Revista presei

15 iulie 2019

UVT organizează conferința internațională L’identité européenne en question

Departamentul de Ştiinţe ale Educaţie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara organizează conferința internațională L’identité européenne en question, în data de 18 iulie, de la ora 14.00.

”Școala, ca vector de identitate, are menirea de a crește gradul de conștientizare și de a dezvolta sentimentul de apartenență la comunitatea locală, națională și europeană deopotrivă, într-o manieră firească, coarticulată.

INTERVIU Marilen Pirtea, trei mituri despre universități

Deputatul Marilen Pirtea, coordonatorul comisiei de educație a PNL a acordat un interviu în exclusivitate pentru DCNews. Acesta vorbește despre trei mituri contemporane despre universitățile românești, în comparație cu universitățile din occident.  

Domnule deputat Pirtea, ne aflăm la începutul perioadei în care încep înscrierile pentru admiterea la facultate, o perioadă în care se dezbate intens faptul că România pierde pe bandă rulantă tineri inteligenți și creativi, acei absolvenți de liceu ce aleg să plece în străinătate ca să studieze, o alegere explicată prin teama că nu-și vor găsi locul în țara în care s-au născut. Se spune că ei caută în universitățile din alte țări o pregătire mai aplicată, iar apoi o șansă mai bună la un loc de muncă plătit mai bine. Cum comentați acest fenomen recent, al valului de tinerii ce iau drumul străinătății, în timp ce universitățile din România rămân cu tot mai puțini studenți – la jumătate față de debutul crizei economice de acum zece ani?

Admiterea la universitate. Absolvenții de liceu sunt așteptați să-și aleagă instituția de învățământ superior

Universitățile din întreaga țară își deschid, de luni, porțile pentru viitorii studenți. Încep înscrierile pentru studiile de licență, iar zeci de mii de tineri sunt așteptați să își aleagă o carieră. Pentru că absolvenții sunt din ce în ce mai puțini, unele instituții de învățământul superior pun la bătaie cazare sau pregătire gratuită pentru admitere.

Bucureștiul rămâne cel mai aglomerat centru universitar și la admiterea din 2019.

Cum sunt sprijiniţi studenţii internaţionali în cele mai importante universităţi

Conform datelor provenite din informaţiile UNESCO şi din alte surse internaţionale, anul trecut erau peste 37.000 de tineri români ce studiau în străinătate. Anual, peste 8.000 de tineri din România aleg să îşi înceapă studiile în cadrul unei universităţi din străinătate, o mare parte din ei, peste 6.000, plecând din ţară iar restul începându-şi viaţa de student în ţara în care se află, conform hotnews.ro.

În topul destinaţiilor se află în mod tradiţional Marea Britanie, datorită sistemului său educaţional de calitate recunoscut în toată lumea, aceasta găzduind aproape un sfert din totalul studenţilor români în străinătate.
 

Topul liceelor din Timiș, după publicarea rezultatelor finale la BAC. Moisil – pe primul loc

Liceul Grigore Moisil din Timișoara este pe primul loc în topul școlilor din Timiș ai căror elevi au dat examenul de Bacalaureat în 2019, în ceea ce privește procentul de promovare. La Moisil, toți elevii care au dat Bacalaureatul au promovat.

Conform topului liceelor după contestații, Liceul Grigore Moisil din Timișoara ocupă primul loc în ceea ce privește procentul de promovare la BAC, cu sută la sută – toți elevii săi promovând examenul maturității. Pe locul doi în top se situează Colegiul Național Bănățean din Timișoara, cu un procent de promovare de 98,65 la sută, iar pe locul trei se află Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara, cu un procent de promovare de 98,56 la sută.

Ofertele cu care vin cele mai bune universităţi din ţară pentru viitorii studenţi

Ca în fiecare an, după ce trece Bacalaureatul, absolvenţii clasei a XII-a trec prin emoţia unei noi provocări: admiterea la facultate. Universităţile se întrec şi în 2019 în oferte: cazare sau pregătire gratuită pe perioada admiterii, gratuitate în grădini botanice, baze sportive şi teatre de vară.

1. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Potrivit Metaranking-ului Universitar-2018, care reprezintă clasamentul Universităţilor din România, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se afla în anul 2018, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc la nivel naţional. Conform datelor postate pe pagina de internet a UBB, înscrierea candidaţilor la facultăţile din cadrul acesteia are loc în perioada 16-23 iulie

Peste 600.000 de locuri de muncă vor dispărea din România. Domeniile cele mai afectate

Peste 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de automatizare şi de noile tehnologii, în următorii 10 ani. Asta arată un raport lansat recent.

Din agricultură şi producţie vor dispărea sute de mii de angajaţi, care vor fi înlocuiţi de roboţi sau de inteligenţa artificială. Vor rămâne fără loc de muncă însă, doar cei care nu se adaptează, spun specialiştii.

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională