Revista presei

11 noiembrie 2020

Studiu Insights: Tinerii se așteaptă să fie promovați într-un an și plănuiesc să stea maximum 5 ani într-o companie

Pentru tinerii din Generația Z (între 16 – 24 de ani) dezvoltarea personală și profesională la locul de muncă se numără printre cei mai importanți factori motivatori. Aceștia se așteaptă să primească oportunități personalizate de învățare. Ca rezultat, timpul de așteptare pentru a fi promovați este de 1 an, comparativ cu 4 ani cât este pentru managerii unei companii multinaționale, rezultă dintr-un studiu al programului de inovație Insights.

Ritmul rapid de evoluție determină și o tranziție mai rapidă a tinerilor de la o companie la alta, aceștia afirmând că plănuiesc să stea maximum 5 ani într-o companie, comparativ cu 10 ani, care a fost răspunsul predominant al managerilor din companii multinaționale. Proiectul Insights din cadrul Romanian Business Leaders a desfășurat în luna octombrie evenimentul Insights @Viitorultăujob alături de o mare companie multinațională din România unde au participat 21 de tineri din România și 21 de manageri din firmă. Acest eveniment a avut rolul de a observa diferențele între generații și de a crea o punte de legătura prin care aceștia să lucreze împreună și să afle informații unii de la ceilalți.

In alegerea unui job, atât pentru manageri cât și pentru tineri, cele mai importante lucruri sunt: să facă ceea ce le place (pe locul 1), mediul de lucru și echipa (locul 2). Aceste lucruri sunt confirmate și de studiul Insights PulseZ care, totodată, a surprins și faptul că pentru aproximativ 1 din 3 tineri la nivel național este important și motivant să aibă posibilitatea de a-și aduce contribuția și de a-și lăsa amprenta.

 

Ministerul Educaţiei şcoleşte profesorii să poată preda online

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia tuturor cadrelor didactice, începând de marţi, 10 noiembrie, sesiunile online de îndrumare şi consiliere „Educaţia Continuă”, sesiuni pentru desfăşurarea activităţii de predare în sistem online, anunţă instituţia într-un comunicat.
Cursurile vor avea durata de aproximativ o oră şi vor fi transmise live, zilnic, de luni până vineri, la ora 15:00, pe canalul de YouTube şi pe pagina de Facebook ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fiind coordonate şi susţinute de experţii/autorii reperelor metodologice publicate în luna septembrie 2020 pe site-ul http://educatiacontinua.edu.ro.   

Prima sesiune de acest tip va fi susţinută marţi, 10 noiembrie, de către Gabriela Noveanu, secretar ştiinţific în cadrul Unităţii de Cercetare în Educaţie. Sesiunea online va avea ca temă explicarea rolului reperelor metodologice, concepute ca formulă de sprijin în ceea ce priveşte predarea online, folosirea resurselor digitale şi alegerea platformelor de lucru. Reperele metodologice conţin şi exemple care să faciliteze utilizarea în predare-învăţare-evaluare asistată de tehnologie, potrivit aceleiaşi surse.   

Săptămâna aceasta, sesiunile online „Educaţia Continuă” se vor desfăşura astfel:   Miercuri, 11 noiembrie, ora 15:00 – Evaluarea online – perspective privind evaluarea formativă Joi, 12 noiembrie, ora 15:00 – Limba şi literatura română Vineri, 13 noiembrie, ora 15:00 – Matematică. 

Ministerul a asigurat 9% din tabletele pentru școala online. Un sfert din gospodării nu au Internet

Un număr de 2,7 milioane de elevi învață de azi doar de acasă. Această cifră poate destabiliza învățământul dat fiind că nu toți elevii au dispozitive pentru școala online ori sursă de Internet acasă.

Până în acest moment, Ministerul Educației nu a transmis Newsweek România informații legate de numărul elevilor care nu pot participa la școala online.

Pentru a înțelege impactul închiderii complete a școlilor trebuie făcută o comparație cu ziua de vineri, ultima în care s-au organizat cursuri în școli.

Începînd de azi, s-au închis alte 7.967 de școli unde elevii mergeau (vineri) la școală zi de zi și alte 5.187 de școli unde se făcea școală în sistem hibrid (prin rotație). Până vineri, se învăța la distanță doar în 4.502 unități.

Newsweek a scris că, în ultima săptămână, pandemia de COVID a închis 200 de școli pe zi.  Detalii în tabelul de la finalul textului.

Pentru că ministerul nu a anunțat cifre exacte, putem face un exercițiu de logică matematică. Dacă, vineri trebuiau asigurate tablete pentru elevii din 9.600 de școli (54% din total), astăzi  e nevoie de tablete pentru elevii care urmează cursuri în 17.600 școli (100%).

Timișoara: Ambulanțele nu mai fac față, așa că vor fi folosite microbuze ale Societății de Transport Public

Primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat că vor fi folosite mașini ale societăților subordonate Primăriei pentru a transporta probele Covid și pentru a duce pacienții la triajul din spital. Serviciul de Ambulanță nu mai face față solicitărilor. “În noaptea de duminică spre luni au murit șase oameni, pentru că nu au mai putut fi transferați într-un pat ATI. Mor oameni astăzi în Timișoara pentru că nu mai avem locuri libere în ATI. Singura cale este să încetinim răspândirea virsuluispune Dominic Fritz.

Primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat că ambulanțele nu mai fac față și că Primăria se pregătește să intervină punând la dispoziție mașini de la societățile subordonate.

Suntem și într-o situație în care ambulanţele abia mai reuşesc să facă faţă. Încercăm să găsim maşini de la societăţile comerciale din subordinea Primăriei și să le punem la dispoziţia Serviciului de Ambulanță pentru recoltarea de probe la domiciliu, ca să nu trebuiască să folosim ambulanţe. Pregătim deja microbuze ale Societății de Transport Public pe care să le folosim, dacă ambulanţele nu vor mai face faţă să aducă pacienţii triaj la Victor Babeş pentru recoltarea probelor. Avem pregătite microbuzele de la Societatea de Transport”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în cadrul unei conferințe de presă.

La Timișoara situația în spitalele care primesc pacienți Covid devine îngrijorătoare, anunță primarul Fritz.

Suntem într-o situaţie dificilă, care se va înrăutăți în următoarele zile și săptămâni. Este un lucru care trebuie să ne îngrijoreze, Am fost ieri la spitalul Victor Babeș, spitalul e plin. Toate paturile ATI sunt pline 100%, nu mai există locuri libere. În noaptea de duminică spre luni au murit șase oameni, pentru că nu au mai putut fi transferați într-un pat ATI. Mor oameni astăzi în Timișoara pentru că nu mai avem locuri libere în ATI. Singura cale este să încetinim răspândirea virsului. Dacă fiecare dintre noi ar reduce la un sfert toate contactele sociale atunci abia am reuși să intrăm într-o fază descendentă. Până atunci, din păcate, acum am intrat într-o etapă de creștere exponențială, avem tot mai multe cazuri și oameni infectați care ajung la spitale, unde în curând nu o să mai avem paturi. La Babeș am spus că nu mai avem paturi pentru bolnavii cu COVID”, a precizat primarul Dominic Fritz. 

CARIERE - Omul momentului. Povestea spectaculoasă a șefului BioNTech, care dezvoltă vaccinul Pfizer

Compania germană BioNTech, care dezvoltă împreună cu gigantul farma Pfizer unul dintre cele mai promițătoare vaccinuri împotriva coronavirusului, a fost fondată de fiul unui imigrant turc, ajuns acum printre cei mai bogați 100 de germani. Ugur Sahin a fondat compania și lucrează împreună cu soția sa, Oezlem Tuereci, fiică de medic, tot imigrant. Cei doi și-au dedicat viața descoperirii de tratamente împotriva cancerului, scrie agenția Reuters într-un articol biografic. 

De origini modeste – fiul unui imigrant turc, muncitor la fabrica Ford din Cologne, în vestul Germaniei – Ugur Sahin (55 de ani), directorul executiv al companiei BioNTech, figurează acum printre cei mai bogați 100 de germani, împreună cu soția lui, Oezlem Tuereci (53 de ani), alături de care a fondat compania, scrie Reuters, preluând săptămânalul Welt am Sonntag.

Valoarea de piață a companiei BioNTech, listată la bursa Nasdaq, a ajuns la 21 de miliarde de dolari vineri, la închiderea bursei, de la 4,6 miliarde de dolari cu un an în urmă, pe fondul veștii că firma va juca un rol major în imunizarea de masă împotriva coronavirusului.

„În ciuda realizărilor sale, nu s-a schimbat deloc, este incredibil de modest și plăcut”, a declarat Matthias Kromayer, membru în board-ul firmei de capital MIG AG, care a finanțat BioNTech de la începuturile sale, din 2008.

El a mai spus că Sahin merge la ședințele de business în blugi, ducând mereu după el rucsacul și casca de biciclist.

Urmându-și încăpățânat visul de a studia medicina, Sahin a învățat și lucrat la spitale în Cologne și în Homburg, unde a întâlnit-o pe Tuereci, viitoarea lui soție. Ambii aveau aceeași pasiune pentru cercetare medicală și oncologie.

Tuereci, fiica unui medic turc, care a emigrat în Germania, a declarat într-un interviu că și în ziua nunții a lucrat împreună cu Sahin câteva ore în laborator.

Cei doi și-au concentrat cercetările asupra sistemului imunitar, ca potențial aliat în lupta împotriva cancerului și au încercat să găsească tratament pentru fiecare tip de tumoare.

Ei au înființat în 2001 compania Ganymed Pharmaceuticals, pentru dezvoltarea de anticorpi împotriva cancerului, dar Sahin – care era deja profesor la Universitatea Mainz – nu a renunțat la studiu și cercetare.

UE - Mecanismul European de Reziliență și Redresare, aprobat în comisiile PE. România va primi 30,5 miliarde euro

Decizie importantă, în Parlamentul European. Comisiile reunite pentru bugete și pentru afaceri economice și monetare au adoptat cu largă majoritate raportul legislativ privind Mecanismul European de Reziliență și Redresare. Este vorba despre proiectul de relansare economică, prin care 672,5 miliarde de euro vor ajunge la cele 27 de state membre în următorii 3 ani. 30,5 miliarde de euro vor reveni României, bani care vor putea fi accesați pentru finanțarea sectoarelor afectate de pandemie. Siegfried Mureșan, raportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Reziliență și Redresare, a explicat pentru RFI că banii vor ajunge în România începând cu 1 ianuarie 2021. Ei vor putea fi accesați pentru modernizarea sistemului sanitar, dar și pentru decontarea unor cheltuieli provocate de pandemie pe parcursul acestui an.

Raportul legislativ privind Mecanismul European de Reziliență și Redresare – coordonat de europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL / PPE) din poziția de coraportor – a fost adoptat aseară cu largă majoritate de Comisiile reunite pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European. Raportul a primit 84 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” și 4 abțineri.

Mecanismul de Reziliență și Redresare are o alocare de 672,5 miliarde de euro și este primul și cel mai important pilon al Planului de Redresare al Uniunii Europene în valoare de 750 de miliarde de euro.

Prin votul pe acest raport, Parlamentul European aprobă alocările din mecanism pentru statele membre la nivelul negociat în Consiliul European din luna iulie, inclusiv cele 30,5 miliarde de euro obținute de România.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Link-uri utile

Ne găsești și aici:

Contact

Adresa: Bd. V. Pârvan 4, Timişoara 300223, Timiş, România
Locație: 
Parter (clădirea rectoratului)
Tel:
 +40(0)256.592.303
E-mail: 
verde@e-uvt.ro

Copyright © 2018 verdeMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională