Revista presei

17 septembrie 2019

Un student român de la Universitatea Manchester a câștigat Premiul Nobel Junior 2019 pentru Economie: Ștefan Pricopie a obținut premiul cu teza sa despre Brain Drain

Ștefan Pricopie, absolvent al Universității Manchester, a câștigat Global Undergraduate Awards 2019 – cunoscut ca Premiul Nobel Junior, la secțiunea Economie. Pricopie a fost desemnat astăzi câștigător al premiilor acordate sub patronajul președintelui Irlandei, pentru teza sa de licență despre învățământul public și fenomenul de brain drain.

Ștefan Pricopie are 22 de ani și în iunie 2019 a absolvit cu High First-Class Honours programul de economie-matematică din cadrul Facultății de Științe Sociale de la Universitatea Manchester, UK. Teza de dizertație, care este și cea pentru care a primit Premiul Nobel Junior 2020 pentru Economie, se intitulează “Public Education and Brain Drain”. Tatăl lui Ștefan Pricopie este Remus Pricopie, fost ministru al Educației și rectorul SNSPA.

În 2014, Ștefan Pricopie a obținut medalie de bronz la Olimpiada Națională de Matematică. Tânărul a studiat în România la mai multe școli, Complexul Educațional Lauder-Reut, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu și Liceul Teoretic de Informatică București – ICHB. Pasionat de șah, pentru mai bine de 10 ani a fost membru al Clubului Sportiv Otopeni – Secția de Șah.

Global Undergraduate Awards 2019 vor fi acordate în perioada 11-13 noiembrie 2019, la Dublin, la UA Global Summit 2019, organizat sub patronajul Președintelui Irlandei, Michael D. Higgins. Inițiat în 2008, programul a fost lansat inițial pentru studenții universităților din Irlanda.

Tot anul acesta, tânărul a primit premiul special din partea Decanului Facultății de Științe Sociale – Dean’s Award for Achievement.

În prezent, Ștefan Pricopie își continuă studiile la Universitatea din Manchester, la programul de Data Science for Social Policies.

În 2018, un alt student român a obținut premiul, însă în domeniul Informatică. Cristian Bodnar, absolvent al Universității din Manchester, a câștigat Premiul Nobel Junior pentru Informatică în 2018, potrivit HotNews.ro.

 

UNIVIBES UVT 2019, modul inedit de a deschide anul universitar la UVT

niversitatea de Vest din Timișoara (UVT) se transformă și în această toamnă, prin evenimentele unice la care sunt invitați toți timișorenii, de diferite generații. UVT vă propune să participați, din nou, la ineditul festival organizat de studenții Universității de Vest, adresat însă tuturor timișorenilor, UNIVIBES UVT 2019.

Astfel, trei scene și mai multe ateliere de creație vor acapara spațiile instituției chiar în prima zi a anului universitar 2019-2020, în 28 septembrie, când comunitatea timișoreană este invitată la un eveniment unic și neconvențional – UNIVIBES UVT 2019.

Punctele culminante ale evenimentul vor fi asigurate de trupele [dunkelbunt] din Austria, Pannonia Allstars Ska Orchestra din Ungaria și byron, binecunoscuta trupă românească de rock alternativ. De asemenea, un număr însemnat de artiști timișoreni se vor afla pe scenele festivalului: Sonatic, A L L O V E R, Twisted Blue, Pământ, Emil Kindlein (în trio și alături de Daniel-Silvian Petre) sau Angel.

Scena principală a evenimentului, Rock’n feelings, amplasată pe terenul de sport de vizavi de sediul central al universității (bd. Vasile Pârvan nr. 4) îi va aduce în fața publicului, începând cu ora 18:00, pe A L L O V E R, tinerii-fenomen ai Timișoarei, continuând cu Sonatic, nebunii-frumoși ai orașului ce vor zgudui scena cântând despre iluzii și existența umană. Vor urma Pannonia Allstars Ska Orchestra, o trupă cu peste 15 ani experiență ce combină ska, jazz și funk, byron, unul dintre principalele nume de pe scena alternativă autohtonă, iar seara va fi încheiată cu un show electrizant al [dunkelbunt] live, ce combină ritmurile electronice cu cele swing și world music.

MIERCUREA DE ȘTIINȚĂ / cu Mădălin Bunoiu și invitații săi

Miercuri, 18 septembrie, la ora 18.30, Librăria Humanitas Timișoara va fi gazda primei ediții a întâlnirilor lunare Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu și invitații săi. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, își propune să aducă în fața publicului subiectele importante ale științei prin dialoguri accesibile care merg în profunzimea temelor alese, însoțite de recomandări de lectură.

Partenerul de dialog al primei ediții este Prof. Univ. Dr. Ion Cotăescu, iar tema întâlnirii este legată de unul dintre cei mai celebri fizicieni și popularizatori ai științei ai ultimelor decenii și zona de cercetare în care a produs inovație, Stephen Hawking și găurile negre.

Avocatul Poporului solicită Ministerului Educaţiei să asigure educaţia rutieră în şcoli. Ce alte ministere sunt vizate

România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente de circulaţie grave, aşa că Avocatul Poporului a emis o serie de Recomandări autorităţilor centrale, în care solicită măsuri urgente în vederea creşterii gradului de siguranţă a participanţilor la trafic.   „Dorind să analizeze cauzele acestor accidente grave, iniţial Avocatul Poporului a solicitat lămuriri Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Companiei Naţionale de Căi Ferate ’’CFR’’ S.A., dar răspunsurile oferite nu au avut darul de a clarifica modul concret în care aceste autorităţi îşi propun să combată fenomenul accidentelor rutiere”, precizează instituţia.   În cadrul Recomandărilor emise, Ministerului Educaţiei Naţionale i se solicită, între altele, să asigure, prin programa şcolară, educaţia rutieră a preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar; să asigure, în unităţile de învăţământ specializate, pregătirea cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere. 

 

 

Bienala Art Encounters, la start. Cel mai important eveniment de artă contemporană se deschide vineri, la Timişoara

Bienala Art Encounters 2019, cel mai așteptat eveniment din România dedicat artei contemporane, va începe în weekend și se va desfășura timp de cinci săptămâni la Timișoara până în data de 27 octombrie. Deschiderea oficială a Expoziției va avea loc vineri, 20 septembrie, la ora 16.00 la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” (Bulevardul Take Ionescu nr.56, Timișoara).

Art Encounters 2019 înseamnă peste 30 de spații expoziționale din care 10 locații în spațiul public, peste 60 de artiști, 22 de lucrări noi special concepute în relație cu orașul Timișoara, proiecții de film, în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” și cu Festivalul “Ceau, Cinema!”, artist talks, o școală curatorială de toamnă în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, o platformă de publicații independente, tururi ghidate și un program complex de mediere realizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens.
Formatul bienalei de anul acesta este diferit față de edițiile anterioare, fiind un eveniment extins, dincolo de cele cinci săptămâni de expoziție. Bienala a început în luna ianuarie și a continuat pe tot parcursul anului. În pregătirea expozițiilor care se vor deschide oficial pe 20 septembrie, lunar au avut loc întâlniri și prezentări, cursuri și ateliere, toate parte integrantă a bienalei. Parte a conceptului curatorial au fost și inaugurările premergătoare deschiderii oficiale, până acum patru artiști prezentând lucrări în spațiul public: Dan Acostioaei, Agnieszka Polska, Monotremu și Joar Nango.

Cea mai mare grevă din lume a elevilor împotriva schimbărilor climatice începe vineri și în România. Tinerii din peste 50 de școli vor protesta

Sute de mii de oameni sunt așteptați să se alăture manifestațiilor din Statele Unite ale Americii, care vor avea loc în preajma Summitului ONU din New York, Summit la care sunt așteptați toți liderii lumii. Cei de la Associated Press scriu că sindicatele și unele companii își acordă sprijinul pentru acțiuni mai rapide care să ducă la combaterea schimbărilor climatice, ceea ce înseamnă că și amploarea protestului va fi una considerabilă.

Organizatorii au declarat luni că au fost planificate peste 800 de evenimente doar în Statele Unite pentru „greva climatică globală” de vineri, în timp ce în Germania au fost înregistrate peste 400 de mitinguri. Organizatorii anunță de asemenea proteste în majoritatea celorlalte țări europene, dar și în Australia, Japonia, India, Africa de Sud, Canada și zeci de alte state. Ar fi vorba despre 2.400 de greve în 115 țări și peste 1.000 de orașe.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională