Revista presei
11 martie 2019
TM NEWS / Astăzi este ultima zi din perioada de înscrieri la cursul transversal organizat de UVT despre Revoluția de la Timișoara din 1989
- adevarul.ro
Înscrierile la cursul transversal organizat de UVT despre Revoluția de la Timișoara din 1989 SE PRELUNGESC PÂNĂ ÎN 11 MARTIE: Universitatea de Vest lansează primul curs dedicat Revoluţiei de la Timişoara din 1989. Este vorba de o premieră în mediul academic din România, mai ales că acest curs va fi deschis şi studenţilor interesaţi de la alte facultăţi, dar şi publicului auditoriu. UVT a anunţat că s-a deschis perioada de înscrieri la cursul Revoluţia de la Timişoara din 1989, urmând ca ultima zi de înscriere să fie luni 11 martie 2019 (inclusiv). Cursul face parte din programul „Timişoara, trei decenii de libertate”, organizat de Universitatea de Vest la 30 de ani de la Revoluţie. Formularul de înscriere ce a fost creat şi postat online poate fi folosit atât de studenţii UVT, cât şi de studenţii altor universităţi, elevi sau orice cetăţean interesat să participe la programul acestui curs. În funcţie de categoria în care se încadrează cel care vrea să participe la curs, formularul se împarte pe ramuri şi solicită înscrierea datelor cursantului, şi se află la această adresă web.
TM NEWS / Peste 3.000 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare depuse în prima săptămână, în Timiș
- tion.ro
La finalul primei săptămâni de înscriere în clasa pregătitoare, în Timiș au fost depuse deja peste 3.000 de cereri, conform situației oficiale transmise de Inspectoratul Școlar Județean.
Înscrierea în clasa pregătitoare a început în 4 martie și se va finaliza în 22 martie (prima etapă). Conform Inspectoratului Școlar Județean, în Timiș au fost depuse până în 8 martie, la ora 18, 3.040 de cereri de înscriere în clasa zero pe 6.150 de locuri disponibile conform planului de școlarizare 2019-2020.
EDUCAȚIE / Programul „Masa caldă” se încălzește greu. Doar 5 școli din 50 primesc mâncarea de care au copiii nevoie
- digi24.ro
Abandonul şcolar, analfabetismul funcţional, profesorii prost plătiţi sau insuficient pregătiţi. Sunt doar câteva dintre problemele sistemului de educaţie din România. La aproape 30 de ani după Revoluţie şi după 23 de miniştri, şcoala românească aşteaptă in continuare o reformă completă, care să o scoată din trecut. De unde ar trebui să înceapă aceasta încercăm să aflăm împreună, într-o campanie Digi 24: Old School, New School.
În comunităţile sărace din România, copiii ar trebui convinşi să vină la şcoală cu ajutorul unei mese calde. O intenţie lăudabilă, pe care Ministerul Educaţiei nu reuşeşte de trei ani să o pună în practică. 50 de şcoli s-au înscris în faza de testare a programului „O masă caldă”. Doar cinci dintre ele primesc mâncarea de care copiii au nevoie.
EDUCAȚIE / Cum arată şcoala unde toţi profesorii predau lecţiile digital. Matematica e predată prin joc
- hotnews.ro
La câţiva kilometri de Bucureşti, 700 de elevi învaţă într-o şcoală complet digitalizată. Lecţiile se predau pe table inteligente, exerciţiile se fac pe Google Classroom, matematica se învaţă prin joc. Şcoala “Ioan Bădescu” din Popeşti-Leordeni a luat-o înaintea programelor guvernamentale pentru digitalizarea în şcoli şi a dotat toate clasele cu table inteligente şi pe elevi cu laptopuri. Profesorii s-au dus la cursuri pentru a învăţa să folosească tehnologia şi, în prezent, toţi cei 40 de dascăli ştiu să-şi predea lecţiile pe calculator.
“La matematică îmi place că învăţăm lucruri noi şi că învăţăm înmulţirea şi împărţirea. La început era grea, dar acum că am învăţat este mult mai uşoară”, a spus Ştefan, elev în clasa a III-a.
Învăţarea prin joc e cel mai bun lucru pentru elevii de la Şcoala “Ioan Bădescu” din Popeşti- Leordeni.
“Mie mi se pare mai uşor şi mai distractiv! E mai distractiv pentru că e mai uşor de învăţat şi lucrăm pe laptopuri”, Daria, elevă din clasa a III-a.
PIAȚA MUNCII / De ce nu va inlocui inteligenta artificiala oamenii? Argumentele decanei WU Executive Academy
- 1asig.ro
Va inlocui inteligenta artificiala oamenii? Raspunsul la aceasta intrebare il ofera Barbara Stottinger, decana a WU Executive Academy, parte a Universitatii de Economie si Afaceri din Viena. In cadrul unei intalniri cu presa, profesoara de la Institutul International de Marketing si Management explica de ce inteligenta artificiala va ajuta anumite domenii, dar nu va lua locul celor care lucreaza.
