Revista presei
22 septembrie 2020
Universitățile din Timișoara își „deschid porțile” în regim online
- expressdebanat.ro
UVT Liberty Marathon 2020 Timișoara vine cu medalii semnate de Camelia Potec
- ziuadevest.ro
"Profesorii care refuză să facă ore online să-și dea demisia"
- rfi.ro
Premierul Ludovic Orban avertizează că se vor lua măsuri legale dacă sunt profesori care refuză să predea online. În opinia sa, dacă sunt, sunt doar cazuri izolate:
Nu pot să-mi imaginez că un profesor poate să refuze să predea copiilor. (…) Vom lua măsurile legale care se impun în astfel de situaţii. (…) Din punctul meu de vedere, nu trebuie să judecăm dascălii pentru câteva cazuri individuale. Unde apar astfel de cazuri individuale vom lua măsuri legale, dar marea majoritate a dascălilor se adaptează, evoluează şi îşi realizează misiunea pe care o au, cea de a educa copiii, de a le trimite cunoştinţele în cadrul diferitelor materii, a subliniat premierul, care a adăugat că în această situaţie, dacă va fi necesar, Legea educaţiei va fi modificată.
Potrivit legii educației, învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu. Legea a fost modificată în acest sens la mijlocul lunii aprilie, când România era în stare de urgență. Din 15 mai țara noastră e în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus.
Scenariile de funcționare a școlilor se schimbă de la o zi la alta. La începerea anului școlar în 263 de unități de învățământ cursurile erau doar online. 4 zile mai târziu numărul acestora creștea cu 49, ajungând la 312. Peste weekend lucrurile s-au schimbat iar, elevii din 305 școli învață de acasă. Numărul școlilor din scenariul galben, unde o parte dintre elevi merg la școală, iar ceilalți urmăresc curusurile online a scăzut constant: am plecat de la 4915 și am ajuns la 4391.
Analiza modului in care autoritatile din Timisoara si din judet investesc in scoli, prezentata in ‘Raportul alternativ privind starea educatiei din judetul Timis’
- opiniatimisoarei.ro
HR - În pandemie, femeile din România plătesc un preț mai mare decât bărbații
- scena9.ro
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
În primăvară, la doar două săptămâni după declararea stării de urgență, Mihaela, ofițer de credite la o firmă din Botoșani, afla printr-un e-mail de la angajator că va fi concediată. La scurt timp, aproape 90 dintre colegii ei – în proporție de 90% femei – au primit înștiințări prin care erau puse să aleagă între concediere și demisie. Motivația firmei pentru luarea acestor decizii abrupte: situația incertă generată de pandemie.
„Toate astea s-au întâmplat în acele zile când era panică mare și când eram toți foarte speriați”, spune Mihaela (43 de ani), mamă a trei copii. Între timp, ea și-a găsit un alt loc de muncă, tot la o firmă unde face contracte pentru rate, dar e de părere că este foarte greu pentru femei în perioada asta, mai ales dacă sunt în vârstă.
„În general, o femeie trecută de 40 de ani care nu are o funcție și nu știu ce studii, își găsește foarte greu de muncă. Unii nici nu-ți mai citesc CV-ul după ce îți văd vârsta. Iar în perioada asta de pandemie, pentru o femeie e cu atât mai greu.”
Conform datelor Institutului Național de Statistică, numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaților șomeri cu doar 16% (rata șomajului din România ajungând la 5,4% în iulie). Mai exact, două treimi dintre cei care au intrat în șomaj în 2020 sunt femei. Chiar dacă rata șomajului rămâne în continuare mai ridicată în rândul bărbaților din România, femeile au fost cele mai lovite de pierderea locurilor de muncă în ultimele luni.
În multe alte locuri din lume, statisticile reflectă o situație similară. Potrivit BLS (Bureau of Labor Statistics), din cele 22 de milioane de locuri de muncă pierdute doar în martie și aprilie în SUA, 55% erau ocupate de femei. Spre deosebire de marile crize economice din 1929 și 2008, în urma cărora mai mulți bărbați și-au pierdut joburile, acum raportul s-a inversat. Nicole Mason, directoarea Institute for Women’s Policy Research, descrie criza actuală drept a shecession („secesiune la feminin”), față de cea din 2008, cunoscută drept și ca the mancession („secesiune la masculin”). Acest lucru se explică prin faptul că domeniile cele mai afectate la nivel global sunt cele care implică interacțiuni directe cu oamenii, cum ar fi turismul, ospitalitatea, comerțul, și în care forța de muncă este majoritar feminină.
Rata șomajului din UE în rândul femeilor a crescut de la 7.1% în 2019 la 7.5% în iulie 2020 (și de la 6.4% la 7% la bărbați în același interval), arată Eurostat.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care, în general, locurile de muncă dominate de femei sunt mai prost plătite și beneficiază de o mai slabă protecție socială. Conform unui studiu publicat de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), 76% din angajații sistemului medical din UE sunt femei, iar 82% din posturile de casieri de la supermarketuri sunt ocupate tot de femei. „Femeile lucrează la fel pe aceleași poziții ca bărbații și câștigă, în medie, cu 16% mai puțin. Există state în care diferența e și mai mare”, spunea Evelyn Regner președinta Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen din cadrul Parlamentului European, în 2019, când criza încă era departe.
Pe lângă amenințarea șomajului, femeile sunt și foarte expuse în fața Covid-19, atâta vreme cât multe dintre muncile esențiale în pandemie sunt făcute de femei. „În spitale, la casieriile supermarketurilor, femeile luptă în prima linie cu pandemia”, mai arată Regner.
Victoria Stoiciu, expertă în relații de muncă și coordonatoare de programe la Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung, are câteva explicații posibile despre creșterea șomajului în rândul femeilor din România.
LEADERSHIP - Interviu: Daniel Dines, miliardar român, sfat pentru lideri: „păstrați-vă umilința”
- pressone.ro
Daniel Dines este CEO și fondator al UiPath, compania pornită din România și ajunsă între timp la o evaluare de 10 miliarde de dolari. Între timp, și averea personală a lui Dines a trecut de un miliard, conform estimărilor uzuale în domeniu. Nu dă semne că asta l-a schimbat prea tare, însă.
Despre companie am scris deja acum un an, dar n-am avut șansa de a sta de vorbă cu Dines, cel care a creat practic cea mai de succes companie pornită din România, dacă ne raportăm la evaluarea de piață. Am profitat acum de faptul că vine anul acesta (virtual) la Techsylvania 2020, și i-am luat un interviu despre o temă despre care s-au scris mii de cărți: leadership, știința (și arta) de a conduce.
Am dat de un om care nu rostogolește corporateza obișnuită în multinaționalele de acest calibru, semnul distinctiv al unui antreprenor autentic, iar nu al unui CEO ajuns acolo printr-un proces de evaluare birocratică. Iar răspunsurile lui pot fi utile oricărui lider, indiferent de dimensiunea echipei pe care o conduce.
Pentru că nu oricine e în stare să fondeze o companie de zece miliarde de dolari pornind dintr-o țară ca România.
UiPath a pornit din România și a ajuns o companie de anvergură globală. Care a fost cel mai dificil lucru pentru tine, ca lider, în perioada începuturilor mici, când erați doar un start-up dintr-o mică țară est-europeană?
Când eram la început și abia construiam UiPath, una dintre probleme a fost că trebuia să fac prea multe lucruri deodată. Mă ocupam de toate, de la vânzări la marketing și la poziționare de brand.
Apoi a mai trebuit să învăț să conduc oamenii și să mă asigur că primii mei angajați se simțeau împliniți în rolurile lor. Asta a fost foarte important pentru că nu am vrut doar să angajez, ci și să păstrez angajații, cei mai talentați oameni pe care reușeam să-i găsesc. Asta e întotdeauna ceva mai greu la o companie mică, una care încă nu e faimoasă.
Desigur, m-am mai confruntat și cu provocarea de a fi patron și de a asigura continuitatea de la un trimestru la altul. Am conștientizat că viețile angajaților și a familiilor lor depind din punct de vedere economic de UiPath și că nu aveam nicio plasă de siguranță, iar asta m-a forțat să mă concentrez și să trag cât am putut de tare.
Îmi aduc aminte că Bill Gates povestea că în primii ani ai Microsoft păstra la bancă o sumă echivalentă cu costurile de operare a companiei pe un an, ca să se asigure că va trece cu bine printr-o criză. Am încercat să fiu prudent și responsabil cu felul în care am gestionat resursele la UiPath.
Și aș mai vrea să zic că faptul de a-i determina pe primii investitori să bage în seamă o mică companie românească nu a fost ușor – chiar deloc. Nu eram bazat în Silicon Valley, iar engleza nu era limba mea maternă. Asta se întâmpla în 2005, după ce se dezumflase bula tech cu câțiva ani înainte, așa că faptul de a găsi capital în acele zile nu era la fel de ușor pe cum a fost în ultimul deceniu.
Vreau să zic că primii noștri clienți, care proveneau în majoritate din zona Indiei, au fost cei mai mari promotori ai noștri și că nu am fi aici fără sprijinul și încrederea lor în noi.
Toate provocările astea m-au întărit și m-au transformat în CEO-ul care sunt acum, mândru de ce am reușit să facem. Abia aștept să listăm compania la bursă anul viitor.
PlanB Project, românii premiați în Europa pentru echipamentele alternative în criza Covid
- dw.com/ro
Totul a început în aprilie, când producătorii 3D și-au pus la bătaie echipamentele, câteva companii au donat materiale, iar medicii s-au oferit să testeze echipamentele open-source create de tineri cu mâna lor, totul pentru a găsi o cale de protecție în fața virusului care a găsit statul român cu mâinile goale.
”Timp de 2 săptămâni, o echipă UPU de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, implicată direct în triajul bolnavilor de COVID-19, a purtat doar masca de prevenție Plan B și niciun membru al echipei nu s-a infestat. Acesta a fost un moment important de câștigare a încrederii în echipamentele alternative Plan B”, povestește coordonatorul de comunicare al echipei PlanB, Ema Prisca, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.
Astfel, ei au trimis echipamente în peste 50 de unități spitalicești răspândite în toată țara, totul cu o singură condiție: să primească înapoi feedback. Iar cel mai puternic feedback a fost că nimeni nu s-a infectat.
Deși statul român a luat în serios propunerile lor abia după cinci luni, echipamentele create de ei nu au scăpat neobservate la nivel european.
Pentru început, aș vrea să ne spuneți câteva lucruri despre voi și despre profesiile voastre, ale celor din PlanB.
Avem profesii diferite, iar diversitatea lor a crescut pe măsură ce inițiativa Plan B a devenit tot mai vizibilă și mai solicitată.
La început, la mijlocul lui martie, au fost medici implicați alături de Silviu Dovăncescu, liderul Plan B, care e inginer medtech, în etapa de creare a echipamentelor, apoi s-au adaugat ingineri cu expertiză în prototipare și materiale, apoi producători 3D, comunicatori când proiectul a depășit limita ajutorului dat prin relațiile directe, apoi oameni de inovație, project manageri care s-au ocupat de managementul cererilor și trimiterea echipamentelor, colectarea feedbackului de la utilizatori, oameni de transport și logistică. În total, peste 50 de oameni răspândiți în toată țara și în afara ei.
ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos
- uvt.ro