Revista presei
21 iulie 2020
Variantele luate în calcul de Guvern: Creşterea pensiilor şi alocaţiilor pentru copii cu 15% - surse
- news.ro
Executivul are în discuţie, ca variante de lucru, majorarea cu 15% a alocaţiilor pentru copii şi a punctului de pensie, de la 1 septembrie 2020, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro. Alt subiect discutat de Guvern este cel referitor la creşterea salariilor profesorilor de la începutul lunii septembrie a acestui an, după cum prevede Legea salarizării, majorare care ar putea fi momentan amânată, au adăugat sursele citate.
Referitor la alocaţiile pentru copii, acestea ar trebui dublate de la 1 august, în urma hotărârii Curţii Constituţionale care a respins sesizarea Guvernului privind legea care anula decizia de amânare a majorării.
Astfel, potrivit legii promulgate de preşedintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie, alocaţiile pentru copii ar trebui majorate de la 1 august după cum urmează:
„- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
– 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
– 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.”
Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a afirmat, după decizia CCR, că nu există resursele financiare pentru dublarea alocaţiilor, dar va fi căutată o soluţie pentru că alocaţiile să crească în acest an.
Prin urmare, conform surselor citate de News.ro, Guvernul ia în calcul varianta creşterii alocaţiilor pentru copii cu un procent de 15%.
La 19 ani nu-si doreste decat sa traiasca. E nevoie de bani pentru ca o tanara din Timis sa invinga cancerul, insa trebuie sa ajunga la Viena pentru tratament
- opiniatimisoarei.ro
Andra este o fata plina de viata din comuna timiseana Nadrag, pe care destinul o incearca teribil. O tanara care nu se poate bucura de cei mai frumosi ani. La cei 19 pe care ii are, s-a luat deja a doua oara la tranta cu o boala necrutatoare.
Povestea ei a inceput la sfarsitul anului 2018, pe cand Andra avea doar 17 ani. Din cauza unor dureri de spate greu de indurat, a ajuns la Spitalul Louis Turcanu, unde avea sa i se puna cel mai crunt diagnostic: cancer renal. A fost operata de urgenta, iar medicii i-au extirpat un rinichi. Au urmat apoi luni intregi de chimioterapie si radioterapie, care, intr-un final, au dat rezultate. Andra parea ca se insanatosise.
Insa inceputul anului 2020 avea sa aduca o noua veste groaznica pentru intreaga familie a Andrei. Boala a recidivat. Imediat a inceput din nou lupta pentru supravietuire.
De data aceasta, Andra are nevoie de o operatie, pentru a i se extirpa o tumora, iar apoi de o noua interventie, de transplant de celule stem. Insa toate aceste proceduri sunt extrem de costisitoare, intrucat trebuie facute la o clinica din Viena.
Familia a reusit sa stranga, cu mari eforturi, o parte din suma necesara pentru a putea pleca cu Andra la tratament, insa are nevoie, in total, de 150.000 de euro pentru face toate interventiile.
„Acum Andra este internata la Louis Turcanu, a terminat ultima cura de citostatice. Urmeaza ca saptamana viitoare sa faca un RMN, iar dupa aceasta vrem sa plecam in Austria. Acolo trebuie facuta o operatie, pentru ca a mai ramas o mica tumora. Se face apoi un autotransplant de celule stem. Procedurile sunt foarte costisitoare, operatia costa in jur de 40.000 de euro, iar transplantul peste 100.000 de euro. Noi am reusit sa strangem o parte din bani, dar nu e suficient„, a spus Octavian Buzan, tatal Andrei.
Donatiile pot fi facute in contul tatalui Andrei:
Buzan Octavian – Vasile – BRD
Cont RON: RO79BRDE360SV62725153600
Cont EURO: RO07BRDE360SV60459703600
COVER STORY - Cum a dat pandemia viața copiilor peste cap: Obezitate, lene, 5 ore în plus pe telefon, tabletă, calculator
- universul.net
Pandemia dăunează sănătății copiilor. Nu mor într-un număr mare din cauza virusului în sine (din contră, par să fie puțin afectați de el) și nici nu este vorba doar de faptul că blocajele instituite de autorități pentru a limita răspândirea Covid-19 dăunează sănătății mintale a copiilor, scrie The Economist, într-un material pe care îl vom reda pe larg.
Problema, în schimb, este aceea că, în țările bogate, viața în izolare a făcut copiii mai grași și mai sedentari. Aceste efecte pot persista mult mai mult decât restricțiile concepute pentru a combate boala.
Cercetările asupra comportamentului copiilor în aceste vremuri ciudate se află, desigur, încă la început, dar datele din aceste faze incipiente sugerează că dieta lor s-a schimbat. Un nou studiu, publicat de revista Obesity, a analizat tineri deja supraponderali care au stat închiși în apartamentele lor din Verona, Italia, în timpul perioadei critice a focarului de coronavirus. S-a constatat că, deși consumul de fructe și legume de către copii a rămas același, în trei săptămâni au consumat mult mai multe produse crocante (crispy – orig.), băuturi dulci și carne roșie. Cercetătorii au mai descoperit și că, în medie, a apărut o masă suplimentară pe zi.
Un motiv pentru care asta se întâmplă ține de faptul că au petrecut mai mult timp holbându-se pe telefon, televizor și computer. Studiul din Obesity arată totodată că timpul petrecut în fața acestei diversități de ecrane a crescut cu aproape cinci ore pe zi. Asta înseamnă nu numai mai mult sedentarism, dar și un consum mai mare de alimente nesănătoase. Parțial, din cauza faptului că privirea la un astfel de dispozitiv creează ocazia de a lua o gustare, spune Myles Faith de la Universitatea din Buffalo, unul dintre autorii raportului. Însă, copiii sunt bombardați și cu reclame la junk food. Deoarece acest gen de mâncare și băuturile zaharoase dau dependență, apetitul tinerilor pentru un astfel de regim este probabil să persiste și după ce se ridică blocajul.
Lenea poate deveni și ea un obicei. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Wisconsin, în perioada pandemiei copiii americani cu vârsta de peste 10 ani au avut cu 50% mai puțină activitate fizică. Copiii mai mici, care își petrec mai mult timp privind la un ecran decât alergând (sau invers) tind să rămână cu acel comportament în adolescență, spune Anthony Okely, de la Universitatea din Wollongong, Australia. Potrivit acestuia, lipsa de somn este o altă problemă. În medie, copiii au petrecut cu o jumătate de oră mai puțin pe tărâmul viselor, în perioada blocajului și izolării. Mai rău, s-a schimbat și stilul lor de stilul lor de somn s-a schimbat. Copiii închiși se culcă mult mai târziu (și se culcă puțin mai mult). Un astfel de comportament este asociat cu o cunoaștere și o autoreglare mai sărace, dar și cu luarea în greutate.
Toate aceste urmări au legătură cu închiderea școlilor. Școala structurează viața elevilor, lăsându-le mai puțin timp pentru telefon. Școala impune o distanță între mese și îi determină să meargă la culcare mai devreme. De asemenea, școala îi obligă să se miște mai mult. Pauzele și bătutul mingii îi ajută enorm. Chiar și actul fizic de a merge la școală – plimbarea până la stația de autobuz sau mersul cu bicicleta la școală – se adaugă la exercițiul zilnic al tinerilor. Dar chiar și atunci când școlile se vor redeschide, multe dintre aceste beneficii pentru sănătate vor rămâne pierdute, cel puțin pentru un timp. Părinții îngrijorați de germenii din transportul public vor fi mai tentați să-și ducă copiii cu mașina, iar în pauză regula va fi păstrarea distanței sociale. Cluburile de atletism de după orele școală cu greu vor mai fi o prioritate.
Raportul Harta educației științifice bazate pe investigație în Europa
- contributors.ro
Frăția blockchain-ului
- pressone.ro
Un cadastru de 1000 de ori mai performant decât orice există acum. O bază de date medicală care ar păstra tot istoricul pacienților în deplină securitate. Un crowdfunding global. O bursă și o piață cu produse care nu au mai existat până acum, la care să aibă acces oricine de pe glob. Toate aceste aplicabilități se leagă de performanțele tehnologiei blockchain.
O companie sibiană se pregătește să lanseze pe piață un blockchain care funcționează cu o capacitate de procesare de 1000 de ori mai mare decât Bitcoin sau Ethereum.
„Al nostru” are și un nume special: Elrond – elful înțelept care a găzduit întâlnirea Frăției inelului, în seria Stăpânul Inelelor, de JRR Tolkien.
Tehnologia unui viitor posibil
„Dacă Elrond ar fi un telefon, ar fi un smartphone, iar Bitcoin ar fi un Nokia vechi. Cam diferența dintre un Nokia 3210 și un smartphone, cam asta e diferența dintre cele două blockchain-uri”, explică Beniamin Mincu, fondator și CEO al Elrond.
Acum trei ani, când a lansat, alături de colegi, lucrarea științifică ce stă la baza blockchain-ului, Mincu se gândea la un produs care să rezolve problemele clasice ale tehnologiei blockchain și s-o facă accesibilă la nivel global.
„În acest moment, rețeaua Elrond a încheiat faza de testare inițială, în timpul căreia a atins un punct de 260.000 de tranzacții pe secundă. Noi ne propuseserăm să ajungem la 10.000, deci e o perfomanță extraordinară.
Dar asta nu-ți garantează nimic pentru lansarea oficială, așa că suntem în continuare atenți la toate detaliile”, spune Beniamnin Mincu.
Ca o comparație, Bircoin poate procesa 5-7 tranzacții pe secundă, iar Ethereum 15.
„Elrond va oferi oriunde, oricui, doar printr-un simplu telefon conectat la internet, și fără nevoia de a învăța absolut nimic nou, acces la noua economie digitală” – așa sună ținta companiei.
Pentru că, spune Mincu, în principiu, tehnologia are potențialul de a rezolva o multitudine de probleme, nu doar de a genera o criptomonedă – care este aplicabilitatea cea mai cunoscută.
Provocarea pentru echipa Elrond a fost să o facă mult mai rapidă, mai stabilă și mai accesibilă. Pentru că, deși în teorie suna foarte bine, în practică, blocajele erau destul de mari. Unul din ele era acesta: capacitatea de a opera schimburi între membrii rețelei.
Ce e, totuși, cu numele de căpetenie elfă?
„Am avut în minte niște valori la care ne raportăm mereu, corectitudine, transparență, nobilitate. În plus, suntem fani ai cărților lui JRR Tolkien”, explică Mincu.
PIAȚA MUNCII - Ce se anunță pe piața muncii după creșterea numărului de șomeri ai crizei: domeniile cele mai afectate și problemele statului
- cursdeguvernare.ro
Numărul șomerilor indemnizați a crescut în trei luni, de la sfârșitul lunii februarie și până la 1 iunie, cu 20.260 persoane, până la 77.096, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Totalul celor concediați în această perioadă este însă mai mare, întrucât fiecare lună a înregistrat și ieșiri din plată (legea permite încasarea indemnizației de șomaj pentru un interval între 6 și 12 luni, în funcție de vechimea de muncă a celui concediat).
Responsabili din agențiile județene de ocupare au explicat pentru cursdeguvernare.ro că unii dintre cei concediați nu au ajuns să-și depună dosarele pentru plata indemnizației, întrucât și-au găsit imediat un alt job, în țară sau în străinătate.
Pentru restul anului, unele firme au notificat deja ANOFM în legătură cu intenția de a face disponibilizări, însă legea impune anunțarea acestor concedieri colective cu cel puțin 30 de zile înaintea efectuării lor, așa încât mai sunt câteva luni în care companiile pot evalua și publica eventualele reduceri de personal.
Repartizarea inegală a bunăstării în UE
- dw.de/ro
Diferenţele dintre statele Uniunii Europene în ce priveşte standardele de viaţă sunt enorme. România e pe penultimul loc în ranking-ul UE, depășind doar Bulgaria.
România: Penultimul loc în ranking-ul UE
Multe centre istorice ale oraşelor transilvănene au fost restaurate cu migală – de pildă centrul vechi al Braşovului. Cu un PIB de 11.440 de euro pe cap de locuitor (în 2019), România se află într-o situaţia ceva mai bună decât Bulgaria (8680). Potrivit Comisiei Europene, venitul mediu brut s-a ridicat în România, anul trecut, la 1050 de euro. În Germania acesta s-a cifrat la 3994 euro.
CULTURA & OPINII - Mario Vargas Llosa și alți intelectuali de limbă spaniolă se alătură scrisorii prin care 150 de gânditori denunță dictatura gândirii unice impusă de stânga radicală în SUA
- g4media.ro
Mario Vargas Llosa, César Antonio Molina, Fernando Savater și alți scriitori și profesori de limbă spaniolă au aderat la scrisoarea deschisă lansată de peste 150 de intelectuali în urmă cu două săptămâni în Harper’s Magazine, transmite publicația spaniolă ABC.
Aceștia cer stângii americane să abandoneze dogmatismul și extremismul ideologic care riscă să sufoce societatea, iar printre semnatarii inițiali se numără Anne Applebaum, Noam Chomsky, Drucilla Cornell (Fondatorul uBuntu Project), Francis Fukuyama, Malcolm Gladwell, Garry Kasparov, J.K. Rowling și Salman Rushdie.
Intelectualii spanioli denunță radicalismul stângii extreme și cer liderilor din business, reprezentanților instituțiilor publice și editorilor de presă să nu cedeze la presiunile făcute pentru a abdica de la căutarea adevărului.
”Schimbul liber de informații și idei, elementul vital al unei societăți liberale, e tot mai restrâns zilnic. Dacă ne-am așteptat la acest lucru de la dreapta radicală, cenzura se răspândește mult mai larg în cultura noastră: o intoleranță a opiniilor opuse, tendința rușinii publice, ostracizarea și tendința de a dizolva problemele politice complexe într-o certitudine morală orbitoare. Susținem valoarea contra-discursului robust și chiar caustic din toate zonele. Însă acum este prea comun acum să auzim apeluri la o răscumpărare rapidă și severă ca răspuns la încălcările percepute ale vorbirii și gândirii. Și mai tulburător, liderii instituționali, în spiritul unui panicat damage control, aleg pedepse pripite și disproporționate în locul reformelor necesare. Editorii (de presă – n.red.) sunt concediați pentru publicarea de articole controversate; cărțile sunt retrase pentru presupusa lipsă de autenticitate; jurnaliștilor le este interzis să scrie pe anumite teme; profesorii sunt cercetați pentru citarea unor lucrări de literatură; un cercetător este concediat pentru că a transmis un studiu academic revizuit; iar șefii de organizații sunt renunțați pentru ceea ce sunt uneori doar greșeli stângace”, arată semnatarii scrisorii inițiale, la care au aderat și intelectualii spanioli.
ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos
- uvt.ro