In 2013, Carl Benedikt Frey si Michael Osborne de la Univeristatea Oxford au folosit un algoritm pentru a stabili cat de usor peste 700 de joburi diferite din Statele Unite pot fi automatizate. Concluzia a fost ca 47% din locurile de munca ar putea fi realizate de masinarii in urmatorul deceniu sau in urmatorii 20 de ani, noteaza The Economist.
Potrivit unui studiu al OECD, 14% din locurile de munca din 32 de tari sunt foarte vulnerabile, avand o posibilitate de cel putin 70% sa se automatizeze. 32% sunt mai putin afectate, avand o probabilitate intre 50% si 70% sa fie automatizate. Riscul de automatizare difera de la un domeniu la altul, cele mai ridicate rate fiind in domeniile de preparare a mancarii, constructii, spalatorie, agricultura si vanzari, toate avand un risc de peste 50% de automatizare. Un risc sub 30% il prezinta joburile profesorilor, ale politicienilor si ale managerilor.
Impactul inteligentei artificiale asupra locurilor de munca este cert si este mentionat in mai multe studii de specialitate. Insa, abilitatile oamenilor care lucreaza in diverse domenii, precum medicina, si care tin de natura umana, precum empatia, sunt de neinlocuit in acest moment.
PIAȚA MUNCII / Paradox pe piața muncii: tinerii se plâng de lipsa locurilor de muncă, iar angajatorii de lipsa forței de muncă
- .radioresita.ro
România nu duce lipsă de slujbe disponibile, ci de forţă de muncă pe măsură. Doar un sfert dintre tineri ocupă un loc de muncă chiar dacă angajatorii se plâng de lipsa angajaților și au ajuns să-i caute în străinătate.
Drept dovadă, la un anunț de angajare postat de Radio Reșita, s-au depus zeci de CV-uri, dar la interviu nu s-a prezentat nimeni.
‘’Este știut faptul că mediul online este unul dintre cele mai atractive pentru cetățenii de toate vârstele. Astfel că, și noi am postat locurile de muncă disponibile pe care le avem, în rețelele de socializare. Toți cei care si-au depus CV-ul pentru a aplica la un job oferit de instituția noastă, au fost invitați la interviu.Și surpriză, din toți cei care au acceptat prezența la interviu, nu s-a prezentat nimeni. Prin urmare, legendele acelea cu tinerii ar vrea sa lucreze și nu sunt locuri de muncă, sunt așa cum spun, doar legende. Sunt suficiente locuri de muncă în toate domeniile de activitate. Faptul ca am oferit locuri de muncă fără a solicita condiții speciale și nu s-a prezentat absolut nimeni, de aici puteți trage dumneavoastră dacă doresc tinerii să muncească sau nu.’’, a declarat managerul Radio Reșița, Laura Sgaverdea.
DESCRIPTIV / Unu din patru angajați din marile companii din România lucrează de acasă. Avantaje și dezavantaje
- stirileprotv.ro
Tot mai mulţi români au libertatea să muncească de acasă. Potrivit Ministerului Muncii, 25% dintre angajaţii marilor companii din: Constanța, Braşov, Timişoara, Cluj sau Iaşi nu mai merg la birou ca să se achite de sarcini.
CĂRȚI / Un roman "spaghetti SF" și dilemele sale postumaniste
- pressone.ro
Miller e un fost polițist crescut într-un mediu artificial, departe de Pământ, pe una dintre stațiile Centurii de Asteroizi, colonizată de omenire.
Trupul său poartă urmele expunerii la o gravitație mai scăzută decât pe Terra: e mai înalt, mai slab și are capul mai mare decât al unui pământean. Altfel, e un tip cinic, practic până la sânge și, în momentele de singurătate absolută, un nostalgic duios și plin de autoironie.
Însă ceea ce îl definește, în fond, e gestul dinaintea momentului în care se întreabă: Dar om ești?
Acum 2 miliarde de ani, o rasă de extratereștri a trimis spre sistemul nostru solar o armă de distrugere în masă − protomolecula −, un agent infecțios care ucide oamenii și-i transformă într-o mâzgă cu capacități uimitoare.
Din fericire, ea nu a ajuns pe Pământ. Din nefericire, a ajuns pe mâna unei corporații pământene (Protogen), care vede în exploatarea acestui nou produs o resetare a umanității: posibilitatea unui nou viitor, în care pământenii “altoiți” cu infecția spațială devin ceva mai mult, mai rezistent și mai îmbunătățit decât un simplu om.
CĂRȚI / O carte pe zi: "Liliacul", de Jo Nesbø
- mediafax.ro
Jo Nesbø (n. 1960) este muzician norvegian, compozitor şi economist, precum şi unul dintre cei mai apreciaţi autori de romane poliţiste din întreaga lume. Romanele lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în 40 de milioane de exemplare şi au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale. Cititorii – cel puţin iubitorii de suspans – îl cunosc, inclusiv la noi, mai ales pentru unul dintre eroii săi ajuns celebru, inspectorul Harry Hole. După două dintre romanele în care apare acest inspector s-au realizat şi filme – “Omul de zăpadă” şi “Vânătorii de capete”.