Revista presei
09 septembrie 2019
Noul an şcolar începe cu numeroase probleme în unităţile din Timişoara
- debanat.ro
Luni se va deschide anul şcolar în toate unităţile de învăţământ din Timiş. Chiar dacă investiţii şi eforturi s-au făcut, încă mai sunt probleme, iar cele mai mari sunt legate de lipsa autorizației din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
În total, sunt 65 de asemenea unităţi şcolare, fără autorizație. Probleme sunt inclusiv în Timişoara, aici licee cu nume, Loga, Shakespeare, Bel Bartok nu deţin decât avizul de la ISU nu şi autorizarea.
Incepe o noua sesiune de admitere la Universitatea Politehnica Timisoara
- opiniatimisoarei.ro
Universitatea Politehnica Timisoara organizeaza o noua sesiune de admitere pentru locurile ramase neocupate (finantate de la bugetul de stat si cu taxa) la ciclul de licenta.
In vederea admiterii, inscrierea candidatilor are loc intre 9 – 13 septembrie 2019 (12 septembrie in cazul ID si IFR), concursul de admitere, fie ca este cu probe de verificare a cunostintelor, fie de dosare, fiind programat in 14 septembrie (13 septembrie in cazul ID si IFR). Rezultatele se vor afisa in 16 septembrie, iar dupa cele trei runde de confirmari, rezultate finale vor fi publicate in 18 septembrie 2019.
Încep lucrările la prima şcoală din Timişoara construită după Revoluţie din temelii. Investiţia se ridică la peste 10 milioane de euro
- adevarul.ro
Primăria Timişoara a predat terenul firmei care a câştigat licitaţia pentru prima şcoală care se construieşt în Timişoara, după Revoluţie, din temelii. Lucrarea, care valoarează peste 10 milioane de euro, bani din bugetul local, ar trebui finalizată până în septembrie 2021.
Primăria Timişoara construieşte pentru Liceul Nikolaus Lenau, o şcoală cu predare în limba germană prin care au trecut doi laureaţi ai Premiului Nobel, un campus nou care va cuprinde patru clădiri în care vor fi amenajate aproape 50 de săli de clasă, o bibliotecă, o sală de gimnastică şi laboratoare. Aici urmează să înveţe 1.200 de levi, iar potrivit proiectului, cele patru clădiri vor avea o amprentă la sol de peste 4.500 de metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de aproape 12.000 de metri pătraţi.
Cum încearcă universitățile din România să atragă studenții. ”Apetitul tinerilor nu e cultivat”
- stirileprotv.ro
Cum s-a încheiat bacalaureatul de toamnă, au început și înscrierile la facultățile care mai au nevoie de studenți.
În toată țara, sunt câteva mii de locuri disponibile la buget, dar numai la specializări care nu au prezentat prea mult interes în vară și unde, după absolvire, șansele de angajare sunt mai mici. La comunicare, psihologie sau IT, în schimb, tinerii mai pot fi admiși doar pe locurile cu taxă.
Motivele unei eleve de clasa a XII-a: De ce îmi iau azi la şcoală o banderolă neagră
- edupedu.ro
„Chestia asta cu elevii care iau sub 5 la E.N să fie trimiși în școlile profesionale nu e singurul motiv pentru care se lansează acest demers”, scrie Andy Varga, eleva care anul trecut a participat la protestul #foaiagoală al Consiliului Național al Elevilor dând 6 foi pline cu părerea ei despre sistemul actual de educație în locul lucrării la simularea Bacalaureatului. Andy Varga este acum clasa a XII-a și spune că „sistemul de învățământ românesc este subfinanțat, modificările apar peste noapte și sunt făcute pe genunchi, manualele și materia sunt prost structurate și multe altele”.
Explicațiile elevei vin în contextul în care Consiliul Național al Elevilor îndeamnă toți elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul școlar 2019-2020.
Klaus Iohannis: Ați văzut, dragi copii, unii politicieni se tem de școală. Aici, în școală, sunt formați oamenii care le taxează erorile de logică
- edupedu.ro
“Ați văzut, dragi copii, unii politicieni se tem de școală. Aici, în școală, sunt formați oamenii care le taxează erorile de logică și mai nou destul de des de exprimare”, a declarat președintele Klaus Iohannis. “Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creșterea calității educației, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la Bacalaureat. Cum se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susțină examenul de evaluare națională. Sau cum se propune repartizarea automată spre școli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini”, a continuat liderul de la Cotroceni.
Declarațiile au fost făcute la Școala Ferdinand I din Sectorul 2 al Bucureștiului, unde președintele Klaus Iohannis a participat la ceremonia de deschidere a anului școlar 2019-2020.