, într-o videoconferinţă cu jurnalişti din România.

„Este un moment în care efectiv nu avem cum să ne relaxăm, să considerăm că riscurile de securitate au dispărut. Dimpotrivă, s-au amplificat. S-au multiplicat. Au devenit şi mai complexe”, a adăugat el.

Geoană a precizat că nu există semnale din partea vreunui stat membru al NATO cu privire la o potenţială nerespectare a angajamentului de a aloca 2% din PIB pentru Apărare şi şi-a exprimat speranţa că „în toamnă, când se fac bugetele pe anul următor, lucrurile vor rămâne în parametrii mari existenţi”.

„Perioada de pandemie a reprezentat, din păcate, o încurajare suplimentară pentru actori statali şi non-statali de a abuza de acest moment dificil pentru a-şi avansa nu doar interesele, dar şi pentru a crea şi mai multă discordie şi a amplifica anumite tendinţe care există la nivelul ţărilor libere”, a atras atenţia totodată oficialul NATO.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională