Revista presei
11 martie 2020
Suspendarea cursurilor în toate universitățile din România și identificarea de soluții online – recomandarea Consiliului Rectorilor, anunță Sorin Cîmpeanu
- edupedu.ro
“Consiliul Național al Rectorilor a decis să recomande tuturor celor 75 de universități membre suspendarea cursurilor până în data de 22 martie, cu condiția identificării unor soluții online, acolo unde este posibil, și sub rezerva aprobării în Consiliul de Administrație al fiecărei universități”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele CNR, Sorin Cîmpeanu.
Cîmpeanu a precizat că “această măsură se recomandă pentru a asigura coerența instituțională la nivelul sistemului românesc de învățământ superior”.
Amintim că Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Agronomie din București, se numără printre cei 7 rectori din Capitală care au cerut astăzi secretarului de stat Raed Arafat un punct de vedere cu privire la întreruperea cursurilor, din cauza noului coronavirus.
Întrebat dacă a primit un răspuns din partea Guvernului la acea scrisoare comună a universităților publice bucureștene, Cîmpeanu a declarat pentru Edupedu.ro: “Încă nu, dar urmarind evoluția situației am decis să facem această recomandare. Din consultările cu toți colegii din țară, a reieșit ca e nevoie sa avem o abordare unitară”.
COVID-19. Se suspendă şi activităţile extraşcolare şi programul afterschool, până pe 22 martie
- adevarul.ro
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că toate activităţile extraşcolare, dar şi programul afterschool sunt suspendate până pe 22 martie, precizând că înscrierile pentru clasa pregătitoare se vor putea realiza, în această perioadă, online. Ieri s-a decis ca toate şcolile, grădiniţele şi liceele să fie închise 11 zile. Circa trei milioane de elevi sunt afectaţi de măsurile luate de autorităţi.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, a organizat o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi inspectorii şcolari generali adjuncţi. Potrivit art.1 al Hotărârii nr. 6 a Consiliului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), „se aprobă suspendarea cursurilor din toate unităţile de învăţământ preuniversitar începând cu data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei”. Această măsură este una preventivă, care nu are la bază considerente de ordin medical.
Ministerul face următoarele precizări: Simulările pentru Evaluarea Naţională, examenul de Bacalaureat, dar şi diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior. nscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea şcolilor. Totodată, şi activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor.
Coronavirus. Ce înseamnă autoizolarea la domiciliu, cum vă puteți procura alimente și unde sunați dacă sunteți bolnavi
- tion.ro
Peste 400 de persoane sunt izolate în Timiș, la domiciliu, iar la nivel național sunt peste 10.000 de oameni. Ce trebuie să faceți și care sunt recomandările autorităților pentru cei care trebuie să stea în carantină când se întorc din străinătate, acum, când Italia a devenit „zonă roșie”?
În Timiș, marți, 10 martie, sunt izolate la domiciliu 439 de persoane. Vorbim despre persoane care s-au întors din regiuni ale Chinei, din Italia sau din alte părți ale lumii, din localități care nu se aflau în carantină în acel moment. Aceste persoane stau izolate, iar în cazul în care apar simptome de îmbolnăvire, cum ar fi febră și tuse, apelează numărul 112 și pe reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș. Abia în momentul în care apar simptome de boală aceștia pot deveni suspecți de infecție cu coronavirus și sunt transportați la spital pentru analize, în condiții speciale.
Persoanele aflate în izolare la domiciliu pentru 14 zile nu au voie să părăsească locuința! Pentru procurarea de alimente și toate cele necesare pot apela la sprijinul prietenilor, rudelor, pentru a le aduce și a le lăsa în fața ușii. Dacă nu pot apela la sprijinul cunoștințelor, atunci pot cere ajutorul autorităților. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (pompierii) le vor aduce cele necesare la locația unde se află, de la apă, alimente, la produse de igienă personală. Pompierii beneficiază de sprijinul organizațiilor nonguvernamentale pentru a procura aceste produse.
Persoanele izolate la domiciliu în Timiș au următorul număr la dispoziție pentru ajutor medical 24 de ore din 24: 0728885726 – DSP. Pentru sprijin logistic vă răspund reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Banat, la următoarele numere: 0256434870, 0256434871. Aveți și un email pe care îl puteți folosi: coronavirustm@gmail.com.
Noul coronavirus în România. Universitatea Babeş-Bolyai suspendă cursurile până pe 22 martie
- adevarul.ro
Consiliul de Administraţie al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a decis, marţi, suspendarea cursurilor în perioada 11 – 22 martie, ca măsură de prevenţie în cazul epidemiei cu coronavirus.
UPDATE 15:10 Academia de Poliţie şi şcolile de poliţie din ţară îşi suspendă cursurile începând de miercuri. Sute de studenţi vor pleca astfel acasă. Decizia a fost anunţată de către instituţie marţi după-amiazăm ca măsură preventivă, în contextul infecţiilor cu noul coronavirus pe teritoriul ţării. Încă o universitate din România alege să îşi protejeze studenţii şi cadrele universitare în contextul semnalului de alarmă tras de autorităţi privind răspândirea noului coronavirus. Purtătorul de cuvânt al UBB Cluj-Napoca, Laura Irimieş, a declarat, marţi că se recomandă desfăşurarea online a cursurilor, iar unde nu se poate, acestea vor fi recuperate. „Consiliul de Administraţie al UBB a decis suspendarea cursurilor, a conferinţelor, simpozioanelor şi evenimentelor în perioada 11 – 22 martie, măsura având un scop preventiv. Nu a fost înregistrat la noi niciun caz de coronavirus, dar s-a decis preventiv suspendarea cursurilor. Recomandarea Consiliului de Administraţie al universităţii este ca acolo unde se poate, cursurile să se desfăşoare online, pe platfome de tip e-learning, iar unde nu se poate, cursurile vor fi recuperate. Activităţile de cercetare care, de regulă, sunt individuale, vor continua”, a spus Irimieş.
Măsuri stabilite pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului (COVID-19) în UVT
- uvt.ro
În contextul actual al declanșării epidemiei cu Coronavirus (CODVID-19) la nivel internațional, pentru perioada următoare Universitatea de Vest din Timișoara adoptăurmătoarele măsuri de prevenire a răspândirii acestuia:
Toate persoanele (studenți/cadre didactice/personal administrativ al UVT) care au venit sau revenit din nordul Italiei, din China Continentală sau alte regiuni unde este carantină pentru Coronavirus, trebuie să declare acest lucru în mod obligatoriu[1] prin completarea formularului disponibil pe website-ul masuripreventie.uvt.ro, în care consemnează zona din care provin sau în care au călătorit, perioada călătoriei şi dacă prezintă semne de boală respiratorie acută.
Precizăm faptul că dacă există persoane care au călătorit în ultimele 14 zile în următoarele localități din regiunile Lombardia și Veneto: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano, precum și în localitatea Cumiana din regiunea Piemonte, acestea se vor adresa DSPJ Timis și vor fi carantinate obligatoriu pentru o perioadă de 14 zile, fiind monitorizate zilnic prin personalul DSPJ Timiș, în centrele de carantină identificate în județul nostru.
Ministerul Muncii le recomandă românilor să lucreze de acasă
- digi24.ro
Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) recomandă, în scop preventiv, ca firmele să permită angajaților să lucreze de acasă, în contextul apariției riscului de îmbolnăvire cu coronavirus. Astfel, Ministerul Muncii solicită angajatorilor, dar și salariaților, să dea dovadă de flexibilitate și de deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate și în vederea menținerii unor relații de muncă normale și corecte.
„Aceste măsuri sunt necesare în scop preventiv, dar și pentru clarificarea situațiilor noi în care angajatorii și angajații se pot afla din punct de vedere al relațiilor de muncă, ca urmare a măsurilor de urgență impuse de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Cele trei măsuri principale propuse de Ministerul Muncii pentru „flexibilizarea raporturilor de muncă”
MMPS recomandă 3 măsuri de flexibilizare a raporturilor de muncă în contextul suspendării cursurilor școlare în unitățile de învățământ, fapt care poate genera necesitatea ca unul dintre părinți să rămână la domiciliu pentru supravegherea copilului minor, dar și în cazul în care se consideră că prezența lucrătorilor la locul de muncă ar putea constitui un risc.
Măsuri luate la nivelul universităților din Timiș, din cauza coronavirusului
- renasterea.ro
Măsura suspendării cursurilor în intervalul 11-22 martie nu este obligatorie pentru toate instituțiile de învățământ. În ceea ce privește universitățile, decizia aparține conducerii acestor instituții. Unele au decis să sisteze cursurile, altele, deocamdată, nu.
Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara a fost prima instituție de învățământ superior din municipiul de pe Bega care a decis, încă din 28 februarie, să suspende activităţile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză şi franceză pentru o perioadă de 14 zile. Luni, conducerea universității a decis sistarea tuturor activităţilor didactice efective (cursuri, lucrări practice/stagii) pentru toate facultăţile şi programele de studii, până în 31 martie, acestea urmând a se desfășura online.
Conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” a decis, de asemenea, ca toate cursurile să se desfășoare utilizând ca metodă alternativă platforma informatică online. Universitatea de Vest și Politehnica din Timișoara încă analizează oportunitatea închiderii facultăților din cadrul acestor instituții.
Viața și obiceiurile sănătoase, promovate într-o conferință la Universitatea de Vest, susținută de Andrei Roșu
- tion.ro
„7+7 obiceiuri practice pentru viața personală și profesională” se numește conferința care va fi susținută, la UVT, de Andrei Roșu, miercuri, 11 martie, de la ora 18.00. Roșu este primul om din lume care a finalizat circuitul șapte maratoane și șapte ultramaratoane pe cele șapte continente, acum sportiv de anduranță, antreprenor, blogger, scriitor și vorbitor inspirațional.
Universitatea de Vest din Timișoara organizează în 24 mai 2020 evenimentul UVT Liberty Marathon, singurul maraton organizat de o universitate din România. Desfășurat în primul oraș liber de comunism din România – Timișoara, sub sloganul „Dare to run”, evenimentul aflat la cea de-a treia ediție – UVT Liberty Marathon își propune să fie un promotor al ideii de libertate. Prin sport, prin sănătate și prin cultivarea unui spirit independent.
În cadrul conferinței din 11 martie care îl are ca invitat pe Andrei Roșu, vor fi atinse următoarele subiecte:
- Managementul și necesitatea schimbării;
- Atingerea și stabilirea obiectivelor;
- Gestionarea momentelor dificile, a succesului și eșecurilor;
- Importanța (auto)motivației, găsirea și menținerea acesteia pe termen lung.