Revista presei

22 mai 2020

Universitatea de Vest Timişoara, partener UNESCO în cadrul mișcării pentru educație deschisă

În cadrul Institute for Information Technologies in Education – UNESCO IITE și International Research and Training Center for Rural Education – UNESCO Inruled, a fost publicat, la începutul acestei săptămâni nou ghid despre resurse educaționale deschise la realizarea căruia a contribuit şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Ghidul, cu titlul Guidance on Open Educational Practices during School Closures: Utilizing OER under Covid-19 Pandemic in line with UNESCO OER Recommendation, vine în sprijinul profesorilor de pretutindeni, cu exemple de utilizări de practici și resurse educaționale deschise.

Potrivit reprezentanţilor UVT, din cele 12 studii de caz selectate dintre sutele de cazuri din toată lumea explorate, prezentate în acest ghid, două sunt din România. Ghidul a fost coordonat de Smart Learning Institute of Beijing Normal University, avându-i ca parteneri pe IASLE, ALECSO, UNIR iTED, Spain, Edmodo și Universitatea de Vest din Timișoara.

„Apariția acestui ghid, dedicat modului în care se dezvoltă utilizarea resurselor deschise în mediul școlar, este rezultatul cooperării academice dintre mai mulți cercetători ai centrului nostru universitar. Prestigiul lucrării este subliniat chiar prin parteneriatul care a permis apariția acestor studii de caz, o relație de bună colaborare academică dintre UVT și UNESCO”, subliniază rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea.

Cum iese Romania din starea de urgenta: 1 din 2 romani crede ca statul a ascuns informatii in criza. 62% si-au pierdut increderea - sondaj IRES

4 din 10 romani ar fi dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19, aproape jumatate dintre romani cred ca virusul SARS-CoV2 este mai putin periculos decat se crede si doar o treime mai vad statul ca pe un partener de incredere – acestea sunt cateva concluzii ale unui sondaj IRES, dat publicitatii luni.

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat, in perioada 13-14 mai, un studiu dedicat perceptiilor, atitudinilor si comportamentelor romanilor in timpul crizei COVID-19, scopul fiind evaluarea impactului starii de urgenta asupra vietii romanilor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In perioada starii de urgenta, cel mai mult le-a lipsit romanilor apropierea celor dragi.

Un sfert dintre respondenti au spus ca cel mai mult le-au lipsit drepturile si libertatile, iar pentru 13% dintre participantii la studiu au fost calatoriile si vacantele. 1 din 10 romani declara ca i-a lipsit cel mai mult socializarea.

Prăpastia dintre țări ca România și cele care investesc serios în învățământul superior este de așteptat să crească, după criza Covid-19 – Asociația Universităților Europene

Prăpastia dintre țările cu investiții mari în învățământul superior și cele, printre care și România, unde finanțarea universităților a scăzut în ultimul deceniu este de așteptat să se mărească în urma crizei produse de pandemia Covid-19, potrivit unei analize publicate săptămâna aceasta de Asociația Europeană a Universităților (EUA). Documentul arată toate sursele de venit ale universităților vor fi afectate pe termen și scurt, dar ele trebuie să caute soluții pe termen lung, pentru că, așa cum a arătat criza din 2008-2009, orice decizie pe termen scurt, în acest domeniu, este probabil să persiste și să afecteze negativ dezvoltarea de durată.

Raportul mai arată că nu doar țările care se bazează în bună măsură pe veniturile din taxe aplicate studenților internaționali – a căror mobilitate este redusă sau anulată în această perioadă – vor fi afectate. O scădere a veniturilor se va face simțită și în țările care se bazează pe taxe colectate de la studenții locali, printre care și România, deoarece este de așteptat să scadă veniturile familiale, în funcție e tipul de măsuri aplicate de guvernele naționale.

ANTREPRENORIAT ONLINE - Evensys lanseaza in premiera Abonamentul de Conferinte

Industria evenimentelor a fost lovita de noul coronavirus inca dinainte sa fie impusa izolarea la domiciliu, sa fie oprite zborurile si sa fie instaurata starea de urgenta.

Rand pe rand, conferinte de renume au ales sa anuleze sau sa isi reprogrameze editiile din 2020.

In acest moment, toata piata conferintelor de afaceri si a targurilor, a festivalurilor de orice fel si a concertelor de toate marimile este efectiv inghetata.

Unii organizatori si-au mutat evenimentele in mediul online, o miscare binevenita pentru conferintele de nisa si training-uri. Insa evenimentele au o importanta componenta de socializare si interactiune, ce nu poate fi reprodusa la adevarata valoare prin intalniri pe platforme virtuale.

In acest context, companiile de evenimente sunt nevoite fie sa isi reinventeze afacerea, fie sa se reprofileze, fie sa astepte vremuri mai bune pentru a-si relua activatatea obisnuita.

Evensys, unul dintre cei mai vechi organizatori de evenimente din Romania, a ales sa profite de potentialul pe care il are mediul online, pregatind in acest moment mai multe formate de conferinte virtuale, si sa caute noi idei pentru a asigura continuitatea intalnirilor offline.

Ghiseul.ro și Spațiul Privat Virtual al ANAF vor fi interconectate

Ministerul Finanțelor anunță că persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual vor putea face plata obligațiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghiseul.ro, soluție care va permite achitarea a peste 30 de impozite și contribuții.

În Spațiul Privat Virtual (SPV), la accesarea serviciului „Plata obligațiilor fiscale”, se va afișa pagina de pornire, în care trebuie ales CNP-ul pentru care se dorește plata. În cazul persoanelor care se autentifică în SPV cu NPOTP (nume, parola si OTP), în listă apare doar CNP-ul titularului de cont.

La apăsarea butonului „Afișare obligații restante”, se afișează lista obligațiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro, și care cuprinde peste 30 de poziții, de la impozitul pe venituri, la contribuții, accize colectate și până la plata unor penalități.

La apăsarea butonului „Plătește”, utilizatorul va fi direcționat către serviciul de plată online al platformei ghiseul.ro, unde are de bifat căsuța „Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare” și butonul „PLATESTE”.

Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV.

CULTURĂ DE SECURITATE - Cercetarea în domeniul securității cibernetice și al sistemelor de protecție a vieții private: Comisia Europeană finanțează cu 41 de milioane de euro nouă proiecte care caută soluții de cybersecurity

Comisia a anunțat că va angaja aproape 41 de milioane de euro prin intermediul programului Orizont 2020, programul de cercetare și inovare al UE, pentru a sprijini 9 proiecte care au ca scop să găsească de soluții inovatoare în ceea ce privește securitatea cibernetică și protecția vieții private.

În plus, alte 21 de proiecte vor fi finanțate prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE), programul european pentru rețele și infrastructuri, care acoperă și sectorul digital, se arată într-un comunicat trimis Edupedu.ro de către executivul european.

“Cu un total de 7,6 milioane de euro, aceste din urmă proiecte vor consolida capacitatea UE în materie de securitate cibernetică, pentru ca aceasta să fie mai bine pregătită și să contracareze mai eficient amenințările și incidentele cibernetice. De exemplu, trei spitale din Croația și Letonia își vor spori gradul de pregătire prin implementarea unor îmbunătățiri tehnice și organizatorice, iar în Italia va fi înființat un centru de schimb de informații și de analiză (ISAC) pentru sectorul aviației”, precizează Comisia Europeană.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională