Revista presei
11 iulie 2019
Județul Timiș, anul 2019: 12 școli și grădinițe cu WC-ul în curte
- tion.ro
În anul 2019, în Timiș, încă mai există 12 școli și grădinițe cu WC-ul în curte – locuri unde elevii și copiii de grădiniță, fie ploaie, fie vânt, trebuie să iasă afară din clădirea unde învață pentru a merge la baie. Există și programe în derulare sau care vor începe pentru ca această realitate tristă să devină istorie…
Conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, în Timiș sunt, la ora actuală, 12 școli și grădinițe cu WC-ul în curte.
Săptămână plină de evenimente în zona centrală a Timișoarei, în încheierea Sezonului România – Franța
- pressalert.ro
Festivalul IMPULS, organizat de Asociaţia Timişoara 2021, încheie sezonul cu trupele franceze G. Bistaki şi Beau Geste, care, prin performance-urile lor inedite ilustrează tematica acestei prime ediţii, „Timişoara în reconstrucţie”, iar în ziua următoare fiecărei reprezentaţii, de la ora 11,00, publicul va avea prilejul de a sta „La cafea cu artiştii”, pe strada Alba Iulia nr. 2.
În zilele de 10 şi 11 iulie, de la ora 21,30 trupa G. Bistaki va putea fi văzută în piaţa Sfântu Gheorghe, iar trupa Beau Geste va fi prezentă în 11 şi 12 iulie, în Piaţa Victoriei, între orele 17.00 şi 20.00.
La ce-ți folosește BAC-ul în România? Ce spun experții în HR și un fost ministru al Educației
- hotnews.ro
În fiecare an, după afișarea rezultatelor la BAC, o țară întreagă se întreabă îngrijorată: „Aoleu, ce o să se aleagă de tinerii care nu au luat examenul? O să trăiască din ajutor social (adică pe spatele celorlalți)?” Înainte de a răspunde la cele două întrebări, trebuie să răspundem la alta, mult mai relevantă: mai este sau nu utilă diploma de BAC pentru a-ți găsi un loc de muncă?
Sesiunea de vară a examenului de bacalaureat a adus noi dovezi că sistemul de învățământ românesc este din ce în ce mai slab. Doar 67% dintre elevii înscriși la examen au reușit să promoveze BAC-ul, una dintre cele mai mici rate din ultimii ani. O altă informație, la fel de importantă: în peste 40 de licee tehnologice din România, nu a existat nici măcar un singur elev care să fi luat examenul. Aici poți să te întrebi, pe bună dreptate, dacă mai are vreun sens să organizezi examene, în condițiile în care este evident că tinerii de acolo nu sunt pregătiți să le susțină.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că implementează prin politici proprii mecanisme din planul consorțiului european pentru care nu a primit finanțare europeană
- edupedu.ro
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că va implementa “prin politici proprii mecanisme ale proiectului european InclusU”. După ce proiectul de consorțiu european condus de Universitatea din Lille, în care se afla și UBB, nu a primit finanțare de la Comisia Europeană în primul val de universități europene selectate, Universitatea spune că “multe din mecanismele și activitățile angajate în proiect, mai ales cele care țin de politica proprie a UBB, vor fi implementate”.
Contactat de Edupedu.ro, Daniel David, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat că parte dintre politicile planificate a se derula în consorțiu “o să le reglementăm prin mecanisme proprii. Adică o să încurajăm componenta de incluziune socială, prin burse proprii din partea universității, vom întări circulația europeană și nu doar prin programele Erasmus, ci prin doctorarul european”.
Loturile care reprezintă România la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică se pregătesc la USV
- edumanager.ro
Pregătirea loturilor de juniori şi seniori care vor reprezenta România la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică se desfăşoară, în această perioadă, la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), a informat purtătorul de cuvânt al instituţiei academice, Codruţ Şerban.
Loturile României sunt formate din şase elevi la juniori, respectiv zece elevi la seniori, iar pentru pregătirea acestora au fost invitaţi profesori din ţară şi din Suceava, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Societatea Ştiinţifică Cygnus. Cazarea şi masa pentru elevi şi pentru cadrele didactice sunt asigurate de Colegiul de Informatică “Spiru Haret” din Suceava.
Daniel Funeriu: Clasa politică a picat Bacalaureatul. PSD merge pe mâna unor nebuni şi/sau mafioți care parazitează sistemul mână în mână cu sindicatele
- edupedu.ro
“Clasa politică din România a picat bacalaureatul”, spune fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. Acesta amintește că “acum fix 12 ani, când copiii care au dat bacul anul ăsta intrau în clasa I”, Comisia Prezidențială pentru Educație condusă de Mircea Miclea a publicat diagnosticul educației din România și soluțiile care s-au transformat în legea educației din 2011. Ce s-a întâmplat de atunci?
Fostul ministru democrat-liberal al Educației a făcut, pe pagina sa de Facebook, cronologia legii educației din 2011 și a relatat momente de culise din timpul transformării proiectului în lege. “Azi poza arată aşa: (…) PSD merge pe mâna unor nebuni şi/sau mafioți care parazitează sistemul mână în mână cu sindicatele care încasează anual 20 de milioane de euro direct de pe statul de plată al profesorilor. Nimeni nu controlează ce fac cu acești bani liderii sindicali“, scrie Daniel Funeriu, care înainte de a fi ministru a ocupat poziția de vicepreședinte al Comisiei prezidențiale pe educație conduse de Mircea Miclea.
Cheltuielile unei familii cu Educaţia au crescut cu peste 25% în 2019, faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Cele cu taxele şi impozitele, cu 33%
- edupedu.ro
Cheltuielile unei familii cu educaţia s-au majorat în trimestrul I din 2019 cu 25,37%, faţă de trimestrul I din anul precedent, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică. Cu toate acestea procentul alocat acestui capitol, în totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării rămâne cel mai mic dintre toate grupele analizate, de doar 0,5%.
O familie a cheltuit în primele 3 luni ale anului o sumă de 11,81 lei pe lună, în medie. Creşterea faţă de cheltuiala medie lunară de anul trecut a fost de 2,39 de lei, adică 25,37%.