Revista presei

12 februarie 2019

Un cercetător timișorean, de la Universitatea de Vest, a descoperit o nouă specie de rac, prezentă doar în România

Racul Bihorean sau Austropotamobius bihariensis, în varianta științifică, este numele pe care „tatăl său”, Lucian Pârvulescu, i l-a ales. Crustaceul nu se mai găsește nicăieri în lume, fiind prezent doar în Vestul Munților Apuseni.

„Să găsești o nouă specie de rac e cam și cum ai găsi o nouă planetă în Sistemul nostru Solar” – spune glumind Lucian Pârvulescu după ce a așteptat un an și jumătate până când noua descoperire a fost confirmată de specialiștii internaționali. Conferențiar la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Lucian studiază racii din anul 2006, de atunci fiind implicat în mai multe proiecte care au vizat racii din România.

Start înscrieri la Școala Zero Waste, Școala de Reciclare

Elevii din Timiș pot câștiga o tablă interactivă pentru școala lor, un laptop sau un videoproiector dacă reciclează tot felul de materiale și dacă participă la concursul Școala Zero Waste. Au început înscrierile!

Școala Zero Waste este un proiect la EcoStuff România, inițiat acum câțiva ani, care s-a derulat prima dată la nivelul județului Timiș și apoi s-a extins la nivel național. Elevii sunt încurajați să recicleze și să deruleze proiecte prietenoase cu mediul, iar cei care au cele mai eficiente acțiuni de acest fel pot câștiga diverse premii. Concursul național de educație ecologică este destinat tuturor școlilor din învățământul gimnazial și liceal din România.

Perioada de desfășurare a competiției este 4 martie – 10 mai 2019, iar începând cu 11 februarie și până în 1 martie școlile se pot înscrie în cele două secțiuni (V-VIII și IX -X) ale competiției “Școala Zero Waste”, ediția 2019.

Undă verde pentru campusul Lenau de 13 mil. de euro și noile străzi din zona Oituz, Timișoara

Patru ani mai târziu de la finalizarea proiectului tehnic pentru campusul școlar Lenau, oficialii Primăriei Timișoara au reușit să lanseze și licitația pentru execuție. Valoarea investiției este de 13 milioane de euro, sumă care va fi luată din bugetul local. Totodată, PMT caută executant și pentru noile străzi din zona Oituz, promise tot în 2014.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au lansat două licitații importante și, deși primarul Nicolae Robu se plânge de probleme cu bugetul, sumele puse la bătaie sunt destul de mari. PMT vrea să dea drumul construcției noului campus al Liceului Lenau, promis de ani buni, dar și lucrărilor la cele două străzi promise încă din 2014.

 

Transferul dascalilor de la o scoala la alta. Conditii si modalitati de realizare

Conform legislatiei actuale, intrarea in invatamantul preuniversitar din Romania se realizeaza in baza unui concurs national de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/rezervate din invatamantul preuniversitar, la care poate participa orice absolvent care indeplineste conditiile de studii.
 
Repartizarea pe posturi in urma concursului national de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/rezervate din invatamantul preuniversitar se face in conformitate cu rezultatele obtinute de acestia. Astfel, candidatii care au obtinut note de minimum sapte pot fi repartizati pe posturi vacante publicate pe perioada nedeterminata (titularizabile). Candidatii care au obtinut note de minimum cinci vor fi repartizati pe posturi/catedre complete/incomplete, vacante/rezervate.

Dupa repartizarea pe un post/catedra publicat pentru angajare pe perioada nedeterminata, candidatul trebuie sa se inscrie si sa promoveze examenul de definitivare in invatamant – cu minim nota opt – in vederea obtinerii statutului de profesor titular in invatamantul preuniversitar.

Numărul copiilor sub 4 ani s-a redus la jumătate față de 1990. Efectele acestei scăderi dramatice se vor propaga în toate grupele de vârstă

Numărul copiilor cu vârsta sub 4 ani era la 1 ianuarie 2018 de doar 905 mii de persoane, potrivit Institutului Național de Statistică. Asta în timp ce Anuarul Statistic al României arată că în 1990 erau 1,8 miloane de copii în segmentul de vârstă 0-4 ani. Scăderea de 49,8% este una dramatică, după cum remarcă cel mai recent Raport de audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar, făcut de Curtea de Conturi.

”Fundamentul oricărei construcţii demografice al unei ţări îl constituie populaţia cu vârsta cuprinsă în intervalul 0-4 ani”, potrivit aprecierii din raportul citat. Acest document folosește datele existente până în 2016, însă bazele de date online și publicațiile INS arată că populația de copii rezidentă cu vârsta sub 4 ani a scăzut de la 1.804.577 de persoane în 1990 (la 1 iulie) la doar 905.926 de persoane (la 1 ianuarie) în anul 2018, ceea ce reprezintă o scădere cu 898.651 de copii, adică 49,8%.

“Masa caldă în şcoli” e doar pe hârtie. Normele de aplicare, publicate în Monitorul Oficial cu întârziere de un semestru

Monitorul Oficial a publicat normele de aplicare ale programului “masa caldă în şcoli”, după ce au trecut 5 luni de la începerea anului școlar. Urmează procedurile de licitaţie şi achiziţie, proceduri care ar putea întârzia şi ele mai mult de două luni împlementarea programului. Sunt doar 50 de școli implicate în Programul ”Masa Caldă” în școli. Este tot un proiect pilot, deși este pentru al treilea an la rând când se aprobă derularea lui, iar conform uzanțelor, pilotarea ar fi trebuit să dureze maximum doi ani.

Pentru că, potrivit notei de fundamentare, s-a dovedit că în școlile în care a fost aplicat, după primul an de pilotare, rata abandonului școlar a scăzut mult. ”Dacă anterior implementării programului în anul şcolar 2016 – 2017 s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3%, ajungând ca la finele anului şcolar 2017 – 2018 să fie de 1,3%”, potrivit documentului oficial.

Calendarul Evaluării Naţionale din 2019. Când susţin absolvenţii de clasa a VIII-a examenele

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat calendarul Evalurării Naţionale din anul 2019. Absolvenţii clasei a VIII-a vor intra în febra examenelor începând din 18 iunie, când are loc proba scrisă la Limba şi literatura română. Rezultatele finale vor fi afişate pe 29 iunie 2019.

Concret, calendarul de la Evaluarea Naţională din 2019 este următorul:   3 – 7 iunie: Înscrierea elevilor   7 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a    18 iunie: Limba şi literatura română – probă scrisă    20 iunie: Matematica – probă scrisă    21 iunie: Limba şi literatura maternă – probă scrisă    25 iunie: Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 12:00)   25 iunie: Depunerea contestaţiilor (orele 14:00 – 20:00)    26 – 28 iunie: Soluţionarea contestaţiilor    29 iunie: Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

De ce ar trebui să muncești mai puțin și să aloci mai mult timp hobby-urilor

Profesioniștii din întreaga lume se simt din ce în ce mai presați de timp, ei ajungând să renunțe la lucrurile care contează pentru ei, în favoarea preocupărilor uzuale profesionale. În sondaje, majoritatea oamenilor “ar putea numi mai multe activități, cum ar fi un hobby, pentru care care ar dori să aibă timp “.

 

Un articol Harvard Business Review

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională