Revista presei
20 mai 2019
FOTO | Klaus Iohannis, alături de Cosmin Contra și Leonard Doroftei, la Universitatea de Vest din Timișoara
- digi24.ro
La recepția de vineri seară, organizată de Universitatea de Vest Timișoara pentru aniversrea a 75 de ani de la înființare, Klaus Iohannis s-a înâlnit și cu doi oameni importanți din sportul românesc – Cosmin Contra, selecționerul echipei de fotbal a României și Leonard Doroftei, fost campion mondial WBA la categoria semiușoară. Cu această ocazie, cei trei au ținut să facă împreună o fotografie.
Iohannis a vorbit, vineri, la dezbaterea pe teme de educaţie care a avut loc în Aula Magna „Ioan Curea” a Universităţii de Vest Timişoara despre integrarea cu succes a tinerilor pe piaţa muncii, aflată într-o continuă schimbare. De asemenea, președintele a abordat problema proiectului „România Educată”, dar şi chestiunea plagiatelor care sunt în continuare acceptate în România.
Mesajul Casei Regale a României la 75 de ani de la înființarea Universității de Vest din Timișoara
- dcnews.ro
Mesajul aniversar a fost postat pe pagina oficială de instagram a Casei Regale a României. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a subliniat importanța înființării Universității de Vest din Timișoara de către Regele Mihai, în anul 1944, un an de cotitură pentru istoria modernă a României, precum și un an al sacrificiilor pentru întreaga națiune.
PLAN DETALIU / Ardealul este mai „bogat“ decât Moldova şi Muntenia pentru că oamenii sunt altfel? Studiul care răspunde acestei dileme naţionale
- adevarul.ro
„După ce am încheiat monografia dedicată psihologiei românilor la nivel de ţară, am dus mai departe cercetarea pe două niveluri suplimentare: primul este lucrarea Psihologia europenilor care va apărea la Oxford University Press, în care cu aceeaşi metodologie vom analiza profilul europenilor (variaţiile interne şi raportarea la alte regiuni ale lumii); iar al doilea se referă la o aprofundare a rezultatelor obţinute în Psihologia românilor, o coborâre de la analiza ţării, la analiza unor zone şi regiuni ale ţării, până cel puţin la nivelul judeţelor”, explică prorectorul pentru cercetare şi inovare al Universităţii Babeş-Bolyai. Analiza porneşte de la o problemă practică: România este una dintre ţările europene cu cele mai mari niveluri de polarizare şi inegalitate în comparaţie cu ţările europene vestice din (printre cele mai mari din UE), în condiţiile în care, în general (cu unele excepţii), în ţările cu un nivel de bunăstare mare inegalităţile sunt mai reduse. „Inegalităţile socio-economice vor fi analizate atât spaţial – de ex. diferenţe între Moldova şi cele mai bogate regiuni din Ardeal–, cât şi temporar – cum au evoluat de-a lungul anilor. Scopul final este să înţelegem fenomenul inegalităţilor/polarizărilor socio-economice şi să căutăm strategii de reducere a acestora”, spune cercetătorul clujean. Explică diferenţele psihologice diferenţele de dezvoltare? „Astfel, într-o primă fază vom coborî analiza până la nivel de judeţ şi vom măsura diverşi factori psiho-sociali, elemente precum individualism/colectivism, cooperarea şi încrederea interpersonală, trăsăturile de personalitate, potenţialul intelectual, practic ce am făcut în Psihologia românilor, dar la un nivel mai detaliat”, explică David. Într-o a doua fază, se va analiza în ce măsură variabilele psihologice explică şi pot avea un rol în inegalităţile socio-economice.
Ce se va intampla cu taberele pentru copii: "Vor trece la consiliile judetene pana in 2020"
- portalinvatamant.ro
Toate taberele din tara, in jur de 500, vor trece la consiliile judetene pana in anul 2020, pentru ca ministerul nu ar avea bani suficienti pentru a le reabilita.
In 2019, programul de tabere ARC va reuni peste 3.000 de elevi si tineri romani din tarile aflate in jurul granitelor si Balcani, precum si din diaspora. Activitatile organizate in cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilitatilor de comunicare in limba romana, pe informarea participantilor asupra istoriei romanilor si aprofundarea cunostintelor de cultura si civilizatie romaneasca.
Olimpicii internaţionali români la Fizică au luat patru medalii de bronz şi trei menţiuni în Australia
- adevarul.ro
Delegaţia României de la APhO 2019, Olimpiada Internaţională de Fizică din Adelaide, Australia, au câştigat patru medalii de bronz, potrivit informaţiilor publicate de Liceul Internaţional de Informatică, conform Edupedu.
Doar concurenţii din 14 ţări, din 23 participante, au obţinut medalii. Reprezentanţii României au câştigat medalii şi menţiuni, arată edupedu.ro. Elevii şi elevele Vlad Ariana-Dalia, Vasile Mihai, Iosif Theodor şi Chiosa Ionel-Emilian au obţinut medalii de bronz iar Dolteanu Ştefan, Roşca Vlad, Ignat Marius au câştigat menţiuni.
Ghidul complet al celor mai importante festivalurilor internaționale de muzică care au loc în 2019
- newsweek.ro
Sezonul festivalurilor a sosit – este momentul ca oamenii să empatizeze cu fani asemeni lor și să vibreze în ritmul muzicii. Pentru următoarele șase luni, aproape în fiecare weekend vor fi instalate scene peste tot în lume, găzduind artiști faimoși, infami și încă necunoscuți a căror sarcină va fi să pună trupurile în mișcare și să facă spiritele să se avânte.