Revista presei
22 aprilie 2019
NEWS TM / Evenimentele organizate în Timișoara în cadrul sezonului România - Franța
- ziuadevest.ro
S-a deschis Sezonul România Franța (18 aprilie – 14 iulie 2019) care va aduce câteva sute de evenimente menite să reînnoiască imaginea Franței în România.
Mai bine de 25 de evenimente sunt programate numai la Timișoara organizate de Institutul Cultural Francez și de numeroși parteneri (Universitatea de Vest, Timișoara 2021, Teatrul Național, Teatrul Maghiar, Gărâna Festival, Launmomendat in parc, …).
Cu ocazia deschiderii Sezonului la Timișoara, Institutul Francez a invitat trei nume în vogă ale scenei muzicale emergente din Hexagon: Malik Djoudi, Grand Blanc și La Mverte.
NEWS TM / Interviu cu Sorin Maxim, la 20 de ani de ADR Vest: „E al patrulea copil al meu, cred că trebuie să fim atenți la valoarea banilor”
- tion.ro
Din 1999 și până în 2019, banii europeni au modernizat mai bine de 700 de kilometri de drumuri județene, străzi orășenești și șosele de centură, au reabilitat termic peste 250 de blocuri, au renovat și dotat 35 de centre sociale, 65 de școli și 20 de ambulatorii. Iar exemplele de bune practici pot continua și pe zona de business, iar responsabilă pentru acest bilanț este echipa ADR Vest, condusă de Sorin Maxim, cel mai vechi angajat al agenției. De la 5 angajați în 1999, ADR Vest a ajuns la 104 oameni într-o echipă bine închegată, spune directorul.
Sorin Maxim are 47 de ani, trei copii și spune că ADR Vest este al patrulea copil al său. Este licențiat în management, informatică și matematică și cunoaște foarte bine limbile engleză și franceză. Ce reprezintă 20 de ani în ochii directorului Sorin Maxim aflați în interviul de mai jos.
EDUCAȚIE / Învățătoare la sat – povestea Elisabetei Păcuraru, învățătoare la Școala Gimnazială Eșelnița din Mehedinți
- edupedu.ro
Elisabeta Păcuraru are 41 de ani și e învățătoare la Școala Gimnazială din satul Eșelnița, Mehedinți. Avea șapte ani în 1984, când, la ordinele lui Nicolae Ceaușescu, s-a început construirea Casei Poporului și 12 ani la Revoluție. „Țin minte că-mi doream să merg la București. Simțeam că e tare că am scăpat de comuniști, că trebuie să-i susținem pe ceilalți”, spune Păcuraru. Înțelegea evenimentul, pentru că familia ei mai asculta noaptea Radio Europa Liberă. În plus, locuia la granița cu Iugoslavia și auzea că unii români traversau înot Dunărea, ca să ajungă în țări din Occident și să ceară azil politic.
EDUCAȚIE / Companiile din energie încep să investească în formarea profesională: Noi clase de învățământ profesional dual pentru viitorii electricieni
- hotnews.ro
Grupul ENGIE România a anunțat, vineri, că va înființa noi clase de învățământ profesional dual în București și Brașov, începând cu anul școlar 2019-2020. Zilele trecute, și grupul Electrica a anunțat că va susține o clasă profesionale în sistem dual (profil electric), la Colegiul Tehnic “Mircea Cristea” din Brașov. În sectorul energetic, tot mai multe companii se confruntă cu lipsa de personal calificat.
ENGIE Romania, prin companiile sale Distrigaz Sud Rețele S.R.L. şi ENGIE Servicii S.R.L, intenționează să investească 5.000.000 de lei pentru calificarea a aproximativ 120 de tineri profesioniști din București și Brașov, prin programul Energia pentru meseria mea.
DESCRIPTIV / Interviu cu Mihai Netea, câştigător ERC Consolidator Grant, membru al Academiei Regale de Arte şi Ştiinţe din Olanda
- adevarul.ro
Am vorbit cu Mihai despre birocraţia românească sufocantă, experţii evaluatori din competiţiile naţionale, plagiat, lipsa de predictibilitate în finanţarea sistemului de cercetare românesc, despre ce procent ar trebui să investească statul în competiţii de proiecte ş.a.m.d.
Mihai Netea (H index = 90, conform WoS), Profesor de Biologie Experimentală la Universitatea Radboud, Olanda, a publicat în calitate de autor corespondent în reviste precum Science, Cell, Nature Medicine etc., este câştigător ERC Consolidator Grant, membru al KNAW, câştigător al „Nobelului Olandei“ – „Spinoza Prize of the Netherlands Organization for Scientific Research“.
NEWS RO / Criza spitalelor din România a ajuns în „The Guardian“: Cei mai talentaţi tineri pleacă din ţară
- adevarul.ro
Cunoscuta publicaţie britanică The Guardian, într-un amplu material dedicat efectelor migraţiei asupra sistemului de sănătate din România, descrie criza de pesonal din spitalele din ţara noastră. Publicaţia notează că de la aderarea la UE, 43.000 de doctori au părăsit România şi că eforturile administraţiei de la Bucureşti, printre care şi dublarea salariilor în sistemul medical, par insuficiente să schimbe acest trend.
„Aproximativ 3,4 milioane de cetăţeni români au părăsit ţara în deceniul de după aderarea la UE, potrivit unui studiu recent, iar Ministerul Sănătăţii estimează că în aceeaşi perioadă 43.000 de medici au părăsit ţara. În acelaşi timp, un studiu al Biroului pentru estimarea Populaţie din Statele Unite estimează că populaţia României va scădea cu 22% până în anul 2050, cel mai accentuat declin la nivel global, din cauza unui cumul de factori precum emigraţia, mortalitate ridicată şi natalitate scăzută”, notează cei de la The Guardian. Criza din sistemul medical românesc este doar un aspect al migraţiei din centrul şi estul Europei. Guvernele din întreaga regiune se luptă cu consecinţele plecării multora dintre tinerii talentaţi, scrie publicaţia.
START-UP / Tehnologie, Inteligență Artficială și realitate virtuală -modul în care pot acestea să ne îmbunătățească viața
- forbes.ro
Andra Văduva și-a construit o carieră în digital marketing și creare de produs digital, fiind atrasă de tehnologie, Inteligență Artficială și realitate virtuală și de modul în care pot acestea să ne îmbunătățească viața.
„Așa că, de la bun început, m-am implicat în proiecte de nișă folosind tehnologie avansată. Am lucrat în echipe în care am construit produse digitale cu tehnologie abia apărută în parteneriat cu Google încă din 2013, pe care apoi le-am vândut unor branduri mari ca L’Oreal sau Estee Lauder. Apoi, am intrat în lumea start-up-urilor in on-demand services și SaaS (Software as a Service) în New York și am ocupat diverse poziții de conducere în Marketing și Growth.
PLAN DETALIU / Noaptea Cărților Deschise! Pentru al 7-lea an consecutiv - întîlnire cu mii de cititori la cel mai mare eveniment de încurajare a lecturii
- dilemaveche.ro
Marți, de la ora 19 pînă la miezul nopții, Arcul de Triumf, simbolul victoriei și al independenței în România, își deschide porțile și devine gazda extraordinară a cărților și a cititorilor. Este o ocazie unică de a descoperi acest monument-simbol deschis special pentru public cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, amenajat cu spații inedite de lectură, biblioteci, cărți pentru toate vîrstele și zone multimedia de informare culturală. Mai multe surprize literare îi întîmpină pe cei care aleg să celebreze cartea în comunitatea extraordinară Noaptea Cărților Deschise.
Pasionații de literatură din întreaga lume sărbătoresc în fiecare an, pe 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, eveniment organizat de UNESCO cu scopul promovării lecturii, publicării cărților și a drepturilor de autor. În România, marcăm împreună această zi prin evenimentul Noaptea Cărților Deschise. Alături de prieteni ai cărților, copii, studenți, părinți, bunici, acest eveniment a devenit un adevărat manifest pro-cultură ale cărui ecouri au depășit granițele țării – o realizare importantă pentru România, țară pe care statisticile europene încă o plasează la coada listei la capitolul obișnuințelor de lectură.