Revista presei

22 martie 2019

TM NEWS / Ambasadorul Marii Britanii în România conferenţiază astăzi la UVT

O nouă conferință din seria „Ambasadori la UVT” îl are ca invitat pe ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, E.S. Andrew Noble.

Ambasadorul britanic Andrew Noble va conferenţia în cadrul prelegerii European Security Architecture – A British View organizată de Universitatea de Vest din Timişoara. Evenimentul va avea loc astăzi, 22 martie, de la ora 14.30, în Sala A01.

TM NEWS / SUNYS Spark for Urban Nature by Young Spirits – program UVT dedicat învațării și dezvoltării, destinat elevilor de clasa a XIa si a XII-a –

Concursul SUNYS reprezintă un program de învațare și dezvoltare destinat elevilor de clasa a XIa si a XII-a, de la orice instituție de învățamânt liceal din orașul Timișoara. SUNYS se desfășoară în perioada 1 – 13 aprilie 2018, între orele 16:00 și 20:00. În această perioadă, se vor forma grupele de lucru, vor avea loc sesiunile de formare desfășurate de specialiști și promovarea de către participanți a produselor de conștientizare realizate în mediile de socializare online.

Perioada de înscriere a elevilor care doresc să participe la concursul SUNYS se va încheia în data de 26.03.2019.

Proiectul “Spark for Urban Nature by Young Spirits (SUNYS)” este organizat de către Universitatea de Vest din Timișoara, prin implicarea Facultății de Sociologie și Psihologie,Facultatății de Economie și Administrare a Afacerilor, Minds Hub și ASPST alături de sponsori precum Continental Tires, Sustainalytics, Fundația Autonom, dar și ONG- uri precum Eco ClubTimișoara și EcoStuff.

EDUCAȚIE / Mii de cereri de înscriere în clasa pregătitoare, în Timiș. A mai rămas o zi din prima etapă

În Timiș au fost depuse deja 5.258 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare, pe cele 6.150 de locuri disponibile. Mai este doar o zi de înscrieri, în prima etapă.

La Școala nr. 30 din Timișoara au fost depuse 234 de cereri, la Școala nr. 7 Sfânta Maria din Timișoara au fost depuse 204 cereri, la Școala Gimnazială nr. 24 au fost depuse 203 cereri de înscriere, la Școala Gimnazială nr. 19 Avram Iancu din Timișoara au fost depuse 149 de cereri, la Colegiul Național Bănățean Timișoara au fost depuse 143 de cereri, la Liceul Nikolaus Lenau au fost depuse 134 de cereri de înscriere, la Liceul Grigore Moisil au fost depuse 126 de cereri de înscriere.

EDUCAȚIE / Universitatea de Vest lansează programul de psihoterapie online, destinat reducerii anxietății și depresiei

Universitatea de Vest din Timișoara lansează un nou program online de psihoterapie, cu o durată de înscriere de o săptămână și o durată de desfășurare de nouă săptămâni. Programul RECOVERY este destinat persoanelor care prezintă simptomatologie caracteristică anxietăţii şi depresiei. În acelaşi timp, programul este conceput pentru îmbunătăţirea unor parametri ai sinelui, cum ar fi de exemplu, stima de sine.

Principiile pe care se bazează intervenţia terapeutică aparţin Terapiei Cognitiv Comportamentale şi Terapiei bazate pe Acceptare şi Angajament. Programul include 9 module, elaborate pornind de la manualul de tratament transdiagnostic propus de prof. dr. David H. Barlow şi colaboratorii săi. Scopul programului este de a facilita diminuarea simptomelor anxioase și depresive.

Livrarea programului se va face exclusiv online și are o durată de nouă săptămâni. Programul RECOVERY poate fi accesat de către orice persoană care cunoaște limba română și deţine o conexiune la internet. Persoanele care doresc să beneficieze de Programul RECOVERY se pot înscrie gratuit pe pagina de web a proiectului, 

http://e-cbt.ro

EDUCAȚIE / Comisarul european pentru economia şi societatea digitală, Mariya Gabriel, a declarat, joi, la Cluj, că Uniunea Europeană nu are încă suficiente platforme digitale şi că trebuie, astfel, să investească în continuare masiv în educaţie

La deschiderea Startup Europe Summit 2019, conferinţa Comisiei Europene privind startup-urile tehnologice, comisarul a precizat că, în ceea ce priveşte cercetarea, Europa a investit mai puţin decât SUA, confruntându-se în prezent cu o provocare în această privinţă.

“UE trece printr-un număr de provocări, nu avem platforme digitale suficiente, trebuie să investim masiv în educaţie şi în abilităţi, în inovare şi în securitate, în dezvoltare durabilă şi să înfruntăm realitatea. Europa este, încă, în urmă în multe domenii şi asta din cauza unei subfinanţări în investiţii şi în cercetare. În 2015, investiţiile europene în cercetare şi dezvoltare s-au ridicat la doar două treimi din ceea ce s-a întâmplat în SUA. Ne lipseşte politica industrială la nivelul continentului, avem o situaţie geopolitică în care câştigătorul ia totul şi ne compromite capacitatea de a ne promova valorile şi felul de a trăi. Aceasta nu este o opţiune. Asistăm la creşterea populismului şi radicalismului. Un lucru este clar – niciuna din aceste provocări nu va fi depăşită dacă nu reuşim să creăm un ecosistem de startup-uri solid”, a spus comisarul Maryia Gabriel.

Comisarul european este de părere că în Uniunea Europeană finanţarea start-up-urilor este încă insuficientă şi nu este destul de bine sprijinită public. Ea a precizat că majoritatea start-up-urilor au la dispoziţie mai puţin de un milion de euro, ceea ce este puţin pentru a face faţă “uriaşilor din tehnologie”. În plus, există o concentrare masivă a activităţilor de strat-up în câteva oraşe, care reprezintă o proporţie minusculă a populaţiei europene.

PIAȚA MUNCII / Patru aplicații high tech care îi vor ajuta pe angajați să primească un job mai bun

Softurile inteligente transformă toate industriile, inclusiv pe cea a recrutării. Companiile caută noi instrumete de găsire a candidaților potriviți, iar aceștia rămân uneori în urma trendului. Iată patru site-uri care vor fi din ce în ce mai importante pentru cei care își caută un job mai bine plătit.

1. Crystalknows

2. Real Eyes

3. Aplicația care îți spune când un robot te va concedia

4. Affectiva

 

 

FILM / Două filme politico-emoționante - Margareta Nistor

De ce am definit cele două pelicule politice și emoționante? Pentru că primul vorbește despre refugiați, iar cel de-al doilea despre rasism, fără să fie teziste, reușind să fascineze și să înduioșeze.
Poate părea o alăturare mai bizară între politic și emoție, ba chiar emoționant. Dar, în mod surprinzător, chiar așa stau lucrurile. Și, în plus, ambele au fost nominalizate la Oscar. Este vorba despre Capernaum: Haos și speranță și Green Book: O prietenie pe viață.
Primul este al unei regizoare libaneze, Nadine Labaki, frumoasă de pică și actriță de altfel, născută acum 45 de ani, și al cărei soț este Khaled Mouzanar, compozitor și cântăreț, tot libanez, și care au mai lucrat împreună și pentru Și acum încotro?, din 2011, despre un val de violențe dintr-un sat din Orientul Mijlociu, și în Caramel, o comedie romantică feministă, care a impresionat Croazeta. Revenind la Capernaum, să lămurim mai întâi titlul. E un oraș din Galileea, unde s-a născut proorocul Naum și a locuit Iisus, după ce a plecat din Nazaret, și unde fiul Domnului a săvârșit mai multe minuni. Pelicula care a câștigat Premiul Juriului la Cannes și în care realizatoarea și joacă este, de fapt, despre soarta unui băiețel, Zain (interpretat de Zain Al Rafeea), care se confruntă cu niște situații foarte complicate și care devine atât de supărat pe viață, încât își dă în judecată părinții, că l-au adus pe lume și apoi puțin le-a păsat. Măcar să nu mai facă și alții.

CĂRȚI ȘI EDITURI / Roxana Dumitrache este câştigătoarea concursului de debut al Editurii Polirom, ediţia 2019

Roxana Dumitrache este câştigătoarea concursului de debut al Editurii Polirom, ediţia 2019, pentru volumul de proză scurtă „Papa Nicolau şi alte povestiri foarte, foarte scurte”. La ediţia din acest an a concursului au participat 127 de manuscrise la secţiunea proză, respectiv 183 de manuscrise la secţiunea poezie, unde premiul nu a fost acordat.
Papa Nicolau şi alte povestiri foarte, foarte scurte este o culegere de istorii insolite, care caută răspunsuri la marile întrebări suscitate de provocările destinului şi de condiţia alienantă a femeii într-un cod cultural creat de bărbaţi. Privit dinspre coerenţa lui tematică, volumul poate fi asimilat unui foarte lucid repertoar literar de contemporary women’s issues, scriu cei de la editura Polirom. Aflată la capătul opus al prozei feminine „senzitive”, dedicate poveştilor apăsat-autobiografice, acestă carte, genuină şi tandră, dar totodată matură şi lucidă, semnalează o conştiinţă artistică emergentă, cu intuiţia precisă şi de bun augur a brevităţii.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională