Revista presei

22 iulie 2019

Bravo! Sergiu Novac aduce Romaniei medalia de argint la Olimpiada Internationala de Matematica

Sergiu Novac a reusit o noua performanta care face cinste Lugojului, dar si Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu” din Lugoj.

Un model pentru multi elevi lugojeni, Sergiu a izbutit sa obtina una dintre cele doua medalii de argint castigate de delegatia Romaniei la Olimpiada Internationala de Matematica ce se desfasoara in aceste zile la Bath, in Marea Britanie, anunta Societatea de Stiinte Matematice din Romania. Olimpiada Internationala de Matematica se desfasoara în perioada 10-22 iulie 2019 la Bath, în Marea Britanie, si este la a 60-a editie pentru elevii de liceu.

Încă o materie obligatorie ar putea fi introdusă în orarul elevilor

Elevii ar putea învăța la școală cum să se ferească de fake news. Materia s-ar numi „Educație și cultură media” și ar fi una obligatorie. Un proiect de lege în acest sens se află deja în Parlament. A trecut de Senat, iar din toamnă, când aleșii se vor întoarce la muncă, va fi discutat și de deputați.

Orarul elevilor ar putea cuprinde o materie în plus. La ora de Educație și Cultură Media, copiii vor învăța teorii ale comunicării, dar și cum să verifice o știre falsă sau să se ferească de manipulare.

Cercetătorii învață să devină antreprenori într-un proiect de 1,5 milioane de euro la Politehnica din București

Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) a demarat un proiect în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro privind dezvoltarea competenţelor de antreprenoriat, la care vor participa 100 de doctoranzi şi postdoctoranzi, potrivit Agepres. 

“Dezvoltarea competenţelor de antreprenoriat ale doctoranzilor şi postdoctoranzilor – cheie a succesului în carieră (A-Succes)” este format din 70 de studenţi doctoranzi cu frecvenţă, înmatriculaţi în ultimii doi ani ai programului de studii doctorale, şi 30 de cercetători postdoctorat care au obţinut titlul ştiinţific de doctor cu cel mult 5 ani înainte de admiterea în programul postdoctoral, arată un comunicat al Politehnicii. 

Rectorul Universităţii de Medicină din Târgu Mureş: Certificatul de la BAC ce atestă nivelul de competenţă lingvistică în română „nu întotdeauna este dublat de o situaţie reală”

Metodologia stabilită de Ministerul Educaţiei pentru admiterea la studii universitare „trebuie să rămână aşa cum este, pentru că ordinul de ministru care aprobă metodologia nu este imperativ pentru universităţi, ci doar oferă un cadru legal, iar fiecare universitate ştie foarte bine ce se întâmplă în propria sa zonă şi va lua deciziile cele mai înţelepte”, a declarat rectorul Universităţii de Medicină din Târgu Mureş.

„La modul real există, în acest moment, tineri aparţinând minorităţilor care, deşi sunt absolvenţi de liceu cu examen dat la Limba română, au dificultăţi reale în a comunica şi în a se exprima în limba română, astfel încât existenţa unui document care confirmă aceste abilităţi [certificatul de la Bacalaureat care atestă nivelul de competenţă lingvistică – n.red.] nu întotdeauna este dublat şi de o situaţie reală“, acuză rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, confrom edupedu.ro

EXCLUSIV Avocatul Poporului îi cere lui Andronescu să schimbe regulile de admitere la facultate, care ar discrimina minoritățile (document)

Avocatul Poporului i-a cerut oficial ministrului Educației să modifice regulile de admitere la facultate, la master și la doctorat. Metodologia de admitere la studiile universitare, aprobată prin ordin de ministru, “creează premisele unei discriminări între cetățenii români aparținand minorităților naționale și ceilalți cetățeni români, din punct de vedere al certificării competențelor lingvistice”, spune instituția condusă de Renate Weber într-o adresă trimisă pe 16 iulie Ecaterinei Andronescu.

Concret, metodologia Ministerului Educației le lasă universităților libertatea să introducă examen de limbă pentru candidații aparținând minorităților naționale, se arată în documentul trimis de Avocatul Poporului la solicitarea Edupedu.ro.

Un poliţist cu pensie specială, şef al auditorilor de la Universitatea „Cuza”?

Acesta va ocupa postul dacă trece azi şi de ultima etapă a selecţiei: interviul. Costel-Sorin Chiru, pensionat în 2017, a activat în cadrul Biroului Economic al IPJ. Unii angajaţi ai instituţiei se plâng că nu au ştiut de concurs, pentru a se înscrie şi ei.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va avea un nou şef al Biroului Control Intern, în persoana unui poliţist care a activat în cadrul Biroului Economic al Poliţiei Iaşi, pensionat din 2017: Costel-Sorin Chiru, dacă acesta va trece de ultima probă a concursului – interviul, programat pentru astăzi, 22 iulie.

 

Teodorovici: Nu ar fi corect să discutăm cu studenții ca după terminarea facultății să rămână un număr de ani să lucreze în România.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că urmează să aibă loc o discuţie transparentă privind facilităţile pe transport acordate studenţilor şi că aceştia ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România, relatează Agerpres.

„Săptămâna aceasta o să fie o discuţie. Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (…) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii?”, a spus ministrul finanțelor, la Antena 3.

Universitatea de Vest din Timișoara, în Newsletterul EUniverCities

Instituției de învățământ superior, dar și orașului de pe Bega, îi sunt alocate spații ample în cel mai nou Newsletter al EUniverCities, numărul din luna iulie 2019. 

UVT a fost acceptată ca membră deplină a prestigioasei rețele europene, la sfârșitul anului trecut, fiind practic o recunoaștere a implicării instituției în comunitate. Universitatea de Vest din Timișoara a devenit, astfel, și prima din Sud-Estul Europei, membră în EUniverCities. Vorbim de o rețea europeană, lansată oficial în 2012, în care orașele mijlocii și universitățile lor colaborează (în așa-numitele tandemuri) pentru a îmbunătăți cooperarea. Obiectivul rețelei este schimbul și răspândirea cunoștințelor, expertizei și experienței cu privire la cooperarea dintre oraș și universitate.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională