Revista presei
10 septembrie 2020
Studenții de la ASE vor învăța online anul acesta, de acasă. Căminele nu se deschid și doar 5 programe de studii vor urma modelul hibrid
- edupedu.ro

SNSPA a decis ca activităţile didactice din primul semestru să se desfăşoare online
- edumanager.ro

Eurostat: România, pe primul loc în UE la numărul mare de elevi care îi revin unui învăţător
- edumanager.ro

În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene erau în 2018 în învăţământul primar 24,5 milioane de elevi şi 1,8 milioane de învăţători, o medie de 13,6 elevi la un cadru didactic, România având cel mai mare număr de elevi – 19,5 – care îi revin unui învăţător, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În general, elevii intră în programele pentru învăţământul primar (clasificate ca ISCED treapta 1) când au între cinci şi şapte ani. Aceste programe sunt menite să ofere elevilor deprinderi de bază de scris, citit şi matematică, alături de cunoştinţe elementare în alte discipline, cum ar fi istoria, geografia, ştiinţele naturii şi ştiinţele sociale, artă şi muzică.
La nivelul UE, în învăţământul primar numărul mediu de elevi la un învăţător a scăzut de la 14,3 în 2017 la 13,6 in 2018, deşi datele diferă în rândul stator membre ale Uniunii Europene.
În 2018, cel mai mare număr de elevi care îi revin unui învăţător s-a înregistrat în România (19,5), Cehia şi Franţa (ambele cu 19,2), iar cel mai redus în Luxemburg (9), Grecia (9,2) şi Polonia (9,6). AGERPRES
Cum se va desfășura noul an universitar
- digi24.ro

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că cele mai multe universităţi au luat decizia de a face exclusiv cursuri online, mare parte din seminarii vor fi susţinute tot pe internet, iar pentru aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte va fi prezenţă fizică, dar consideră că problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem de acută, potrivit Agerpres.
„În învăţământul universitar există o serie de particularităţi care diferenţiază acest nivel de învăţământ de învăţământul preuniversitar. Prima ar fi aceea a existenţei autonomiei universitare. Cea de-a doua ar fi faptul că în învăţământul superior avem ore de curs şi de aplicaţii. În învăţământul preuniversitar există ore. Cele mai multe universităţi, din această perspectivă, au luat decizia – la momentul la care vorbim, o să vedem ce se întâmplă până la deschiderea anului universitar -, de a derula exclusiv online partea de cursuri, de a derula în cea mai mare parte online partea de seminarii, iar aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte să se deruleze cu prezenţă fizică.
Există şi alte universităţi, nu multe, care au luat deja decizia de a derula toată activitatea online. Este vorba mai ales de universităţile care nu au în planurile de învăţământ ore de laborator, lucrări practice sau proiect. Deci, este vorba despre universităţi care şcolarizează îndeosebi în programele de studiu încadrate în domeniul socio-uman”, a spus preşedintele CNR.
Potrivit acestuia, o mare problemă în ceea ce priveşte deschiderea cursurilor în contextul pandemiei cu noul coronavirus o reprezintă cazarea studenţilor.
Sorin Cîmpeanu, preşedintele CNR: Capacitatea de cazare în cămine va fi mult diminuată
- adevarul.ro

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, prof.dr. Sorin Cîmpeanu, a atras atenţia asupra diminuării drastice a locurilor în cămine din pricina pandemiei. Multe universităţi din România tind să organizeze excluisv cursuri online, cel puţin în primul semestru.
“În învăţământul universitar există o serie de particularităţi care diferenţiază acest nivel de învăţământ de învăţământul preuniversitar. Prima ar fi aceea a existenţei autonomiei universitare. Cea de-a doua ar fi faptul că în învăţământul superior avem ore de curs şi de aplicaţii. În învăţământul preuniversitar există ore. Cele mai multe universităţi, din această perspectivă, au luat decizia – la momentul la care vorbim, o să vedem ce se întâmplă până la deschiderea anului universitar -, de a derula exclusiv online partea de cursuri, de a derula în cea mai mare parte online partea de seminarii, iar aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte să se deruleze cu prezenţă fizică. Există şi alte universităţi, nu multe, care au luat deja decizia de a derula toată activitatea online. Este vorba mai ales de universităţile care nu au în planurile de învăţământ ore de laborator, lucrări practice sau proiect. Deci, este vorba despre universităţi care şcolarizează îndeosebi în programele de studiu încadrate în domeniul socio-uman”, a declarat prof.dr. Sorin Cîmpeanu, preşedintele CNR, citat de agerpres.ro.
A treia diferenţă, a adăugat şeful rectorilor, este aceea că, în universităţile româneşti, au fost cazaţi anul trecut, aproape 100.000 de studenţi.”În momentul de faţă, problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută. În primul rând, va trebui să cazăm mai puţini studenţi, pentru a asigura regulile de distanţare.
Klaus Iohannis: Decizia de a deschide școlile, corectă și necesară. Pledoarie pentru decență în campania electorală
- europalibera.org

Președintele Klaus Iohannis a adresat miercuri un mesaj înainte de începerea, luni, a școlii. El i-a încurajat pe părinți să-i trimită pe copii la școală și a îndemnat la respectarea regulilor sanitare. De asemenea, președintele a pledat pentru organizarea alegerilor locale la termenul stabilit.
Președintele a criticat demersurile PSD din parlament, „campion al populismului” care a lansat o serie de inițiative legislative în parlament fără acoperire financiară.
„Din păcate, nu lipsesc inițiativele demagogice, e o competiție între proiecte. Campionul proiectelor fără acoperire e PSD. Fac apel la decență politică. Crearea de false așteptări e practică electorală toxică, ce face rău oamenilor”, a spus președintele Klaus Iohannis. El i-a îndemnat pe alegători să se informeze, să compare ofertele electorale și să aleagă doar în cunoștință de cauză.
Principalele declarații ale președintelui
Despre începerea școlii
- Școala începe pe 14 septembrie în condiții cu totul diferite;
- Avem doar câteva localități unde se va relua exclusiv online, iar în altele, în sistem hibrid;
- Autoritățile centrale și locale au implementat proceduri pentru a limita riscurile de transmitere a Covid 19, dar eficiența lor depinde de colaborarea cadre didactice – elevi – profesori;
- Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore și ne afectează tuturor viitorul. Decizia de a deschide școlile, deși nu e ușoară, e corectă și necesară;
- Evidențiez eforturile autorităților locale de a asigura școlilor tot ce e necesar. Le mulțumesc profesorilor și conducerilor școlilor;
- Mă adresez și părinților, care sunt preocupați și îngrijorați de modul cum vor evolua lucrurile. Vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală. Dacă vom respecta toți regulile, vom trece peste această situație.
Despre campania electorală și organizarea alegerilor locale:
- Alegerile locale au fost deja amânate, acum au fost luate măsuri pentru ca cetățenii să fie protejați;
- Nu știm acum cât va mai dura pandemia și de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit;
- Provizoratul și lipsa de legitimitate dăunează democrației;
- Campania electorală a început deja, candidații își pot prezenta public proiectele;
- Din păcate, nu lipsesc inițiativele demagogice, e o competiție între proiecte. Campionul proiectelor fără acoperire e PSD;
- Fac apel la decență politică. Crearea de false așteptări e practică electorală toxică, ce face rău oamenilor.
- Dragi români, informați-vă, comparați ofertele electorale și alegeți în cunoștință de cauză!
Funeriu despre scenariul hibrid de reluare a școlii: "Cea mai bună dintre soluţiile proaste pe care realitatea ne obligă să le luăm"
- hotnews.ro

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos
- uvt.ro
