Revista presei
15 februarie 2019
Rectorul UVT, Marilen Pirtea: Eliminarea orelor de educaţie fizică la ciclul primar reprezintă un risc major pentru sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor
- stiripesurse.ro
“România este pe locul doi în Europa ca manifestare a obezităţii infantile, fenomen ce arată cât de multă nevoie au generaţiile de copii intraţi pe băncile şcolii de orele de sport desfăşurate organizat în cadrul şcolii”, a declarat, joi, Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de educaţie a PNL, într-un comunicat.
Deputatul liberal a precizat că afirmaţia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, potrivit căreia este improbabilă posibila modificare, prin Ordin, a planurilor-cadru aplicabile ciclului primar, demonstrează doar că “în minister este destul de mult haos”, întrucât nu se ştie ce fel de decizii se pregătesc.
Marilen Pirtea a mai punctat că nu este suficient ca ministrul să afirme că nu va accepta o astfel de modificare, între timp, încrederea în sistemul de educaţie diminuându-se prin vehicularea în spaţiul public a acestei schiţe de Ordin.
„Tradiţii sănătoase”: Remedii şi reţete din satele din Banat, descoperite în cadrul unui proiect european derulat de UVT
- mediafax.ro
Remediile naturiste şi reţetele tradiţionale vor fi descoperite în cadrul proiectului european “Tradiţii sănătoase – Ştiinţă pentru următoarele generaţii”, derulat de cercetării de la Universitatea de Vest din Timişoara şi care a fost lansat joi.
„Proiectul este unul care se va focusa asupra tradiţiilor din regiunea transfrontalieră România-Ungaria, în mod specific judeţele Timiş şi Arad, respectiv comunitatea românilor din Ungaria. Universitatea de Vest din Timişoara şi partenerii săi vor derula activităţi de cercetare de teren în aceste regiuni cu scopul identificării unor remedii şi reţete tradiţionale, precum şi pentru relevarea gastronomiei tradiţionale”, au informat reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara.
Otilia Hedeşan, coordonator al proiectului din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că vor fi efectuate cercetări în teren în 15 sate din vestul ţării şi din Ungaria, fiind implicaţi şi studenţi. La final, va fi întocmită o hartă a locurilor în care încă se mai păstrează astfel de remedii şi reţete tradiţionale, care va fi disponibilă online, gratuit.
Sindicaliştii din învățământ cer retragerea mai multor proiecte propuse de Ministerul Educaţiei
- banatulazi.ro
Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” îi cere ministrului Ecaterina Andronescu retragerea proiectelor care privesc structura anului şcolar 2019-2020, concediul de odihnă al profesorilor şi pe cel al modificării planurilor cadru de la ciclul primar de pe ordinea de zi de la Comisia de Dialog Social.
Ministerul Educaţiei a trimis către membrii Comisiei de de Dialog Social mai multe proiecte pentru a fi discutate joi în Comisia de Dialog Social, la sediul Ministerului Educației Naționale.
Printre aceste proiecte se află şi un proiect prin care Ministerul Educaţiei vrea să scoată orele de Educaţie fizică de la clasa pregătitoare şi clasa I. Propunerea vine la sugestia Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, care motivează că modificarea vine în contextul în care „există semnale din partea cadrelor didactice, părinţilor şi a directorilor cu privire la dificultăţile de adaptare a copiilor în primii ani de şcoală la disciplina Educaţie fizică”.
Proiect | Anul școlar 2019-2020, mai lung. Școala ar urma să înceapă mai devreme în septembrie
- digi24.ro
Anul școlar 2019-2020 ar urma să înceapa mai devreme, pe 9 septembrie. Deocamdată, este o propunere venită din partea elevilor, părinţilor şi profesorilor.
Elevii, profesorii şi părinţii propun ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie 12 iunie 2020.
Iar structura anului şcolar ar urma să arate cam aşa. 15 săptămâni de cursuri în primul semestru şi 20 de săptămâni în cel de-al doilea.
În plus, vacanţa intersemetrială, care anul acesta, de exemplu, a fost la începutul lunii februarie ar urma să aibă loc în perioada sărbătorilor de iarnă.
Planul este puţin diferit faţă de ceea ce propune Minsterul Educaţiei. Mai exact, primul semestru ar urma să aibă 14 săptămâni, în perioada 16 septembrie-20 decembrie. Preşcolarii şi elevii din clicul primar vor avea o vacanţă de o săptămână în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie, iar vancaţa de iarnă va avea trei săptămâni.
Grevă japoneză în şcolile din judeţele Timiş și Arad împotriva scoaterii orelor de educaţie fizică
- edumanager.ro
În toate şcolile din Timiş a fost grevă japoneză, joi, în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Educaţiei de a scoate orele de educaţie fizică din orarul elevilor din clasele 0 – III, ceea ce ar afecta în jur de două sute de profesori de specialitate din judeţ.
“Este vorba despre o stare de nemulţumire latentă, care a răbufnit acum, când există un proiect de hotărâre prin care ministerul a dorit să scoată orele de educaţie fizică de la clasele 0 – III. De fapt, s-ar fi găsit o alternativă, în sensul ca orele să le fie reincluse în obligaţii învăţătorilor, dar acest lucru ar presupune ca două sute de profesori de sport din judeţul Timiş să rămână fără ore şi să ajungă şomeri“, a declarat liderul filialei Timiş a Sindicatului “Spiru Haret”, Virgil Popescu. El a adăugat că nemulţumiri sunt mai multe în rândul cadrelor didactice, inclusiv neacordarea unor sporuri pentru condiţii de muncă.
Testele grilă la examene înseamnă creștere artificială a ratei de promovare. Simulările de BAC și Evaluare se transformă într-un experiment – Elevii critică dur Ministerul Educației
- edupedu.ro
Elevii critică dur Ministerul Educației, pentru transformarea simulării examenelor într-un “experiment nefundamentat”. Introducerea a minimum 30% subiecte grilă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat arată dorința de a crește artificial rata de promovare, avertizează Consiliul Național al Elevilor, într-o luare de poziție trimisă Edupedu.ro.
Amintim că, pentru a doua oară, Ministerul Educației nu anunță explicit că vrea teste grilă la examene, ci lasă părinții, profesorii și elevii să îi afle intenția din subiectele propuse, de data aceasta pentru simularea examenelor la clasele a VII-a și a XI-a.
Parlamentul a votat creșterea alocațiilor pentru copii la 150 de lei. Alocațiile pentru copiii de până la 2 ani se majorează la 300 de lei
- edupedu.ro
Creşterea alocațiilor a fost votată în cadrul legii bugetului de stat pe anul 2019. Cuantumul alocației de stat va crește de la 84 de lei, cât este în prezent, la 150 de lei. Amendamentul a fost depus în plen de un deputat PNL care a propus în comisii creșterea alocațiilor la 150 de lei. Amendamentul PNL a trecut în plen datorită voturilor a 5 parlamentari PSD-ALDE. El a fost adoptat cu 123 de voturi “pentru”, 119 “împotrivă” și o abținere.
Amendamentul cu creșterea alocațiilor a fost depus de deputatul Robert Sighiartău, secretar general al PNL. Impactul bugetar este de 2,2 miliarde de lei pe an, adică 0,2% din PIB, potrivit declarației făcute la comisia de buget de secretarul de stat în ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru.
Replika fără zahăr. Cum devine educația cool
- scena9.ro