Revista presei

16 martie 2020

De luni, elevii claselor a VIII-a și a XII-a vor putea asista la lecții transmise de Televiziunea Română

Monica Anisie, ministrul educației, a confirmat, sâmbătă, la Digi24, că este foarte probabil să ceară prelungirea vacanței forțate în care au intrat elevii odată cu măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului, cu atât mai mult cu cât se va decreta starea de urgență. În aceste condiții, o soluție pentru ca elevii claselor a VIII-a și a XII-a să nu piardă materia va fi aplicată încă de luni: cursuri de la distanță transmise de televiziunea publică și predate de profesori voluntari.

 

„Există posibilitatea prelungirii suspendării cursurilor. De altfel, lucrez împreună cu echipa mea să identificăm cele mai bune măsuri care să vină în sprijinul elevilor și profesorilor și în felul acesta să se amelioreze efectele produse de această situație. Pentru perioada suspendării cursurilor am identificat mai multe soluții, în așa fel încât această situație specială în care ne aflăm să nu afecteze foarte mult învățarea. Am apelat astfel la utilizarea platformelor online, puse la dispoziție în mod gratuit de către mai multe companii. Suplimentar, însă, am realizat un parteneriat cu Televiziunea Română tocmai pentru a facilita accesul la educație și pentru acei copii care nu pot avea acces la platformele online. Deja au început filmările, avem profesori voluntari și de luni vor fi primele emisiuni de predare-învățare! Pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a vor fi lecțiile online în parteneriat cu Televiziunea Română”, a declarat Monica Anisie, sâmbătă seara, la Digi24.

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara: „Criza coronavirusului va fi un factor declanșator pentru utilizarea extinsă a mediilor digitale”

Dacă putem spune, cu certitudine, că în România există o nevoie semnificativă de interconectare a bazelor de datele de interes strategic în educație, la nivelul resurselor de învățare există deja disponibile o serie de instrumente complexe, dedicate învățării și structurării eficiente a proceselor didactice complementare – inclusiv a învățământului la distanță, transmit reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara.

Dincolo de resursele digitale, prin intermediul cărora cadrele didactice pot să încarce documentele suport, mai spun ei, sunt din ce în ce mai necesare instrumentele de interacțiune online (sisteme de videoconferință, sisteme de tip sondaj online dar și facilități de comunicare și interacțiune scrisă), care pot facilita nu doar schimbul unilateral de informații, ci și schimbul dinamic și eficient de idei și răspunsuri la preocupările actualității și lumii științei.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, subliniază contribuția din ce în ce mai mare a infrastructurii de comunicare digitală pentru procesul educațional universitar: „Devenită importantă pentru desfășurarea la distanță a activităților didactice, mai ales în timpul unei crize precum este cea declanșată de propagarea coronavirusului, infrastructura online cuprinde platforme de e-learning disponibile de mai mulți ani în UVT pentru cadrele didactice și pentru studenți, în toate zonele și funcționalitățile structurii noastre universitare. UVT dispune acum de un sistem integrat de platforme specializate pentru învățământ online, adaptate specificului comprehensiv al instituției noastre, așa cum este platforma adaptată Moodle, dar și clasicele Google Classroom sau Edmodo, precum și Google Meet sau Skype for Business pentru videoconferințe.”

Activităţile didactice se desfăşoară online la Universitatea de Vest din Timișoara

Consiliul de Administraţie al Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) a luat miercuri mai multe măsuri în contextul semnalelor publice privind răspândirea cazurilor de infecţie cu COVID-19, potrivit news.ro.

CA al UVT, întrunit miercuri, a analizat toate datele şi informaţiile publice şi oficiale pe care le-a avut la dispoziţie şi a hotărât:

1. Constituirea unui Comitet pentru Situaţii Speciale de Urgenţă al UVT (CSSU-UVT) pentru analiza, monitorizarea şi reducerea riscurilor de epidemie Covid-19 (Coronavirus) în UVT. CSSU-UVT va fi permanent în contact cu autorităţile ce desfăşoară activităţi în domeniu şi, în funcţie de evoluţia situaţiei, va propune adoptarea de măsuri de prevenţie şi limitare a riscurilor de epidemie în UVT. Contactul cu entitatea creată se va face la adresa de e-mail: masuripreventiecovid19@e-uvt.ro.

2. Asumarea şi implementarea prevederilor conţinute în „Procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz/ mai multe cazuri de COVID-19” din cadrul Hotărârii nr. 6 din 6.03.2020 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific, privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, emise de Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi a altor măsuri prevăzute de documentele oficiale emise de autorităţile statului;

3. Înlocuirea, în perioada 11-22 martie 2020, a activităţilor didactice desfăşurate în mod standard în regim „faţă în faţă” cu activităţi didactice desfăşurate în regim online şi reprogramarea celorlalte categorii de activităţi conexe (conferinţe ştiinţifice, conferinţe publice şi de alt gen, concursuri şcolare, evenimente culturale, artistice şi sportive, dezbateri, alte întruniri sau evenimente cu caracter public etc.) din perioada 11 – 22 martie 2020.

4. Desfăşurarea, în această perioadă (11-22 martie 2020), a activităţilor didactice în regim online se va face utilizând facilităţile IT & C ale UVT, cadrele didactice şi studenţii beneficiind de suportul necesar în domeniu.

Zilele acestea este încurajată predarea la distanță. De ce trebuie să ținem cont într-un sistem care a descurajat până de curând educația digitală

Salut cu bucurie solidaritatea digital-educațională, fără precedent, din lume și, mai ales, din România. Intițiativa de a dezvolta competențele digitale nu i-a caracterizat pe prea mulți dintre profesorii români și, din păcate, de la centru au fost blocate, o bună perioadă de timp, multe proiecte de digitalizare. Dar iată că nevoia sau, mai bine zis, pandemia obligă sistemul să se autodepășească și, ca atare, pe mulți profesori să iasă din zona de confort.

Abundența de instrumente și platforme digitale gratuite este de-a dreptul copleșitoare și, totodată, îmbietoare. Acesta este mindsetul pe care îl propun profesorilor, elevilor și părinților în perioada următoare. Haideți să explorăm și această formă de comunicare și de relaționare educațională. Invit la moderație în așteptări și la a vedea care este zona proximă de dezvoltare a competențelor în acest mediu, cu aceste resurse tehnologice și umane, în acest moment deloc fericit. 

Gabriel Istrate, de la Facultatea de Matematică si Informatică din UVT, invitat la Radio România Cultural

La ediția din 12 martie a emisiunii Idei în nocturnă. Dincolo de granițe, în studioul Radio România Cultural s-a aflat Gabriel Istrate, dr. în informatică, de la Facultatea de Matematică și Informatică din UVT.

Gabriel Istrate, dr. în informatică al Universității Rochester din statul New York, SUA, profesor la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, afiliat cu Institutul E-Austria Timișoara (IEAT), a fost post-doctorand (septembrie 1999-august 2001) și cercetător (septembrie 2001-februaruie 2007) la Los Alamos National Laboratory din Statele Unite ale Americii. A revenit in România în martie 2007 cu un grant Marie Curie de Reintegrare Internațională.

Emisiunea s-a axat asupra temei legate de modelarea matematică și computatională a dinamicii sociale (evident, parte din intrebări fiind motivate de actuala pandemie).

România, stare de urgență! Ce măsuri vor fi luate

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că România va intra, de luni, în stare de urgență, ca urmare a creșterii alarmante a cazurilor de infecție cu coronavirus. „Prima prioritate pentru noul guvern e continuarea luptei impotriva coronavirusului si pentru a gestiona eficient criza.

Guvernul care isi preia acum mandatul este cel care si pana acum a lucrat cu motoarele turate, bine, pentru a gestiona acesata criza. Acum, cu toate fortele, vom continua lupta.

Noul guvern, impreuna cu mine, ne vom dedica toate energiile pentru a gestiona eficient criza si, dupa ce se termina, pentru a guverna foarte bine pentru romani si pentru Romania.

Este foarte important ca masurile care vor fi luate sa fie luate la timp, in asa fel incat sa prinda. Iar pentru a face posibila aceasta lupa cu toate instrumentele prevazute de lege am decis sa decretez stare de urgenta la inceputul saptamanii viitoare. Va face posibila alocarea de noi resurse imporante pentru gestionarea crizei”, a declarat Klaus Iohannis.

Părinții au dreptul la zile libere dacă se închid școlile. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Proiectul de lege îi obligă pe angajatori să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți, dacă școlile se închid din pricina unor „situații extreme”. Inițiativa a fost adoptată de Parlament, după ce școlile s-au închis în perioada 11-22 martie pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, iar mai mulți părinți au spus că nu au cu cine să-și lase copiii.

Părinții vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul de bază de la locul de muncă, dar nu mai mult de 75% din salariu mediu brut pe economie. Legea prevede: „Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităților de învăţământ unde aceştia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuţii în domeniu”.

Prevederile se aplică:

  • a) părinţilor ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ;
  • b) părinţilor copiilor cu dizabilități înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ.

Lista muzeelor europene și a celor peste 100 de muzee românești care pot fi vizitate din dormitor, bucătărie sau sufragerie

Lista muzeelor europene care pot fi vizitate de acasă a fost făcută de Reprezentanța Comisiei Europene în România și include colecții de la cele mai cunoscute instituții de cultură de pe Continent. Mai jos găsiți și lista celor peste 100 de muzee, colecții și expoziții din România care au tururi virtuale sau imagini panoramice și care pot fi vazute online.

 

Colecțiile EUROPEANA, inițiativa Uniunii Europene, colecții din toate domeniile, disponibile online https://www.europeana.eu/portal/ro

Muzeul Luvru, Paris Tur virtual  http://bit.ly/2TMFQwp

Muzeul d’Orsay, Paris Tur virtual  http://bit.ly/2vjTUEj

Rijksmuseum, Amsterdam Tur virtual http://bit.ly/3aUnhfx

Muzeul Van Gogh, Amsterdam Tur virtual http://bit.ly/3aUnyPB

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională