Revista presei
11 iunie 2019
Studenții solicită Parlamentului modificarea legii Educației
- tion.ro
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Parlamentului României adoptarea în regim de urgenţă a amendamentului propus la Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale prin care se asigură participarea studenţilor în proporţie de 25% la alegerea rectorului.
Studenţiii au transmis luni o serie de adrese către partidele politice, prin care au explicat necesitatea amendării cu amendamentul propus, potrivit hotnews.
Drama sistemului de învățământ românesc: tinerii nu știu cum să descopere ce le place să facă
- digi24.ro
Unu din trei studenţi români se retrage încă din primul an de facultate, iar elevi cu premii internaţionale ajung să se întrebe dacă medaliile îi vor ajuta să aibă meseria pe care şi-o doresc. Şcoala românească nu ajută deloc pe adolescenţi să îşi descopere vocaţia.
„Am intrat la facultatea de medicină dentară, mi-am desfăşurat activitatea timp de un an în calitate de student al acelei facultăţi după care am renunţat pentru că mi-am dat seama că nu este cu adevărat pentru mine, medicina”, spune Andrei Stanciu, fost student la medicină.
Raport CE: România va pierde 7,8 milioane de locuitori, 40% din populație, până în 2060 dacă se dublează migrația. Vor pleca oamenii cu educație înaltă și calificați
- edupedu.ro
România ar putea pierde 40% din populație, în special cea activă, în scenariul în care migrația intra-UE s-ar dubla. Asta arată cel mai recent raport al Comisiei Europene. Analiza privind scenariile demografice explică faptul că în România efectul unui asemenea exod al creierelor, al oamenilor calificați și educați, ar avea un impact demografic direct. Dacă scenariul s-ar adeveri, în diaspora ar ajunge o populație cu origini românești mai mare decât în țara de origine.
În ultimii 25 de ani, cele mai mari pierderi demografice din cauza migrației au avut loc în țările din Estul Europei.
Ioan-Aurel Pop se pregătește să predea ștafeta la UBB: „Vreau să mă concentrez la Academie!”
- monitorulcj.ro
„În ultima vreme se vehiculează posibilitatea candidaturii mele pentru o funcţie politică importantă în stat, fapt care îi bucură pe unii şi îi întristează pe alţii. Zvonul acesta a determinat anumite reacţii adverse, neprincipiale, mincinoase şi chiar dăunătoare în raport cu mine şi cu instituţiile în a căror activitate sunt implicat.
În speţă, este vorba despre Academia Română şi Universitatea Babeş-Bolyai. În consecinţă, deşi nu mă simt deloc obligat să-mi motivez conduita cetăţenească, doresc să anunţ public că nu am candidat şi nu voi candida la vreo funcţie de conducere politică în statul român”, a scris Ioan-Aurel Pop, pe Facebook.
Ovidiu «Picasso». Designerul din Timișoara fără facultate, dar cu 12 medalii Graphis, una dintre cele mai mari competiții din lume Citeşte întreaga ştire: Ovidiu «Picasso». Designerul din Timișoara fără facultate, dar cu 12 medalii Graphis, una dintre cele mai mari competiții din lume
- libertatea.ro
A început două facultăți, dar n-a terminat nici una. A ales să-și urmeze visul, iar acum a devenit unul dintre cei mai cunoscuți designeri grafici din Timișoara. Și a fost recompensat cu 12 premii Graphis, una dintre cele mai importante competiții din domeniu din lume.
Ovidiu Hrin are 42 de ani, iar jumătate din viață și-a petrecut-o făcând design. De la caligrafie, afișe pentru festivaluri, concerte, la postere și logo-uri, etichete de vin și absolut tot ce înseamnă design. Lucrează cu oricine, atâta timp cât munca lui reușește să transmită ceva.
Elevul care a învins în instanță sistemul de educație din România. Tânărul fusese drastic sancționat pentru că și-a cerut drepturile
- digi24.ro
Un fost elev al Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din Drăgăneşti-Olt, județul Olt, Andrei Ionuţ Cocîrlău, a câştigat procesul intentat şcolii, inspectoratului şi ministerului, prin care a contestat mutarea sa disciplinară. Elevul a câştigat în instanță şi despăgubiri în bani.
Problemele lui Andrei Ionuţ Cocîrlău au început în 2016, după ce tânărul a cerut, alături de alţi colegi, în scris, Primăriei Drăgăneşti-Olt, decontarea abonamentului de transport în comun.
Start în proiectul româno-sârb care își propune salvarea folclorului autentic
- banatulazi.ro
O mai veche colaborare între Universitatea de Vest Timișoara și autoritățile locale din municipalitatea din Kikinda, Serbia, se întinde de peste zece ani. Ambele entități au făcut totul pentru a se concentra pe salvarea patrimonioului cultural existent în cele două regiuni, a Banatului de ambele părți ale frontierei.
Acum se deschide o nouă colaborare de acest fel, materializată prin proiectul Educational and Networking Tools on development of Authentic Performance for professional integration – PAN (eMS RORS-215), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg – IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Proiectul este implementat de Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de lider de parteneriat și de Primăria Kikinda, în calitate de partener.