Revista presei
21 martie 2019
TM NEWS / Ambasadorul Marii Britanii în România conferenţiază mâine la UVT
- timpolis.ro
O nouă conferință din seria „Ambasadori la UVT” îl are ca invitat pe ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, E.S. Andrew Noble.
Ambasadorul britanic Andrew Noble va conferenţia în cadrul prelegerii European Security Architecture – A British View organizată de Universitatea de Vest din Timişoara. Evenimentul va avea loc vineri, 22 martie, de la ora 14.30, în Sala A01.
TM NEWS / Ana Blandiana, conferinţă la UVT, în 28 martie
- timpolis.ro
„Un memorial între două Europe” este tema prelegerii pe care scriitoarea Ana Blandiana o va susţine la Universitatea de Vest din Timişoara, în cadrul seriei „Conferințele UVT”. Evenimentul este succedat de lansarea celui mai nou volum al său, Variațiuni pe o temă dată, bestseller Humanitas la Gaudeamus 2018.
Evenimentul va avea loc joi, 28 martie, între orele 18 şi 19, în Aula Magna a UVT. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Moderatorul prelegerii va fi scriitorul şi profesorul universitar Mircea Mihăieş.
Scriitoare (autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi) şi un reper al libertăţii civice din România, Ana Blandiana s-a născut la Timișoara.
EDUCAȚIE / Universitatea de Vest lansează programul de psihoterapie online, destinat reducerii anxietății și depresiei
- edumanager.ro
Universitatea de Vest din Timișoaralansează un nou program online de psihoterapie, cu o durată de înscriere de o săptămână și o durată de desfășurare de nouă săptămâni. Programul RECOVERY este destinat persoanelor care prezintă simptomatologie caracteristică anxietăţii şi depresiei. În acelaşi timp, programul este conceput pentru îmbunătăţirea unor parametri ai sinelui, cum ar fi de exemplu, stima de sine.
Principiile pe care se bazează intervenţia terapeutică aparţin Terapiei Cognitiv Comportamentale şi Terapiei bazate pe Acceptare şi Angajament. Programul include 9 module, elaborate pornind de la manualul de tratament transdiagnostic propus de prof. dr. David H. Barlow şi colaboratorii săi. Scopul programului este de a facilita diminuarea simptomelor anxioase și depresive.
CERCETARE / Thales, unul dintre cele mai mari grupuri de tehnologie și soluții de securitate europene, își deschide azi reprezentanța în România
- capital.ro
Thales a ales să se extindă în România! Interviu cu Hervé Multon, Vicepreşedinte Executiv Thales Europe and International Organisations. De ce a ales unul dintre cele mai importante grupuri de tehnologie țara noastră.
Vești excelente pentru România. Unul dintre cele mai importante grupuri de tehnologie, Thales, a ales să se extindă în țara noastră și a deschis la 1 ianuarie 2019 un Centru de Excelență în Inginerie. Ceremonia oficială de inaugurare va avea loc joi, 21 martie, la București în prezența a numeroși cu oficiali, ambasadori și oameni cu greutate din mediul de afaceri.
PIAȚA MUNCII / Povestea omului ce a construit afacerea care ne face cunoscuţi în toată lumea. Ar putea fi evaluată la 7 mld. dolari
- businessmagazin.ro
Uipath ar putea să ridice o nouă finanţare, care ar urca valoarea companiei până la 7 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de publicaţia internaţională Business Insider.
Business Magazin a plecat oficial în căutarea unicornului românesc în mai 2016. Vorbeam atunci de potenţialii unicorni precum Bitdefender, eMAG, Vector Watch, Axosuits sau CodaFootprint. Toate dintre aceste companii aveau pedigriul necesar pentru a ajunge în acest select club mondial, însă niciuna dintre ele nu a avut onoarea de a primi această distincţie. Nu, primul unicorn românesc a apărut aproape de niciunde (deşi compania există din 2005), dintr-o dată şi pe neaşteptate, exact ca un unicorn adevărat. UiPath este primul unicorn românesc.
Dar ce e un unicorn şi ce e UiPath? Un unicorn este un animal fantastic care în lumea tehnologiei a devenit simbolul excepţionalităţii unor companii care au ajuns să valoreze mai mult de un miliard de dolari. Uber, Airbnb, Snapchat sau Xiaomi sunt cele mai îndemână exemple din clubul unicornilor. Start-up-ul UiPath, fondat de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, 36 de ani, s-a desprins în 2015 dintr-o companie specializată în furnizarea de soluţii software pentru outsourcing, fondată încă din 2005 de Daniel Dines. Treptat, aceasta s-a specializat în soluţii de automatizare, iar din 2012 şi-a îndreptat atenţia către piaţa de automatizare robotizată a proceselor.
Cine sunt românii care au clădit prima companie evaluată la un miliard? Daniel Dines a terminat Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1997, iar cu un an înainte a început să lucreze în cadrul companiei Crinsoft. După aproape cinci ani, s-a angajat ca inginer de dezvoltare software în cadrul gigantului american Microsoft. A petrecut o perioadă în SUA, apoi s-a gândit să se întoarcă în ţara natală şi să înfiinţeze o firmă; a pus astfel bazele unei companii de dezvoltare de software specializate în furnizarea de soluţii software pentru outsourcing. La un interviu, când voia să recruteze angajaţi, în 2005, Daniel Dines l-a cunoscut pe Marius Tîrcă, care s-a angajat la companie pe vremea când era student la Politehnică. Precum şi alţi mari antreprenori americani, Dines a lucrat alături de alţi câţiva oameni într-un apartament din Bucureşti, echivalentul legendarului garaj din Silicon Valley, la tehnologia care avea să definească start-up-ul UiPath. „Noi doi am avut o discuţie prin 2012, când ni se părea că ne ratăm cariera, şi ne-am zis să mai dedicăm doi ani să construim o tehnologie foarte bună; doar că în 2013 nu aveam niciun client. Ne gândeam să tragem cortina”, mărturiseşte Dines.
EDUCAȚIE / Viitorul educaţiei şi formării profesionale după anul 2020
- agerpres.ro
Viitorul educaţiei şi formării profesionale după anul 2020, respectiv rolul competenţelor, abilităţilor, aptitudinilor, atitudinilor şi al excelenţei în dezvoltarea sistemelor de educaţie şi formare profesională au fost discutate, în ultimele zile, la Alba Iulia, la Reuniunea directorilor generali pentru învăţământ profesional şi tehnic, un eveniment care face parte din calendarul manifestărilor organizate de MEN în contextul mandatului Preşedinţiei române la Consiliul UE.
Potrivit unui comunicat al MEN, transmis marţi AGERPRES, în cadrul întâlnirii a fost evidenţiat rolul competenţelor, cu accent pe competenţele digitale, antreprenoriale şi transversale (în această ultimă categorie intrând gândirea critică, creativitatea, rezolvarea de probleme complexe), precum şi modalităţile prin care se poate asigura dobândirea acestora.
Un alt punct pe agenda reuniunii l-a constituit inventarierea abordărilor privind dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor la nivelul furnizorilor de formare profesională iniţială, obiectivul urmărit fiind generarea unui învăţământ profesional şi tehnic atractiv, competitiv şi relevant pentru piaţa muncii, la nivel european şi naţional.
EDUCAȚIE / Idei despre Europa, premiate la Universitatea din Iași
- ziaruldeiasi.ro
CĂRȚI ȘI SCRIITORI / 4 scriitori cu povești de viață inspiraționale care te vor convinge să nu te dai bătut
- carteadelaora5.ro
Viața e compusă din fericire și deziluzii, din greutăți și satisfacții, dar de multe ori acest ciclu mai degrabă ne doboară decât să ne umple de speranță. Iar scriitorii nu sunt străini de fluxul neîncetat de tragedii: având la activ poate mai multe respingeri și critici decât oricare dintre noi, ei trebuie să învețe să accepte refuzurile cu demnitate și să năzuiască mereu că va exista cineva care să le citească poveștile. Azi vom încerca să îți oferim tocmai aceste exemple de oameni care au reușit să își depășească în mod extraordinar condiția, să se ridice din situații dramatice și să atingă succesul așa cum nici măcar ei poate nu ar fi sperat. Descoperă mai jos 4 exemple de scriitori cu povești de viață inspiraționale și lasă-te ghidat de ei în drumul prin propria ta existență!
J.K.Rowling
Stephen King
Octavia E. Butler
Maya Angelou