Revista presei

20 septembrie 2019

Astăzi și mâine, cei mai buni specialiști în fizică medicală vin la Timișoara, la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește Cursul Național de Perfecționare în Fizică Medicală, eveniment ajuns la ediția cu numărul 16. Cursurile vor avea loc timp de două zile, vineri și sâmbătă.

Anul acesta, invitatul special este Marco Brambilla, președintele Federației Europene a Organizațiilor pentru Fizica Medicală (EFOMP). „UVT își propune să contribuie, prin specialiștii pe care-i formează, la dezvoltarea și consolidarea sistemului medical din România, în condiţiile în care progresele în tehnologia medicală se produc cu o viteză foarte mare și antrenează schimbări profunde în practicarea profesiei de fizician medical și a profesiilor asociate acesteia. Tranziţia către o medicină modernă, aliniată la standardele ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană, presupune atât investiţii în infrastructura medicală, cât și în pregătirea specialiștilor. Organizarea Cursului Naţional de Perfecţionare în Fizică Medicală la UVT arată preocuparea noastră constantă de a conecta învăţământul cu mediul socio-economic”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Evenimentul este organizat de Colegiul Fizicienilor Medicali din România, în parteneriat cu Facultatea de Fizică. Colegiul Fizicienilor Medicali din Romania (CFMR) este organizația profesională națională de fizică medicală din Romania, recunoscută la nivel internațional de Organizația Internațională pentru Fizică Medicală (IOMP), Federația Europeană a Organizațiilor de Fizică Medicală (EFOMP) și Societatea Europeană de Radioterapie și Oncologie (ESTRO). La nivel național, CFMR este membru afiliat al Societății de Radiologie și Imagistică Medicală din România (SRIM). CFMR are ca scop promovarea, susţinerea şi supravegherea exercitării profesiei de fizician medical pentru aplicarea legilor și regulamentelor care organizează și reglementează exercițiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de fizician medical și păstrarea prestigiului acestei profesiuni în cadrul vieții sociale.

PROGRAMUL evenimentului "Noaptea cercetătorilor", la Universitatea de Vest din Timişoara

Noaptea cercetătorilor este un eveniment anual, ce se organizează în aceeaşi zi, anul acesta vineri 27 septembrie, în peste 350 de oraşe europene, pentru a sărbători cunoaşterea, descoperirile şi beneficiile cercetării. Evenimentele sunt organizate cu finanţarea Uniunii Europene, prin programul Orizont2020, de către un consorţiu al celor mai prestigioase universităţi româneşti şi institute de cercetare, printre care şi Facultatea de Fizică a Universităţii de Vest din Timişoara.

Scopul principal este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii într-un cadru relaxat şi prietenos. Unul dintre mesaje este de a arăta că cercetătorii sunt oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită, ce contribuie la dezvoltarea comunităţilor prin ceea ce fac zi de zi.

Generaţia de mâine: Eva Maria Ionescu

Eva avea doar 7 ani atunci când a început să joace tenis. Încă din copilărie îi plăcea să se uite la televizor, la meciuri, şi era fană Maria Sharapova şi Serena Williams. O atrăgeau mai mult partidele în care jucau fetele, iar la băieţi nu se uita deloc. Aşa a ajuns să se gândească la faptul că şi-ar dori şi ea să practice un sport şi s-a îndreptat către tenis. Dragostea faţă de această activitate sportivă a venit odată cu timpul, atunci când a început “să simtă mingiile”. Acela, spune ea, că a fost momentul în care a decis că şi-ar dori să facă asta pe termen lung.
Dacă la început nu era atrasă de meciurile marilor tenismeni, acum Eva spune că îl are ca model pe Roger Federer, deoarece îi place foarte mult cum a învăţat să îşi păstreze starea de linişte pe teren. În ceea ce priveşte tenisul feminin, Serena Williams îi este în continuare model şi asta datorită faptului că o inspiră toată munca pe care aceasta a depus-o pentru a ajunge în top. Despre Serena a aflat mai multe detalii din cartea autobiografică, de unde a înţeles faptul că în spatele marilor performanţe stau mii de ore de muncă.

Când vine vorba de sacrificiile pe care Eva le face ca să-şi urmeze pasiunea pentru sport, aceasta spune că, deși merge la şcoală, nu are timp să învețe ca să ia numai note 10. Vede școala atât ca pe o oportunitate de a învăța, dar și ca pe o șansă de a se vedea cu prietenii ei, pentru că altfel i-ar fi foarte greu să-i vadă. Cum antrenamentele îi ocupă majoritatea timpului înainte și după școală, îi rămân doar aceste momente de care se poate bucura alături de ei.
Visul Evei este să ajungă numărul 1 mondial şi să câştige cele patru turnee de Grand Slam. Despre generaţia din care face parte spune că „nu este o generaţie foarte bună la fete – primele opt contează la nivel naţional, iar la nivel internaţional doar primele patru”. Tocmai de aceea trage tare şi îşi doreşte să se menţină în topul celor mai bune jucătoare de tenis pentru categoria ei de vârstă.

Sute de liceeni cu rezultate bune la învățătură vor „gusta” viața de student la UBB

Peste 300 de elevi din mai multe județe ale Transilvaniei vor putea experimenta viața de student la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) în cadrul weekendului lung pentru liceeni organizat în perioada 19-22 septembrie 2019.

Programul este destinat liceenilor cu rezultate bune la învățătură și are menirea de a le oferi acestora un prim contact cu mediul universitar, cu viața de student, dar și cu oferta educațională a UBB.

„Weekendul lung pentru liceeni este deja la a șaptea ediție și s-a dovedit a fi un succes. Elevii participanți, unii dintrei ei fiind pentru prima dată la Cluj-Napoca, au fost încântați de experiența de «student la UBB»”, afirmă inițiatorii programului.

Liceenii participanți vor fi cazați într-unul dintre căminele Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și vor participa la cursuri și seminarii interactive susținute de cadrele didactice ale UBB, se arată într-un comunicat remis de universitate.

 

CARIERE / Tinerii bucătari care au lăsat Londra pentru București: “Este un loc foarte dezvoltat, dar în care încă mai poți veni cu ceva nou”

În plin Brexit, doi bucătari britanici de 25, respectiv 24 de ani, au primit într-o zi o ofertă neașteptată: să se mute din Londra în București pentru a conduce împreună bucătăria unui nou restaurant.

Nu au planuri concrete de viitor, ci doar să dezvolte cât mai mult proiectul din București la care nici măcar nu îndrăzniseră până acum să viseze. De ce? Sunt prea tineri, după cum recunoaște chiar Doug – cel care se bucură de titulatura de chef principal în restaurantul Le Bab, din Centrul Vechi al Capitalei, chiar lângă Carul cu Bere. “Am crezut mereu că totul va fi foarte simplu. Acum îmi dau seama ce înseamnă responsabilitatea cu adevărat, să conduci tu ceva, să coordonezi”, ne-a explicat Doug Faulkner cu o mimică serioasă.

Doug Faulkner și James Dermody se cunosc de opt ani și au lucrat pentru prima dată împreună în vremea liceului, într-un pub din Stroud – un orășel din sud-vestul Marii Britanii, regiunea Gloucestershire, orășel în care au și crescut. Au început ca ajutoare de bucătar și le-a plăcut atât de mult ce se întâmpla pe lângă aragaz încât au realizat că nu la facultate vor să meargă după ce termină liceul, ci în cât mai multe bucătării din lume. Și, până acum, planul le-a reușit:  în șase ani, au trecut deja în CV opt restaurante din Londra, Australia, Copenhaga și București.

ANTREPRENORIAT: Afaceri de la zero. Bianca Georgescu şi-a transformat lucrarea de licenţă în prima colecţie de încălţăminte. Produce acum câte o pereche pe zi într-un business ce-i poartă numele

Şi-a făcut ucenicia prin atelierele de încălţăminte din Bucureşti, nu a refuzat nicio propunere pentru că ştia de la început că doar aşa poate să înveţe, a urmat apoi cursuri în Italia, iar de patru ani desenează şi produce încălţăminte şi accesorii în propriul său atelier din Capitală ♦ În prezent, din mâinile Biancăi Georgescu ies 30 de perechi de încălţăminte lunar, iar o pereche costă în medie de 150 de euro.

Bianca Georgescu povesteşte că şi-a dorit dintotdeauna să cre­eze şi să aibă libertate, două tră­să­turi pe care ţi le oferă „jobul“ de antreprenor. Aşa se face că imediat după terminarea Facul­tăţii de Artă din Bucureşti, secţia Design, a înfiinţat propriul atelier de design şi pro­ducţie de încălţăminte, iar prima colecţie care a ieşit pe uşile acestuia a fost inspirată de lucrarea sa de licenţă.

„Începuturile afacerii datează din timpul facultăţii, însă, practic, în 2015 am început, când de ziua mea am primit cadou de la sora mea site-ul ce-mi poartă numele. Din clasa I am avut o parte artistică în mine, iar la facul­tate am decis să studiez design vesti­mentar. Am făcut practică la  Mineli Boutique pe par­tea de încălţăminte, mi-a plăcut, iar de acolo am început să merg din atelier în atelier, la oricine mă primea, pentru a căpăta experien­ţă“, îşi aminteşte Bianca Georgescu.

 

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională