Revista presei

19 aprilie 2019

UVT în elita universitară, alături de universitățile din Cluj și București

Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă şi în acest an în Round University Ranking (RUR), ocupând poziţia 626 la nivel mondial (din 829 de universităţi) şi poziţia 3 la nivel naţional (din 3 universităţi).

În zona cercetării (factor considerat cu 40% pondere în performanța globală a universităților din rankingul RUR), UVT ocupă prima poziţie la nivel naţional şi poziţia 534 la nivel mondial. Pentru clasificarea din 2019 au fost ierarhizate 829 de universităţi din 80 de ţări, numărul acestora crescând faţă de anul 2018 (783 de universităţi din 74 de ţări).

“Prezența Universității de Vest din Timișoara în clasamentul internațional RUR este de bun augur, ne situăm și de această dată în elita universitară din România, alături de universitățile din Cluj și București. Comunitatea academică din UVT onorează și prin acest rezultat bun, o nouă clasificare internațională de prestigiu în care suntem prezenți, aniversarea a 75 de ani de la înființare, pe care o sărbătorim în 2019”, subliniază rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

NEWS TM / Evenimentele organizate în Timișoara în cadrul sezonului România - Franța

Ieri a avut loc deschiderea Sezonului-România Franța (18 aprilie – 14 iulie 2019) care va aduce câteva sute de evenimente menite să reînnoiască imaginea Franței în România.

Mai bine de 25 de evenimente sunt programate numai la Timișoara organizate de Institutul Cultural Francez și de numeroși parteneri (Universitatea de Vest, Timișoara 2021, Teatrul Național, Teatrul Maghiar, Gărâna Festival, Launmomendat in parc, …).

Cu ocazia deschiderii Sezonului la Timișoara, Institutul Francez invită trei nume în vogă ale scenei muzicale emergente din Hexagon: Malik Djoudi, Grand Blanc și La Mverte.

O seară franceză specială în Cadrul festivalului Cafékultour, sâmbătă, 20 aprilie, ora 21, la Reflektor Venue (Bd. Liviu Rebreanu, nr. 2-5) !

EDUCAȚIE / Masa rotundă “Ce ştim despre diaspora românească? Analiză şi acţiune” la București

Miercuri, 24 aprilie, în Salonul Cerchez al Muzeul Naţional Cotroceni Bucureşti, va avea loc masa rotunda cu tema “Ce ştim despre diaspora românească? Analiză şi acţiune”, organizată de Departamentul Români din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidețiale. Cu acest prilej, vor fi prezentate câteva cercetări elaborate de organizații naționale, internaționale și analiști români din diaspora, transmite Romanian Global News.

Sesiunea va fi deschisă de Dr. Sandra Pralong, Consilier de Stat, Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor.

Concluziile şi planul de acţiune vor fi moderate de  prof. univ. dr. Dumitru Sandu, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti.

EDUCAȚIE / Bullying-ul în şcolile din România, la cote ALARMANTE. Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Bullying-ul în şcoli plasează România pe locul 3 la nivel european în privinţa fenomenului, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar aproape 400.000 de elevi sunt ameninţaţi cu bătaia şi 220.000 – bătuţi în mod repetat de colegi, potrivit studiului naţional al Salvaţi Copiii.

Potrivit raportului OMS, incidenţa violenţei în şcoli creşte odată cu vârsta elevilor, cea mai mare rată a agresiunilor fiind înregistrată în rândul tinerilor cu vârsta de 15 ani, cu un procent de 23%.

„La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%”, potrivit aceluiaşi raport al Organizatiei Mondiale a Sănătăţii

DESCRIPTIV / Educaţia Sexuală în România, comparativ cu Europa. Cum afectează lipsa educaţiei sexuale în şcoală dezvoltarea elevilor

Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii cer decidenţilor români să introducă materia Educaţia sexuală ca materie obligatorie, arătând că în Portugalia copiii învaţă încă de la vârsta de cinci ani despre relaţii de prietene, consimţămât şi sexualitate, iar în Spania, Italia şi Cipru, de la paisprezece ani.
70,3% dintre elevii din clasele V-VIII consideră că educaţia sexuală ar trebui predată în şcoli. Cel puţin, asta arată un studiu realizat de agenţia de cercetare IMAS.  Asta, în contextul în care 10 din 100 de mame din România au sub 19 ani. Mai grav este însă că ţara noastră se află pe primul loc în Europa şi la mortalitatea maternă în rândul femeilor tinere. Concret, 740 femei au murit la naştere în perioada 2000-2017, conform unui raport al Ministerului Sănătăţii.  Costul anual din sistemul public de sănătate românesc a fost de 33 de milioane de euro în anul 2015, din cauză că adolescenţii români nu sunt învăţaţi cum să se protejeze de boli cu transmitere sexuală şi sarcini nedorite, arată fondatoarea platformei Sexul versus Barza, Adriana Radu, în urma unei cercetări-pilot. Dată fiind situaţia, reprezentanţi ai centrului de colaborare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi anume Guttmacher Institute, dar şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite au participat ieri la o conferinţă despre educaţia sexuală şi reproductivă, la Parlament. OMS trage un semnal de alarmă asupra importanţei introducerii educaţiei sexuale în şcoli, pentru că astfel scad şi costurile economice ale statului.

NEWS RO / Filosoful Andrei Pleșu a anunțat că se retrage din viața publică. Pleșu consideră că „nu mai aparține timpului” său. Acesta este nemulțumit de cum a evoluat cercetarea științifică.

În articolul în care anunță retragerea, autorul critică excesele corectitudinii politice în cercetarea științifică care. În opinia filosofului, acestea nasc „un alt tip de cenzură, mai subtilă și, întrucîtva, mai perfidă (pentru că avea manierele «libertății»)”.

El este complet nemulțumit de fenomenul prin care „cultura de tip «clasic», mai ales cea umanistă, capătă un aer vetust, divagatoriu, dacă nu direct «evazionist»”. De asemenea, Andrei Pleșu amintește că sunt încurajate în cercetare proiectele care țin de gender, minorități și fenomenul migrației. Acesta a fost membru al „Grupului de la Păltiniș”, conturat în jurul lui Constantin Noica. După Revoluție, acesta a devenit fondatorul publicației „Dilema veche”.

CERCETARE / Studiu al asocierilor dintre timpul de utilizare a ecranelor şi rezultatele comportamentale ale copiilor cu vârsta de cinci ani.

Consumul de conţinuturi prin intermediul ecranelor depăşind două ore pe zi în rândul copiilor cu vârsta de cinci ani este corelat de experţi cu un risc mai mare de a suferi probleme de atenţie, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista de specialitate Plos One citată de EFE.

“Am observat că minorii care folosesc mai mult de două ore pe zi dispozitive cu ecran aveau mai multe probleme de comportament”, a explicat autorul principal al studiului, Piush Mandhane, de la Universitatea Alberta din Canada.

Mandhane şi colegii săi au analizat datele cuprinse în registrul ‘Healthy Infant Longitudinal Development’ (CHILD), bazat pe evidenţa populaţiei canadiene, pentru a determina asocierile între timpul de utilizare a ecranelor şi rezultatele comportamentale ale copiilor cu vârsta de cinci ani.

PLAN DETALIU / Cinci minciuni cotidiene - sursele culturale ale problemelor politice

În SUA, ratele de sinucidere sunt în creștere, comportamentul președintelui este tolerat sau chiar sărbătorit de zeci de milioane de americani, două exemple la limită despre fapte ciudate. Sursa acestor probleme este culturală: mai bine spus am creat o cultură bazată pe minciuni.

Iată câteva dintre ele:

Împlinirea ține de succesul în carieră.

Îmi pot asigura singur fericirea.

Viața este o călătorie individuală.

E important să-ți găsești propriul adevăr.

Oamenii bogați și de succes sunt mai merituoși decât cei săraci.

AFIȘ / Zilele porților deschise UVT: 15-19 aprilie

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională