Revista presei
10 august 2020
Zeci de profesori din toată țara au fost instruiți online, în cadrul unui program de studii demarat de Universitatea de Vest Timișoara
- tion.ro
Nu mai puțin de 90 de cadre didactice din 30 de județe s-au înscris la programul de studii postuniversitare de formare și dezvoltare profesională, desfășurat de Universitatea de Vest Timișoara. Programul cu titlul „Resurse educaționale și digitale pentru instruire online” a început în data de 15 iunie 2020.
Programul este dedicat special formării cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, util pentru creșterea abilităților de predare, învățare și evaluare în regim online. Într-o perioadă de două săptămâni, parcursă de la anunțarea programului până la începerea sa, s-au înscris online 90 de cadre didactice din 30 de județe. Primele județe, după numărul de solicitări, sunt Timiș – 17, municipiul București – 8, Hunedoara – 7, Vrancea – 6, repsectiv Argeș și Iași – câte 5 solicitări.
În final, ținând cont și de programul încărcat cu examene naționale, au urmat programul 68 de cadre didactice care predau astfel:
- la nivelul de învățământ liceal-49%, gimnazial-30%, primar-11%, altele–11% (postliceal, non-formal, universitar);
- în școli din mediul rural-18%, din mediul urban-82%.
Cadrele didactice care au urmat programul, provin din 25 de județe, majoritar din județele Hunedoara, Timiș, municipiul București, Iași, Vrancea, Maramureș, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Mureș.
Universitatea din Sibiu lansează cea mai mare competiţie internă de granturi de cercetare din ţară
- edumanager.ro
Preşedintele Academiei: Nu a sosit încă vremea roboților/humanoizilor și nici a anarhiei. Scenariul educației exclusiv online va fi catastrofal, iar școala astfel făcută nu va avea niciun folos
- edupedu.ro
“Cei care spun că educația online, la distanță, este la fel de bună ca educația directă, aureolată de căldură umană, nu știu ce spun, nu au predat niciodată, vor să ne amăgească ori să ne arunce în haos”, a declarat președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, într-un interviu acordat Agerpres.
Pop susține că “autoritățile și publicul trebuie să facă, evident, în așa fel încât să se aplice varianta cea mai bună, adică să se facă educație față în față, cu elevii și dascălii în același loc, la școală”.
“După trecerea nenorocirii – toate nenorocirile din istorie au trecut până acum! -, nu avem decât să ne pregătim pentru ceea ce, pentru noi sau copiii și nepoții noștri, ar putea să mai vină, să-i instruim în spirit digital pe toți românii, să punem la punct școala online etc. Dar să nu uităm nicio clipă că nu a sosit încă vremea roboților/humanoizilor și nici a anarhiei“, a spus Ioan-Aurel Pop, pentru agenția de presă citată.
Scenariul al doilea, cel hibrid care implică educație online pentru elevii claselor V-VII și IX-XI, “este o soluție de avarie, nedorită și ea, fiindcă instruirea și educația vor avea rezultate foarte slabe”, spune Pop.
Potrivit președintelui Academiei Române, “al treilea scenariu [educație exclusiv online – N.Red.] va fi catastrofal, iar școala astfel făcută nu va avea niciun folos”, fiind “condamnați să muncim din greu pentru aplicarea scenariului ‘verde’, adică pentru intrarea în firescul vieții”.
Universitatea Bucureşti propune trei scenarii pentru derularea activităţii, în anul universitar viitor
- adevarul.ro
Anisie, despre anul școlar viitor în contexul pandemiei: Dacă situaţia epidemiologică va fi dificilă, se suspendă cursurile pentru 14 zile / Decizia se ia la nivel local, de către școală
- hotnews.ro
Un roman a inventat un robot care ii ajuta pe profesori sa predea online, exact ca la orele normale
- ziare.com
Marea Britanie redeschide toate școlile: care sunt riscurile și cum pot fi anihilate
- europalibera.org
MESAJUL DE DESCHIDERE A REȚELEI UNIVERSITARE „Universitatea Europeană UNITA”, formată din Universidade de Beira Interior, Universidad de Zaragoza, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Università di Torino și Universitatea de Vest din Timișoara
- uvt.ro
Universitatea Europeană UNITA, care a fost selectată pentru finanțare de către Comisia Europeană în luna iulie 2020, reprezintă o alianță de șase universități comprehensive de cercetare și educație, din cinci țări de mărimi și cu traiectorii diferite: de la vest la est, Universidade de Beira Interior, Universidad de Zaragoza, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Università di Torino și Universitatea de Vest din Timișoara. Universitatea europeană UNITA își propune să testeze un nou model de predare colaborativă și intergată, aplicând pedagogii și strategii de cercetare inovative, în vederea elaborării și implementării de soluții creative pentru o dezvoltare regională durabilă. UNITA nu se rezumă doar colaborări în mediul academic, ci este susținută de sectorul socio-economic, autorități publice, organizații civile, care acționează ca parteneri asociați.
Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Aderând la UNITA, contribuim la dezvoltarea unei noi idei, cea de universitatea europeană. Aceasta se remarcă prin munca depusă pentru mobilitatea sustenabilă și incluziunea teritoriilor montane și de graniță”.
ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos
- uvt.ro