Revista presei
16 septembrie 2019
UNIVIBES UVT 2019 – unicul festival de muzică din țară care are loc într-o universitate
- ziuadevest.ro
Pentru a treia oară, unicul festival de muzică din țară care are loc într-o universitate transformă UVT într-un imens dance floor. UVT vă propune să participați, din nou, la ineditul festival organizat de studenții Universității de Vest Timișoara, adresat însă tuturor timișorenilor, UNIVIBES UVT 2019.
Astfel, trei scene și mai multe ateliere de creație vor acapara spațiile instituției chiar în prima zi a anului universitar 2019-2020, în 28 septembrie, când comunitatea timișoreană este invitată la un eveniment unic și neconvențional – UNIVIBES UVT 2019.
Tineri cu vârste între 16 și 20 de ani, pe lista informaticienilor care ar putea apăra România de atacurile hackerilor
- digi24.ro
10 tineri care visează informatica au fost puși pe lista viitorilor agenți ce ar putea apăra România de atacurile hackerilor. Fac parte din lotul național pentru campionatul european de securitate cibernetică și sunt cei mai buni din țară. Jumătate dintre ei au între 16 şi 20 de ani.
Selecția minților capabile să lupte cu pirații internetului a început din primăvară. Pasionați de informatică și întrecerea cu forțele răului, tinerii au primit teste care le-au măsurat inteligența, atenția și creativitatea.
Tudor Moga, membru în lotul naţional: Spre exemplu, a fost un challenge în care ni s-a zis că a venit SRI-ul peste un hacker şi acesta, în panică, a trimis nişte date şi ni se dă traficul de date făcut de acesta. Şi noi, din asta, descopeream că el, în panica momentului, şi-a făcut un backup şi a trimis toate datele la un server, pe Amazon. Trebuia să accesăm acel server, descărcam datele, vedem acolo că e o arhivă şi trebuia să decriptăm arhiva, cu o parolă şi să vedem care sunt datele pe care le-a exfiltrat.
Căpitanul echipei anti-hackeri este un informatician de 23 de ani din București și a stabilit deja strategia.
Robert Vulpe, căpitan al lotului naţional: Au fost, efectiv, atacuri reale, în modul în care se pot întâmpla breach-uri în viaţa reală, pe site-uri reale, am încercat să vedem dintr-o perspectivă de atacator chestia asta şi, pe de altă parte, să şi înţelegem cum am putea să ne apărăm de aşa ceva şi cum ar acţiona un atacator, într-o situaţie de genul.
Este posibil să-ți placă la școală? Măriuca Talpeș, Coaliția pentru Dezvoltarea României: Să ne punem obiectivul ca în 5 ani să fie elite la catedră
- edupedu.ro
Ce trebuie făcut imediat în educație, pentru a nu mai avea 50.000 de copii pe generație care la clasa a VIII-a nu știu operațiile de bază? Se poate învăța matematică în clasele primare, fără să faci teme acasă? Sunt întrebări ce reapar la fiecare început de școală, în ultimii ani. Liderul grupului pentru educație din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, organizație a mediului de afaceri, Măriuca Talpeș, absolvent de matematică, a vorbit pentru Edupedu.ro despre ce putem face, astfel încât copiilor să le fie drag să meargă la școală.
Cele mai importante declarații:
- Lucrul pe care trebuie rapid să-l determinăm este să avem profesori bine pregătiți și cărora să le placă la catedră
- Am putea să ne punem un obiectiv: în 5 ani să fie elite la catedră.
- Sunt în licee tehnologice profesori care primesc copii cu note mult sub 5 și îi ridică să ia bacalaureatul fără probleme. (…) Cu acești profesori ar trebui să se facă școală pentru cei care își doresc să fie profesori de remedial.
- În fiecare școală gimnazială ar trebui să existe acest mic nucleu de pregătire remedială, care să îi atragă și pe ceilalți profesori, cu ore după ore foarte atractive.
Primul laborator de robotică đe liceu, deschis la Iaşi. Elevii pasionaţi de inteligenţă artificială, printre mentori
- businessmagazin.ro
Printre mentori se numără atât actuali elevi şi foşti elevi ai liceului „Grigore Moisil”, cât şi profesori de la universităţile de profil din capitala Moldovei.
La Liceul de Informatică din Iaşi a fost inaugurat primul laborator de robotică destinat elevilor de liceu. Acesta face parte din atelierele CyLiis şi a fost înfiinţat cu ajutorul Asociaţiei Părinţilor, a profesorilor şi a unei companii private.
„E o activitate complementară care completează practic ceea ce noi nu le putem oferi la orele de curs. De când am înfiinţat aceste laboratoare am observat o mai mare înclinare a elevilor spre zona roboticii şi inteligenţei artificiale. Ideile lor de carieră se îndreaptă spre direcţia aceasta, şi de aceea încercăm să le oferim ceea ce îi ajută fără a schimba programa şcolară”, a declarat Mirela Ţibu, coordonatorul atelierelor Cyliis.
Atelierele completează, practic, informaţiille bazate pe software din programa şcolară.
„Astăzi tehnologia nu mai poate fi atât de clar separată, partea de software de cea de hardware. Evident, niciodată nu au existat una faţă de cealaltă dar astăzi sunt atât de legate una de cealaltă, iar copiii sunt atât de pasionaţi. Şi generaţiile mai vechi au simţit că nu le puteau pune la dispoziţie o pregătire în domeniul ingineriei hardware. Aceste proiecte au făcut posibilă dezvoltarea competenţelor într-un domeniu de vârf, într-un domeniu care până acum a fost de vis şi care, iată, devine realitate”, a declarat Carmen Losonczy, fostul director al Liceului de Informatică.
Eufonia Festival 2019
- radiotimisoara.ro
Eufonia Festival 2019: recitaluri, concerte educaționale și, în premieră la un festival, muzicoterapie.
Vor fi peste 30 de evenimente care vor aduce muzica clasică mai aproape de copii și tineri, în special, din mai multe orașe bănățene.
Aflat la cea de-a doua ediție, Eufonia Festival propune, în perioada 16-30 septembrie 2019, peste 30 de evenimente, incluzând recitaluri, concerte educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni și intervenții de terapie prin muzică.
Sunetul muzicii clasice se va auzi în Timișoara, Jimbolia, Săcălaz, Șag, Ciacova, Urseni, Moșnița Nouă, Lugoj, Arad, Lipova, Reșița, Caransebeș, BăileHerculane, Sibiu și Sighetu Marmației.
Programul festivalului cuprinde concerte excepționale cu 15 artiști de renume internațional, care vor susține și ateliere de măiestrie pentru tinerii muzicieni: Suyeon Kang (vioară), Gareth Lubbe (violă), Vashti Hunter (violoncel), Simona Sindreștean (oboi), Marko Zupan (flaut), Martin Klett (pian), Dinu Mihăilescu (pian), Abel Tomas (muzică de cameră), Furiant Quartet (muzică de cameră), Stefan Hempel (orchestră de cameră), Angelica Postu (muzicoterapie), Kristin Guttenberg (training mental pentru artiști).
Mara, masterand în economie la Stockholm: Seminariile durează 4 ore deoarece vor să se asigure că toată lumea are timp să pună întrebări și să înțeleagă
- edupedu.ro
Mara Bălașa a început un master în economie la Stockholm School of Economics, scriu reprezentanții Ambasadei Suediei la București pe pagina lor de Facebook. Aceștia spun că au rugat-o să le povestească despre viața în Suedia și publică relatarea studentei care se pregătește să petreacă prima iarnă în Peninsula Scandinavă. Redăm relatarea Marei, ca experiență care ar putea fi folositoare și altor tineri.
„Experiența mea în Suedia a început recent, atunci când m-am mutat aici pentru a urma cursurile de masterat. Primele impresii au fost minunate: din fericire, vremea a fost de partea noastră, mai ales în ziua când am avut programată o excursie în Vaxhom, una din insulele pitorești din arhipelag. Eu și colegii mei am avut parte de o după-amiază liniștită, în care am putut admira peisajele de pe insulă, casele roșii pitorești și cafeneaua albă cu o grădină impresionană unde am mâncat fika.